Jpa ikhtiar hidup full (1)

4,544 views
4,297 views

Published on

ikhtiar hidup

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,544
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
132
Actions
Shares
0
Downloads
388
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jpa ikhtiar hidup full (1)

 1. 1. IKHTIAR HIDUPDISEDIAKAN OLEH:NUROL AZIFAH BT MOHD ZIN D20091035956NOR HAFIZAH BT MAT ISA D20101037580NUR AMIERAH BT AZLI D20101037585NURUL IZYAN BT ZAKARIA D20101037587FALISSA BT MUSTAFFA D20091035975
 2. 2. PENGENALAN: Merupakan suatu keadaan genting dalam usaha untuk terus hidup.kesimpulannya, ikhtiar hidup merupakan suatu ikhtiar dalam proseskelangsungan hidup. Aspek-aspek ikhtiar hidup mestilah diketahui oleh para peminat aktiviti luar terutamanya yang melibatkan kawasan hutan, bukit, dan gunung.
 3. 3. Prinsip-prinsip asas ikhtiar hidup I. Kemahuan II. Mengatasi ketakutan III.Undang-undang asas ikhtiar hidupIV.Peralatan ikhtiar hidup
 4. 4. 1)kemahuan:• Segala daya usaha untuk terus hidup. Ini termasuklah , kemahuan untuk mencari sumber minuman dan makanan melalui pemasangan jerat , perangkap dan sebagainya serta kemahuan mencari jalan keluar.
 5. 5. 2)Mengatasi ketakutan • Menjadi lumrah dalam situasi ikhtiar hidup, seseorang itu akan mudah menjadi panik, cemas, dan takut. Ketakutan ini biasanya datang darikelemahan diri sendiri. Antara ketakutanini adalah seperti takut kepada ancaman liar, ketiadaan makanan dan minuman serta takut dengan benda yang tidakpernah ditemui contohnya hantu dan jin.
 6. 6. • Segala jenis ketakutan ini hanya akan mengganggumental dan emosi anda. Oleh itu, adalah menjadi prinsip asas di dalam ikhtiar hidup agar segala ketakutan ini cuba dihilangkan. Semasa dalam situasi ikhtiar hidup, kita mestilah mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Ilmu pengetahuan mengenai hutan juga perlulah diambil tahu. Sekiranya terjumpa makhluk halus, hendaklah segera memohon perlindungan daripada Allah.
 7. 7. 3)undang-undang asas • ada beberapa perkara yang perludititikberatkan. Antaranya, anda mesti mula menyediakan khemah atau khemah reka ganti sebelum waktu petang. Ini disebabkan oleh keadaan hutan yang mudah menjadi gelap walaupun pada pukul 5.00 petang. Kumpulkan seberapabayak kayu api unutk berdiang, menghalaunyamuk dan binatang buas. Tidur mestilah cukup unutk mendapatkan tenaga dan kekuatan yang kian merosot.
 8. 8. 4)Peralatan ikhtiar hidup • Peralatan yang ringan, kecil serta mudah dibawa ke mana-mana. Lima jenis alat ikhtiar hidup yang paling asas ialah pisau, parang, mata pancing, tali pancing , sekotak mancis atau pemetik api dan sebungkus garam.• Beberapa jenis makanan yang boleh bertahan untuk 48 jam, ubat, tali, lampu suluh, getah lastik dan kompas.
 9. 9. Perlindungan sementara
 10. 10. Makanan , pakaian dan tempat perlindungan merupakan keperluan asasmanusia.semasa dalam situasiikhtiar hidup, kita memerlukantempat tinggal unutk berteduh dan bermalam.tanpa tempat perlindungan,kesihatan mungkin terjejas.
 11. 11. Dalam konteks kelangsungan hidup, tempat perlindungan sementara bolehdibahagikan kepada dua:• Perlindungan daripada alam semula jadi •Perlindungan buatan
 12. 12. PERLINDUNGAN DARIPADAALAM SEMULA JADIGUA:• Banyak didapati di kawasanbukit dan gunung batu kapur.Jika menggunakan gua,lohong laluan angin ataupunstruktur batu-batan yanglonggar boleh membahayakankeselamatan.
 13. 13. ANJUNG BATU • banyak terdapat di kawasan bukit batu kapur.Anjung batu terjadi apabila struktur batu yang lemahterhakis oleh angin selama beribu-ribu tahun. Anjungbatu terjadi lengkap dengan dinding dan bumbung.
