GOLONGAN KATA: KATA NAMA AM,KATA NAMA KHAS, KATA GANTI NAMA

4,649 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
15 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,649
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,567
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
15
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

GOLONGAN KATA: KATA NAMA AM,KATA NAMA KHAS, KATA GANTI NAMA

 1. 1. Hai, adik-adik!! Hari ini kakak akanmengajar tentang topik KATA GOLONGAN KATA Selamat belajar!!!! NAMA AM KATA NAMA KHAS KATA GANTI NAMA
 2. 2. BendaBernyawa Manusia Tempat Benda Bukan Haiwan Bernyawa Benda Tumbuhan
 3. 3. Beberapa orang ________ sedang bekerjamembersihkan longkang di taman perumahanketika matahari mula menampakkan diri.A amah C hambaB staf D buruh Jawapan yang paling tepat ialah buruh. Kata nama am buruh ialah kategori benda bernyawa.
 4. 4. Manusia Bukan Manusia Jibrail Sang Kancil Karmila Ahmad Si Belang Naim Tuanku Mizan Ibni Sultan Tompok Zainal Abidin
 5. 5. Bangunan Bandar Negeri/Negara Angkasapuri Temerloh Perak New York Australia Tokyo Jepun MenaraKuala Lumpur Kangar Sabah Serdang Tajuk Buku/Filem/LaguWisma Putra Kampar Meniti KacaPusat Dagangan PalohDunia Putra Negaraku
 6. 6. Kenal pasti perkataan kata namakhas, kemudian betulkan perkataan tersebut.Pada pagi sabtu yang lalu, saya sempatberbincang dengan encik murad. Kami berbincangtentang novel yang berjudul julia. Encik Murad ialah ialah nama orang, manakala Julia ialah tajuk novel. Mereka ini ialah kata nama khas. Oleh itu perlu dieja huruf besar pada huruf pertama.
 7. 7. Kata Ganti Nama Diri Kata Ganti Nama TanyaKata Ganti Nama Tunjuk Kata Ganti Nama Tempat
 8. 8. Diri Pertama Diri Keduasaya, aku, kami, anda , awak, patik,hamba, kamu, tuanku, kita kalian Terdapat 3 bahagian Kata Ganti Nama Diri Diri Ketiga Beliau, mereka, dia, baginda, nya
 9. 9. Kata Ganti Diri Pertama Penggunaan Contoh Ayat Aku (tunggal) 1. Aku akan menunggu • Untuk diri sendiri apabila bercakap dengan kenalan yang kamu di tepi jalan sangat rapat (mesra) dan esok. Tuhan. 2. Ya Allah, aku mohon agar dimurahkan olehMu rezekiku.Saya (tunggal) • Untuk diri sendiri apabila Saya harap para penonton baru bercakap dengan orang dapat bertenang dan yang baru dikenal atau ucapan bersabar. rasmi.Beta (tunggal) • Untuk raja, sultan atau Dengan ini, beta kerabat diraja apabila bertitah merasmikan Ucapan kepada rakyat. Pembukaan Sukan Malaysia 2007.Patik (tunggal) • Untuk diri sendiri (rakyat) Patik akan melaksanakan apabila bercakap dengan raja titah perintah tuanku. dan kerabat diraja.
 10. 10. Kata GantiDiri Pertama Penggunaan Contoh AyatHamba (tunggal) • Untuk diri sendiri pada Hamba ini pedagang dari zaman dahulu apabila bercakap kampung seberang. sesama rakyat.Daku (tunggal) • Untuk tulisan atau nyayian Ingatkah engkau pada sebagai objek kata sendi /kata pesanan daku tempoh hari? kerja transitif yang diakhiri huruf „n‟.Kita (jamak) • Untuk diri sendiri, dan Kita hendaklah menjaga menyertakan diri orang kedua. kebersihan alam sekita. • Untuk diri orang yang Kami bangga menjadi rakyatkami (jamak) berkata dan temannya apabila Malaysia yang hidup bersatu bercakap dengan orang kedua. padu.
