Kementerian ictl
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
3,191
On Slideshare
3,086
From Embeds
105
Number of Embeds
4

Actions

Shares
Downloads
76
Comments
0
Likes
0

Embeds 105

http://fafa111283.blogspot.com 90
http://p66351.wordpress.com 11
http://mea2089.1bestarinet.net 3
http://fafa111283.blogspot.de 1

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Nota ICT- kementerian 2013Pengenalan kepada TeknologiMaklumat dan Komunikasi / ICTMAKSUD ICT / TMK -teknologi untuk memposes maklumat menggunakan teknologi komputer, peranti komunikasidan perisian untuk menukar, menyimpan, mengawal, memproses, menghantar dan mencapaimaklumat dari sebarang tempat dan masa.GENERASI KOMPUTERgenarasi pertama guna tiub vakum. cthnya ENIAC. mahal.komputernya besar macam saizsebuah bilik.guna bahasa mesin. data disimpan pada kad tebuk. Masalahnya cepat panas. Saizstoran kecil.generasi ke 2 guna transistor.generasi ke 3 guna Integrated circuit / litar bersepadu.generasi ke 4 guna mikropemproses cthnya Pentium IV. Intel Core 2 DuoGenerasi ke 5 -kepintaran buatan. macam robot. mgkin satu masa kita bagi arahan kepadakomputer dlm bentuk suara..PENGGUNAAN KOMPUTERKomputer digunakan dalam kehidupan manusia setiap hari. cthnya guna ICT dlm bidangpendidikan,perbankan,industri,perniagaan dan sektor2 lain spt kerajaan,seni,kerjaya,kesihatandll..1. dlm bidang pendidikan- cikgu dan pensyarah guna komputer utk mengajar.menayangkanslide, forum dlm online conferences/telesidang video2. dgn adanya internet urusan perbankan internet dpt disediakan 24 jam sehari. tak perlupergi pejabat pos lagi untuk bayar bil. bayar guna perbankan internet sahaja. boleh pindahkanduit ke akaun lain.3. dlm bidang industri perisian CAD - computer aided design dan CAM- computer aidedmanufacturing digunakan untuk merekabentuk produk.melakukan kerja berbahaya bagi sajapada robot seperti menuangkan besi lebur yang takat idihnya 1000 darjah celcius.menyembur cat kereta guna robot yg diaturcara dgn program komputer lebih mudah4. dlm bidang perniagaan ict diguna utk melaksanakan aktiviti perniagaan atas talian. belisecara online. bayar secara online dan prosuk akan diterima melalui pos guna syarikat kurier.tak perlu pergi kedai lg utk beli barang. pelanggan pula dr seluruh dunia.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 1
  • 2. Nota ICT- kementerian 2013KELEBIHAN MENGGUNAKAN ICT1. komunikasi laju dan pantas, kos rendah, mudah kongsi maklumat, tidak guna kertas,komunikasi tanpa sempadan, komunikasi boleh dipercaya2. komunikasi boleh dipercayai- GIGO - garbage in garbace out- Jika data dihantar adaralat, maka data diterima juga ada ralat.Jika data yang dihantar baik, data diterima juga baik.ict juga boleh memberi masalah sosial cthnya orang jadi lebih bersikap mementingkan dirisendiri. kalau dah lama sgt mengadap komputer, dah malas nak berkawan dgn orang. dudukmemerap dlm bilik saja. nk main kat padangpun dah tak rajin3. dunia komunikasi tanpa kertas. guna ict dpt menyelamat banyak pokok daripadaditebang kerana kertas dibuat daripada pokok4. komunikasi berkos rendah. guna email tak payah pakai sampul surat,setem , kertas danpen. hantar saja email terus sampai ke London dalam beberapa saat saja. guna sistem pos,seminggu baru sampai. setem mungkin RM55. komunikasi tanpa sempadan- seluruh duniaict juga boleh memberi masalah sosial cthnya orang jadi lebih bersikap mementingkandiri sendiri. kalau dah lama sgt mengadap komputer, dah malas nak berkawan dgn orang.duduk memerap dlm bilik saja. nk main kat padangpun dah tak rajinict juga boleh beri masalah kesihatan. lama2 mengadap kompuetr mata jadi letih, merah.badan pula sakit sebab laam duduk di kerusi. tapi hal ini tlh diatasi dgn screen protector dankerusi yg ergonomik.Ergonomik bermaksud sgt selesa dan mesra tubuhbadan manusia.kerusibetul2 mengikut posisi duduk manusia. jadi tak ada lah sakit belakang lagi..ETIKA KOMPUTERadalah standard moral atau garis panduan apabila kita menggunakan komputertermasuklah menggunakan internetcode of ethics pula adalah garispanduan dalam ICT utk menentukan tindakan yg bolehdikatakan beretika atau tidak beretikaIntelectual property - harta intelek merujuk produk dicipta oleh pencipta,pengarangatau artis. harta interlek seperti idea, inovasi, nama syarikat, model perniagaan, prosesindustri, program komputer, album dll.privacy - hak kebersendirian / hak peribadi - rahsia seseorang. rahsia seperti data danmaklumat tentang individu atau syarikat. cthnya maklumat peribadi kita adalah rahsia. oranglain tidak patut tahu.jenayah komputer- sebarang aktiviti salahlaku atau penyalahgunaan komputer utnuk tujuanmerosakkan , mencuri data atau mengubah data dalam komputer bagi tujuan tertentu. Cthnyapenipuan komputer, melanggar hak cipta, kecurian komputer an serangan sistem komputer.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 2
  • 3. Nota ICT- kementerian 2013menggodam sistem komputer jabatan pertahanan contohnya adalah jenayah komputer. begitujuga memindahkan wang daripada akaun orang lain ke dalam akaun kita secara tidak sahadalah jenayah komputerundang-undang cyber- iaitu akta yg digubal untuk menghalang penguna internet melakukankesalahan atau jenayah komputer dengan memperuntukkan hukuman-hukuman tertentu.BEZA ETIKA DAN UNDANG-UNDANGetika - hanya garis panduan. pengguna bebas mahu ikut atau tidak. tapi undang-undang kenaikut. kalau tak ikut kena saman atau dikenakan tindakan penjara.etika komputer diterima pakai oleh semua negara. tapi undang-undang komputer di negaraberbeza tak sama. ada yg tegas ada yang tidak. cthnya di USA tak ada lansung aktiviti cetakrompak.negara lain ada juga undang2 cetak rompak tapi penguatkuasaannya tak berapa tegas.tidak beretika dalam menggunakan komputer dikatakan seorang itu tidak ada moral. burukbetul akhlaknya. tapi dr segi undang-undang dikatakan telah melakukan satu jenayah yangboleh dikenakan hukuman.melakukan perbuatan tidak beretika tiada denda. Tapi jika buat jenayah komputer akan kenadenda atau kena penjara.KAWALAN HARTA INTELEKmelalui paten, tanda perdagangan/trademark, hak cipta,1. paten - produk baru/inovasi baru- biasanya syarikat yg mengeluarkan produk baru akanmempatenkan rekabentuknya supaya tidk ditiru orang lain melainkan mendapat izin. cthpaten spt kereta, telefon, jenama pakaian dll.2. trademark/tanda perdangan- cthnya SONY,MICROSOF, KFC- syarikat lain tak boleh gunanama ini. siapa guna syarikat asal boleh saman.3. hak cipta / copyright - elek peniruan harta intelek kecuali ada keizinan. cthnya hakciptabuku, muzik,lukisan, filem dan perisian komputer. Siapa salin secara tidak sah dikatakantelah melanggar akta hakcipta.CARA MELINDUNGI PRIVASIpencerobohan privasi ada 2 iaitu melalui undang-undang privasi dan melalui penggunaanperisian utilitiHak privasi- maklumat rahsia individu dan syarikat tidak boleh disebarkan supaya tiadasiapa-siapa eksploitasi.kadangkala secara tak sengaja data tersebar semasa kita isi borang secara onlinehttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 3
  • 4. Nota ICT- kementerian 2013membaca SPAM email iaitu mesej email yg ita tak tahu siapa yg hantar atau berita yg kita takmintamenghantar email SPAM kepada orang lain adalah satu contoh menceroboh privasi oranglainuntuk mengelak data peribadi kita diceroboh kita boleh delete cookies pada pelayar websupaya laman yg kita masuk tidak diketahui pengguna lainbagaimana maklumat peribadi kita boleh diketahui1. Cookies - utk mengecam pengguna aplikasi web. Cthnya syraikat e dagang akan simpanmaklumat kita dan jual kepada syarikat lain yang memerlukan2. profail elektronik- masa kita beli barang secara online, syarikat minta kita masukkan butirperibadi. maklumat peribadi kita disimpan dlm sistem pengkalan data mereka dan merekaakan jual kepasa syarikat berminat3. Spyware- iaitu satu program kecil dan tersembunyi. spyware berjangkit melalui installasiperisian yg dipindahturun daripada internet.Cara melindungi hak peribadi- hak kebersendirian / protect privacy1. hapuskan cookies pada pelayar web seperti internet explorer, mozilla atau opera dengancara delete history2. sebolehnya cuba elak membayar dgn kad kredit.3. masukkan maklumat perlu sahaja dlm borang online atau jgn masuk maklumat tepat4. elakkan memindahturun/download perisian yang dicurigai ke dalam komputer kita5. Pasang perisian firewall atau antispywareAuthentication / pengecamaniaitu proses mengesahkan pengguna. ada 2 cara melakukan pengecaman iaitu melelui perantibioemetrik dan sistem panggilan semulaperanti biometrik menterjemah karektor individu kepada kod digital dan kemudian padankandengan kod digital yg telah disimpan dalam pengkalan data.tujuan pengecaman : mengesahkan pengguna bagi tujuan keselamatanVerification / pengesahan adalah proses mengesahan identiti pengguna contohnya untukmasuk ke bilik yg mempunyai tahap keselamatan tinggi dan menggunakan sistemberkeselamatan tinggi seperti akaun perbankan internethttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 4