 14. 14. BANIR • akar besar yang keluar ke atas tanah seperti papan tebal. Contoh yang paling mudah dilihat ialahpokok beringin yang boleh ditemuidi kampung. Banir menjadi sepertidinding di kiri kanan anda. Sebelum menggunakannya, pastikan ia selamat untuk diduduki. Bagimemastikan tiada binatang berbisa.
 15. 15. PERLINDUNGAN BUATAN
 16. 16. Kemahiran dan pengetahuan tentang hutan akan memudahkan andamembina tempat perlindungan dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi. Tali boleh didapati daripada rotan, akar ataupun pelepah dan batang pisang hutan. Antara contohperlindungan buatan ialah pondok satu malam, pondok atap sendeng, dan pondok ponco.
 17. 17. PONDOK SATU MALAM/ JERAMBUR • Batang kayu kering sebagai kerangkapondok, atapnya dibuat daripada daun-daun lebar terutamanya daun pisang. Lantainyadialas dengan daun-daun.sediakan sebatangkayu panjang dan tajam sebagai senjata dan unggun api untuk menjauhkan nyamuk dan binatang buas.
 18. 18. PONDOK ATAP SENDENG• pondok yang paling ringkasdan mudah. Daun-daun kayu yang lebar dan rimbundisandarkan terus pada batu atau kayu tumbang.
 19. 19. PONDOK PONCO DAN HAMMOCK • Bentuk perlindungan ini adalah lebih selamat kerana kedudukan andalebih tinggi daripada lantai hutan. Ponco melindungi anda daripada hujan dan embun.
 20. 20. PONDOK PONCO • sambungkan setiap hujung ponco dengantali. Ikat dengan kemasdan buatkan satu alang di tengah-tengahnya.
 21. 21. 1. Cium atau hidu Potong daun atau buah yang hendak diuji. Renyuk atau ramas sehingga hancur atau lembut. Cium bau yang terhasil dan membuat penilaian sendiri melalui deria bau, otak. Tumbuhan yang berbau busuk mungkin beracun dan memabukkan
 22. 22. 2. Gatal-gatal kulit Sapukan tumbuhan pada bahagian kulit yang lembut. Seperti lengan atau perut Gosokkan dan tunggu sehingga 15 minit. Sekiranya terasa gatal atau miang, tumbuhan tersebut mungkin beracun.
 23. 23. 3. Bibir, lidah dan mulut Tumbuhan yang telah dilenyek itu diletak terus pada bahagian bibir sahaja. Jika tiada sebarang keracunan, barulah tumbuhan itu dikunyah tetapi tidak ditelan. Kemam tumbuhan tersebut selama 10 minit. Jika terasa loya, panas atau gatal, luahkan tumbuhan tersebut.
 24. 24. 4. Menelan Jika ujian-ujian tersebut tidak menunjukkan sebarang tanda bahaya. Anda boleh menelan tumbuhan tersebut tetapi dalam kuantiti yang sikit. Tunggu selama tiga jam untuk melihat reaksi sistem penghadaman terhadap tumbuhan itu. Sekiranya beracun, anda akan terasa hendak muntah, rasa sakit kepala dan pastinya mengalami sakit perut.
 25. 25. 5.Memakan Jika terbukti tumbuhan itu tidah beracun, anda boleh memakannya dengan cara merebus. Boleh memudahkan proses penghadaman.
 26. 26. 1. Pisang hutan2. Asam gelugur3. Kantan4. Pokok salak5. Pinang hutan6. Pokok nibung7. Rumbia
 27. 27. 1. Nam-nam2. Asam gelugur3. Tampoi4. Buah cermai5. Asam jawa6. Buah salak
 28. 28. 1. Bayam hutan2. Paku lemiding3. Asam galugur4. Asam kandis5. Akar kalam hutan6. Pokok telentang.
 29. 29. 1. Akar mempelas - ubat batuk.2. Teja lawang - ubat demam panas3. Keladi kalamoyang - mengubati luka4. Pokok senduduk - ubat penahan darah5. Pokok jambu batu - ubat cirit-birit6. Tongkat ali - mengubati sakit pinggang, dan sakit perut
 30. 30.  Sumbermakanan yang halal seperti ikan, pelanduk, burung, ayam hutan, kancil, pelanduk, landak,kijang atau rusa. Dalamkeadaan darurat barulah ada kelonggaran untuk mencari sumber makanan lain.
 31. 31. 1. Pertunjuk Bunyi Najis Bekas tapak kaki Kesan ragutan daun
 32. 32. I. MemancingII. Rejam dengan kayu rungcingIII. Menggunakan Bubu MENANGKAP BURUNG- Menggunakan lastik.
