Your SlideShare is downloading. ×
Comunicat de premsa fgc
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Comunicat de premsa fgc

263
views

Published on

Published in: Design

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
263
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Segon premi internacional de prestigiper a la reforma arquitectònica del’edifici de Sant Josep • Es tracta de l’European Steel Design, un premi que reconeix cada dos anys els edificis que fan un ús creatiu i funcional de l’acer. • La cerimònia d’entrega de premis s’ha celebrat aquest dijous a Postdam (Alemanya), i en l’edició d’enguany també han resultat guardonades construccions tan espectaculars com l’estadi Aviva de Dublín o el circuit de Fórmula 1 d’Abu Dhabi. • L’allotjament turístic ja va rebre l’abril passat un premi a la seva eficiència energètica per l’ús de l’energia geotèrmica.Vall de Núria (Ripollès), 23 de setembre de 2011La remodelació de l’edifici de Sant Josep a Vall de Núria ha estat reconeguda amb elpremi European Steel Design Award, atorgat pel Conveni Europeu de la ConstruccióMetàl·lica (ECCS). Aquest premi distingeix cada dos anys projectes arquitectònicseuropeus que destaquin per fer un ús creatiu i funcional de l’acer. La remodelació del’edifici de Sant Josep liderada per FGC és un projecte dels arquitectes A&M (JaumeArderiu i Tomàs Morató) i dels constructors Estrucad Metàl·lics S.A.La cerimònia d’entrega del premi s’ha celebrat aquest dijous a Postdam, Alemanya.L’edifici de Sant Josep ha obtingut aquest reconeixement conjuntament amb d’altresconstruccions tan destacades i espectaculars com són el circuit de Fórmula 1 Yas Marinad’Abu Dhabi; l’estadi Aviva de Dublin; la rampa d’esquí New Holmenkollen K120 deNoruega o la nova terminal de l’aeroport d’Istanbul. En total, en aquesta edició delsEuropean Steel Design Award s’han premiat 13 edificacions de països com França,Alemanya, Noruega, Turquia, o Romania.És la segona vegada consecutiva que un edifici català s’enduu aquest reconeixement al’Estat. L’any 2009, el projecte seleccionat va ser l’edifici Media-Tic de Barcelona.Començar “la casa per la teulada”:En el cas de la remodelació de l’edifici de Sant Josep, s’ha utilitzat l’acer en l’estructurainterna de l’edifici. L’esquelet metàl·lic es va començar a construir des de la teulada, iaquest és el gran fet diferencial del projecte. 1
  • 2. En tractar-se d’un edifici sense fonaments, la reforma havia d’optar per una fórmulaimaginativa que permetés mantenir en peu les parets laterals de la construcciódescarregant-les del pes de la coberta. Aquest pes recau en l’estructura d’acer.Un “mecano” constructiu:A gairebé 2 mil metres d’alçada, una de les grans dificultats de la reforma de l’edifici deSant Josep la trobem en la complexitat de l’accés al recinte del Santuari. A Vall de Núrianomés s’hi accedeix o bé en tren cremallera o bé a peu. Com que el conjunt sencer del’esquelet metàl·lic no permetia el transport ni per carretera ni amb el cremallera,l’estructura d’acer es va transportar fins a Núria peça per peça. Un cop dalt, es va muntarcom si es tractés d’un “mecano”, mitjançant unions amb cargols d’alta resistència.Es tracta d’un procés constructiu gens habitual al nostre país, però imprescindible enaquest projecte concret a causa de la particularitat de l’orografia del territori. Aquest és unaltre dels arguments de pes que justifiquen el reconeixement en forma de premi de larenovació de l’edifici.El segon reconeixementEl projecte de reforma de l’edifici de Sant Josep ja va ser distingit l’abril passat amb elpremi a la millor reforma atorgat pel programa Greenbuilding de la Unió Europea. Estracta d’una distinció que reconeix projectes arquitectònics europeus que destaquen enmatèria de sostenibilitat i eficiència energètica. L’edifici de Sant Josep es distingeix perl’ús de l’energia geotèrmica, un sistema d’aprofitament de la calor del subsòl de l’edificiper a la producció de calefacció i aigua calenta sanitària, amb 36 perforacions a 90metres de profunditat.Un edifici remodelat convertit en allotjament turísticL’edifici de Sant Josep és el que conforma l’ala més llarga del conjunt d’edificis de la Vallde Núria. Ferrocarrils de la Generalitat va iniciar-ne la rehabilitació el juliol de 2007 il’edifici es va reobrir al públic l’abril passat. Actualment, és un allotjament turístic que acull10 habitacions familiars i 10 apartaments.Comunicació FGC – Vall de Núria www.fgc.catTelèfon Informació Vall de Núria: 972 73 20 20Web: www.valldenuria.cat 2

×