  • 5. Nota ICT- kementerian 2013pengesahan penting untuk mengelak pencerobohanorang yang tidak sepatutnya dilarang daripda memasuki bilik atau sistem komputerPengecaman menggunakan peranti biometrikPeranti biometrik menggunakan pancaindera manusia seperti1. Pengeceman cap jari - fingerprint recognition2. Pengecaman muka - facial recognition3. mengimbas tapak tangan - hand geometry scanning4. mengimbas anak mata - iris scanning5. mengimbas retina - retina scanning6. pengecaman suara - voice recognition7. pengesahan tandatangan digital- signature verification systemSistem panggilan balik - call back sysetm - cth syarikat teksi menelefon semula pelangganyg memerlukan perkidmatan utk mengetahui betul atau tidak pelanggan tersebut yg telahmenelefonbank juga mengamalkan sistem panggilan balik contohnya kalau orang tunaikan cek, bankakan telefon pemilik cek untuk memastikan betul tak cek itu dikeluarkan dan jumlahbayarannya. Jika didapati salah, bank akan batalkan urusan menunaikan cek - cek tidak sahPengesahan ada dua cara iaitu melalui mengesahkan identiti pengguna /mengecampengguna dan menggunakan objek dimiliki / processed object.mengesahkan pengguna contohnya dengan menggunakan nombor pin dan kata laluan.cthnya kad ATM. nak guna mesin ATM kena masuk nombor pin dulu. nak guna email kenamasukkan username dan password dulu2. menggunakan objek pengesahan / prosessed object seperti menggunakan kadpengenalan, token keselamatan, kad pintar. ctnya nak buka pintu guna kad pintar. objekdiguna untuk masuk ke dalam bilik atau memasuki sistem. jika kita tengok di bank,kadangkala pegawai bank swap kad pada peranti komputer untuk memberi kebenaran petugaskaunter meluluskan bayarankredit kad adalah contoh penggunaan proses object.kena swap pada mesin bacaannya dulu .lulus baru bayaran disahkan.lesen memandu juga dalah satu contoh proses objek. polis selalu minta pada pemandu untukmemastikan mereka ada lesen atau tidakhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 5
  • 6. Nota ICT- kementerian 2013Kandungan kontroversi dan cara mengawalnyacth kandungan kontroversi seperti laman pornografi, khabar angin atau fitnah yang tersebarsecara berluasa di internet. kandungan kontroversi ini memberi impak negatif kepadamasyarakatKesan negatif laman web berunsur lucah / pornografi:1. menyebabkan berlaku jenayah sepeti ekploitasi wanita dan kanak-kanak2. Jenayah seksual boleh berlaku3. Merendahkan kualiti moral orang yg terlibat4. Menghakis kepercayaan agama, budaya , sosial serta adab/akhlakKesan cerita fitnah dan gosip/berita tidak benar di laman web atau sebaranemail/facebook1- orang mudah percaya kepada khabar angin iaitu berita yg belum dipastikan kebenarannya2. orang akan berprasangka buruk terhadap orang yang difitnah3. tatasusila dan adab etika hidup bermasyarakat dicabar. masyarakat susah nak percaya ceritayang benar lagi..orang rasa was-was terhadap sesuatu berita...betul ke tidak ni...Kaedah mengawal kandungan kontroversiada 3 iaitu guna keyword blocking/ menghalang menggunakan perkataan, siteblocking/halang memasuki web dan web rating sistem /sistem mengkelaskan weboleh kerana pelbagai maklumat internet boleh diakses dgn mudah, ia perlu ditapis supayakandungan yang tidak elok dapat dihalang daripada di asses penggunahalang akses bahan terlarang dan supaya pekerja lebih produktif. jangan masa kerja buangmasa main internetCara untuk filter / tapis kandungan web daripada di akses iaitu 3 :1. Keyword blocking - senaraikan perkataan terlarang. Jika pengguna menaip pada serchenjin, secara automatic lama web yg ada kaitan dengan perkataan yang dimasukkan dalamsenarai akan disekat daripada di akses. ctnnya perkataan jahat . jika laman itu ada perkatanjahat ia tidak dapat diaksescth : KOTAK SEARCH ENGINE - cari gambar bungahasilnya semua site yang ada gmabar bunga tak boleh dibuka2. Site blocking / sekatan laman web- memasukkan senarai alamat laman web atau URL ygtidak boleh dicapai oleh pengguna. Jika pengguna taip URL pada location bar, laman web itutidak akan dipaparkan. server note found keluarcth : Jika pengguna taip http://facebook.com - laman facebook tak boleh bukak3. Web rating system - sistem pengkelasan web . mengkelaskan laman web mengikut tajuk.cth laman web dewasa, laman web tentera, laman web pendidikan. pelayar web hanyahttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 6
  • 7. Nota ICT- kementerian 2013membenarkan laman web yg telah dikelaskan boleh sahaja dilayari. cthnya hanya boleh bukalaman berbentuk pendidikan sahaja.JENAYAH KOMPUTERiaitu sebarang aktiviti jenayah melibatkan penggunaan komputer. cth nya seperti penipuankomputer, cetak rompak, dan serangan komputerundang-undang cyber / cyber law iaitu akta utk melindungi pengguna internet dan teknologikomunikasi atas taliantujuannya utk lindungi maklumat, transasksi online,kerahsiaan maklumat,harta intelek dankeselamatan data kerajaanUNDANG-UNDANG SIBER DI MALAYSIA ialah:1. Akta tandantangan digital 19972. Akta jenayah komputer 19973. Akta teleperubatan 19974. Akta hakcipta 20005. Akta paten 19836. Akta rekaan industri 1996Contoh jenayah komputer:1. Penipuan komputer / computer fraud- orang yg menggunakan kemahiran komputernyadengan mengambil kesempatan ke atas orang lain untuk kepentingan dan mendapatkankeuntungan. Caranya melalui email-hoaxes / helah email, penipuan program , skimpelaburan, promosi jualan dan tuntutan kepakaran dalam sesutau bidang2. Pelanggaran hakcipta / cetak rompak - menggunakan hasil kerja orang lain danmenjadikannya milik sendiri. cth salin CD lagu dan jual kat pasar malam3. Kecurian komputer - menggunakan atau mencuri milik orang lain tanpa kebenaranpemilik asal. cthnya memindah bayaran kepada penerima yang salah menerusi akaun bank.hecking atau ceroboh penghantaran data dalam pengkalan data dan melencongkanpenghantaran barang ke tempat lain atau penerima yang tidak sah4. Serangan komputer - aktiviti mengganggu sistem komputer seperti merosakkan data atauperalatan sistem komputer.serangan komputer dalam 3 bentuk: serangan fizikal, elektronik dan serangan sistemrangkaian1. serangan fizikal - rosakkan komputer atau talian penghantarannya. potong cable2. serangan elektronik- gunakan kuasa elektromagnet untuk rosakkan litar induk komputer3. Serangan rangkaian komputer- guna kod berniat jahat (maliciuos code) utk mengekploitasihttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 7
  • 8. Nota ICT- kementerian 2013kelemahan perisian.KAWALAN KESELAMATAN KOMPUTERkawalan keselamatan komputer iaitu perlindungan ke atas sistem komputer dan maklumatdaripada diceroboh /dimasuki secara tidak sah, kerosakan kerana pencerobohan ,dimusnahkan atau ubahsuai secara tidak sah serta malapetaka semulajadi.Ada 4 cara untuk menjaga keselamatan komputer untuk menghalang penggodam danpenceroboh sistem, unsur sabotaj atau seupamanya iaitu melalui keselamatan perkakasan,keselamatan perisian, keselamatan rangkaian dan mengambil langkah-langkah keselamatanaspek manusia1. keselamatan perkakasan - kunci komputer guna kunci komputer atau mangga kunci2. Keselamatan perisian - pasang antivirus , antispyware3.Keselamatan rangkaian - pasang firewall4. Aspek manusia - pekerja perlu berhati-hati semasa mengurus sistem komputer. Elakkankesemua ancaman komputer daripada berlakuANCAMAN KESELAMATAN KOMPUTER1. Maliciuos code / kod berniat jahat- iaitu program nakal berniat jahat. menyebabkankerosakan pada perisian lain. pencipta kod jahat ini suka kalau sistem komputer rosak dantidak dapat beroperasi. cth kod berniat jahat ini adalah virus, kuda trojan/trojan horse, bomlogik,trapdoor dan backdoor, cacing/worm dsb.2. Penggodam / hacker - biasanya orang yg mahir dalam IT. memasuki sistem komputersecara tidak sah. mendapatkan data dan menjualnya dan merosakkan data dan sistemkomputer yang diceroboh.3. Kecurian komputer secara fizikal dan menggunakan komputer sebagai medium untukmencuri. cthnya memindahkan wang daripada akun bank ke akaun yg salah dan mencurikomputer secara fizikal. cthnya curi notebook dan jual kepada orang lain.4. Malapelata semula jadi /bencana alam /natural and environment threat cthnyabanjir,ribut,gemabumi,puting beliung, kebakaran, bebanan kuasa letrikTermasuk dalam skop pencurian komputer ialah mencuri duit, barangan dan maklumat sertasumber menggunakan komputer. mencuri komputer secara fizikal seperti mencuri komputerriba dan jual kepada orang lain atau pakai sendiri. mengguna komputer untuk mencuri duit dibank adalah bentuk pencurian komputer secara bukan fizikal. guna komputer untuk buatjenayahLangkah keselamatan - Computer threat VS security measure1. ancaman virus - kena guna antivirus seperti kaspersky antivirus, AVG,Avira, Panda ,Norton, Mac Affe antivirus dsb..http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 8