 33. 33.  Jerat ayam hutanBahan-bahan:1. Sebatang kayu lentik dengan panjang yang sesuai.2. Dua batang kayu cabang.3. Tali sawat.4. Dua batang kayu pelepas5. Sebatang kayu pesawat (kayu pembigkas) 5 cm.6. Beberapa batang kayu pemijak.
 34. 34. Bahan-bahan:1. Kayu pelentik (sebaik-baiknya guna pokok sedia ada)2. Tali pesawat yang kuat dan sesuai.3. Kayu cabang bentuk ‘Y’ yang ditajamkan kedua-dua belah hujungnya.4. Kayu pesawat.5. Alas pemijak.
 35. 35. 1. Tali pesawat yang cukup kuat dengan panjang yang sesuai.2. Umpan.3. Kayu pemberat tambahan4. Batang kayu penghempap
 36. 36. 5.Dua batang kayu penghalang hadapan6.Dua batang kayu penghakang7. Kayu pesawat.8. Dua batang kayu pelepas9. Beberapa batang kayu pemijak.
 37. 37. 1. Batang-batang kayu yang secukupnya untuk dinding , tiang dan pintu.2. Umpan3. Gelang rotan4. Kayu pesawat5. Tali pesawat.
 38. 38.  Satu proses penyediaan makanan dengan memasak tanpa menggunakan dapur, kuali, periuk dan cerek. Perlu ada pengetahuan tentang ilmu hutan untuk memasak dengan menggantikan peralatan harian. Teknik-teknik yang ditunjukkan digunakan oleh orang asli semenjak zaman dahulu.
 39. 39. Batang pisangPelepah kelapadan ranting kayu Ruas buluh hidup Tanah liat dan daun lumpur
 40. 40.  Digunakan untuk merebus telur Potong batang pisang dan buang didalammya Lapisan luar dibuang tidak terlalu tebal untuk telur mudah masak Masukkan telur dan tangkup semula kedua-dua belah batang pisang Ikat dengan tali kedua belah batang pisang Letakkan batang tersebut diatas api, kemudian balik bahagian atas ke bawah Telur akan masak apabila batang pisang kecut dengan keseluruhan bahagian luar dibakar dengan sempurna
 41. 41.  Digunakan sebagai bekas air dan memasak nasi Seruas dibersihkan. Cuci dengan air dan pastikan segala habuk buluh tidak ada. Gunakan daun pisang muda dan masukkan ke dalam ruas buluh Masukkan beras dan air, tutup lubang buluh dengan daun pisang. Apabila air menjadi kering, kayu api perlu disuraikan dan tinggal bara sahaja. Apabila nasi masak, belah buluh tersebut seperti belah lemang
 42. 42.  Menggunakan tanah liat yang bercampur lumpur sungai yang bersih Sesuai untuk memasak ayam hutan dan burung Ayam hutan perlu dibersihkan tanpa perlu mencabut bulu atau membuang kulit Keluarkan bahagian seperti usus, hempedu dan yng diperlukan Cuci dengan bersih dan kemudian salutkan dengan tanah liat dan lumpur Gali sebuah lubang utuk masukkan ayam tersebut Pasangkan unggun api diatas lubang tersebut Masak selama 2 jam. Setelah masak keluarkan dari lubang, ketuk dengan tanah liat yang telah kering dengan parang.
 43. 43.  Daun yang sesuai digunakan adalah daun yang lebar seperti daun pisang Daun pisang ini biasanya digunakan untuk membungkus makanan seperti lepat, pais, tepung bungkus, dekodok, otak-otak dll. Ikan juga dibungkus dengan daun pisang dan di panggang.
 44. 44.  Dijadikan sebagai alat pemanggang
 45. 45.  Mencaridi kawasan lembah Memerhatikan haiwan Mengikut denai haiwan Mendengar bunyi-bunyi deruan air
 46. 46.  Buah-buahan Telur Pokok periuk kera Akar kayu Pokok buluh embun
 47. 47.  Merupakan isyarat yang paling mudah Isyarat ini dibuat dengan menggunakan rumput, daun, ranting kayu, batu Seringakali digunakan oleh peserta perkhemahan rekreasi untuk berkomunikasi dengan peserta lain.
