Faris Hawan B. Ismail                                192121041.Definisi bagi:- i.     ...
Faris Hawan B. Ismail                              192121043.Terangkan jenis-jenis kata lalua...
Faris Hawan B. Ismail                                192121044.Terangkan pelan keselamatan...
Faris Hawan B. Ismail                            192121046.Kenapa setiap transaksi melalui int...
Faris Hawan B. Ismail                             192121049.Terangkan langkah keselamatan pen...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

WEP

613 views
441 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
613
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

WEP

 1. 1. Faris Hawan B. Ismail 192121041.Definisi bagi:- i. WEP Suatu kunci WEP adalah kod keselamatan yang digunakan di sesetengah rangkaian Wi-Fi. Kunci WEP membenarkan sekumpulan peranti pada rangkaian tempatan (seperti rangkaian rumah) untuk bertukar-tukar mesej dikodkan dengan satu sama lain manakala bersembunyi kandungan mesej dari tontonan mudah oleh orang luar. ii. WPA-PSK WPA adalah teknologi keselamatan untuk Wi-Fi wayarles rangkaian komputer. WPA meningkatkan ciri-ciri pengesahan dan penyulitan WEP (berwayar Privasi Setaraf).Malah, WPA telah dibangunkan oleh industri rangkaian sebagai tindak balas kepada kelemahan WEP.2.Perbezaan WEP dan WPA-PSK i. WEP adalah security untuk wireless yang agak lama. Jenis WEP ini mudah untuk dicrack oleh orang luar . WEP menggunakan 64bit dan 128bit. ii. WPA-PSK adalah security yang lebih update dari WEP. WPA-PSK mempunyai decryption yang ada pada WEP.
 2. 2. Faris Hawan B. Ismail 192121043.Terangkan jenis-jenis kata laluan i. Rendah Kata Laluan Lemah (Rendah) Bil. Contoh Ciri-ciri Aksara 1234567 7 Bilangan aksara kurang daripada lapan(8) abcdefg 7 Bilangan aksara kurang daripada lapan (8) ii. Sederhana Kata Laluan Sederhana Kukuh (Sederhana) Contoh Bil. Aksara Ciri-ciri Gabungan huruf(abjad) dan nombor. hrmis123 8 Bilangan aksara sekurang-kuranya lapan(8). Bilangan nombor sekurang-kuranya tiga(3) aksara. Gabungan huruf(abjad) dan simbol. hrmisa#@ 8 Bilangan aksara sekurang-kuranya lapan(8). Bilangan simbol sekurang-kuranya dua(2) aksara. iii. Tinggi Kata Laluan Kukuh (Tinggi) Bil. Contoh Ciri-ciri Aksara Bilangan aksara sekurang-kuranya lapan(8). Hrm!s123 8 Gabungan huruf besar dan kecil (abjad), nombor dan simbol. Bilangan aksara sekurang-kuranya sepuluh(10). Hrmis12345 10 Gabungan huruf besar dan kecil (abjad) dan nombor (nombor perlu sekurang-kuranya 3).
 3. 3. Faris Hawan B. Ismail 192121044.Terangkan pelan keselamatan makmal komputer i. Pelajar hanya dibenarkan masuk ke dalam makmal dengan mendapat keizinan atau pengetahuan daripada guru terlebih dahulu atau dengan kehadiran guru itu sendiri. ii. Setiap pelajar atau pengguna dikehendaki mencatat kehadiran mereka di dalam buku Catatan Pengguna. iii. Pelajar atau pengguna tidak dibenarkan membawa masuk sebarang disket persendirian kecuali dipastikan oleh guru ianya bebas daripada serangan virus. iv. Jika berlaku sebarang masalah dengan komputer, laporkan segera kepada guru . v. Had masa pengguna komputer hendaklah mendapat keizinan terlebih dahulu daripada guru. vi. Jaga kebersihan makmal dan gunakan terminal yang telah ditetapkan. vii. Pastikan semua suiz telah dimatikan sebelum keluar dari makmal komputer.5.Terangkan Fungsi:- i. Administrator Berfungsi untuk menggambarkan satu keistimewaan keselamatan yang diberikan kepada pengguna atau pengguna komputer yang tertentu, pelayan, rangkaian atau lain-lain Sistem IT. Tahap Pentadbir akses sistem membenarkan pengguna untuk mendapatkan akses kepada, dan melaksanakan ciri-ciri konfigurasi tahap sistem. ii. Limited Access Satu akaun pengguna terhad dalam Windows memberikan pengguna ditentukan keupayaan untuk hanya menggunakan program tertentu dan fungsi pada