  • 9. Nota ICT- kementerian 20132. Spyware - guna antispyware sepert Ad Aware, Spybot Search and Destroy3. Cryptografi - menyembunyikan maklumat- Proses Encryript iaitu mengubah data kepadabentuk tertentu supaya orang lain tak dapat baca kecuali penerima sahaja. Ia kemudian perluditukar semula ke bentuk difahami oleh penerima - Proses decryption/ decrypt -menormalkan semulacth : teks normal = akaun saya, teks yg di kript mungkin dilihat begini = (*nb%6 @!?<4. Kehilangan data akibat bencana alam - kena buat backup data/salinan data ke dalamthumbdrive, CD, external hard disk, simpan kat webhosting atas talian5. Pencerobohan ke dalam sistem komputer - pasang firewall. iaitu perisian penapis ataukomputer host yg befungsi menghalang pencerobohan.6. Aspek manusia - pengguna komputer perlu diingatkan supaya sentiasa berjaga-jagaterhadap keselamatan komputer. Sebarang ancaman terhadap sistem komputer dan datahendaklah dicegah dari awalhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 9
  • 10. Nota ICT- kementerian 2013Learning area 2 Computer SystemSISTEM KOMPUTERsistem komputer iaitu kombinasi komponen yg direkabentuk untuk memproses data danmenyimpan failSistem komputer terdiri daripada empat komponen yang utama iaitu:1. Input2. Output3. Proses4. StoranInput iaitu proses memasukkan data mentah ke dalam komputer menggunakan peranti inputuntuk diproses menjadi maklumat berguna. Contoh input ialah teks, grafik,audio dan video.Manakala peranti input pula seperti papan kekunci untuk memasukkan teks, menggunakantetikus untuk membuat pilihan, menggunakan mikrofon untuk memasukkan audio danmenggunakan kamera video digital untuk memasukkan video.Proses iaitu menukar data kepada maklumat yang berguna. Dalam sistem komputer, prosesakan dilaksanakan oleh pemproses (CPU).Output iaitu maklumat berguna yang dihasilkan melalui pemprosesan ke atas data atauarahan yang dilaksanakan oleh CPU.Storan pula iaitu lokasi di mana data , arahan atau maklumat disimpan untuk kegunaan padamasa hadapan. Selain menyimpan data , storan juga digunakan untuk menyimpan perisiansistem dan perisian aplikasi.Rujukan http://www.buzzle.com/articles/information-processing-cycle.htmlhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 10
  • 11. Nota ICT- kementerian 2013KITARAN PEMPROSESAN MAKLUMATKomputer melaksana satu arahan pada satu masa. Sebelum satu arahan dilaksanakan, arahandan data dari peranti input atau storan kedua akan dipindahkan ke dalam memori utama atauRAM.4 kitaran proses tersebut ialah Fetching (angkut), decode (terjemah), execute (laksana),storing (simpan)Rujukan : http://msaiful391.blogspot.com/1. Fetching - Unit kawalan (Control unit) akan mengangkut arahan aturcara dan data daripadaingatan utama2. Decode - Unit kawalan akan menterjemah arahan aturcara dan memindahkan data yangdiperlukan dari ingatan ke unit Aritmethik dan Logic ( ALU)3. Execute - unit aritmethic dan logic unit akan melaksanakan arahan arimethic dan logic4. Storing - Unit aritmethic dan logik akan menyimpan hasil pemprosesan ke dalam ingatanutama atau ingatan kedua / storan sekunder.PERWAKILAN DATA / data representationsistem komputer hanya mengenal semua data, nombor, huruf dan simbol sebagai nombor.sistem penomboran yang diguna diwakilkan dengan sistem nombor perduaan dikenali sebagaikod binari, nombor perenambelasan dikenali hexadecimal dan perlapan dikenali octal.komputer menggunakan digit perduaan iaitu perwakilan data 0 dan 1 yang disebut bit.1. Bit - unit terkecil dalam perwakilan data. bit merujuk binary digitkomputer hanya tahu membaca bahasa mesin sahaja. perwakilan nombor 1 dan 0 inimenunjukkan denyutan isyarat elektrik.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 11
  • 12. Nota ICT- kementerian 20131 bermaksud ON atau TRUE atau YES0 bermaksud OFF atau FALSE atau NO2. Bait / byte - unit yang terbina daripada 8 bit. contohnya 10101010 adalah 8 bit. Ada 256aksara yang mewakili byte.3. Aksara / character - satu aksara seperti huruf A bersamaan dengan 8 bit atau 1 byte.Aksara A diwakilkan dengan digit 01000001.KOD BINARIApakah nombor binari?Nombor binari ialah nombor yang menggunakan dua digit sahaja iaitu 0 dan 1. dua digit inidisebut bit iaitu singkatan untuk binari digit. Dalam istilah komputer, nombor (0,1,2,3..),huruf abjad (A,B,C..) dan symbol khas (!,@,#,$..) dipanggil aksara. Aksara-aksara inidiwakilkan dengan 1 bait iaitu himpunan 8 bit.3 jenis skema kod binari yang digunakan untuk mewakili aksar iaitu:Kod ASCII iaitu singkatan bagi American Standard Code For Information Interchange. Kodini paling luas digunakan pada mikrokomputer.EBCDIC ialah singkatan bagi Extended Binary Coded Decimal Interchange Code. Ia direkaoleh IBM khusus untuk komputer berkeupayaan tinggi.Unicode dibangunkan oleh Unicode Inc dengan sokongan Apple, IBM dan Microsoft.Unicode menggunakan 16 bit bagi mewakilkan aksara. Dengan 16 bit, ia boleh mewakilkanlebih banyak aksara.Rujuk siniPENGUKURAN DATAbit = unit terkecil dalam perwakilan data. Terdiri dari kod binari 1 dan 01 byte = 8 bit1 kilobyte (KB) = 1024 byte1 megabyte (MB) = 1024 kilobyte1 gigabyte (GB)= 1073,741,824 byte1 gigabyte = 1,024 megabyte1 KB= 1024 byte= 2^10 bytehttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 12
  • 13. Nota ICT- kementerian 20132^0=12^1=22^2=42^3=82^4=162^5=322^6=642^7=1282^8=2562^9=5122^10 =10241MB=2^20 byte1GB=2^30 byte1 TB=2^40 byteUKURAN KELAJUAN JAM CPUCPU speed merujuk kelajuan CPU melaksana arahan atau memproses data menjadimaklumat.Kelajuan jam merujuk sekerap mana CPU berdetik setiap saat. Satu detikan bermaksud satuarahan sedang dilaksana. Satu arahan bermaksud satu kitaran pemprosesan maklumatbermula daripada fetching, decode, execute dan storing.Kelajuan jam diukur dengan unit hertz. Semakin laju jam semakin pantas CPU memprosesmaklumat.1 hertz = 1 pusingan / 1 saat1 megahertz = 1,000,000 pusingan / 1 saat1 gigahertz = 1,000,000,000 pusingan / 1 saat1 GHZ = 1000 MHzhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 13
  • 14. Nota ICT- kementerian 2013PERKAKASAN / HARDWAREPeranti input1. Papan kekunci - untuk memasukkan teks2. Mesin pengimbas / scanner - memasukkan imej ke dalam komputer3. Mikrofon - merekod bunyi4. Kamera video digital / web cam - memasukkan video ke dalam komputer5. Kayu ria / joysticks / tetikus - membuat pilihan arahan6. Bar scanner - membaca kod bar7. MIDI Keyboard - memasukkan muzik ke dalam komputer (MIDI=musical instrumentdigital interface)Peranti output:1. Monitor/ LCD monitor / projektor LCD - memaparkan teks, grafik2. Pembesar suara - memperdengarkan audio3. Pencetak - mencetak teks dan grafikPAPAN INDUK / PAPAN UTAMA / MOTHERBOARDhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 14
  • 15. Nota ICT- kementerian 2013www.techiwarehouse.com/ cat/13/MotherboardPapan induk iaitu tempat di mana komponen-komponen komputer di sambung kepadanya.Apa yang ada pada sebuah motherboad:1. Expansion slot - tempat meletakkan kad tambahan / adapter card contohnya kad network,kad grafik,kad audio, kad video dll.2. Port - contohnya port audio, port COM, port VGA, Port USB, port RJ45, port modem3. Soket CPU4. Slot untuk RAM5. Connector port untuk hard disk, floppy disk, cdrom/dvdrom diskSTORAN KOMPUTERAda dua jenis storan iaitu storan utama (primary storage) dan storan kedua (secondarystorage)STORAN PRIMER1. RAM -random access memory (ingatan capaian rawak) adalah storan utama.2. ROM - random access memory(ingatan baca sahaja) juga adalah storan primerhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 15
  • 16. Nota ICT- kementerian 2013Rajah : Cip BIOS - Basic Input Output Systemstoran primer adalah memori dalaman yang terus dicapai oleh CPU.Perbezaan antara ROM dan RAMROM- ingatan baca sahaja.- dimasukkan oleh pengeluarnya di kilang- data di dalamnya tidak boleh di tambah atau dibuang- ingatan atau data di dalamnya kekal- tidak meruap. selepas komputer di matikan suisnya dan dihidupkan semula, data masih ada- didalamnya tersimpan arahan yang kompleks contohnya arahan untuk menghidupkankomputer iaitu BIOS ( Basic Input Output System)RAM- dikenali sebagai ingatan yang bekerja (working memory)- data boleh ditulis dan dibaca- merupa. ingatan sementara sahaja. bila komputer dipadam, data akan hilang- RAM menyimpan data buat sementara sehingga ia data dimasukkan ke dalam storansekunderSTORAN SEKUNDER / secondary storage1. Hard disk2. Cakera liut3. Thumbdrive4. CDROM 740 MB5. DVD 4 GB6. BlueRay Disk - 20 GBPerbezaan storan primer dan storan sekunderstoran primer / primary storage ( merujuk RAM):1. simpan data - sementara sahaja. data hilang bila komputer di switch off2. Kapasiti storan - terhad3. Masa akses - laju/cepat4. Keperluan - wajib ada. komputer tak boleh start tanpa storan primerhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 16
