Stresi dhe pasojat e tij

24,708 views

Published on

Published in: Health & Medicine
1 Comment
15 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
24,708
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
1
Likes
15
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Stresi dhe pasojat e tij

 1. 1.  Stresi është një gjendjee pakëndshme e zgjimit emocional dhe fiziologjik qënjerëzit provojnë në situata që ata i perceptojnë si tërrezikshme apo kërcënuese për mirëqenien etyre.Fjala “stres” do të thotë gjëra të ndryshmepër njerëz të ndryshëm. Disa njerëz epërcaktojnë stresin si ngjarje apo situata qëshkaktojnë tek ata ndjenjën etensionit, presionit, apo emocionet negative të tillasi ankthi dhe zemërimi .Të tjerët eshohin stresin si reagim ndaj këtyre situatave. Kjopërgjigje përfshin ndryshimet fiziologjike - tëtilla si rritjen e rrahjeve të zemrës dhe tensioninmuskulor, si dhe ndryshimet emocionale dhe tësjelljes. Megjithatë, shumica epsikologëve konsiderojnë stresin si një proces qëpërfshin interpretimin dhe përgjigje e një personindaj një ngjarje kërcënuese.
 2. 2.  Rrethanat që shkaktojnë stresin janë quajtur stresorë. Stresorëtndryshojnë në ashpërsi dhe kohëzgjatje. Përshembull, përgjegjësia e kujdesit për një prind të sëmurë mundtë jetë një burim i vazhdueshëm i stresit të madh, ndërsabllokimi në një trafik të rënduar mund të shkaktojë stres afat-shkurtër. Disa ngjarje, të tilla si vdekja e një të afërmi, janë tëvështira për të gjithë.Por në situata ndryshme, individët mund tëpërgjigjen ndryshe për të njëjtën ngjarje, çfarë është stresuesepër një person mund të mos jetë stresuese për një tjetër. Përshembull, një student i cili është i papërgatitur për një test tëkimisë dhe parashikon një notë të keqe mund të ndjejëstres, ndërsa një shok klase që studion paraprakisht mund tëndjejë siguri për një notë të mirë.Stresorët mund të klasifikohennë tri kategori të përgjithshme: ngjarjet katastrofike, ndryshimetë mëdha jetësore, dhe telashet e përditshme. Përveçkësaj, thjesht mendimi rreth ngjarjeve të pakëndshme nga ekaluara apo duke parashikuar ngjarjet e pakëndshme të sëardhmes mund të shkaktojë stres për shumë njerëz.
 3. 3.  Ngjarjet më të vështira për të rriturit të përfshira tekndryshimet e mëdha jetësore, janë ato të tilla sivdekja e një anëtari bashkëshortor apofamiljar, divorci, burgimi, humbja e punës, dhepaaftesia personale ose sëmundja. Përadoleshentët, ngjarjet më të vështira janë vdekja enjë prindi ose një anëtar të ngushtë tëfamiljes, divorci i prindërve të tyre, burgimi i nënësapo babait, dhe kufizimi i aftësive fizike osesëmundjet. Ndonjëherë, ngjarjet në dukje pozitivemund të kenë komponentë të vështirë. Përshembull, një grua që merr një promovim në punëmund të marrë një pagë më të lartë dhe prestigj mëtë madh, por ajo gjithashtu mund të ndihet e stresuarnga mbikëqyrësit të cilët dikur ishin kolegë. Tëmartohesh zakonisht konsiderohet një eksperiencëpozitive, por planifikimi i dasmës,vendosja e tëftuarve dhe përballja me anëtarët e familjes mund tëshkaktojnë stresin tek bashkëshortët.
 4. 4.  Pjesa më e madhe e stresit në jetën tonë rezulton nga tëpërballurit me telashet e përditshme lidhur me çështjet epunës , marrëdhënieve personale dhe rrethanat epërditshme të jetesës. Shumë njerëz përjetojnë zënka tënjëjta çdo ditë. Shembuj të telasheve të përditshmepërfshijnë jetesën në një lagje të zhurmshme, udhëtimivajtje-ardhje për në punë në trafik të rënduar, mospëlqimii një kolegu , shqetësimi për para të marra borxh, pritja nënjë radhë të gjatë dhe humbja e gjërave. Kur merrenindividualisht, këto telashe mund të ndihen si irritues tëvegjël,por me kalimin e kohës, ata mund të shkaktojë strestë rëndësishëm.Masa e madhe e ekspozimit të njerëzvendaj telasheve të përditshme është i lidhur ngushtëgjendjen e tyre emocionale. Në përgjithësi, sa më i madhtë jetë ekspozimi i tyre ndaj problemeve, aq më e keqeështë gjendja e tyre. Studimet kanë zbuluar se ekspozimi idikujt ndaj telasheve të përditshme tregon një shkallë mëtë lartë të mundësisë për stres sesa mund të jetëekspozimi ndaj ndryshimeve të mëdha jetësore.