 48. 48.  Beberapa contoh dalam menyatakan isyarat ini iaitu:- 1. tulisan - menulis huruf S.O.S dalam saiz besar contoh diatas pasir atau di tepi pantai. 2. lampu picit - sesuai pada waktu malam - nyalakan lampu picit berturut-turut dengan tiga suluhan pendek, tiga suluhan panjang (lama) dan tiga suluhan pendek semula. 3. wisel - bunyi kedengaran pada jarak yang jauh. - teknik tiup seperti lampu picit, tiup wisel berturut-turut dengan tiga tiupan pendek, tiga tiupan panjang dan tiga tiupan pendek sekali.
 49. 49. Api sangat penting untuk: memasak memanaskan tubuh badan (pada waktu malam) menakutkan haiwan liar melindungi daripada serangan nyamuk dan agasmemberi isyarat kepada penyelamatJenis-jenis unggun api:1) Jenis Tepee2) Jenis Kabin Balak3) Jenis Cross-Ditch
 50. 50. -tepee ialah nama khemahberbentuk tirus-kayu api yang besar akandiletakkan secara berdiri dalam bentuk kon.-unggun api Tepee juga mempunyai peredaranudara yang baik
 51. 51. -dibuat dengan cara menyusun beberapa lapis kayu api secara berselang seli-membenarkan peredaran udarayang sangat baik-ruang udara di antara lapisankayu itu membolehkan api menyala dengan cepat
 52. 52. -gali parit menyilang denganukuran 30cm panjang dan7.5cm dalam-letakkan kayu api di tengah-tengah persilangan-parit yang digali membolehkan peredaran udara dan mengekalkan api daripada terus terpadam
 53. 53.  Syarat-syarat- Kawasan mesti lapang- Cuaca mestilah agak terik, iaitu ketika 11.00pagi – 2.00 petang- Mempunyai alat-alat yang boleh memfokuskan cahaya seperti kanta pembesar @ mangkuk cermin lampu picit- Bahan-bahan yang mudah terbakar seperti daun, sabut, kulit kayu, ranting yang benar- benar kering
 54. 54. 1) Letakkan bahan yang mudah terbakar di tempat yang menerima cahaya matahari secara terus1) Halakan penutup lampu suluh ke arah matahari dan cuba dapatkan satu fokus tajam2) Bahang yang terhasil akan menjadikan bahan-bahan tersebut panas lalu mengeluarkan api3) Sebaik-baiknya dapatkan bahan pemula nyalaan seperti habuk muding
 55. 55.  Langkah-langkah1) Letakkan habuk muding di dalam bekas dan alaskan dengan bahan yang mudah terbakar2) Batu kering dilagakan pada besi waja sehingga api mula menyala pada habuk muding3) Letakkan hujung akar empangar yang merekah pada api4) Tiup supaya api terus menyala
 56. 56. 1) Apabila mengutip daun-daun kering, batang kayu atau ranting, eloklah dikuis-kuiskan terlebih dahulu. Kemungkinan terdapat binatang atau serangga berbisa seperti lipan, kala jengking tebuan dan sebagainya yang bersembunyi di situ.2) Kemungkinan ranting atau batang kayu mempunyai duri tajam dan selumbar.3) Elakkan memasang unggun api di tempat laluan angin. Tiupan angin mungkin menerbangkan percikan bara api ke pakaian atau khemah anda.4) Sebelum meneruskan perjalanan, pastikan anda memadam api tanpa meninggalkannya begitu saja walaupun sepuntung bara. Sebaik-baiknya siram dengan air.
 57. 57. GajahBeruang harimau
 58. 58.  Perhatibekas tapak kaki pada tanah, batang pokok atau akar yang terluka akibat cakaran kuku, pucuk kayu yang dimamah binatang, batang pokok yang digesel, bau ataupun bunyi.