  • 17. Nota ICT- kementerian 2013storan sekunder / secondary storage1. Simpan data kekal sehingga ia dipadam/didelete2. Kapasiti storan - unlimited - besar3. Masa akses - perlahan4. Keperluan - alternatif. Tiada storan primer PC masih boleh start ( sehingga BIOS sahaja)PERISIAN KOMPUTERAda dua jenis perisian iatu perisian sistem dan perisian aplikasiPerisian sistem terdiri daripada sistem operasi seperti windows XP, Windows VistaPerisian utiliti seperti Winzip, AntivirusSISTEM OPERASIPlatform sistem operasi1. PC paltform seperti DOS, Windows XP, Windows Vista, Windows 72. Apple paltaform seperti MAC OS , MAX OS X3. Cross Platform OS - Unix, LinuxFUNGSI SISTEM OPERASI KOMPUTER1. Memulakan komputer - start PC2. Mempersembah antaramuka pengguna3. Mengurus data dan progam4. Mengurus memori5. konfigurasi peranti / menyelaras perkakasanANTARA MUKA PENGGUNA SISTEM OPERASI1. Antara muka pengguna baris perintah - command prompt user interface2. Antara muka pengguna pacuan menu - menu driven user interface3. Antara muka pengguna bergrafik - graphic user interface / GUIAntara muka pengguna baris perintah- paparan skrin biasanya kosong dan ada pendorong sahaja (blank screen ) cthnya C:/>_- contoh sistem operasi seperti DOS, UNIX- pengguna perlu ingat arahan atau command- contoh arahan seperti MD untuk make directory, CD change directory, COPY, DELETE,RENAME, SCANDISK, DEFRAG, COPYCON, DELTREE, MKDIR , CLS-Jika tidak ingat arahan, pengguna tidak akan boleh menggunakan komputer- Tak berapa mesra pengguna- Arahan atau sintaks sukar diingat dalam kepalahttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 17
  • 18. Nota ICT- kementerian 2013Antara muka pengguna menu driven- menyediakan menu berbentuk tarik dan turun- pengguna perlu membuat pilihan menggunakan kekunci arah kanan,kiri, atas , bawah padapapan kekunci.- Arahan seperti COPY, PASTE, DELETE, RENAME di pilih menggunakan menu naikturun- menu berasaskan teks. Tiada butang atau ikon.Antara muka pengguna bergrafik - GUI - Graphic user interface- Mempunyai butang navigasi- Mempunyai ikon-ikon- Mesra pengguna dan mudah dipelajari- Multi tasking - boleh melaksanakan lebih dari satu aktiviti serentak. Contohnya dalam masayang sama boleh taip dokumen, dengar lagu dan tonton video.PERISIAN APLIKASIJenis-jenis perisian aplikasi:1. Perisian pemproses perkataan / Word prosessing- contohnya Microsof Word, CorelWord Perfect. Perisian ini untuk taip dokumen seperti taip surat, memo, laporan.2. Perisian hamparan elektronik / spreedsheet . cthnya Microsof ExcellPerisian ini untuk buat pengiraan contohnya membuat anggaran kos perbelanjaan, membuatakaun, menganalis pelaburan, mengira pinjaman, menyediakan penyata kewangan3. Perisian persembahan / presentation software - cthnya Microsof Powerpoint, Star officeImpress, Harvard Graphic. Perisian ini untuk menggabungkan elemen teks, grafik,audio,video dan animasi dalam bentuk slaid persembahan.4. Perisian pengkalan data / database software - cthnya Microsof AccessPerisian ini untuk menyediakan rekod pengkalan data. cthnya rekod pendaftaran pelajar,rekod pesakit5. Perisian editor grafik - contohnya Adobe Photoshop , Adobe IllustratorPROGRAM UTILITIcontoh program utiliti seeprti File Manager, Diagnotik Tools, Data compression1. File manager - untuk mengurus dalam cakera. cth fungsicopy,delete,remove,cut,paste,rename, add new folder, delete folder. Cth perisian WindowsExplorer2. Diagnostik utility - memberikan maklumat teknikal berkaitan komputer. Mencari masalahkompuetr dan memperbetulkannya . cth perisian Norton Utilitieshttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 18
  • 19. Nota ICT- kementerian 20133. Data compression - mempatkan data untuk menjimatkan ruang storan. Cthnyamenghantar melalui email kerana saiz fail kecil, masa penghantaran adalah cepat. Cthperisian ialah WINZIP, PKZIP,WinRARPROPRIETARY AND OPEN SOURCE SOFTWARE / perisian berpemilik dan perisiansumber terbukaPerisian berpemilik iaitu perisian sumber tertutup. perisian berlesen pengguna kena beli untuk menggunakannya kod aturcara atau kod sumber program tidak didedahkan kepada umum tidak boleh disalin atau dicetak rompak ada produk key atau serial number contohnya Windows XP, MAC OS X perisian mudah di pasang dan senang diupdatePerisian sumber terbuka boleh diguna secara percuma kod sumber didedahkan dan boleh diubahsuai Tiada lesen - perisian kos rendah Perkhidmatan sokongan teknikal tidak disediakan Contoh : GIMP, Mozilla Firefox, Ubuntu, Redhat Linux, AudacityINSTALLATIONPC ASSEMBLE - PEMASANGAN KOMPUTER1. Pasang CPU2. Pasang kad video3. Pasang Floppy disk4. Pasang hard disk5. Sambung komponen6. Set BIOS7. Buat partition pada hard disk8. Fromat hard disk9. Install sistem operasi10. Install perisisn aplikasi dan perisian utilitihttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 19
  • 20. Nota ICT- kementerian 2013Learning area 3 Computer Network andcommunicationMAKSUD RANGKAIAN KOMPUTERKoleksi dua atau lebih komputer yang dihubungkan antara satu sama lain menggunakanmedium komunikasi dan peralatan komunikasi bertujuan berkongsi data, maklumat,perkakasan dan perisian.MAKSUD KOMUNIKASIProses menghantar data daripada penghantar kepada penerima.TUJUAN RANGKAIAN KOMPUTER1. Perkongsian fail2. Memindahkan fail antara komputer3. Berkongsi peranti seperti pencetak, scanner4. Berkongsi perisian aplikasi5. Menggunakan kemudahan emel -surat elektronik - boleh hantar fail lampiran sepertidokumen, gambar, fail audio dan videoJENIS-JENIS RANGKAIAN KOMPUTER ( Type of network )1. LAN - Local Area Network - Rangkaian Kawasan Setempat- Rangkaian 2 atau lebih PC. Saiz rangkaian kecil.- Rangkaian dalam satu bangunan atau satu organisasi walaupun berlainan blok- Penghantaran data laju- menggunakan kabel UTP - kos agak rendah2. MAN - Metropolitan Area Network - Rangkaian Kawasan Bandar- Rangkaian yang menyambungkan PC dalam bandar- Merangkaikan PC antara dua atau lebih organisasi tetapi terbatas dalam satu kawasangeografi yang kecil - Tidak merentasi sempadan negara.- Penghantaran data perlahan- menggunakan kabel fiber optik3. WAN - Wide Area Network - Rangkaian Kawasan Luas- Menghubungkan berjuta-juta komputer daripada seluruh dunia- 24 jam tanpa henti- Penghantaran data lebih perlahan daripada MAN kerana jarak yang jauh- Kos menyediakan tinggi kerana menggunakan kabel fiber optic dan satelithttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 20
  • 21. Nota ICT- kementerian 2013SENIBINA RANGKAIAN ( Network architecture )1. Pelayan-Pelanggan ( client-server network)- Rangkaian terdiri daripada PC Pelayan dan PC Pelanggan- PC Server memerlukan sistem operasi rangkaian seperti Windows NT, Windows 2000Server- PC client memerlukan sistem operasi seperti Windows XP, Windows Vista, Windows 7- Data disimpan secara berpusat iaitu dalam server (PC Pelayan)- PC Client hanya perlu akses data dari PC Server. PC Client tak perlu simpan data- Oleh kerana data diletak secara berpusat dalam server, data mudah dikemaskini.2. Rakan-Ke-Rakan ( Peer-To-Peer Network / P2P )- Tiada PC Server dalam rangkaian P2P.- Semua PC Client.- Jadi hanya ada satu sistem operasi diperlukan. Sistem operasi server tidak diperlukan.- Semua PC boleh jadi server atau PC client- Semua PC boleh menyimpan data.- Semua PC bolek akses data daripada PC lain yang ada dalam rangkaian- Oleh kerana data berselerak dan tidak berpusat, jadi susah untuk kemaskini dataTOPOLOGI RANGKAIAN ( Network topology )1. BUS- menggunakan backbone cable / kabel tulang belakang- node atau pc di sambung kepada kabel tulang belakang- menggunakan medium kabel penghantaran jenis kabel sepaksi (coxial cable)- satu node rosak, tidak menggangu node lain. Node yang lain boleh berfungsi- Jika kabel tulang belakang putus , keseluruhan rangkaian akan gagal berfungsi- menggunakan terminator BNC untuk menyambung antara node2. RING- Node di susun dalam bentuk bulatan- isyarat dihantar dalam satu arah secara berulang (loop)- satu node rosak, node yang lain akan gagal berfungsi3. STAR- menggunakan peranti berpusat seperti hub atau switch- satu node rosak, node yang lain masih boleh berfungsi- Jika hub atau switch rosak keseluruhan rangkaian akan gagal berfungsiPROTOKOLProtokol iaitu peraturan untuk yang membolehkan pertukaran data antara dua atau lebihkomputer.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 21
