• Save
Procesi i fotosintezes!
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Procesi i fotosintezes!

on

 • 4,308 views

 

Statistics

Views

Total Views
4,308
Views on SlideShare
4,308
Embed Views
0

Actions

Likes
1
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Procesi i fotosintezes! Procesi i fotosintezes! Presentation Transcript

  •  Nder organelat me kryesore te qelizesbimore jane Plastet. Plastet me te rendesishem jane kloroplastet,te cilet permbajne klorofilin e gjelber. Keto jane organoidet e fotosintezes te cilatgjenden ne qelizat e indeve te gjelbra ebimeve.
  •  Fotosinteza (greq. fos, foto-s = dritë; sinthesis = bashkim)është shndërrimi i energjisë së dritës diellore në energjikimike nga organizmat e gjalla. Lëndët e para që nevojitenpër kryrjen e saj janë dioksidi i karbonit dhe uji, burimi ienergjisë është drita e diellit, dhe lëndët e fituarajanë glukoza dhe oksigjeni. Është procesi më irëndësishëmbiokimik i shkëmbimit të lëndëve në tokë, ngaqëpothuajse gjithë jeta varet nga fotosinteza.Fotosinteza është një proces i ndërlikuar që ndodh tek bimët,algat dhe disa bakterie. Fotosinteza eshte nje proces inderlikuar kimik gjate te cilit kemi thithjen e rrezeve dielloreme ane te cilave kryhet ky proces.Pra fotosinteza kryhet memarrjen e oksigjenit duke liruar dioksidin e karbonit .Kyproces është i nevojshem per jetë.Tek bimet gjethja e kryenkete proces ,fotosinteza ka rendesi te madhe per jeten enjeriut.
  •  Fotosinteza është një proces me të cilin bimetkonvertojne energjine e papërdorshme terrezeve t e diellit në energji kimike tepërdorshme. Dioksidi i karbonit në atmosferë hyn ne gjethetbimore përmes stomatave. Stomatat janë poreshume te vogla epidermike në gjethe të cilatlehtësojnë transferimin e gazrave të ndryshmedhe avujt e ujit nëpërmjet tyre.Kjo pasohet nga uji I cili hyn në gjethe,kryesisht përmes rrënjëve. Rrënjët janë tëkrijuara për të thithur ujat nentokesore , dhe titransportojne ato ne gjethe me ane e kercellit.
  •  Si rrezet e diellit bien mbi sipërfaqen e gjethes,klorofili i pranishëm në gjethe e perthith ate.(Klorofili është një pigment i pranishëm nëgjethen e bimes e cila ndihmon bimët nëthithjen rrezeve te diellit. Ngjyra e gjelbër egjetheve eshte per shkak te pranise seklorofiles).Pastaj hidrogjeni dhe oksigjeni prodhohen, siproduktet e fotosintezës, nga konvertimi i ujitduke përdorur energjinë që thithin ngadielli. Hidrogjeni është i kombinuar me dioksidine karbonit në mënyrë që të pregatisin ushqimpër bimët, ndërsa oksigjeni lihet i lire nga porete gjetheve. Në të njëjtën mënyrë, edhe algatdhe bakteret përdorin dioksidin e karbonit dhehidrogjenin për të përgatitur ushqim, ndërsaoksigjeni nxirret jashte nga gjethet si teprice.Elektronet nga molekulat e klorofilit dheprotonet nga molekulat e ujit ndihmojnereaksionet kimike në qelizë.
  • I tërë procesifotosintezës mund tëshpjegohet me ane tenje formule te vetmekimike:6CO2 + 12H2O + Drita +6O2 → C6H12O6 + 6H2O