Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
PHP Day at UNICEF Lab of Kosova
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

PHP Day at UNICEF Lab of Kosova

 • 1,032 views
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,032
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
6
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. PHP DAY
  @ Unicef Lab of Kosovo
 • 2. Flamur Mavraj
  Creative designer and web developer
  @oxodesign
 • 3. Gjerat bazike
  Cka eshte PHP?
  • PHP (Hypertext Preprocessor)
  • 4. PHP është gjuhë skriptueste qe egzekutohet ne server.
  • 5. PHP përkrahë shumë baza të të dhënave (MySQL, PostgreSQL, Informix, Oracle, Sybase...)
  • 6. PHP është një softuer me burim të hapur
  • 7. PHP është falas për shkarkim dhe për përdorim
 • Gjerat bazike
  Pse PHP?
  • PHP përkrahë shumë platforma (Win, Linux, Unix,...)
  • 8. PHP punon me shumicën e serverëve (Apache, IIS,...)
  • 9. PHP është falas
  • 10. PHP është lehtë për tu mësuar dhe ka komunitet te gjere
 • Gjerat bazike
  Sintaksat
  <?php ?>
  <html>
  <body>
  <?php
  echo "Pershendetje";
  ?>
  </body>
  </html>
 • 11. Gjerat bazike
  Variablat
  Variablat përdorën për ruajtjën e vlerave, si tekst, numrat dhe gjerat tjera.
  Kur një variabël caktohet atëherë ajo mund të përdoret shumë herë në atë skript.
  Të gjitha variablat në PHP fillojnë me simbolin $ (dollarit).
  <?php
  $var = “Kjo eshte nje variable”;
  ?>
  <?php
  $123var = “Kjo nuk eshte valide”
  ?>
 • 12. Gjerat bazike
  Operatoret
  Operatoret matmatikor (+ - * /), lidhes ( , . ) dhe identifikues ( ! == === && || )
  <?php
  $nr = 2;
  $nr = $nr + 2; // $nr += 2;
  echo $nr;
  ?>
  <?php
  $nr1 = “2”
  Var_dump($nr == $nr1); // true
  var_dump($nr === $nr1); // false
  ?>
 • 13. Gjerat bazike
  Operatoret
  <?php
  Class Test {}
  Class TestInstanceOf extends Test{}
  ?>
  <?php
  $test1 = new Test();
  $test2 = new TestInstanceOf();
  Var_dump($test1 instanceof Test);
  // true
  var_dump($test2 instanceof Test);
  // true
  ?>
 • 14. OOP
  Çka është OOP?
  Programim i orientuar ne objekte te mundëson kodimin ne një meny me te lehtë dhe praktike, gjithashtu te lehtëson mirëmbajte kodit.
  Kjo teknik programimi na mundëson ndarjen e kodimit ne pjesë te ndryshme te funksioneve, që na lehtëson lexushëmërin dhe kuptueshmërinë, njëherit na mundëson re-përdorimin ne programe tjera dhe hap mundësin për përdorje te projektimit te modeleve (design patterns)!
  Shumë ngatërrojnë definimin mbes një objekti dhe klasës (class)! Një klasë është një recetë qe përshkruan se çka një objekt është, ka dhe bën. Kurse objekti është vetë instanca e asaj klase.
 • 15. OOP
  Pse OOP?
  Lexueshmeri dhe kuptueshmëri te kodit
  Mirembajtje me te leht.
  Re-perdorimin e kodi.
  Implementimi dhe interfaces
  Zherimi (Extensibility)
 • 16. OOP
  Shembull baze
  <?php
  /**
  * Kjo është klasa
  */
  class Empirio_Customer{
  protected $_name;
  public function getName(){
  return $this->_name;
  }
  }
  <?php
  /**
  * Kurse një objekt është vete instanca e asaj "klase (class)"
  */
  $object = new Empirio_Object();
 • 17. OOP
  Dukurit (metodat) e nje klase (class)
  Public
  • Metodat publike te një klase mund te lexohet (përdorën) nga kudo, si nga vetë klasa gjithashtu dhe nga vetë objekti.
  Protected
  • Është gati njësoj sikur metoda private por ka dallim pasi qe kjo metodë mundëson ta përdorësh dhe nga implementimet dhe zgjerimet (extends) te klasave tjera. Por jo direket nga vetë instanca/objekti.
  Private
  • Kjo metodë mund te lexohet (përdorët) vetëm brenda vet klasës, e jo përmes objektit e as nga implementimet apo zgjerimet (extends), para se te përdoresh këtë metodë shiko metodën e mbrojtur ndoshta te përshtatët me mire ne rastin tuaj.
 • OOP
  Shembull, zgjerimi
  <?php
  /**
  * Kjo është klasa
  */
  class Empirio_Customer{
  protected $_name;
  protected $_discount = 0;
  public function getName(){
  return $this->_name;
  }
  }
  <?php
  Class Empirio_PremiumCustomer extends
  Empirio_Customer{
  protected $_discount = 10;
  public funciton setDiscount($discount){
  $this->_disccount=$discount;
  }
  }
  $c = new Empirio_PremiumCustomer();
  $c->setDiscount(20);
 • 18. OOP
  Çka është objekt interface?
