Ligjerata 2
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Ligjerata 2

on

 • 2,848 views

Ferdi Nuredini

Ferdi Nuredini

Statistics

Views

Total Views
2,848
Views on SlideShare
2,848
Embed Views
0

Actions

Likes
1
Downloads
58
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Ligjerata 2 Presentation Transcript

 • 1. Ligjeratë 2TEKNOLOGJI INFORMATIVE
 • 2. Përmbajtja Matja e vëllimit/sasisë së Informatave Klasifikimi i Kompjuterëve Modeli Logjik i Kompjuterit Të Sotëm
 • 3. Matja e vëllimit/sasisë së Informatave Bit – njësia matëse për matjen e sasisë së informacionit nga anglishtja bit = binary digit Qarqet elektrike në kompjutor munden të ndodhen vetëm në njërën nga dy gjendjet. Këto gjendje prezantohet me cifrat 0 dhe 1 dhe quhet paraqitje binare, respektivisht të dhënat të paraqitura përmes njësheve (1) dhe zerove (o) i quajm paraqitje binare
 • 4. Prezantimi i të dhënave Të dhënat në kompjuteret prezantohen/paraqiten me cifrat 0 dhe 1 – Sistemi Binar i numrave (me bazë 2) dy cifra 0 dhe 1 Sistemi dekad i numrave (me bazë 10)- dhjet cifra: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 Sistemi oktal i numrave (me bazë 8)- tetë cifra: 0,1,2,3,4,5,6,7 Sistemi heksadecimal i numrave (me bazë 16)- gjashtmbdhjet cifra:0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F
 • 5. Prezantimi i të dhënave Numrat e plotë dekad shëndrohen në binar duke i pjestuar me bazën e sistemit të numrave binar, respektivisht me numrin 2 83 : 2 = 41 mbetja 1 83(1o) = 1010011(2) 41 : 2 = 20 mbetja 1 20 : 2 = 10 mbetja 0 10 : 2 = 5 mbetja 0 5 : 2 = 2 mbetja 1 2 : 2 = 1 mbetja 0 1 : 2 = 0 mbetja 1
 • 6. Edhe një shembull shëndrimi i numrit decimal 5 cifror 12.345(10) në ekuvalentin e tijë binar:operacioni në 13 hapa duket si vijonë: 12.345 : 2 = 6.172 mbetja 1 6.172 : 2 = 3.086 mbetja 0 3.086 : 2 = 1.543 mbetja 0 1.543 : 2 = 771 mbetja 1 771 : 2 = 385 mbetja 1 385 : 2 = 192 mbetja 1 192 : 2 = 96 mbetja 0 96 : 2 = 48 mbetja 0 48 : 2 = 24 mbetja 0 24 : 2 = 12 mbetja 0 12 : 2 = 6 mbetja 0 6:2= 3 mbetja 0 3:2= 1 mbetja 1 1:2= 0 mbetja 1 12.345(10)=11000000111001(2)
 • 7. Shëndrimi i numrave binar në decimal11102 (1x8)+(1x4)+(1x2)+(0x1) =8+4+2 =1411102 1410111101101112 = 1x210 + 1x29 + 1x28 + 1x27 + 1x26 + 0 x25+ 1x24 + 0x23 + 1x22 + 1x21 + 1x20 = =1024+512+256+128+0+32+16+0+4+2+1=1975
 • 8. Shëndrimi i numrave heksadecimal në decimal 5AE16 = 5x162 + 10x161+14x160== 5x256 + 10x16 + 14 x 1 = 1454
 • 9. Klasifikimi i kompjuterëveKompjuterët e mëdhenj (angl. mainframes)Kompjuterët e vegjël (minicomputers)Mikrokompjuterët (microcomputers)
 • 10. Kompjuterët e mëdhenj (angl. mainframes) Karakterizohen me:  dimensione të mëdha,  fuqi shumë të madhe procesorike,  kapacitet shumë të madh të memorjes,  etj.
 • 11. Mainframe
 • 12. Kompjuterët e vegjël (minicomputers) që dallohen si më të vegjël nga mainframe, karakterizohen me fuqi të lartë procesorike dhe zakonisht shfrytëzohen si server të rrjetit. Serverët menaxhojnë klientët e një rrjeti kompjuterik, dhe në rastet e lidhjes së një grupi kompjuterësh në Internet paraqitet në rolin e Gateway kompjuterit.
 • 13. Mikrokompjuterët (microcomputers) Kompjuterët e vegjël të cilët zakonisht ne i përdorim në jetën e përditshme, si kompjuteri personal –PC, kompjuterët portabël, etj., janë shembuj tipik të mikrokompjuterëve.
 • 14. Modeli logjik i kompjuterit të sotëm (bazuar në zbulimin e Von Neumann) Procesori qendror, Njësia aritmetiko-logjike, Njësia dirigjuese, Memorja punuese, Pjesët hyrëse, Pjesët dalëse.
 • 15. Modeli i Neumann-it
 • 16. Procesori qendror (njësia qendrore)Njësia qendrore përbëhet nga këto komponente:4. Njësia dirigjuese (udhëheqëse)5. Njësia aritmetiko – logjike6. Memorja punuese (e mbrendshme)
 • 17. Njësia dirigjueseudhëheq me njësinë qendrore,ndërsa tërrthorazi edhe me komponentet tjera të kompjuterit.Udhëheqja mbështetet në programet e vendosura në memorien kryesore.
 • 18. Njësia aritmetiko – logjike (ALU) ka për detyrë kryerjen e operacioneve aritmetiko- matematikore si dhe ato logjike. përpunimi i të dhënave e përbërë nga qarqe elektronike të cilat punojnë në parimin e logjikës binare.
 • 19. ALU i realizuar me qarqe logjike
 • 20. Memorja punuese (e mbrendshme) përmban të dhënat dhe programet të cilat duhet të përpunohen. ka aftësinë ti pranojë, ti ruajë dhe tua dorëzojë të dhënat njësive të tjera.
 • 21. Njësitë hyrëse njësitë dalëse Njësitë hyrëse  tastatura, miu, skaneri, lexuesi i barkodeve, kamera, etj. Njësitë dalëse  monitori, printeri dhe ploteri.
 • 22. Njësi hyrëse - dalëse modemi, kartela e rrjetit, audio kartela, dhe paisje tjera me funksione speciale.
 • 23. Njësitë për memorje të jashtme bazohen në një teknologji që nuk kërkon furnizim me energji elektrike për ruajtjen e të dhënave Më së shpeshti shfrytëzohen mediumet magnetike të cilat të dhënat i ruajnë në celula magnetike. përdoren për deponim të të dhënave dhe programeve
 • 24. Përfaqësues tipik i memorjes së jashtme disketat (floppy disk), disqet e fiksuara, shiritat magnetik, CD ROM, DVD ROM, USB Memorja (USB Stick)