traumat geriartike

1,882 views
1,735 views

Published on

Universiteti "Aleksander Moisiu" Durres
Departamenti i Mjekesise
Dega: Infermieri e pergjithshme
Punoi kete detyre
-Florian Nurcellari
-Marjola Kurti

Published in: Health & Medicine
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,882
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

traumat geriartike

 1. 2. <ul><li>Me termin geriatri do te kuptojme te gjithe ata persona qe jane mbi moshen 65 vjece , cilesuar keshtu nga shume personalitete mjekesore. </li></ul>
 2. 4. <ul><li>Renditja sipas vdekshmerise te shkaktuar: </li></ul><ul><li>Reniet (rrezimet) </li></ul><ul><li>AVC (aksidentet vaskulo-cerebrale) </li></ul><ul><li>Aksidentet automobilistike </li></ul><ul><li>Plaget e shkaktuara nga armet e ftohta </li></ul><ul><li>Plaget e shkaktuara nga armet e nxehta </li></ul><ul><li>Te tjera </li></ul>
 3. 5. <ul><li>10-14% e traumave ne total u ndodhin moshes se trete. </li></ul><ul><li>33% e shumes qe perdoren per te menaxhuar traumat perdoren tek moshat e treta. </li></ul><ul><li>Trajtimi I traumes tek mosha e trete kushton 3x me shume se tek moshat e reja </li></ul>
 4. 6. <ul><li>Jane shkak per 40% te traumave. </li></ul><ul><li>25% e renieve shoqerohen me probleme serioze </li></ul><ul><li>Raporti femra-meshkuj eshte I barabarte, por femrat jane te riskuara per demtime me serioze. </li></ul>
 5. 7. Osteoporoza
 6. 8. Dobesia muskulare
 7. 9. Problemet me shikimin
 8. 10. Abuzimi me medikamentet dhe alkoolin
 9. 11. <ul><li>Ne moshat mbi 65 vjec rritet me 50% mundesia per semundje te sistemit kardiak. </li></ul><ul><li>Ne shumicen e vazave te gjakut kemi formimin e arterioskerozes. </li></ul><ul><li>80% e AVC ndodhin ne direkt, ndersa 20% e tyre kalojne me pare ne gjendje sinkopi. </li></ul><ul><li>Arterioskleroza ndikon ne menyre te drejt per drejte ne insultet cerebrale. </li></ul>
 10. 12. Insult cerebral
 11. 13. <ul><li>Raporti ventilacion/perfuzion ulet deri ne 15-20%, e shoqeruar kjo eshe me ulje te debitit kardiak, con ne hypooksi akute. </li></ul><ul><li>Ne moshat e treta kemi nje dobesim te mm te kraharorit,diafragmes dhe tharje te mukozave </li></ul><ul><li>Indi pulmonar zvogelohet. </li></ul><ul><li>Rritje e mundesise per infeksione me zvogelimin e levizshmerise se cilieve </li></ul>
 12. 14. <ul><li>Numri I nefroneve bie me 10% per cdo dekate ne personat mbi 65 vjec, </li></ul><ul><li>Fuksioni I veshkave bie me 30-40%. </li></ul><ul><li>Renia e funksionit renal shkakton crregullime ne elektolite si dehidratim kronik, lodhje, konfuzion. </li></ul><ul><li>Retensioni urinar ndikon ne HTA. </li></ul>
 13. 15. <ul><li>Pakesim te sekrecioneve te gjendrave salivare </li></ul><ul><li>Pakesim I sekrecionit tretes te stomakut </li></ul><ul><li>Ngadalesim e traktit GI duke rritur mundesine per konstipacione </li></ul><ul><li>Funksion I rene I melcise qe sjell nje detoksikim jo te mire te gjakut duke bere qe niveli I elementeve toksike te gjak te rritet ndjeshem. </li></ul>
 14. 16. <ul><li>Numri I qelizave te trurit (neuronet) mund te ulet me me shume se 45% </li></ul><ul><li>Kemi demtim te memories afat shkurter </li></ul><ul><li>Ngadalesim I reflekseve dhe me vone zhdukja e tyre. </li></ul><ul><li>Demenca qe mund te vije edhe si shkak I arteriosklerozes </li></ul>
 15. 18. <ul><li>“ A” –airways- ose mbajtja lire e rrugeve te siperme te frymemarrjes. </li></ul><ul><li>Kjo realizohet me ane te: </li></ul><ul><ul><li>Pozicionimit te pacientit </li></ul></ul><ul><ul><li>Manipulimi me instrumenta te ndryshem </li></ul></ul><ul><ul><li>Medikamente </li></ul></ul>
 16. 19. <ul><li>“ B” –breathing- ose ruajtja ne norme e ritmit dhe thellesise se frymemarrjes. </li></ul><ul><li>Kjo realizohet me ane te: </li></ul><ul><ul><li>Kontrollimit te rrugeve te frymemarrjes per bllokime </li></ul></ul><ul><ul><li>Menaxhimi I plageve te mundeshme ne kraharor </li></ul></ul><ul><ul><li>Lehtesimi I levisjeve torakale me ane te pozicionimit </li></ul></ul><ul><ul><li>Oksigjeno terapi </li></ul></ul>
 17. 20. <ul><li>“ C” –circulation- ose mbajtja brenda normes e volumit qarkullues. </li></ul><ul><li>Realizohet me ane te: </li></ul><ul><ul><li>E rendesishme eshte identifikimi I vendit te hemorragjise </li></ul></ul><ul><ul><li>Gjetja e menjehershme e nje rruge venoze </li></ul></ul><ul><ul><li>Zevendesimi/korrigjimi I volumit qarkullues </li></ul></ul><ul><ul><li>medikamentet </li></ul></ul>
 18. 21. Nje vene eshte baraz me nje jete
 19. 22. <ul><li>E rendesishme tek moshat e treta eshte edhe menazhimi I simptomave te depresionit pas kalimit te nje traume qe mund te jene: </li></ul><ul><ul><ul><li>Humbja ne peshe </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Mungesa e oksigjenit </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Inaktiviteti fizik </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Renia e fuqise fizike </li></ul></ul></ul>
 20. 23. <ul><li>Florian Nurçellari </li></ul><ul><li>Marjola Kurti </li></ul><ul><li>Marsida Mezi </li></ul><ul><li>Bermira Ferizi </li></ul><ul><li>Shkelzen Krasniqi </li></ul><ul><li>Viti I trete akademik, Infermieri e pergjithshme Mars, 2010 </li></ul>

×