  Objekt interface te lejon te vendosesh rregullat për implementimin e një objekti dhe cilat metoda një objekt duhet ti zbatoj dhe t'u përmbahet! Te gjitha metodat e deklaruara ne një interface duhen te jen publike dhe objekti qe implementon një interface duhet te implementoj te njëjtat metoda përndryshe një gabim fatal do te shfaqet!
  <?php
  Interface Empirio_Customers{
  public function getName(){}
  }
  <?php
  Class Empirio_Customer implement Empirio_Customers{
  public function getName(){
  return ‘name ...’;
  }
  }
 • 19. OOP
  Pse te përdorim objekt interface?
  Thjesht sepse ti udhëzon te tjerët qe te implementojn metodat e duhura ne modelin e tyre!
 • 20. Model projektimi (design patterns)
  Cka eshte model projektimi?
  Është një zgjedhje e përgjithshme për një problem te zakonshëm qe ndodh ne projektimin e programeve. Një model nuk është i përkryer por thjesht është një përshkrim i problemit dhe si te zgjedhësh atë, e kur sesi një zgjedhje e gatshme qe ta kopjoni direkt ne kodin tuaj!
 • 21. Model projektimi (design patterns)
  Christopher Alexander
  Çdo model përshkruan një problem i cili shfaqet shpesh, dhe pastaj përshkruan zgjidhjen për këtë problem, në mënyrë të tillë që ju mund të përdorni këtë zgjidhje një milion herë, pa e bere te njejten dy her.
 • 22. Model projektimi (design patterns)
  Subject dhe Observer pattern
  Subjekti mban nje list te observers (vezhguesit) dhe njofton ata ateher kur ka ndryshime ne ta.
 • 23. Model projektimi (design patterns)
  Factory pattern
  Percakton nje interface per krijimin e objekteve.
  abstract class Plane{
  static public function getInstance($type){
  return new $type;
  }
  }
  class Boeing extends Plane
  {}
  class Airbus extends Plane
  {}
  <?php
  $a = Plane::getInstance('Boeing');
  $b = Plane::getInstance('Airbus');
 • 24. Model projektimi (design patterns)
  Singelton pattern
  Perkufizon thirrjen e nje objekti vetem nje her gjat ekzekutimit.
  class Singleton{
  static protected $instance;
  static public function getInstance(){
  if (is_null(self::$instance)){
  self::$instance = new Self();
  }
  return self::$instance;
  }
  }
  <?php
  $singleton = Singleton::getInstance();
  $singleton->...
 • 25. Model projektimi (design patterns)
  Tjera patterns
  Registry patterns
  Adapter patterns
 • 26. Model projektimi (design patterns)
  MVC (Model-View-Controller)
  Modeli perfaqeson te dhenat
  View shfaq te dhenat e modelit
  Controller, trajton ngjarjet (events) dhe ndryshon modelin sipas nevojes.
 • 27. Model projektimi (design patterns)
  MVC (Model-View-Controller)
  Controller
  View
  Model
 • 28. Model projektimi (design patterns)
  MVC (Model-View-Controller)
  Controller
  View
  Model
 • 29. Model projektimi (design patterns)
  MVC (Model-View-Controller)
  Controller
  View
  Model
 • 30. Model projektimi (design patterns)
  MVC (Model-View-Controller)
  Controller
  View
  Model
 • 31. Model projektimi (design patterns)
  MVC (Model-View-Controller)
  Controller
  View
  Model
 • 32. Model projektimi (design patterns)
  MVC (Model-View-Controller)
  Controller
  View
  Model
 • 33. Model projektimi (design patterns)
  MVC (Model-View-Controller)
  Klienti
  View
  HTTP Request
  HTTP Response
  Model
  Serveri
  Controller
 • 34. Zend Framework
  Pse zend framework?
  I bazuar ne komponente
  Implementon MVC
  I thjesht per tu perdorur dhe i orientuar ne objekte
  I testuar mire dhe robust
  Leht per modifikim duke zgjeruar(extending) komponentet
 • 35. Symfony2
  Pse ta zgjedhni Symfony2?
  Cdo gje konfigurohet
  Cdo gje eshte e bazuar ne plugins (bundles)
  Komponente te gatshme si: DI, Routing, Template, Console etj...
  Support vetem PHP 5.3 dhe me lart
  Integruar mire me Doctrine 2
  Leht per tu testuar me PHPUnit dhe krijuar teste ne te.
 • 36. Symfony2
  Si te krijojm nje plugin (bundle)?
  Shkarko Symfony2 nga faqja zyrtare (www.symfony.com)
  Vendos folderat ne vendin qe ti deshiron, tek root ne serverin tend.
