Xarxa d’espais de memòria de Catalunya

493 views
440 views

Published on

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Hi han alguns errors que ens agradaria aclarir: La línia P, construïda a partir del 1944, en un context de postguerra i d'acabament de la Segona Guerra Mundial, tenia l'objectiu de defensar-se d'una possible invasió aliada. Per aquest motiu, el projecte inicial era construir 10.000 búnquers al llarg de tot el Pirineu, però finalment es van construir 4.500. A la zona de Martinet i Montellà al centre de resistència núm. 53 al paratge del Cabiscol s'hi ha ubicat l'espai de memòria: El centre d'interpretació del Parc dels Búnquers. La visita al centre té la finalitat de donar les pautes per entendre el perquè d'aquesta construcció faraònica i endinsar-nos en aquell context històric.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
493
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
258
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Xarxa d’espais de memòria de Catalunya

 1. 1. Xarxa d’espais de memòria de Catalunya S. G. N. R. 1r ESO A
 2. 2. CASTELL DE MÓRA D’EBRE  Ubicació: Móra d’Ebre. Ribera d’Ebre.  Descripció: A la zona oest del castell hi ha dos torres reforçades en forma de talús. El recinte està emmurallat, s’adapta al terreny natural i això fa com un element defensiu  Fets històrics: va tenir protagonisme contra Joan II, va ser utilitzat com la casa de la Guardia Civil i com a centre de comandament. Va ser un important punt de control del pas del riu, però es bombardeig del front Nacional ho van deixar d’usar.
 3. 3. Imatges de Castell de Móra d’Ebre
 4. 4. PARC DELS BUNQUERS DE MARTINET I MONTELLÀ  Ucicació :Cerdanya , Pirineus  Descripció: S’hi troven els búnquers que es van contsruir . La línia de costa es de 10.000 búnquers al Paratge de Cabisal, on s’hi troba el centre de visitants.  Fets històrics: Francisco Franco Bahamonde (1938 al 1982) militar i dictador espanyol, Amb el suport d'altres caps militars el 1936 s'alçà en armes contra el govern legalment constituït de la Segona República Espanyol, temia una possible invasió per la frontera francesa.A Montellà i Martinet,a la carretera de la Seu d’Uregell a Puigcerdà.
 5. 5. Imatges del Parc dels búnquers de Martinet i Montellà:
 6. 6. MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI  Ubicació: La Jonquera. Carrer major numero 43-47.  Descripció: Te exposicions permaments i temporals, amb la informació històrica i de difusió pedagògica, vinculant d’història amb el present. Els seus objectes són la difusió de la memòria de l’exili republicà sense deixar de banda a altres.  Fets històrics: El Museu Memorial de l’exili és un centre d’interpretació dedicat a recordar els exilis provocats per la Guerra Civil Espanyola.
 7. 7. Museu memorial de l’exili
 8. 8.  Ubicació: Pretendent de la provincia de Tarragona .Terra Alta.  Descripció: Pretendent de la provincia de Tarragona a la comarca de la Terra Alta, situat a la part NE d’aquesta, amb el limit amb la Rivera d’Ebre(la part vella de la població).  Fets històrics: Sant Pere apòstol fue escenari de la batalla de l’Ebre a la Guerra Civil Espanyola. CORVERA D’EBRE
 9. 9. Imatges de Corbera d’Ebre
 10. 10. BATERIA ANTIAÈRIA DEL TURÓ DE LA ROBIRA  Ubicació: Turó de la Robira(Barcelona)  Descripció: Hi ha tres plataformes per instalartres canons antiaeris y uns 100m fins el cim per poder translladar,peces,...i una bateria antiaeria de 4 canons Vickers.  Fets històrics:Per els bombardejos que va sofrí Barcelona a partir de 1937. Les autoritats militars van decidir instal.lar unes bateries antiaèries al cim del Turó de la Rovira.
 11. 11. Imatges de la Bateria antiaèria del turó de la Rovira
 12. 12. FOSSAR DE LA PEDRERA  Ubicació: cementiri de Montjuic de Barcelona  Descripció: Fou utilitzat de tomba comuna per a 4.000 víctimes de la represió Franquista.  Fets històrics: Es reconegut perque i enterraben a les persones excecutades per la represió Franquista a la ciutat de Barcelona durant la Guera Espanyola (1936-1939) i fins 1952.
 13. 13. Imatges del Fossar de la Pedrera
 14. 14. Fi

×