 59. 59.  Sejenis lembu hutan Badan berwarna hitam namun keempat- empat kakinya berwarna putih dari paras lutut ke bawah Seladang bergerak dalam kumpulan antara 10 hingga 15 ekor
 60. 60.  Disebabkan berat seladang boleh mencapai sehingga 1 tan, seladang akan meninggalkan kesan tapak kaki yang amat jelas. Kesan tapak kakinya sama dengan kesan tapak kaki kerbau Seladang mengeluarkan bunyi dengusan yang kuat
 61. 61.  Jauhkan diri anda serta-merta dari kawasan yang mempunyai tanda-tanda seperti dinyatakan Sembunyi di sebalik pokok-pokok besar
 62. 62.  Mempunyai sai tubuh yang lagi besar daripada lelaki dewasa Bergerak secara bersendirian Harimau belang betina- gemar berburu pada waktu malam Mempunyai kawan sendiri ( tanda dengan air kencing)
 63. 63.  Bentuk tapak kaki Kesan cakaran pada batang pokok Ngauman harimau boleh didengar dari jarak 2 batu
 64. 64.  Jika bersama rakan, bertempiklah sekuat hati untuk menakutkannya. Nyalakan api Berundur ke belakang tapi jangan memusingkan badan
 65. 65.  Berwarna hitam dengan saiz badan yang panjang tetapi kaki pendek Saiz yang lebih kecil dari harimau belang Berburu secara bersendirian Menyerang mangsa dari atas pokok
 66. 66.  Goresan kuku pada batang-batang pokok Tapak kaki sama dengan tapak kaki harimau belang tapi saiznya lebih kecil
 67. 67.  Jika bersama rakan, bertempiklah sekuat hati untuk menakutkannya. Nyalakan api Berundur ke belakang tapi jangan memusingkan badan
 68. 68.  DiMalaysia – bulunya berwarna hitam keseluruhannya & ada juga yang berjalur putih kuning pada bahagian leher Cekap memanjat pokok untuk mencari madu lebah
 69. 69.  Tapakkaki beruang boleh dikenali melalui kesan jari serta kuku.
 70. 70.  Jauhkan diri anda dengan segera jika ternampak kesan-kesan kehadiran beruang Menurut pemburu- beruang yang beranak kecil akan membentuk lingkaran pagar seolah-olah kawasan larangan dengan menggunakan ranting kayu dan daun-daun pokok yang disusun. Sesiapa yang lalu atau haiwan yang masuk ke kawasan tersebut akan dibunuh.
 71. 71. Jenis gajahGajah GajahAfrika India
 72. 72.  Bekas tapak kaki Pokok-pokok pisang hutan atau pokok buluh yang rebah menunjukkan kehadiran gajah Bunyi gajah seperti trompet Gajah mempunyai wilayah sendiri, gajah akan berjalan di dalam wilayahnya dan akan kembali melalui jalan yang sama
 73. 73.  Sembunyi di belakang pokok besar Mengelilingi pokok jika gajah meluru ke arah anda. Jangan memanjat pokok kerana kita tidak dapat mengagak ketinggian dan panjang belalainya.
 74. 74.  Mempunyai 2 kaki yang pendek, badannya pendek dan bulat tetapi berkepala besar. Saiz lebih besar daripada kambing dewasa Mempunyai gigi taring dan hidung yang kuat- untuk menyondol tanah ketika mencari cacing dan juga untuk menyerang musuh Bergerak dalam kumpulan Babi hutan yang bergerak sendiri lebih garang & dikenali sebagai babi tunggal.
 75. 75.  Selalunya berada di kawasan yang berlembah dan lembap Bekas tanah seolah-olah di gembur Babi dewasa berbunyi seperti dengusan yang kuat Anak babi pula berbunyi nyaring Anda juga mungkin terjumpa dengan sarang babi. Sarangnya merupakan timbunan lalang, daun-daun dan ranting-ranting kayu yang berbentuk seperti sebuah busut Babi hutan mempunyai tabiat suka menggesel- geselkan badannya pada batang pokok. Perbuatan ini meninggalkan kesan lumpur pada batang pokok.
 76. 76.  Jauhkan diri anda daripada kesan-kesan yang dinyatakan Jika terserempak, berlarilah mengelingi pokok atau dalam bentuk rawak Jangan berlari lurus ke hadapan kerana babi berpeluang untuk menyondol Cara paling selamat- panjat pokok
 77. 77.  Kebanyakan ular boleh memanjat & dipercayai semua jenis ular boleh berenang Ular tidak mengunyah sebaliknya menelan mangsa Ular berbisa(di Malaysia)1. Ular tedung2. Ular katang tebu3. Ular kapak4. Ular laut
 78. 78.  Perbezaan tanda patukan ular berbisa & tidak berbisa Taring ular berbisa terletak di hadapan
 79. 79.  Campak pakaian kepada ular berbisa Tabur belerang di sekeliling khemah Sentiasa memakai seluar panjang, stoking & kasut sama ada pada waktu malam atau siang
 80. 80.  Mangsa akan berasa sakit yang amat Kesan taring mungkin tidak jelas atautidak nampak sama sekali. Picit supaya dua tanda merah yang kecil kelihatan. Mangsa biasanya akan menunjukkan bahagian yang sakit Daging membengkak dan berwarna hijau kebiruan pada tempat yang dipatuk Badan berasa menggeletar tanpa dapat dikawal Terasa loya dan hendak muntah

×