Gedichtendag 2010

436 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
436
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Gedichtendag 2010

 1. 1. GEDICHTENDAG 2010 KLEIN SEMINARIE ROESELARE WINNAARS WEDSTRIJD
 2. 2. WINNAAR 1 e JAAR
 3. 3. Mathias Geerardyn, 1Ld WINNAAR 1 e JAAR
 4. 4. WAAROM Waarom is er niemand die mij gelooft ? We hebben toch hetzelfde hoofd: chimpansee of aap en mens of man Het is toch niet zo gek dat dit kan ? De mens liep vroeger ook krom, is mijn idee dan echt zo stom ? De schepping behoort tot het verleden, we leven nu toch in het heden. Dat we afstammen van de aap is een feit, dat weet ik met zekerheid. Als je sommige mensen ziet staan, zal je me wel verstaan.
 5. 6. WINNAAR 2 e JAAR
 6. 7. WINNAAR 2 e JAAR Thijs Vanneste, 2MWd
 7. 8. Grote kop Lange staart, neus heel stomp Korte poten, zwart en geel Een beetje haar maar niet te veel Lange oren tot op de grond En een hele dikke, vette kont Blauwe ogen, lange nek Heel raar dier, echt te gek. Het enige probleem telt voor tien, Het beest is nog nooit gezien .
 8. 10. WINNAAR 3 e JAAR
 9. 11. WINNAAR 3 e JAAR Sofie Claeys, 3LatA
 10. 12. CUNIKI’S en BOENUCUNS Een vrouwelijke boeniki en een mannelijke cucun: daarvan komen cuniki’s in flashy geel en groen. Een cuniki is een gevleugeld dier maar vindt in vliegen geen plezier. Dus blijft hij met zijn pootjes op de grond en scharrelt daar wat rond. Hoedt u voor dit lieve beest want als u weg bent is het feest. Hij zwemt wat rond in de WC en roept voortdurend:’ Storm op zee!’ De frigo is gegarandeerd niet meer vol maar uw cuniki, die had lol En uw teergeliefde huisdier maakte met de melk zeer veel plezier. In de keuken ziet u daarvan nog de sporen en aan het gesnurk valt het ook te horen. Uw cunikietje slaapt met een volle maag en wordt niet meer wakker, toch niet vandaag. Een mannelijke boeniki en een vrouwelijke cucun zorgen voor een boenucun en dat is pas een kapoen. In plaats van voorpoten heeft hij vinnen maar daarmee kan hij niets beginnen, want een boenucun produceert altijd gesnater maar heeft een hekel aan nat water. Alleen in droog water neemt hij een duik en vult daarna met gras zijn buik. Ook bananen verorbert hij met plezier, want het is tenslotte een zeer raar dier. Een snavel siert zijn gezicht en zijn krulstaartje geeft licht. Hij heeft wat weg van een konijn, maar slaapt liefst in een gordijn. Ik geef u nog een laatste raad: weet u dat dit beest ook praat ? Misschien start u wel een gezellig gesprek met dit beestje met zijn rare bek. Tot hier de handleiding bij deze twee vreemde dieren, Hopelijk heb ik u hiermee kunnen plezieren.
 11. 14. WINNAAR 4 e JAAR
 12. 15. WINNAAR 4 e JAAR Cédric Ally, 4Latc
 13. 17. Een groen roodborstje, een kameel met zwemvliezen, een alles- verslindende poedel, een duif met erg ontwikkelde kiezen, een drugsverslaafde vlinder en een vliegende potvis. Allemaal niet mis, maar ken je ook de volgende dieren? Een vis met aquafobie, een uil zonder veren, een brulaap met stemproblemen, broodjes smerende beren, een veelvraat op dieet en een zoutwaterbij. Zo gaat het goed, we doen er dus nog een reeksje bij. Een tijger met veren, een giraf zonder nek, een olifant met een epilepsie- aanval, een vogelbekdier zonder bek, een vegetarische malariamug en een drilboorslang. Wees echter niet bang, deze dieren zijn niet voor nu en hier, maar behoren tot mijn fotoalbum ‘zomer 2304 !’
 14. 19. WINNAAR 5 e JAAR
 15. 20. WINNAAR 5 e JAAR Rani Maertens,5LMT
 16. 21. Wij, elkaars tegenpolen, trekken elkaar aan, Aantrekkingskracht. Jij, doet me zweven, toch blijf ik op de grond. Zwaartekracht. Ik, stoot je soms af. Maar jij komt altijd terug. Veerkracht. Samen, ouden we onze relatie staande. Normaalkracht.
 17. 23. WINNAAR 6 e JAAR
 18. 24. WINNAAR 6 e JAAR Thomas Vandecappelle, 6Emta
 19. 25. Wat is wetenschap? Meer willen weten dan al geweten is, Ratio verkiezen boven wat men vertelt in de mis. Wat is wetenschap? Grenzen verleggen, Niet geloven wat de Bijbel heeft proberen te zeggen. Wat is wetenschap? Een aap als vader kiezen en daarmee Adam en Eva verliezen. Dat is wetenschap !
 20. 27. ENVOI – HUGO CLAUS ABSYNTHE MINDED
 21. 28. My verses stand gawping a bit. I never get used to this. They lived here long enough Enough! I send them out of the house I don’t wanna wait Until their toes are cold Enough! I wanna hear the humming of the sun Or that of my heart, Hardening. Enough! They don’t screw classically They babble commonly And bluster nobly. Enough! Enough! In winter their lips leap In spring they lie flat at the first warmth They ruin my summer And in autumn it’s girls and a broken heart Mijn verzen staan nog wat te gapen. Ik word dit nooit gewoon. Zij hebben hier lang genoeg gewoond. Genoeg. Ik stuur ze 't huis uit, ik wil niet wachten tot hun tenen koud zijn. Ongehinderd door hun onhelder misbaar wil ik het gegons van de zon horen of dat van mijn hart, die verraderlijke spons die verhardt. Mijn verzen neuken niet klassiek, zij brabbelen ordinair of brallen al te nobel. In de winter springen hun lippen, in de lente liggen zij plat bij de eerste warmte, zij verzieken mijn zomer en in de herfst ruiken zij naar vrouwen.
 22. 29. For another twelve lines on this sheet I’ll hold my hand over their head And then I’ll kick them out. Enough! Go and pester elsewhere, one-cent rhymes Find somebody who cares. Enough! Go now on your high feet This is where the graves laugh When they see their guests. Enough! One corpse on top of the other Go now and stagger to her Whom I do not know. Enough! Enough! In winter their lips leap In spring they lie flat at the first warmth They ruin my summer And in autumn it’s girls and a broken heart Genoeg. Nog twaalf regels lang op dit blad hou ik ze de hand boven het hoofd en dan krijgen zij een schop in hun gat. Ga elders drammen, rijmen van een cent, elders beven voor twaalf lezers en een snurkende recensent. Ga nu, verzen, op jullie lichte voeten, jullie hebben niet hard getrapt op de oude aarde waar de graven lachen als zij hun gasten zien, het ene lijk gestapeld op het andere. Ga nu en wankel naar haar die ik niet ken.

×