Fex 140828 - digitale omgeving - information empowerment - stellingen

334 views

Published on

Digitale Omgeving | Informatie Empowerment op basis van Big Data

Spreker: Mirjam Hulsebos, hoofdredacteur van Business Information Magazine

Big data is hot. De vraag naar storage explodeert nu organisaties hebben ontdekt dat ze grote hoeveelheden ongestructureerde data kunnen opslaan en met technologieën als Hadoop kunnen doorzoeken en analyseren. Maar dat is nog niet hetzelfde als informatie vinden. En dat is nu precies het probleem. Hoe meer ongestructureerde data organisaties opslaan, hoe lastiger het wordt voor medewerkers om daadwerkelijk datgene te vinden wat ze nodig hebben in hun werk.

Mirjam Hulsebos, hoofdredacteur van Business Information Magazine en daarnaast als freelance journalist actief op dit terrein, zal een inleiding verzorgen. Zij zal ingaan op de problemen die organisaties ondervinden als medewerkers in grote hoeveelheden ongestructureerde data de juiste informatie willen vinden die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Gelukkig zijn er ook oplossingen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van taaltechnologie en topic maps. Ook die oplossingen zal Mirjam aanstippen. Dit alles vat ze samen onder de term Empowered Information.

Na deze korte inleiding is het deze middag vooral de bedoeling om met elkaar in discussie te gaan:

hoeveel tijd verliezen uw medewerkers met zoeken naar de juiste informatie of het opnieuw creëren van data die al aanwezig is?
Wat doet u eraan om dit struikelblok weg te nemen?
Hoe ziet de business case voor betere informatie-ontsluiting eruit?
In hoeverre is informatie-ontsluiting een IT-vraagstuk, of is het vooral een organisatievraagstuk?
Maakt open data – in principe een extra informatiebron – het ontsluitingsvraagstuk makkelijker of alleen maar complexer?

Met andere woorden: hoe zit het in uw organisatie met big data? Waar we dan even voor het gemak alle ongestructureerde data onder scharen, ongeacht het volume. Want laten we eerlijk zijn: in de meeste organisaties zit de uitdaging niet in de hoeveelheid data, maar eerder in het feit dat data in verschillende applicaties staat opgeslagen, verschillende formaten heeft, er geen afspraken zijn gemaakt hoe iets wordt opgeslagen (gebruiken we man/vrouw, M/V, M/F of dhr/mevr?) en welke woorden worden om hetzelfde aan te duiden (klant, cliënt, relatie).

Deelname aan deze discussie zal uw inzicht vergroten in de waarde die uw organisatie kan halen uit data die al aanwezig is, maar die nu nog onbenut blijft. Doordat de bijeenkomst compact is van opzet, met slechts een beperkt aantal deelnemers, bevorderen we het delen van ervaringen en best practises.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
334
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fex 140828 - digitale omgeving - information empowerment - stellingen

  1. 1. Wendbaarheid in onvoorspelbare tijden
  2. 2. Inleiding “Informatie Empowerment op basis van Big Data” –Door: MirjamHulsebos•Hoofdredacteur van Business Information Magazine
  3. 3. Stellingen •Kenniswerkers verspillen vaak wel tot de helft van hun tijd met het zoeken naar informatie of opnieuw creëren van data die al aanwezig is. Over die as kan vrijwel iedere businesscasevoor betere informatie-ontsluiting worden gemaakt. CIO’sdie niet investeren in betere informatie-ontsluiting hebben boter op hun hoofd. •Het grootste struikelblok in het koppelen van verschillende databestanden is niet de techniek maar de wijze waarop deze data automatisch wordt verrijkt en gegroepeerd om tot relevantie in het eindresultaat te komen. •Je hebt een datawarehouse nodig om data uit verschillende bronnen aan elkaar te koppelen en op integrale wijze te ontsluiten. Beperk je je tot het koppelen van verschillende databronnen, dan gaan betekenissen verloren en/of wordt data verkeerd geïnterpreteerd.
  4. 4. •Hoewel opslagcapaciteit haast met de dag goedkoper wordt, is het bewaren van data nog altijd duur. Van welke visie bent u een aanhanger: –Je zou zoveel mogelijk data die je genereert blijvend moeten opslaan omdat je nu nog niet weet welke waarde je er later uit kunt halen; of –Als je naar je huidige uitdagingen kijkt, dan weet je welke data zou kunnen helpen en dus ook welke data je moet bewaren. •Big data kenmerkt zich door de vier V’s: volume, velocity, varietyen varacity. Organisaties hebben veel te weinig oog voor de vijfde V –Value –en vliegen big data projecten nog te veel als ICT-project aan. •Iedere organisatie –zekere grotere organisaties die met een ERP-, CRM-of ander systeem werken –zit op een berg goud: informatie over hun processen die in deze transactiesystemen zit opgeslagen. Kennelijk heeft de periode van recessie nog niet genoeg pijn veroorzaakt om dit goud te delven. Stellingen
  5. 5. •De meeste organisaties hebben eigenlijk weinig interesse in hun klanten. Hoewel de (technologische) mogelijkheden er zijn om klantwensen beter te begrijpen -denk aan socialanalysis, analyse van CRM-data, analyse van klachten of vragen die binnenkomen in het contact center -worden ze veel te weinig ingezet. De klant is helemaal geen koning, maar een roepende in de woestijn. Stellingen

×