 5. 5.  Të përballesh me stresin do të thotë të përdorëshmendimet dhe të veprosh për të luftuar me situatatstresuese dhe për të ulur nivelin e stresit tonë . Shumënjerëz kanë një mënyrë karakteristike për ta përballuarstresin bazuar në personalitetin e tyre . Njerëzit që epërballojnë mirë stresin kanë tendencë të besojnë semund të influentojnë mbi atë çka I ndodh atyre . Atazakonisht kanë një vetëbesimtë lartë , I rezistojnëzhgënjimeve , qëndrojnë optimistë dhe këmbëngulin edhenën rrethana jo të favorshme . Më e rëndësishmja , atazgjedhin strategjinë e duhur për të përballuar stresorët metë cilët përballen . Në të kundërt , njerëzi që përballojnëdobët me stresin kanë tendencë të kenë pak a shumëkarakteristika të ndryshme të personalitetit , si vetëbesimtë ulët dhe një vështrim pesimist mbi jetën .
 6. 6.  Psikologët dallojnë 2 lloje të përballimit të stresit :përballim që fokusohet te problemi dhe përballim qëfokusohet tek emocionet . Qëllimi I të 2 strategjiveështë të kontrollojnë nivelet e stresit të personit . Në përballimin që fokusohet te problemi , njerëzitmundohen ti bien shkurt emocioneve negative dukemarrë masa për të shmangur apo për të minimizuarsituatën kërcënuese . Ata ndryshojnë sjelljen e tyrepër të kapërcyer situatën stresuese . Në përballiminqë fokusohet tek emocionet , njerëzit mundoheneleminojnë në mënyrë direkte emocionet epakënaqshme . Shembuj janë rimendimi I situatës nënjë mënyrë pozitive , relaksimi dhe mendime tëdëshiruara .
 7. 7.  Në përgjithsi , përballimi që fokusohet teproblemi është strategjia më efektive epërballimit të stresit sepse njerëzit kanë mundësireale për të ndryshuar aspektet e situatës dhe përtë reduktuar stresin . Përballja që fokusohet tekemocionet është më e përdorshme si një strategjie përkohëshme . Mund të ndihmojë dukereduktuar nivelin e ndjeshmërisë së dikujtpërpara se të angazhohen në zgjidhjen eproblemeve dhe mund të ndihmojë njerëz tëpranojnë situata stresuese në të cilën ndodhenpak opsione për përballimin e fokusuar teproblemi .
 8. 8.  Stresi ndikon ne formen dhe shendetin tone.Ai crregullon ekuilibrin tone nervor dhe gjitheorganizmin. Nga ai vuajne njelloj, siburrat, ashtu edhe grate. Ne nivelinfilozofik, stresi mund te shkaktoje oreksi osebulimi, si dhe brishtesi te sistemit imunitar.Ne rastet me te keqija, rreziku i infarktevedhe i depresionit eshte vertet real. Nderefektet e tjera futen: - Renia e flokeve - Shtimi ne peshe - Probleme me epshin dhe ereksionin
 9. 9.  Respektoni ritmin e gjumit: Nese ndjeni deshire per tefjetur, mos luftoni. Shkoni ne shtrat heret, mundesisht nete njejten ore dhe hani darke te pakten 1 ore para se teflini, sepse tretja do te jete me e mire. - Beni sport per te larguar stresin: Beni not, kercim oseaerobi, te cilat te ndihmojne te luftosh stresin. Pervectyre, jane edhe joga, vrapi dhe fizikultura, ne pergjithesi.Nje aktivitet fizik, i praktikuar rregullisht, vepron si njevalvul shkarkimi, aktivizon qarkullimin e gjakut, qetesontensionet musulare dhe cliron dozen e duhur teeuforizanteve te nevojshem per te qene i lodhur, por ilumtur. - Organizohuni: Qofte ne zyre apo ne shtepi, sapo ndjeniqe situata po ju shpeton nga duart, beni nje plan. Caktojinipunet sipas rendesise, nga me urgjentja, deri tek ajo qemund te prese...
