Municipal learning gateway <ul><li>10 Декември 2008 </li></ul><ul><li>ОПШТИНСКИ ОБРАЗОВЕН ПОРТАЛ </li></ul><ul><li>www.o...
Модел на финансирање на www.obrazovanie.edu.mk  <ul><li>ЈАВНО ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО </li></ul>www.e-society.mk WWW.VELES.E...
ШТО ПРЕТСТАВУВА ОПШТИНСКИОТ ОБРАЗОВЕН ПОРТАЛ? www.e-society.mk
ШТО ПРЕТСТАВУВА ОПШТИНСКИОТ ОБРАЗОВЕН ПОРТАЛ? <ul><li>Колаборација (ученик <> ученик,професор <> ученик) </li></ul><ul><l...
Како изгледа еден од основните процеси на функционирање на MLG ? www.e-society.mk Наставникот ја прегледува, оценува и вр...
Почетно техночко решение на www.obrazovanie.edu.mk  <ul><li>WWW.VELES.EDU.MK </li></ul>www.e-society.mk
Надградба на ООП www.obrazovanie.edu.mk <ul><li>WWW.OBRAZOVANIE.EDU.MK </li></ul>www.e-society.mk
Кои се корисници на www.obrazovanie.edu.mk  ? www.e-society.mk Приватно средно учулиште Алгоритам центар
Постојни функционалности на ООП www.e-society.mk <ul><li>Е- mail ( owa,pop3,imap) </li></ul><ul><li>Лична веб страна </li...
Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk
Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Листа на предмети </li></ul...
Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Креирање на наставен матери...
Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Доделување на наставен мате...
Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Интерен едитор за наставен ...
Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Извештаи за постигнати резу...
Како ќе се развива ООП? Нови функционалности Beta www.e-society.mk <ul><li>Е- mail  – Хостиран на exchangelabs.com ( ...
Како ќе се развива ООП? Нови функционалности Beta www.e-society.mk <ul><li>Лична веб страна </li></ul><ul><li>Личен блог...
WWW.OBRAZOVANIE.EDU.MK www.e-society.mk <ul><li>Аудио и видео комуникација </li></ul><ul><li>Размена на видео матерјали пр...
WWW.OBRAZOVANIE.EDU.MK www.e-society.mk <ul><li>Пребарување на постојни корисници на порталот </li></ul><ul><li>Контакт ли...
Municipal learning gateway <ul><li>БЛАГОДАРАМ ЗА ВНИМАНИЕТО </li></ul><ul><li>НИНОСЛАВ КОСТОВСКИ </li></ul><ul><li>[email...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ОПШТИНСКИ ОБРАЗОВЕН ПОРТАЛ www.obrazovanie.edu.mk

1,652 views

Published on

Published in: Education, Technology, Sports
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,652
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
55
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ОПШТИНСКИ ОБРАЗОВЕН ПОРТАЛ www.obrazovanie.edu.mk

