Code Of Nursing Ethics
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Code Of Nursing Ethics

on

 • 6,112 views

 

Statistics

Views

Total Views
6,112
Views on SlideShare
6,112
Embed Views
0

Actions

Likes
1
Downloads
50
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Code Of Nursing Ethics Presentation Transcript

 • 1. BY :KUMPULAN A
 • 2. DEFINISI
 • 3. 1. Etika Khusus kepada perwatakan & keperibadian Aspek – aspek yang berkenaan dengan kebaikan dan mengelakkan diri daripada mencederakan orang.
 • 4. 2. Etika Kejururawatan Memberi standards untuk kelakuan profesional dan ianya adalah pengajian tentang prinsip – prinsip dalam amalan yang betul dan salah dalam kejururawatan. Merangkumi panduan tingkah laku ikhtisas jururawat dalam perhubungan mereka dengan pesakit, rakan sejawat dan masyarakat. Panduan ini terkandung dalam tatatertib majlis jururawat antarabangsa untuk jururawat
 • 5. 3. Bioetika Imbuhan awal `bio’ bermaksud kehidupan Bioetika = etika berkaitan dengan kehidupan Dalam amalan, bioetika dipraktikkan sebagai etika perubatan iaitu aspek-aspek berkenaan melakukan kebaikan dan mengelakkan diri dari mencederakan orang dalam bidang perubatan.
 • 6. 4. Piagam Pelanggan 1 komitmen bertulis Jabatan atau Agensi Kerajaan terhadap perkhidmatan kepada pelanggan Piagam pelanggan memberi perhatian kepada pelanggan kerana mereka merupakan penerima keluaran atau perkhidmatan dari Jabatan atau Agensi.
 • 7.  Bukan sahaja memberi tumpuan kepada kualiti dan produktiviti tetapi perubahan sikap positif anggota perkhidmatan awam dengan mempertingkatkan lagi disiplin, tanggunggjawab dan akauntibiliti dalam Perkhidmatan Awam.
 • 8. i. Nurses And People Tanggungjawab profesional jururawat ialah untuk memberi jagaan perawatan kepada orang lain Semasa memberi penjagaan , jururawat menghormati hak-hak manusia, nilai, adat dan kepercayaan rohani seseorang individu, keluarga dan masyarakat. Jururawat memberi penerangan yang mencukupi kepada pesakit supaya pesakit dapat memberi kebenaran tentang penjagaan dan membuat pemilihan rawatan.
 • 9.  Jururawat mengekalkan kerahsiaan pesakit dan berkongsi maklumat ini dengan orang yang berkaitan atau berkenaan sahaja. Jururawat menjalankan tugasan atau mengambil tindakan untuk meningkatkan keperluan masyarakat. Jururawat juga bertanggungjawab untuk menentukan suasana yang selamat. Contoh : Elak pencemaran dan kerosakan.
 • 10. ii. Nurse And Practise Jururawat bertanggungjawab ke atas amalan kejururawatan dan perlu mengekalkan kemahiran dengan pembelajaran berterusan. Jururawat perlu menjaga kesihatan diri supaya dapat memberi penjagaan yang sempurna. Jururawat perlu menerima/mengagihkan sesuatu tanggungjawab mengikut kemahiran individu.
 • 11.  Pada setiap masa, jururawat mengekalkan standards dalam amalan harian untuk peningkatan imej profesion dan keyakinan orang ramai. Jururawat memastikan kegunaan alatan sains dan teknologi adalah berdasarkan kepada keselamatan dan menghormati hak- hak orang lain.
 • 12. iii. Nurse And Society Jururawat dan rakyat yang lain berkongsi tanggungjawab dalam pelaksanaan atau memberi sokongan untuk memenuhi keperluan kesihatan sosial orang awam. Contoh= kempen.
 • 13. iv. Nursing And Co-workers Jururawat mengekalkan perhubungan kerjasama dengan rakan sebaya dalam bidang kejururawatan dan bidang lain. Jururawat mangambil tindakan sewajarnya untuk melindungi individu apabila jagaannya terancam oleh rakan sebaya atau orang lain.
 • 14. v. Nurse And Profession Jururawat memainkan peranan yang penting dalam implementasi standards dalam amalan klinikal pengurusan, kajian dan pendidikan. Jururawat meningkatkan pengetahuan melalui kajian. Jururawat memberi perkhidmatan melalui organisasi profesional dan memastikan suasana kerja yang sesuai dan selamat.