Adobe Flash
изработил: Пламен Петев
група: 41а
съдържание:
1.Предназначение и възможности.

2.Поддържани файлови формати.

3.Екшън скрипт - език за програмиране на
 фла...
Предназначение и възможности

Създаден от компанията Macromedia през 1996
 година, Flash става една от най-популярните и
...
Поддържани файлови формати
С помощта на Adobe Flash се създават
 проекти с разширение .fla, от които
 впоследствие се из...
Освен в .swf формат Adobe
 Flash дава възможност да
 се генерират и
 изпълними файлове (.exe
 или .hqx). Те съдържат в...
Екшън скрипт - език за
   програмиране на флаш
Още от първите си версии флаш използва език за
 програмиране, наречен Ек...
Той се използва за изработка на уеб
 страници, уеб и десктоп игри, някои
 десктоп приложения adobe air среда,
 дори е изпо...
източници:
http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash

http://bg.wikipedia.org/wiki/ActionScript
Adobe flash
Adobe flash
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Adobe flash

1,161 views
1,125 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,161
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Adobe flash

 1. 1. Adobe Flash изработил: Пламен Петев група: 41а
 2. 2. съдържание: 1.Предназначение и възможности. 2.Поддържани файлови формати. 3.Екшън скрипт - език за програмиране на флаш.
 3. 3. Предназначение и възможности Създаден от компанията Macromedia през 1996 година, Flash става една от най-популярните и използвани мултимедийни среди за създаване на анимирани интернет страници, уеб реклами, уеб игри, както и на различни програми и презентации. Adobe Flash съчетава векторна и растерна графика, благодарение на вградения скриптов език ActionScript става възможно реализирането на интерактивност. Има богати възможности за възпроизвеждане на видео и аудио, което прави средата изключително привлекателна както основно средство в работата на много професионални дизайнери. Flash позволява създаването на така наречените rich internet applications.
 4. 4. Поддържани файлови формати С помощта на Adobe Flash се създават проекти с разширение .fla, от които впоследствие се изработва изходният .swf файл. Той се възпроизвежда чрез софтуера Adobe Flash Player. Възпроизвеждането на .swf файлове е възможно в почти всички браузери, като в някои тази функционалност е вградена а в друг е достъпна чрез специално разширение.
 5. 5. Освен в .swf формат Adobe Flash дава възможност да се генерират и изпълними файлове (.exe или .hqx). Те съдържат в себе си .swf файла, но не се налага да бъде инсталиран Adobe Flash Player за да е възможно възпроизвеждането им. Анимираните клипчета могат да бъдат експортирани и в *.avi формат, което позволява възпроизвеждането им от широко разпространените плейъри.
 6. 6. Екшън скрипт - език за програмиране на флаш Още от първите си версии флаш използва език за програмиране, наречен Екшънскрипт ( actionscript ). В момента той е във версия 3. ActionScript е ECMAScript базиран програмен език, използван за писане на Macromedia Flash филмчета и приложения. Тъй като и ActionScript и JavaScript са базирани на един и същ ECMAScript синтаксис, теоретично е лесно превеждането от един на друг. Но докато за JavaScript's DOM (Document Object Model) обект са прозорецът на браузъра, отделния документ и формата, за ActionScript това е SWF (Small Web Format), който може да включва анимация, звук, текст и др.
 7. 7. Той се използва за изработка на уеб страници, уеб и десктоп игри, някои десктоп приложения adobe air среда, дори е използван и в роботиката . Разработен е от Macromedia като език за създаване на интерактивност на 2D графики, днес се е превърнал в един от най-мощните езици за уеб разработка.
 8. 8. източници: http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash http://bg.wikipedia.org/wiki/ActionScript

×