  Per ta testuar se a keni shkarkuar verzionin e duhur dhe qe cdo gje eshte ne rregull shenoni kete komand nga terminali/cmd: php app/console --version dhe shtypni enter, rezultati do del dicka si i ketille: Symfony version 2.0.3 – app/dev/debug
  Shkruaj komanden: php app/console generate:bundle dhe shtyp enter tek bundle namespace shkruaj nje namespace tenden, ne kete rast une do perdori ‘Empirio’ dhe do krijojm nje blog keshtu qe do e shkruajm keshtu: Empirio/BlogBundle. Mos harroni qe emri duhet gjithemon te perfundoj me nje ‘Bundle’. Opcionet tjera mund ti leni default, keshtu qe vetem shtypni enter.
  Nqs shikoni ne folder <src> ateher aty sapo u krijua nje folder me emrin e namespaces dhe nen te u krijua nje folder tjeter me emrin BlogBundle
 • 37. Symfony2
  Si te krijojm nje doctrine entity?
  Prap nga terminali shkruaj komanden php app/console gen:doctrine:entity dhe shtyp enter.
  Tek opcioni i pare “Entity shourtcut name” e shkruan emrin e namespace qe e krijuam me heret ne kete menyr ‘EmpirioBlogBundle:Post’ dhe shtyp enter, post eshte emri i entities.
  Shtyp enter ne metoden e preferuar qe defualt eshte ‘annotations’
  Te dhenat e kesaj entity, ne rastin tim do krijoj 3 fields (title, body dhe published_at), title do te jete nje string, body do jete text dhe published_at do jete datetime format. Krijo keto te dhena dhe shtyp enter per cdo te dhene, kur keni perfunduar shtypni prap enter qe te konfirmoni vazhdimin e me tejshem.
  Lej default opcionet tjera.
 • 38. Symfony2
  Krijimi i db dhe tabelave nga entity?
  Nga terminali shkruaj komanden php app/console doctrine:database:create per te krijuar databazen, emrin dhe te dhanat e databazes mund ta nderroni tek folderi <app/config/paramters.ini>.
  Tash le ta krijojm tabelen ne baze te entities qe krijuam me heret, kete e bejm duke shkruar kete komand: php app/console doctrine:schema:update --force.
  Dhe nqs shikoni ne databazen tuaj permes PhpMyAdmin apo programit tuaj qe perdorni per menagjimin e db’s ateher do te mund te shikoni qe eshte krijuar nje databaze e re dhe ne te eshte krujuar nje tabel me emrin “Post”.
 • 39. Symfony2
  Si te krijojm CRUD (interakcion) me db?
  CRUD eshte shkurtimes per Create, Read, Update dhe Delete, dmth. Jan nje set me funksione per interakcion me databazen. Symfony ka nje komand e cila na mundeson krijimin e ketyre funksioneve nga terminali bazuar ne nje Entity nga doctrine.
  Kjo bahet duke e shkruar ne terminal kete komand: php app/console doctrine:generate:cruddhe shtypni enter.
  Shkruani emrin e entities ne rastin tone ‘EmpirioBlogBundle:Post’ dhe shtyp enter
  Nqs deshironi te krijoni funksionin per Write (Create) ateher ne opcionin e pare mbasi qe keni shkruar emrin sheno ‘y’ dhe tjerat vetem lej default duke i akseptuar me enter.
 • 40. Symfony2
  Testoni programin
  Hap shfletuesin dhe shkruaje adresen e serverit tend, nqs e keni serverin ne te njejtin kompjuter ateher shkruaj http://localhost/symfony2/web/app_dev.php/post dhe do e shikoni se si duket.
  Adresa me lart mvaret krejt nga konfigurimi juaj keshtu qe mund te ndryshoj.
  Kaq sa i perket Symfony2
 • 41. Databazat
  Një databazë është një koleksion i organizuar të dhënash, qe zakonisht ruhet ne form digjitale! Organizimi i te dhenave ruhet ne menyr relevante me aspektin me realitetin. Gjithesesi termi “databazë” përdoret vetem ateher kur te dhenat kan nje cilesi te duhur. Cilesija mbatet permes, saktesis, disponueshmërisë, përdorshmërisë, dhe elasticitetit.
  Serveri
 • 42. Databazat
  Llojet e databazave
  Databazat relacionale, si MySQL, Oracle, SQLServer
  Documentbased db’s CouchDB dhe MongoDB
  Graph db’s, Neo4J dhe OrientDB
  Serveri
 • 43. Databazat
  Documentbased DB
  Struktur semantike (Mendo JSON)
  Verzion i dokumentave
  Map/Reduce queries
  Shembull se kur te perdoni kete lloj te db’s eshte nje blog me tags dhe komente, kur cdo post eshte nje dokument dhe nen te ruhen tags si arrays.
  Serveri
 • 44. Databazat
  Graph DB
  Inspiruar nga teoria per grafe matmatikore G=(V,E)
  Te dhenat strukturohen ne model
  Mundesi dhe lehtesi ne scalability
  Relacione permes kendeve (edges) dhe nyjeve (nodes)
  Serveri
  Shembull se kur te perdoni kete lloj te db’s eshte nje nje medium social si psh. Facebook apo twitter qe nevoitet relacione mes struktures.