  • 22. Nota ICT- kementerian 2013protokol rangkaian komputer ialah1. Protokol TCP/IP - Transmission Control Protocol / Internet Protocol- peraturan pertukaran data dalam satu rangkaian. Digunakan dalam LAN,MAN dan WAN- setiap PC akan diberi satu nombor IP untuk menghubungkannya di antara satu sama lain (satu rangkaian dengan satu rangkaian yang lain)2. Protokol HTTP/HTTPS - Hyper Text Trasmission ProtocolHTTPS - menggunakan secure socket layer (SSL) untuk tujuan keselamatan rangkaian.Biasanya sistem perbankan internet menggunakan protokol ini.-Tujuannya memindahkan maklumat antara komputer dalam WWW. (World Wide Web)3. Protokol SMTP - Simple Mail Transfer Protocol- protokol menerima dan menghantar email4. Protokol FTP - File Transfer Protocol- Protokol pemindahan fail melalui internet- contohnya aktiviti mengupload dan mendownload file ke webhostingJENIS TEKNOLOGI KOMUNIKASI - Network communication technology1. INTRANET- rangkaian komputer yang menggunakan teknologi internet ( kena ada modem )- hanya staf dalam satu organisasi sahaja yang boleh akses- orang awam di luar organisasi tersebut tidak boleh akses maklumat- contoh maklumat pekerja, direktori telefon staf, jadual atau takwim aktiviti syarikat2. EXTRANET- rangkaian komputer yang menggunakan teknologi internet ( kena ada modem )- membolehkan staf dari dua buah organisasi mendapatkan maklumat- contohnya pertukaran data antara pembekal dengan pelanggan ( membuat pesanan produk)- orang awam tidak boleh akses maklumat syarikat tersebut3. INTERNET- Orang awam atau sesiapa sahaja bebas mengakses maklumat- contoh perkhidmatan seperti chit chat, email, dan wwwKEPERLUAN PERKAKASAN RANGAKAIAN ( Network device )1. Kad antara muka rangkaian - NIC - Network Interface card- penyambung fizikal antara dua buah komputerhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 22
  • 23. Nota ICT- kementerian 2013- mempunyai nombor IP semasa 127.0.0.1- mempunyai MAC address- disambung menggunakan kabel - coxial cable, UTP atau fiber optic2. Kad antara muka rangkaian tanpa wayar - WNIC - Wireless Network InterfaceCard- menggunakan gelombang radio- kad rangkaian tanpa wayar mempunyai antenna untuk berkomunkasi.- Tiada wayar digunakan atau disambung kepada kad ini3. Modem- Modulator De Modulator- Menukar isyarat analog kepada digital dan menukar kembali isyarat digital kepada analog- isyarat analog adalah dalam bentuk isyarat elektrik(talian telefon)- isyarat digital dalam bentuk isyarat komputer- Ada modem dalaman,modem luaran dan jenis modem USB4. Hub / Switch- Peranti untuk menghubungkan antara node-node (komputer)- mempunyai port yang menyambungkan kabel rangkaian kepada setiap node atau pc yangada dalam satu sistem rangkaian5. Router - mengagih rangkaian. Memberi nombor IP kepada PC6. Wireless Access PointMEDIUM PENGHANTARAN - Tranmission mediumada dua bentuk medium penghantaran iaitu dengan wayar dan tanpa wayarMedium dengan wayar1. STP - Shielded Twisted pair Cable2. UTP - Unshileded twisted pair cable3. Coxial cable / kabel sepaksi4. Fiber optik / fiber optic cableMedium tanpa wayar1. Infrared- Jarak dekat. Kena dekatkan dua buah PC untuk membolehkannya berhubung- Notebook yang ada IrDa Port mempunyai isyarat infrared-cth infrared seperti remote control TV2. Radio wave - gelombang radio- Bluetooth- WiFi - Wireless-Fidelity3. Satelit- untuk jarak penghantaran yang jauhhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 23
  • 24. Nota ICT- kementerian 2013- data dihantar dalam, bentuk gelombang mikro - micro wavePERISIAN RANGKAIANSistem operasi rangkaian seperti Microsof Windows NT, Windows 2000 Server, Unix,Linux, Apple ServerTugas NOS - Network operating system ialah1. Mengawal trafik dalam rangkaian2. memberi atau menghalang akses kepada fail atau komputer dalam rangkaian3. memberikan perkhidmatan cetakan - sharing printerPERISIAN PELANGGAN - Client Sofware1. Perisian pelayar web - Web Browser .- contohnya Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Netscape navigator, Safari- membolehkan pengguna mencapai dokumen hyperteks2. Perisian Email- Contohnya Microsof Outlook3. Perisian FTP - perisian pemindahan fail- Contohnya WS FTP. Cute FTP, Fillezilla- memudahkan proses upload dan download file ke web hostinghttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 24
  • 25. Nota ICT- kementerian 2013Learning area 4 MultimediaMULTIMEDIAMultimedia iaitu persembahan mklumat yang menggabungkan elementeks,grafik,audio,video dan animasi.PENGGUNAAN MULTIMEDIA DALAM PELBAGAI BIDANG1. Sumber rujukan - cth: eksiklopedia elektronik2. Pendidikan dan latihan : cth perisian pendidikan seperti CD Sesame Street, Put-put savethe Zoo ( konsep edutainment - education in entertaiment - belajar sambil bermain )3. Hiburan - cth: permainan komputer4. Kajian sainstifik5. Perniagaan - katalog CDROM multimedia - iklan produk, kiosk maklumat perniagaan6. Seni - penghasilan animasi seperti Upin dan Ipin7. Perubatan - cth: Virtual Surgery8. Kejuruteraan - cthnya: menggunakan perisian CAD seperti Autocad (computer aideddesign) dan CAM (penggunaan komputer dalam pembuatan) untuk membina rekabentukprodukJENIS INTERAKTIVITI MULTIMEDIAInteraktif merujuk bagaimana pengguna mengawal perjalanan isi kandungan multimedia1. Multimedia Liner -Juga disebut multimedia tidak intreaktif -pengguna tidak dapat mengawal isi kandungan multimedia kerana ia tiak interaktif.contohnya siaran TV, Radio dan filem2. Multimedia tak linear - Juga disebut multimeida interaktifpengguna boleh mengawal keseluruhan produk multimedia.Pengguna bebas pergi ke mana-mana bahagian yang dia suka kerana terdapatnya ciri interaktif iaitu dengan mengklik butangnavigasi, hyperteks atau hypermedia.Contoh multimedia tak linear seperti perisian kursus pendidikan, permainan komputer, Bukuelektronik dan eksiklopedia elektronik.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 25
  • 26. Nota ICT- kementerian 2013MEDIUM PENGEDARAN / PENERBITANProduk multimedia diterbitkan dalam bentuk CD dan berasaskan web (diupload ke internet)1. Multimedia berasaskan web- Saiz imej kecil dan resolusi video rendah- Kandungan boleh diubahsuai, dirosakkan atau dihapuskan oleh individu- Maklumat boleh dikemaskini dan berkos murah2. Multimedia berasaskan CD- Boleh simpan fail imej dan video berkualiti tinggi kerana saiz storan besar- Kandungan kekal dan tidak boleh diubah- Maklumat mudah ketinggalan zamanELEMEN MULTIMEDIA1. Teks - elemen asas multimedia. Teks boleh ditukar atributnya seperti boleh ditukar jenisfont,warna,saiz, gaya. Contoh perisian memproses teks seperti Microsof Word dan Notepad.Cth fail *.txt, *.doc, *.rtf2. Grafik- ada dua jenis grafik iaitu bipmap dan vektor.grafik bitmap (paint graphic) adalah imej nyata /rela image diambil dibina daripada kameradigital dan pengimbas. grafik bitmap adalah dalam bentuk titik-titik yang disebut piksel. lagibanyak pixel lagi tajam imej grafik. Namun kelemahannya apabila diperbesarkan imej akanpecah. Contoh perisian grafik seperti Micrisof Paint, Adobe Photoshop dan Adobe Illustartor.Cotoh fail ialah *.BMP, *.PSD, *,JPEG, *.TIFF, *.PNG, *,GIFgrafik vektor pula berbentuk lukisan komputer. memerlukan memori yang sedikit (saiz failkecil) kelebihannya walau diperbesar beberapa kali kualiti imej kekal dan tidak pecah. AdobeIllustrator dan Adobe Flash contoh perisian yang boleh membina grafik vektor.3. Audio - iaitu bunyi merangkumi kesan bunyi, ucapan, muzik atau narrator(penceritaan)4. Video - pergerakan penuh gambar yg disusun secara bersiri.5. Animasi - gambar statik digerakkan. biasanya lukisan.PERKAKASAN MENERBITKAN PRODUK MULTIMEDIA1. Pengimbas/scanner2. Kamera video digital3. Kamera digital (still photo)4. Peranti audio - mikrofon, keyboard,kad audiohttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 26
