programari lliure

430 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
430
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

programari lliure

 1. 1. Programari lliure
 2. 2. Introducció ● Richard Matthew Stallman. ● Definició Programari Lliures. ● 4 llibertats del programari lliure. ● Programari lliure destacat. ● Programari lliure: sistema operatiu. ● Icones. ● Avanatatges ● Desavantatges. ● Característiques.
 3. 3. Richard Matthew Stallman ● Richard Matthew Stallman (de nom en clau RMS) és un conegut activista del programari lliure. ● Obres més importants com a programador inclouen_ -L'editor de text Emacs. - el compilador GCC. - el depurador GDB, sota el Projecte GNU.
 4. 4. Definició. ● Per a comprendre el concepte, heu de pensar en "free" com a lliure, "discurs lliure". ● el programari lliure: una garantia de la llibertat del usuaris per: - executar. -copiar. -distribuir. -estudiar. -canviar i millorar el programari. ● No s'ha de confondre amb el programari gratuit(freeware). ● L'accés al codi font és un requisit.
 5. 5. Progr. Lliure te 4 llibertats. ● La llibertat per executar el programa, per a qualsevol propòsit. ● La llibertat d'estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies. ● La llibertat de redistribuir còpies. ● La llibertat per millorar el programa, i alliberar-ne les millores al públic, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar.
 6. 6. Programari lliure destacat ● Alguns dels exemples més coneguts de programari lliure són; -El projecte GNU -Els sistemes operatius basats en GNU/Linux, BSD i OpenSolaris -Els entorns gràfics KDE i Gnome -El projecte Mozilla, que inclou el navegador Mozilla Firefox i el client de correu Mozilla Thunderbird -L'aplicació ofimàtica OpenOffice.org -El programa de tractament de gràfics GIMP.
 7. 7. Progr. Lliure: Sistema Operatiu. ● És el conjunt dels diferents programes. ● Programes que controlen el funcionament d'un ordinador. ● Les seves funcions, entre d'altres: - Gestionar les transferències d'informació internes, - Procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, - Carregar i descarregar programes. - Controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, etc.
 8. 8. Icones del progr. Lliure
 9. 9. Avantatges ● Hi ha aplicacions per a totes les plataformes (Linux, Windows, Mac Us). ● El preu de les aplicacions és molt menor, la majoria de les vegades són gratuïtes. ● Llibertat de còpia. ● Llibertat de modificació i millora. ● Llibertat d'ús amb qualsevol finalitat. ● Llibertat de redistribució.
 10. 10. Desavantatges ● Algunes aplicacions (sota Linux) poden arribar a ser una mica complicades d'instal lar. ● Inexistència de garantia per part de l'autor. ● Interfícies gràfiques menys amigables. ● Poca estabilitat i flexibilitat en el camp de multimèdia i jocs. ● Menor compatibilitat amb el maquinari.
 11. 11. Característiques ● Enumeració de les característiques principals del Programari Lliure des d'un punt de vista legal. ● El Programari Lliure pot ser usat per qualsevol per a qualsevol fin2. ● El Programari Lliure pot ser copiat i redistribuït sense més cost que el suport físic necessari per a això i les despeses de gestió. ● El Programari Lliure ha de poder ser estudiat i modificat. Per a això es fa indispensable proporcionar el codi font.
 12. 12. Classificació. ● Classificacions del programari ● 1) D'acord al seu cost: gratuït o de pagament. ● 2) D'acord a la seva protecció:De domini públic o Protegit per llicències ● 3) D'acord a la seua "legalitat": legal o ilegal. ● 4) D'acord a l'obertura del seu codi font:De codi font obert o De codi font tancat.
 13. 13. webgrafia. ● Definició: http://www10.gencat.net/dursi/ca/si/sc_programari_lliure.htm ● 4 llibertats: http://www10.gencat.net/dursi/ca/si/sc_programari_lliure.htm ● Programari lliure destacat: http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure#Programari_lliure_destacat ● Sistemes operatius: http://ca.wikipedia.org/wiki/Sistema_operatiu ● Icones: http://www.google.es/images?um=1&hl=es&gbv=2&biw=1280&bih=68
 14. 14. Webgrafia ● Avantatges i desavantatges: http://www.gentegeek.com/sl-sp-ventajas-desventajas/ ● Caracterísitiques: http://linux.ciberaula.com/articulo/breve_analisis_software_libre/ ● Classificació: http://www.monografias.com/trabajos12/elsoflib/elsoflib.shtml#clasif
 15. 15. Programari Lliure Fausta Bakutyte 1er Bat. E

×