 10. 10.  Bejani qefin here pas here vetes: Mund te beninje masazh, nje seance me nje SPA, shtetitje nepyll, etj. Gjithashtu mund te shkoni ne kinema, ne nje restorant, ne nje pab me shoqerine. Njemenyre tjeter e mire, kur e shihni se nuk mbanme uje pilafi, eshte te merrni disa dite pushimnga puna, te shkoni diku me pushime, tenderroni ambient, etj. Te gjitha keto jane metodaper tu relaksuar. - Evitoni varesite: Pini nje pakete cigare dheshume filxhane kafe ne dite? Keto "helme" tejapin pershtypjen se te qetesojne ankthin. Nerealitet, ato kane nje efekt, qe prodhon stres.Nese nuk mund te hiqni dore prej tyre, te paktenpakesoni dozat.
 11. 11.  - Hani shendetshem: Stresi shpesh, shkakton deshireper te ngrene ushqime qe te shendoshin ose ekunderta, humbje oreksi. Ndryshojini keto zakoneduke ngrene gjithmone ne te njejten ore dhe nemjedis te qete. Mundohuni te ekuilibroniushqimin, duke i dhene me shume rendesimengjesit, nje dreke te pasur me perime dhe njedarke te lehte. Nese ankthi ndjehetpasdite, zvendesojeni tableten e cokollates menje molle ose nje got kos . Keshtu, do te ruani linjendhe do te qetesoni nervat. - Gjeni ekuilibrin e duhur mes punes dhe jetesprivate: Kur te shkoni ne shtepi, eshte e rendesishmete mos keni detyrime profesionale dhe anasjelltas.Dihet qe cdo gje ka kohen e vet. Per te pasur nje jeteharmonik dhe te kenaqshme, duhet ta ndani kohentuaj mes punes dhe jetes familjare. Nese jeni iperqendruar dhe sistematik ne pune, mesoni te mosmendoni per punen edhe ne shtepi dhe merruni mefamiljen.
 12. 12.  - Mundohuni te jeni i relaksuar: Qofte nefamilje, ne shoqeri apo ne pune, evitoni nemaksimum konfliktet. Per kete, evitoni tematdelikate (si ajo e politikes, per shmbull) dhedebate pa fund. Mesoni edhe te mos e mbanimendjen apo te fiksoheni te dicka, jetavazhdon. Te harrosh dicka pa blere nesupermarket ose te shkosh pak me vonesetek doktori, nuk eshte fundi i botes.
 13. 13.  - Perdorni mjekesine natyrale, me nje fjalehomeopatine: Kjo lloj mjekesie eshte e pershtatshmeper simptomat e stresit, duke pasur parasysh edhellojin e tij. Trajtimet me te shpeshta jane meArgentum nitricum (per problemet e tretjes), Fosforus(per te dhene gjalleri) ose Sepia (per ata qe bejne njepune shume te lodhshme) - Mbeshtetja psikologjike: Nese stresi behet me tevertete i padurueshem, nganjehere keshillohet tidrejtohesh nje specialisti psikolog. Disa terapi indihmojne personat e stresuar te perballojneagresionet. te organizojne me mire kohen e tyre dhete lene menjane disa detyrime,pa u ndjere ne faj. - Joga, strecingu, etj, jane disa metoda te shkelqyeraper te qetesuar shpirtin dhe permisuarfrymemarrjen. Ne fund te seancave do te ndjenimuskujt e lodhur, por do te jeni mire shpirterisht dhete relaksuar.
 14. 14.  - Sofrologjia: Eshte nje teknike relaksimi. Ajo e merrfrymezimin nga autohipnoza, meditimi, joga. Qellimii saj eshte te largoje nga mendja ankthin dhe frikatme qellim qe te harmonizoje trupin dhe shpritin.Praktika konsiston ne zhytjen e personit ne njegjendje ndergjegjje te pazakonte, te "cliruar". Behetfjale per riekuilibrimin e emocioneve, mendimeve dhesjelljes se individit, me ane te ushtrimeve mendoredhe te frymemarrjes si dhe me ushtrime trupore: - Hipnoza - Tai-shi, ky eshte nje nga artet marciale kineze mete perhapura. Fjale per fjale perkthehet "boksi i hijes"dhe konsiston ne luften kunder nje kundershtariimagjinar, qe simbolizon semundjet dhe stresin, meqellim qe te gjesh paqen, ekuilibrin dhe mireqenien ebrendshme.
 15. 15.  - Kronopsikologjia - Makami, kjo eshte nje metode relaksimi edrejtuar, e zhvilluar ne nje pishine me ujedeti te ngrohur ne 32 grade celcius, me nesfon muzike orientale. Ajo behet nga njeosteopad dhe ka per qllim te cliroje bllokimete kyceve dhe ta beje trupin e mendjen terelaksohet. per pasoje, vihet re nje ulje emenjehershme e stresit.

×