komputer mereka. Orang dengan akaun pengguna yang terhad juga tidak mampu untuk memuat turun atau memadam aplikasi tertentu pada komputer mereka atau semasa dalam talian.Terdapat beberapa sebab-sebab dan faedah untuk menubuhkan akaun pengguna terhad, termasuk keselamatan yang dipertingkatkan. Walaupun dengan firewall dan perlindungan anti-virus, malware berbahaya masih boleh mencari jalan ke komputer. Ini adalah benar terutamanya jika pengguna memuat turun program-program seperti tak aktif atau melawat laman yang memasang spyware semasa melayari internet. Dengan akses yang terhad akaun pengguna yang terhad disediakan, kemungkinan malware pada komputer adalah jauh lebih rendah. Perlindungan tambahan. Kerana pengguna dengan akaun pengguna yang terhad tidak dapat memadam atau menambah aplikasi dan program, pemilik komputer boleh mempunyai keyakinan mengetahui komputer akan kekal tidak pernah disentuh.
 4. 4. Faris Hawan B. Ismail 192121046.Kenapa setiap transaksi melalui internet banking memerlukan TAC Pin?TAC adalah wajib untuk transaksi internet banking kerana ia menyediakan satu lapisantambahan keselamatan untuk melindungi anda daripada akses yang tidak dibenarkanke akaun anda.7.Terangkan kenapa kata laluan perlu ditukar setiap masa i. Kata laluan perlu ditukar setiap masa kerana dapat mengelakkan daripada diketahui oleh orang yang tidak diberi kuasa menggunakannya. ii. Dapat melindungi data-data daripada diceroboh.8.Terangkan SPAMSpam adalah penggunaan sistem mesej elektronik untuk menghantar mesej pukal ataumesej yang tidak diminta, terutamanya pengiklanan.Walaupun bentuk yang palingmeluas diiktiraf spam e-mel, istilah ini digunakan untuk penyelewengan yang samadalam media lain.SPAMMING dalam bahasa yang lebih mudah adalah isu yang telahsekian lama berada di mana-mana sahaja. Samaada di dalam ruangan chatting, FB,Twitter, blog dan tidak terkecuali laman sesawang yang lain turut mengalaminya.
 5. 5. Faris Hawan B. Ismail 192121049.Terangkan langkah keselamatan penyimpanan data peribadi i. Apabila memproses data peribadi mana-mana subjek perlu mengambil langkah supaya data tersebut selamat, tidak diubahsuai, disalahguna atau tidak hilang atau diberikan kepada pihak-pihak yang tidak berkenaan; prinsip penyimpanan - sesuatu data peribadi itu tidak dibenarkan disimpan di dalam sesuatu pemprosesan lebih daripada had masa yang diperlukan; prinsip integriti data - setiap data peribadi dipastikan supaya tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini menepati maksud sesuatu data itu disimpan dan diproses; prinsip akses - seseorang hendaklah diberi hak akses kepada data peribadinya yang dipegang oleh seseorang pengguna data dan juga boleh memperbetulkan datanya itu supaya terkini. ii. Prinsip Am di mana seseorang pengguna tidak dibenarkan memproses data peribadi seseorang lain tanpa kebenarannya. Pengertian proses di sini harus mengendalikan data melalui cara atau kaedah pengkomputeran atau apa-apa proses lain iii. Mesti mematuhi Prinsip Notis dan Pilihan di mana makluman dan tujuan awalan dimaklumkan kepada subjek data berkenaan iv. Prinsip Penzahiran tujuan data peribadi seseorang subjek itu demi mengenal pasti maksud data peribadi. v. Apabila memproses data peribadi mana-mana subjek, mengambil langkah supaya data tersebut selamat, tidak diubahsuai, disalahguna atau diberikan kepada pihak-pihak yang tidak berkenaan. vi. Sesuatu data peribadi itu tidak dibenarkan disimpan di dalam sesuatu pemprosesan lebih daripada had masa yang diperlukanvii. setiap data peribadi dipastikan supaya tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini menepati maksud sesuatu data itu disimpan dan diproses.viii. seseorang hendaklah diberi hak akses kepada data peribadinya yang dipegang oleh seseorang pengguna data dan juga boleh membetulkan datanya itu supaya terkini.

×