 1. 1. Municipal learning gateway <ul><li>10 Декември 2008 </li></ul><ul><li>ОПШТИНСКИ ОБРАЗОВЕН ПОРТАЛ </li></ul><ul><li>www.obrazovanie.edu.mk </li></ul><ul><li>Нинослав Костовски </li></ul><ul><li>[email_address] </li></ul><ul><li>Општина Велес </li></ul>www.e-society.mk
 2. 2. Модел на финансирање на www.obrazovanie.edu.mk <ul><li>ЈАВНО ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО </li></ul>www.e-society.mk WWW.VELES.EDU.MK
 3. 3. ШТО ПРЕТСТАВУВА ОПШТИНСКИОТ ОБРАЗОВЕН ПОРТАЛ? www.e-society.mk
 4. 4. ШТО ПРЕТСТАВУВА ОПШТИНСКИОТ ОБРАЗОВЕН ПОРТАЛ? <ul><li>Колаборација (ученик <> ученик,професор <> ученик) </li></ul><ul><li>Комуникација </li></ul><ul><li>Креирање на наставни материјали </li></ul><ul><li>Распределување на истите </li></ul><ul><li>Оценување (автоматско или од страна на наставниот кадар) </li></ul><ul><li>Размена на материјалите помеѓу наставниот кадар </li></ul><ul><li>Размена на материјали помеѓу платформи кои го поддржуваат SCORM стандардот </li></ul>www.e-society.mk
 5. 5. Како изгледа еден од основните процеси на функционирање на MLG ? www.e-society.mk Наставникот ја прегледува, оценува и враќа задачата назад Студентот пристапува до задачата преку веб пребарувач Наставникот пристапува до листата со доделени задачи преку веб пребарувач Наставникот го качува документот на порталот Наставникот го доделува документот како работна задача Студентот потврдува дека завршил со решавање Студентот ја решава задачата
 6. 6. Почетно техночко решение на www.obrazovanie.edu.mk <ul><li>WWW.VELES.EDU.MK </li></ul>www.e-society.mk
 7. 7. Надградба на ООП www.obrazovanie.edu.mk <ul><li>WWW.OBRAZOVANIE.EDU.MK </li></ul>www.e-society.mk
 8. 8. Кои се корисници на www.obrazovanie.edu.mk ? www.e-society.mk Приватно средно учулиште Алгоритам центар
 9. 9. Постојни функционалности на ООП www.e-society.mk <ul><li>Е- mail ( owa,pop3,imap) </li></ul><ul><li>Лична веб страна </li></ul><ul><li>Персонализација на веб страните од порталот </li></ul><ul><li>Заеднички библиотеки на документи и матерјали </li></ul><ul><li>Персонализирани алерти </li></ul><ul><li>Децентрализирана администрација </li></ul><ul><li>Целни групи </li></ul>
 10. 10. Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk
 11. 11. Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Листа на предмети </li></ul><ul><li>Календар на настани </li></ul><ul><li>Аларми за надоаѓачки настани </li></ul>
 12. 12. Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Креирање на наставен материјал </li></ul><ul><li>Споделување на наставен материјал со колегите </li></ul><ul><li>Експорт/ Импорт на наставен материјал за други платформи </li></ul><ul><li>Мета тагови и индексирање на наставен материјал </li></ul><ul><li>Пребарување на споделени материјали од колегите </li></ul>
 13. 13. Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Доделување на наставен материјал како задача </li></ul><ul><li>Преглед на текот на испитот во реално време </li></ul><ul><li>Аларми за прекорачено време на решавање </li></ul><ul><li>Креирање на работни групи со склоп на класот </li></ul>
 14. 14. Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Интерен едитор за наставен материјал </li></ul>
 15. 15. Class Server Teacher Client Алатка за креирање на наставни материјали www.e-society.mk <ul><li>Извештаи за постигнати резултати </li></ul>
 16. 16. Како ќе се развива ООП? Нови функционалности Beta www.e-society.mk <ul><li>Е- mail – Хостиран на exchangelabs.com ( owa,pop3,imap,push mail,mobile mail) </li></ul>
 17. 17. Како ќе се развива ООП? Нови функционалности Beta www.e-society.mk <ul><li>Лична веб страна </li></ul><ul><li>Личен блог </li></ul><ul><li>Личен и јавен календар </li></ul><ul><li>Лична фото галерија </li></ul>
 18. 18. WWW.OBRAZOVANIE.EDU.MK www.e-society.mk <ul><li>Аудио и видео комуникација </li></ul><ul><li>Размена на видео матерјали преку Youtube Google MSN </li></ul><ul><li>Размена на слики преку Flickr, Picassa, MSN, Facebook </li></ul>
 19. 19. WWW.OBRAZOVANIE.EDU.MK www.e-society.mk <ul><li>Пребарување на постојни корисници на порталот </li></ul><ul><li>Контакт листа и нејзин родителски надзор </li></ul><ul><li>Родителски надзор врз интернет активностите на децата </li></ul><ul><li>Веб филтер за лоши интернет страни </li></ul>
 20. 20. Municipal learning gateway <ul><li>БЛАГОДАРАМ ЗА ВНИМАНИЕТО </li></ul><ul><li>НИНОСЛАВ КОСТОВСКИ </li></ul><ul><li>[email_address] </li></ul><ul><li>www.obrazovanie.edu.mk </li></ul><ul><li>ОПШТИНА ВЕЛЕС </li></ul>www.e-society.mk

×