 11. 11. Kata Ganti Diri Kedua Penggunaan Contoh Ayat Awak (tunggal) • Untuk diri orang kedua Awak mesti datang yang rapat hubungannya ke rumah saya. dengan kita.Engkau (tunggal) • Untuk diri orang kedua Aku akan bantu engkau yang rapat hubungannya mengemas rumah. dengan kita.Dikau (tunggal) • Untuk tulisan atau nyayian Aku akan memperkenalkan sebagai objek kata sendi /kata dikau kepada ibunya. kerja transitif yang diakhiri huruf „n‟.
 12. 12. Kata Ganti Diri Ketiga Penggunaan Contoh Ayat Dia (tunggal) Ahmad didenda kerana dia • Untuk diri orang ketiga yang umum (rakan, orang biasa). tidak menyiapkan kerja sekolah yang diberi.Beliau (tunggal) • Untuk diri orang ketiga Beliau merupakan Pengerusi yang kiat hormati (ibu Persatuan Sejarah SMK Seri bapa, guru, menteri) Cemerlang. Kamu (tunggal • Untuk diri orang kedua yang Bilakah kamu akan datang dan jamak) rapat dengan kita. ke rumah nenek?
 13. 13. Kata Ganti Diri Ketiga Penggunaan Contoh AyatMereka (jamak) Mereka datang ke sekolah • Untuk diri orang ketiga yang bilangannya lebih daripada dengan menaiki bas. seorang. Anda (tunggal) • Untuk diri orang kedua “ Saya harap anda terhibur apabila tidak berhadapan dengan lagu itu.” kata dengan kita. juruhebah itu.Kalian (tunggal • Untuk beberapa orang yang Inginkah kalian menyertai dan jamak) diajak bercakap. rombongan ke Pulau Kapas pada hujung minggu ini?
 14. 14. “_____________ berjanji akan menyiapkan tugasanitu esok.” kata kedua-dua murid itu kepadaCikgu Amir.A Saya C KitaB Kami D Mereka Jawapan yang paling tepat ialah Kami. Kata ganti nama diri orang Kami menunjukkan orang yang memulakan perbualan. Dalam konteks ayat ini, kedua-dua murid menunjukkan bilangan yang banyak.
 15. 15. APA Untuk menanyakan nama benda atau binatang. 1. Ini buku apa? 2. Apakah nama kucing itu?MANA Untuk menanyakan manusia,benda, binatang, dan tempat. 1. Kakakmu ada di mana? 2. Dimanakah rumah kamu? SIAPA Untuk menanyakan orang atau nama orang. 1. Budak kecil yang comel itu anak siapa? 2. Siapakah nama guru kelas kamu?
 16. 16. “___________ jumlah guli di dalam balang itu?”tanya kamal kepada adiknya kamil.A Siapa C BerapaB Bagaimana D Apakah Jawapan yang paling tepat ialah Berapa. Perkataan Berapa digunakan untuk menyatakan bilangan sesuatu benda.
 17. 17. a) Penanda kata nama b) Subjek ayat 1. Buku ini…(buku adalah kata nama) 1. Ini kasut saya. 2. Sebab itu….(sebab adalah kata nama) 2. Itu keretanya. c) Predikat dalam ayat. Ia perlu disetai partikel-lah. 1. Inilah ibu saya. 2. Itulah adik saya. d) Penentu belakang. 1. Besar sungguh rumah lelaki itu. 2. Setiap petang mereka bermain di padang ini.
 18. 18. DEFINISI CONTOH AYATBagi tempat yang dianggap 1. Balai polis itu terletak dijauh dan tidak kelihatan SANA sana.oleh orang yang bercakap. 2. Alia datang dari sana. 1. Mereka sudah lama bekerja diBagi tempat agak jauh situ.tetapi tidak sejauhsana, masih kelihatan oleh SITU 2. Haliza menunggu bas di situ sejak pagi tadi.orang yang bercakap. 1. Salman ada di sini tadi.Bagi tempat yang dekatdenganorang yang bercakap. SINI 2. Budak itu jatuh di sini.

×