  • 27. Nota ICT- kementerian 20135. Peranti penangkap video seperti kad penangkap video(videp capture card), firewaire danUSB cablePERISIAN PEMBANGUN MULTIMEDIA1.Pembangun teks - Notepad, Word, Open Office Writer2. Editor grafik - Microsof Paint, Adobe Photoshop, Corel Draw3. Editor audio - Sound Forge, Adobe Audition4. Editor video - Pinacle sturido, Adobe Premeir, Ulead video Studio5. editor animasi - Adobe Flash, Magic Morph, Asymetric 3DfxKONSEP PERISIAN PENGARANGAN1. Perisian pengarangan berasaskan ikon - contoh Macromedia Authorwaremenggunakan konsep rangka berstruktur.2. Perisian pengarangan berasaskan masa - Contoh Macromedia Director, Macromedia Flashmenggunakan kerangka masa.3. Perisian pengarangan berasaskan kad - Contoh Toolbook Asistant , Scala Multimedia 200menggunakan konsep seperti muka surat buku. selak satu satu.ALAT PENGARANGAN MULTIMEDIA BERASASKAN WEB1. Berasaskan teks- guna editor teks seperti Notepad- kena tahu dan hafal tag html,kod dan macam-macam script- kena mahir pengaturcaraan web- Tak nampak hasilnya serta merta. kena save file dan buka pelayar web dulu seperti Mozila2. Berasakan WYSIWYG - What You See Is What You Get- Menggunakan perisian seperti Microsof Frontpage, macromedia Dreamweaver, ClarisOffice dll- Tak pandai HTML atau pengaturcaraan boleh bangunkan produk multimeida- hasilnya boleh nampak semasa produk dibangunkan. Apa yang ditaip atau sebarang elemenmultimeida yang dimasukkan pada editor WYSIWYG, itulah yang akan keluar pada pelayarweb.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 27
  • 28. Nota ICT- kementerian 2013PRINSIP ANTARA MUKA PENGGUNA1. Konsisten2. Jelas3. Konteks4. Navigasi5. Pencarian-search6. Personal7. Boleh belajar8. FleksibelPRINSIP CASPERContrastAligmentSimplicityProimityEmphasisRepetitionPRINSIP REKA LETAK1.0 PengenalanReka letak dalam perisian persembahan elektronik ialah ilmu atau kemahiran yang digunakanuntuk meletak dan menyusun media pada paparan bagi membentuk persembahan yangmenarik. Keupayaan meletak dan menyusun elemen media yang baik dan berkesan memberikesan yang positif terhadap persembahan.2.0 Prinsip Reka Letak CASPERPrinsip reka letak CASPER merupakan panduan menyusun media seperti teks, grafik,animasi dan video pada sesuatu persembahan yang dapat merangsang perhatian dan minatpenonton.Skrin yang diletakkan dengan media tanpa dirancang menyebabkan persembahan yangdihasilkan kurang menarik.Prinsip reka letak CASPER adalah berdasarkan singkatan perkataan CASPER sepertiberikut:http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 28
  • 29. Nota ICT- kementerian 2013 C - Contrast (Perbezaan yang ketara) A - Alignment (Penjajaran) S - Simplicity (Ringkas) P - Proximity (Jarak antara objek) E - Emphasis (Penekanan ) R - Repetition (Pengulangan)2.1 Contrast (Perbezaan yang ketara)Kunci atau prinsip contrast menyatakan bahawa jika dua item tidak serupa, maka harusjadikan mereka berbeza iaitu sangat berbeza. Idea utama di sebalik contrast ialah untukmengelak unsur dalam paparan kelihatan hampir sama. Contrast adalah salah satu daripadacara yang paling berkesan untuk menambahkan tarikan terhadap sesuatu reka bentuk.Contrast boleh dibuat dalam berbagai cara. Antaranya contrast antara i. font jenis besar dan jenis kecil ii. font berlainan muka taip iii. garis halus dan garis kasar iv. warna sejuk dan warna hangat v. tekstur licin dan tekstur kasar vi. unsur mendatar dan unsur menegak vii. garis berjauhan dan garis berdekatan satu sama lainviii. grafik kecil dan grafik besar.2.2 Alignment (Penjajaran)http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 29
  • 30. Nota ICT- kementerian 2013Pereka grafik selalunya ingin meletakkan teks dan grafik di mana terdapat tempat kosong diatas paparan tanpa memikirkan item lain. Akibatnya keadaan menjadi berselerak, contohnyaseperti dapur yang berselerak dengan cawan di sini, piring di sana, napkin di atas meja dankain pencuci di atas lantai.Dalam prinsip alignment, setiap item yang hendak diletakkan dalam muka perisian perlulahseimbang dengan muka perisian kursus agar kelihatan menarik. Pembangun perisian kursusseharusnya pandai menyusun item yang ingin dipersembahkan supaya ia kelihatan seimbang.Dengan kata lain, dalam prinsip alignment, item perlu disusun supaya tidak janggal.Item juga perlu mempunyai kaitan secara visual antara satu sama lain di setiap paparanperisian kursus. Contoh: 2.3 Simplicity (Ringkas) Grafik dan animasi perlu ringkas, mudah dan dapat merangsang pengguna memahami maksud yang hendak disampaikan. Dengan kata lain sesuatu bahan grafik dan bahan yang diletakkan di atas paparan seharusnya dapat memudahkan penerokaan dan merangsangkan pemikiran. Visual yang dipilih perlulah ringkas, bersesuaian dengan pengguna danmudah difahami. Dengan kata lain, penggunaan grafik dan elemen media dalam perisian yangdibina perlulah membantu pengguna melayari perisian dengan mudah.Contoh: 2.4 Proximity (Jarak antara objek) Secara ringkas proximity boleh dikatakan sebagai reka letak dari aspek jarak antara teks, jarak antara grafik serta jarak antara teks dan grafik. Item-item yang mempunyai kaitan antara satu sama lain berkaitan perlu dikumpulkan supaya dilihat sebagai satu kumpulan dan tidak terpisah. Item-item yang tidak berkaitan pulaharus dijarakkan untuk mengelakkan tindanan supaya dapat dilihat sebagai membawamaklumat yang berlainan.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 30
  • 31. Nota ICT- kementerian 2013Hasilnya paparan akan kelihatan menjadi satu unit visual yang mempunyai beberapa unitmaklumat yang terpisah. Contoh: 2.5 Emphasis (Penekanan ) Pembangunan paparan perisian kursus perlu kepada cara tertentu bagi memberi penekanan terhadap perkara dan maklumat yang hendak disampaikan melalui paparan. Pelbagai cara boleh digunakan untuk menarik perhatian penonton dan pengguna perisisan kursustermasuk: · saiz teks dan objek, · bentuk teks dan objek, · susun atur teks dan objek, · warna teks, warna objek dan warna latar, · grafik dan animasi.Namun begitu adalah dinasihatkan supaya tidak menggunakan terlalu banyak elemensampingan untuk menarik perhatian, yang mana boleh menyebabkan tumpuan lebih kepadaelemen sampingan dan bukan kepada maklumat sebenar yang hendak disampaikan melaluipaparan.Contoh:http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 31
  • 32. Nota ICT- kementerian 20132.6 Repetition (Pengulangan)Kewujudan piawaian antara paparan dapat membantu pengguna mentafsir dan memahamidengan mudah mesej yang diberikan melalui perisian kursus.Pengulangan penekanan (emphasis) tertentu seperti warna latar dan saiz serta bentuk fontdalam persembahan akan membantu pemahaman pengguna terhadap kategori mesej yangsedang disampaikan melalui perisian kursus. Namun begitu pengulangan yang terlalu banyakperlu dielakkan kerana boleh menyebabkan paparan menjadi tidak menarik sehingga tidakdapat menyampaikan mesej.Dalam keadaan tertentu, suatu mesej boleh diulang dengan menggunakan media yangberlainan termasuk media teks, grafik, audio atau animasi. Ini membolehkan pelbagaipengguna yang mempunyai kecenderungan berbeza terhadap media menggunakan sesuatuperisian kursus dengan tahap keberkesanan yang sama.3.0 Panduan Asas Membina Slide Paparan PersembahanTerdapat lima media yang digunakan dalam membina perisian persembahan elektronik, iaituteks, grafik, audio, video dan animasi. Dalam satu persembahan elektronik tidak semestinyakelima media ini digunakan. Pembangun perisian perlu bijak menggunakan media dalampersembahan elektronik bagi menghasilkan persembahan yang memberi impak yang baik danberkesan kepada pengguna.Penggunaan media yang sembarangan akan menghasilkan kesan yang negatif terhadappersembahan seperti:i. penggunaan warna yang banyak dan menyilau menyebabkan mata pengguna akan merasa letihii. paparan persembahan yang dibina menggunakan warna, font teks dan saiz teks yang terlalu banyak dalam sesuatu persembahan akan menganggu tumpuan seterusnya membosan pengguna.iii. kandungan kognitif yang terlalu banyak dalam satu paparan menjejas keupayaan pengguna membentuk kefahaman seperti yang diharapkan oleh pembina persembahan.4.0 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Dalam Pembinaan PersembahanDalam pembinaan sesuatu persembahan, lima perkara berikut perlu diberi perhatian iaitu:4.1 Keperluan persembahanPersembahan elektronik yang menggunakan kaedah tunjuk cara adalah lebih sesuai keranapembangun perisian menggunakan video berbanding menggunakan gambar. Persembahanmenggunakan gambar pula adalah lebih sesuai untuk menerangkan sesuatu keadaanberbanding dengan menggunakan teks.4.2 Golongan sasaran penggunaDalam membangun persembahan yang mempunyai golongan sasaran terdiri daripadagolongan kanak-kanak TADIKA adalah lebih sesuai pembangun perisian menggunakananimasi. Penggunaan animasi yang banyak pula tidak sesuai digunakan untuk membuatpersembahan bagi golongan dewasa.4.3 Lokasi persembahanPersembahan di dewan yang besar tetapi menggunakan teks yang mempunyai font yang kecilakan menyebabkan pengguna tidak dapat membaca mesej yang hendak di sampaikan danakhirnya akan menyebabkan rasa bosan di kalangan penonton.4.4 Makna kepada mesej persembahanhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 32
