• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Open The Windows Presentation
 

Open The Windows Presentation

on

 • 789 views

 

Statistics

Views

Total Views
789
Views on SlideShare
788
Embed Views
1

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

1 Embed 1

http://www.slideshare.net 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Open The Windows Presentation Open The Windows Presentation Presentation Transcript

  • Пристапна Информатичка Технологија за ученици со посебни образовни потреби www.e-society.mk
  • Што е Пристапност?
   • Обезбедување продукти и услуги кои
   • ќе бидат пристапни и употребливи за
   • сите!
    • Физичка пристапност
    • Пристап до информации
   www.e-society.mk
  • Што е Пристапна ИТ?
   • пристапни опции -вградени во оперативниот систем , кои овозможуваат корисникот да го прилагоди компјутерот на своите потреби
   • адаптирани продукти / пристапни уреди -хардвер кој е модифициран на потребите на корисникот и
   • компатибилност – уредите и софтверот мора да бидат компатибилни меѓусебно, како и со оперативниот систем.
   www.e-society.mk
  • Пристапни уреди www.e-society.mk Тастатура со големи копчиња Екран осетлив на допир Тракбол Џојстик и Клик
   • Сите лица кои не можат да користат,
   • или имаат потешкотии со користењето
   • на „СТАНДАРДЕН“ софтвер или
   • хардвер.
   • Лица со хендикеп
   • Деца со потешкотии во учењето
   • Стари лица
   Кому му е потребна Пристапна ИТ? www.e-society.mk
  • Бенефити од користење на компјутерот во текот на наставата
   • Задржување и насочување на вниманието
   • Развој на аудитивна и визуелна перцепција
   • Развој на комуникација и богатење на речникот
   • Развој на когнитивни функции (мислење, помнење,поим за боја, форма, големина, просторни односи)
   • Чувство на задоволство и самодоверба
   www.e-society.mk
  • Зошто е потребен компјутерот на училиште?
   • Како помошна алатка за поуспешно образование на учениците со хендикеп
   • За поефикасна обработка на нови наставни содржини
   • За подобра комуникација помеѓу ученикот и наставникот
   www.e-society.mk
  • Што ни е потребно?
   • Стандарден компјутер
   • Адаптирани/пристапни уреди
   • Наставниците, кои имаат главна улога во интегрирање на компјутерот во училницата.
   www.e-society.mk
  • Позитивни примери www.e-society.mk
  • Ирена, постдипломец на Правен факултет www.e-society.mk
  • Вера, 7 години www.e-society.mk