Образовни е-содржини во Република Македонија м-р Бети Ламева Гордана Јанакиевска Биро за развој на образованието
Деветгодишно основно училиште ПРВ ПЕРИОД од I до III одделение <ul><li>во целите на сите наставни програми се предвиду...
ВТОР ПЕРИОД од IV до VI одделение <ul><li>задолжителен предмет Информатика </li></ul><ul><ul><li>во 6 одделение </li>...
ТРЕТ ПЕРИОД од VII до IX одделение <ul><li>- задолжителен предмет Информатика </li></ul><ul><ul><li>- во 7 одделение ...
<ul><li>Постојна состојба </li></ul><ul><li>во прва година Информатика задолжителен предмет </li></ul><ul><li>во втора год...
<ul><li>Математика (Програма за пресметување проценти; Софтвер за геометрија и алгебра) </li></ul><ul><li>Хемија (Програ...
<ul><li>Физика (Преку 80 анимации од областа на физиката; Програма за истражување на физичките феномени) </li></ul><ul><...
<ul><li>МОН и МИО ќе распишат конкурс за развој на дигитални содржини по сите предмети во основното, гимназиското и средно...
<ul><li>високото образование (иницијалното образование на наставниците) да се прилагоди кон Концепцијата за деветгодишно о...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Образовни е-содржини во Република Македонија

2,433
-1

Published on

Published in: Education, Sports, Automotive
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
2,433
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Образовни е-содржини во Република Македонија

 1. 1. Образовни е-содржини во Република Македонија м-р Бети Ламева Гордана Јанакиевска Биро за развој на образованието
 2. 2. Деветгодишно основно училиште ПРВ ПЕРИОД од I до III одделение <ul><li>во целите на сите наставни програми се предвидува ученикот да се воведе и оспособи за користење содржини од ИКТ во функција на предметот </li></ul><ul><li>образовен софтвер – Интернет и Tool kid </li></ul>Направена е анализа во 200 6 година на наставниот кадар кој предава информатика, невработен наставен кадар и како и употребата на ИКТ во наставата
 3. 3. ВТОР ПЕРИОД од IV до VI одделение <ul><li>задолжителен предмет Информатика </li></ul><ul><ul><li>во 6 одделение </li></ul></ul><ul><li>- во останатите предмети ИКТ е застапена со користење на Интернет и дигитални образовни содржини </li></ul>
 4. 4. ТРЕТ ПЕРИОД од VII до IX одделение <ul><li>- задолжителен предмет Информатика </li></ul><ul><ul><li>- во 7 одделение </li></ul></ul><ul><li>изборен предмет Проекти од информатика </li></ul><ul><ul><li>во 7, 8 и 9 одделение </li></ul></ul><ul><ul><li>изработен е прирачник </li></ul></ul><ul><ul><li>ќе се развива и на повисоко ниво </li></ul></ul><ul><li>- во останатите предмети ИКТ е застапена со користење на Интернет и дигитални образовни содржини </li></ul>
 5. 5. <ul><li>Постојна состојба </li></ul><ul><li>во прва година Информатика задолжителен предмет </li></ul><ul><li>во втора година Информатичка технологија изборен или задолжителен предмет во во зависност од подрачјето и струката </li></ul><ul><li>во трета и четврта година во зависност од подрачјето и струката Програмски јазици се јавува како изборен или задолжителен предмет </li></ul><ul><li>Нова состојба </li></ul><ul><li>- во 2009 година со новата Концепција за гимназиско и средно стручно образование и врз основа на анализата на наставните програми во гимназиското и средното стручно образование, ќе се најде новото место на информатиката и на ИКТ во останатите предмети </li></ul>Гимназиско и средно стручно образование
 6. 6. <ul><li>Математика (Програма за пресметување проценти; Софтвер за геометрија и алгебра) </li></ul><ul><li>Хемија (Програма за моделирање на тродимензионални модели на молекули и проучување на нивните механизми; Апликација со интерактивна визуелизација на хемиски процеси која овозможува креирање и на сопствени примери) </li></ul><ul><li>Географија (Програма за учење географија, мапи, знамиња; Програма за изучување на планетариумот) </li></ul>4 8 образовни ЕДУБУНТУ апликации – преведени на македонски и албански јазик за: EDUBUNTU
 7. 7. <ul><li>Физика (Преку 80 анимации од областа на физиката; Програма за истражување на физичките феномени) </li></ul><ul><li>Информатика (Програма со која се учи правилно куцање; Лого програмирање; Гамбас алатка за програмирање, Kturtle образовна алаткакоја го користи прогеамскиот јазик Logo ) </li></ul><ul><li>Музичко (Програма за поучување и вежбање на мелодички интервали, музички скали и ритми, со можност за додавање сопствени вежби) </li></ul><ul><li>За останатите предмети (Интернационален речник; Виртуелна лабараторија, електронски микроскоп; Апликација за креирање дневник со целосни податоци за сите ученици; Програма за преземање и разгледување веб-страни при локално работење) </li></ul>EDUBUNTU
 8. 8. <ul><li>МОН и МИО ќе распишат конкурс за развој на дигитални содржини по сите предмети во основното, гимназиското и средното стручно образование </li></ul><ul><li>идентификување на дигитални содржини во наставните програми </li></ul><ul><li>обука на наставниот кадар за користење на Едубунту и дигиталните содржини </li></ul><ul><li>БРО врши и ќе продолжи да врши советодавна и стручна помош на наставниците, како и постојано нивно следење </li></ul><ul><li>поставување на смарт табли во училниците во кои се одвива настава од I до III одделение </li></ul>Идни активности
 9. 9. <ul><li>високото образование (иницијалното образование на наставниците) да се прилагоди кон Концепцијата за деветгодишно основно образование </li></ul><ul><li>доопремување на кабинетите по Информатика според Нормативот за простор, опрема и наставни средства за деветгодишно основно образование </li></ul>Сугестии и препораки

×