  • 33. Nota ICT- kementerian 2013Persembahan yang membawa mesej yang sedih dan sayu tetapi menggunakan warna panasdan terang adalah tidak sesuai sebaliknya warna yang sesuai ialah warna yang lembut danharmoni.4.5 Memilih media yang berkaitanPembangun persembahan perlu memilih media yang berkaitan dengan mesej persembahanbukan berdasarkan kegemaran pembangun persembahan. Contohnya klip video yangmenunjukkan senario kampus tidak sesuai dijadikan video pengenalan untuk persembahanteknik bola sepak.5.0 Mencipta kerangka persembahan menggunakan papan ceritaPapan cerita adalah himpunan lakaran rupa bentuk secara bersiri dan ia juga adalah skrinpaparan yang digunakan dalam aplikasi perisian multimedia. Paparan skrin perlu dirancangdengan baik. Dalam melakar papan cerita, pembangun perisian perlu mengaplikasikan prinsipreka letak. Papan cerita disediakan di peringkat awal proses reka bentuk. Papan ceritamerupakan lakaran imaginasi pembangun perisian tentang apa yang hendak dipaparkannyadalam sesuatu persembahan multimedia.5.1 Papan cerita perlu mengambil kira elemen berikut: warna atau objek latar paparan · jenis mata huruf, saiz dan warna teks, · imej seperti gambar dan grafik pegun, · grafik animasi, · audio iaitu suara serta bunyi latar dan objek bunyi, · video dan · unsur interaktif seperti hotspot5.2 Kelebihan papan ceritaPenyediaan papan cerita memberi beberapa kebaikan berikut: i. Membolehkan pembangun perisian kursus mencambah minda dan idea ii. Membolehkan pembangun perisian merancang reka bentuk muka perisian kursus di peringkat awal. iii. Membolehkan pembangun perisian kursus menzahirkan idea sebelum dipindahkan ke paparan di komputer. iv. Membolehkan pembangun perisian kursus merancang dan mengaplikasikan teori pembelajaran dan strategi pembelajaran dengan mudah. v. Membolehkan perubahan yang dikehendaki dilakukan dengan mudah.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 33
  • 34. Nota ICT- kementerian 2013 vi. Menjimatkan masa dan kos pembinaan perisian kursus. vii. Mengurangkan risiko tertinggal maklumat persembahan yang penting. viii. Membolehkan pembangun perisian kursus mengaplikasikan pelbagai teknik reka bentuk perisian kursus.Contoh Papan Cerita 1:Lakaran 1Hasilnya:Contoh Papan Cerita 2:http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 34
  • 35. Nota ICT- kementerian 2013Lakaran 2Hasilnya:PASUKAN PEMBANGUN PRODUK MULTIMEDIAhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 35
  • 36. Nota ICT- kementerian 20131. Pengurus projek -tentukan skop projek, cari duit,buat pinjaman, cari sumber manusia, cari peralatan dansediakan fasiliti. Menyelaras pasukan seperti menentukan tugas setiap ahli dalam pasukan.Pengurus projek juga bincang dengan pelanggan untuk menentukan produk bagaimana yangpelanggan mahu.2. Pakar isi kandungan -menyediakan isi kandungan perisian. cthnya katakan ingin membina multimedia mengenaihidupan laut, pakar isi kandungan kena buat kajian untuk dapatkan maklumat sepertimembaca buku, mencari di perpustakaan atau maklumat di internet3. Pembangun rekabentuk -buat storyboard, tentukan strategi membina produk.4. Artis grafik -menyediakan grafik yang diperlukan seperti gambar latarbelakang, ikon,butang,koleksi foto,gambar 3D, logo, animasi5. Juruteknik audio dan video -merakam audio dan video dan buat proses editing. merakam sound effect. merakam suaranarrator atau pencerita6. Pengaturcara / Pengarang -membina produk multimedia dengan menulis kod aturcara menggunakan perisianpengarangan seperti Adobe Flash, Authorware atau Toolbook Asistant. Pengaturcaramenggabungkan semua elemen multimedia yang digunakan dengan berpandukan arahanstoryboard.FASA PEMBANGUNAN MULTIMEDIAdibahagikan kepada 3 iaitu sebelum produksi, semasa produksi dan selepas produksi.1. Fasa analisis - menentukan tajuk dan skop projek. Buat peta konsep. Menemuramahpelanggan untuk menentukan keperluan. Persembahan yang bagaimana pelanggan mahu.2. Fasa rekabentuk - membuat storyboard dan papan cerita. termasuk dalam fasa inimenyediakan semua source file untuk grafik,audio dan video. Menyediakan antaramukapengguna atau gambar latar, ikon, butang-butang navigasi , grafik animasi juga adalah dalamfasa rekabentuk.3. Fasa implementasi - juru pengaturcara mula menggunakan perisian pengarangan sepertiAuthorware, Flash atau Toolbook untuk memasukkan dan menyusun semua elemen-elemenmultimedia yang dinyatakan dalam storyboard. Sebab itu sebelum mula mengarang,storyboard perlu dinilai adakah sudah bertepatan dengan kehendak pelanggan.http://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 36
  • 37. Nota ICT- kementerian 20134. Fasa pengujian - Prototaip yang sudah siap perlu diuji. Adakah semua butang-butangnavigasi berfungsi. Adakah sebarang ralat. Jika program tidak stabil perlu dibetulkan dalamfasa ini.5. Fasa penilaian - Selepas prototaip stabil, produk multimedia diuji pula oleh kumpulansasaran. Contohnya jika produk multimedia untuk pelajar sekolah, pilih 5 atau 6 orang pelajaruntuk menguji produk tersebut. Adakah mereka suka atau tidak atau sesuai tak isi kandunganatau antaramuka penggunanya kepada mereka. Untuk itu satu borang penilaian akandisediakan untuk diisi oleh penguji multimedia ini. Jika ada yang tidak sesuai, pasukanpembangun produk multimedia perlu membetulkannya semula.6. Fasa pengedaran - Jika produk dibangunkan menepati kualiti, maka produk itu bolehlahdibuat edaran. Jika berasaskan CD, edarkan dalam bentuk CD dan jika berasaskan web,perlulah diupload atau dimuat naik ke webhosting bagi membolehkan ia dilayari di internet.Learning area 5 : Programminghttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 37
  • 38. Nota ICT- kementerian 2013PENGATURCARAAN KOMPUTERProgram iaitu satu siri arahan yang menyuruh komputer melakukan suatu tindakan.Contohnya menyuruh komputer memberikan jawapan bagi hasil tambah dua nombor.Bahasa pengaturcaraan pula iaitu satu set perkataan, simbol atau kod yang membolehkanmanusia berinteraksi dengan komputer.Bahasa pengaturcaran digunakan untuk membangunkan atau membina sesuatu program atauperisian.Contoh bahasa pengaturcaraan seperti C,C++,java,COBOL,FORTRAN,PASCAL,BASIC,Visual BasicGENERASI BAHASA PENGATURCARAANBahasa pengaturcaraan aras rendah menggunakan bahasa mesin. Contohnya kod binary 0dan 1 adalah bahasa mesin. 1 merujuk ada isyarat elektrik. 0 tiada isyarat elektrik.Dua generasi bahasa pengturcaraan aras rendah iaitu :Generasi pertama - guna bahasa mesin. Menggunakan bahasa mesin komputer akanmenjadi lebih laju kerana arahan terus diproses oleh komputer.Generasi kedua - guna Assembly language / bahasa penghimpunbahasa penghimpun berbentuk tulisan nota manusia yang boleh dibaca untuk mengawaloperasi komputer yang tertentu.bahasa penghimpun menulis arahan menggunakan kod arahan berbentuk simbolik atausingkatan yang bermakna atau mnemonik. contohnya arahan ADD untuk addition, CMPuntuk Compare dan MUL untuk multiplyKemudian Assembler atau penghimpun akan menukar asembly language kepada bahasamesin sebab komputer hanya faham bahasa mesin sahaja. Bahasa manusia komputer tidakfaham.Bahasa Pengaturcaraan aras tinggiBahasa pengaturcaraan generasi ketiga adalah bahasa pengaturcaan aras tinggi yanghampir menyerupai bahasa manusia. Contohnya bahasa pengaturcaraan aras tinggimenggunakan perkataan if, Then, Print,Else,for, Next, End.Aturcara yang ditulis dengan bahasa pengturcaraan aras tinggi perlu diterjemah ke bahasamesin oleh compiler (pengkompil) dan interpreter (penterjemah)Contoh bahasa pengaturcaan aras tinggi sepertiperingkat awal seperti BASIC,LOGO,smallTalk menggunakan bahasa prosedurC,C++,Pascal,JAVA adalah bahasa generasi seterusnya.Bahasa generasi keempat - SQLhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 38
  • 39. Nota ICT- kementerian 2013Bahasa generasi kelima - PROLOGPENDEKATAN PENGATURCARAAN1. Pendekatan berstruktur2. Pendekatan berorientasikan objekTRANSLATOR /PENTERJEMAHAssembler - iaitu program komputer yang menterjemah bahasa penghimpun kepada bahasamesinInterpreter - iaitu program komputer yang menterjemah bahasa aras tinggi kepada bahasamesin.tiada kod objek disimpan dan kemudian melaksanakannya dengan segera, baris demibarisCompiler- iaitu program komputer yang menterjemah bahasa aras tinggi kepada bahasamesin.pengkompil menterjemahkan keseluruhan kenyataan pengaturcaraan program ke dalambahasa mesin, menyimpan sebagai fail kod objek dan kemudian dilaksanakan.ELEMEN ASAS PENGATURCARAAN1. Constant / pemalar2. variable / pemboleh ubahconstant atau pemalar menyimpan nilai tetapVariable nilainya tidak tetap dan boleh berubahcontoh :const pai=22/7const gaji=2000cth:lblPapar.Caption= gaji * 2dalam aturcara ini gaji telah diistihar sebagai pemalar yang menyimpan nilai 2000. jadisepanjang aturcara nilai 2000 ini akan digunakan. Hasilnya gaji * 2 adalah 4000. Gaji *3adalah 6000.Variable atau pemboleh ubah:cth:Dim nama As Stringhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 39
  • 40. Nota ICT- kementerian 2013Dim Mark As IntegerDim Total As IntegerPengguna bebas memasukkan sebarang text untuk nama. Ali ke..Ahmad ke..Abu ke..Markah barangkali 20,30,40,50cth :if markah <50 print " Anda Gagal". Jadi pengguna bebas memasukkan sebarang nombor. 20gagal,30 gagal, 45 pun gagal juga.JENIS DATA1. Integer (nombor) - iaitu semua nombor tidak termasuk nombor pecahan /perpuluhan.contoh nombor 1,2,3, -7,-4,1000,20002. Double - semua nombor termasuk yang ada pecahan atau titik perpuluhan.contohnya nombor 1,2,3, 1000, 4.5, 78.9, 55.883. String - data dalam bentuk teks. contohnya nama pengguna,alamat4. Boolean - data dalam bentuk pilihan logik bernilai TRUE or FALSEcontohnyaif gaji>2000 then msgbox ("Anda dikenakan cukai pendapatan")else (" Anda tidak dikenakan cukai pendapatan")5. Date - data dalam bentuk tarikh dan masaOPERATOROperator matematik+ bermaksud tambah- bermaksud tolak* bermaksud darab/ bermaksud bahagicth penggunaan :dim gaji,komisyen AS doubledim answer As doubleanswer= gaji + komisyenOperator Logik /logical operatorANDORhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 40
  • 41. Nota ICT- kementerian 2013NOTOPERATOR PERBANDINGAN / comparison operator> lebih besar< kurang daripada= sama dengan<> Not atau tak sama<= kurang daripada or sama denganSTRUKTUR KAWALAN DALAM PENGATURCARAANAda dua struktur kawalan dalam pengaturcaraan komputer iaitu1. Struktur kawalan berjujukan - sequence control structure2. Struktur kawalan pilihan - selection control structureStruktur kawalan berjujukan:- laksanakan arahan satu demi satu-tidak guna simbol membuat keputusan atau bersyaratcontohnya:Dim no 1 no 2 As SingleDim Answer As SingleAnswer = no 1 + no 2lblPapar.Caption=Answermelalui pseudokod lebihkurang begini1. MULA2. INPUT - masukkan nombor pertama dan nombor kedua3. PROSES - kira hasil tambah nombor pertama dan nombor kedua4. OUTPUT - print atau papar hasil tambah nombor pertama dengan nombor kedua5. TAMATStruktur kawalan pilihan:melaksanakan arahan berdasarkan situasi atau syarat yang diberikan.contoh:Dim gaji as singleIf gaji > 2000 thenmsgbox("jangan nak lari daripada cukai! ")elsemsgbox(" ok...boleh belanja lebih sebab tak payah cukai...")End ifDiterjemahkan dalam pseudokod lebihkurang begini:1. MULA2. INPUT- masukkan jumlah gajihttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 41
  • 42. Nota ICT- kementerian 20133. PROSES - Lihat syarat - adakah gaji lebih atau kurang daripada Rm20004. OUTPUT- papar keputusan. Jika gaji lebih daripada RM2000, papar "Kena Cukai" Jikagaji bawah RM2000 papar " Tidak kena cukai"5. TAMATCARTA ALIR - FLOWCHARTAda lima simbol digunakan dalam flowchat atau carta alir1. Simbol bulat bujur untuk BEGIN atau MULA2. Simbol anak panah untuk menunjukkan sambungan -arah perjalanan program3. Simbol segiempat sendeng - untuk input atau output4. Simbol segiempat tepat - untuk proses5. Simbol segiempat diamond - untuk syarat If,Then,Else(simbol sebenar akan dimasukkan kemudian)FASA DALAM PENGATURCARAAN KOMPUTERAda 5 fasa dalam pengaturcaraan komputer1. Fasa analisis - menentukan apakah input,proses dan output aturcara2. Fasa rekabentuk - menentukan struktur kawalan, membuat carta alir,pseudokod,menentukan antaramuka input dan output3. Coding/ Pengekodan - mula menulis aturcara menggunakan bahasa pengaturcaraankomputer contohnya membangunkan aturcara menggunakan bahasa pengtaurcraan sepertiC,C++,C#, JAVA atau VISUAL BASIC4. Testing dan debugging -(Ujian dan Menyahpijat- melaksanakan atau run aturcara yangtelah dibuat untuk memastikan boleh berfungsi dengan betul. Jika ada ralat atau big error,ralat tersebut perlu diperbetulkan.5. Dokumentasi - membuat manual dalam bentuk dokumen untuk rujukan pada masa akandatang bagi tujuan pengemaskinian.RALAT DALAM ATURCARASemasa fasa testing and debugging, pembangun akan menguji program yang telahdibangunkan. Kadangkala berlaku ralat di mana program sangkut atau jika boleh dijalankanmemberi keputusan yang salah.1. Ralat arahan / syntac errorcontoh kesalahan tersislap menaip kata simpanan. seperti menaip arahan Dim menjadi Diimatau Deem, jenis data double tersalah eja menjadi dable. Ralat sintaks, awal-awal lagiprogram akan sangkut atau tidak dapat dijalankan.2. Ralat logik / logik errorhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 42
  • 43. Nota ICT- kementerian 2013contoh ralat logik seperti kesalahan pengiraan dalam operasi matematik. Katakan aturcarameminta mencari purata lima nombor , 2,4,2,4,4. apabila aturcara dilaksanakan jawapansepatutnya memaparkan 3.2 . Katakan juruaturcara tersilap mendarabkan jumlah nombor inikepada 5, output aturcara adalah 80. Jika program memaparkan jawapan 80, inilah dikatakanralat logik. Program boleh dilaksanakan tetapi jawapannya salah.3. Ralat masa larian / runtime errorDalam hal ini aturcara boleh dilaksanakan pada awalnya tetapi dipertengahan jalan sangkut.Learning area 6: Information systemSISTEM MAKLUMAThttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 43
  • 44. Nota ICT- kementerian 2013DATA - data mentah seperti nombor,angka,nilai, gambar, bunyi yang tidak bermakna.MAKLUMAT - maklumat yang tersusun, mempunyai nilai dan bermakna kepada penggunakhususSISTEM MAKLUMAT - koleksi perkakasan, perisian, data, manusia dan prosedur untukmemungut data, memproses data dan mempersembahkan maklumatPENGGUNAAN SISTEM MAKLUMAT DALAM PENDIDIKAN, PERNIAGAAN DANPENGURUSAN.1. Pendidikan -sistem maklumat pelajar2. Perniagaan - sistem stok inventori TESCO3. Pengurusan - sistem maklumat staffKOMPONEN SISTEM MAKLUMAT1. Data2. Perkakasan3. Perisian4. Manusia5. ProsedurHUBUNGAN ANTARA KOMPONEN SISTEM MAKLUMAT DALAM BENTUKRAJAHJENIS SISTEM MAKLUMAT1. Sistem maklumat pengurusan2. Sistem maklumat transaksi3. Sistem sokongan keputusan4. Sistem maklumat eksekutif5. Sistem pakar / kepintaran buatanHIERARKI DATA1. Bit2. Byte3. Field / Medan4. File / table5. Database / pengkalan dataSISTEM PENGURUSAN PENGKALAN DATA ( DBMS)Kelebihan menggunakan pengkalan data1. mengurangkan pengulangan datahttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 44
  • 45. Nota ICT- kementerian 20132. memastikan keesahan data3. memudahkan perkongsian data4. Memudahkan data di aksesKUNCI UTAMA /PRIMARY KEYData yang mempunyai nilai yang unik. Contohnya nombor kad pengenalan adalah nilai unikuntuk membezakan seorang individu dengan individu yang lain. Nama tidak boleh menjadikunci utama kerana kemungkinan satu nama seperti Ali terdiri daripada 4 orang yangmempunyai nama yang sama.Kunci utama boleh mengelakkan data daripada dimasukkan dua kali. Jika dimasukkan duakali, sistem tidak akan terima. Ini meningkatkan integriti dan keesahan data.KUNCI ASING / FOREIGN KEYKunci asing adalah kunci utama yang wujud dalam jadual atau table kedua dan seterusnya.Kunci utama hanya wujud dalam table induk atau table utama. Kunci asing membolehkanjadual atau table yang lain berhubungan dengan table utama atau dengan jadual-jadual yanglain.contohJadual / Table 1 : table pelajar. - primary key di sini ialah no kad pengenalan[ nama | no kad pengenalan | alamat ]Jadual /Table 2 : table matapelajaran - no kad pengenalan wujud sebagai kunci asing di sini[no kad pengenalan | matapelajaran | markah]Jadual / Table 3 : table rumah sukan - begitu juga di sini, no kad pengenalan akan wujudsebagai kunci asing[no kad pengenalan | rumah sukan]apabila dibuat kuiri mengubungkan ketiga-tiga jadual di atas hasilnya:Ali | 967676-09-6567 |Bandar Rinching| Sains | 80 | rumah perdanaOBJEK PENGKALAN DATA1. Jadual / table2. Borang / form3. Pertanyaan / kuiri / Querry4. Laporan / reportMANIPULASI DATA1. Update - contoh: kemaskini alamat pelajar2. Insert - contoh : tambah rekod pelajar baru bernama Alihttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 45
  • 46. Nota ICT- kementerian 20133. Delete - contoh : padam rekod pelajar bernama Ahmad kerana dia sudah pindah sekolahlain4. Retrieve - contoh : Dapatkan rekod pelajar bernama Fatimah5. Sort - Contoh :Paparkan senarai nama pelajar dan susun daripada A hingga Z6. Filter - Contoh : Paparkan hanya pelajar perempuan sahaja.7. Search - cari maklumat pelajar bernama Ali dengan memasukkan no matrik dalam kotakcarianFASA PEMBANGUNAN SISTEM MAKLUMAT1. Fasa analisis2. Fasa rekabnetuk3. Fasa implementasi4. Fasa pengujian5. Fasa dokumentasi6. Fasa penyelenggaraanhttp://panitiaict-semekar.blogspot.com Page 46