Pwp.llegimenparella.famílies.adaptat

406 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
406
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
271
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pwp.llegimenparella.famílies.adaptat

 1. 1. Llegim en parellaUn programa de tutoria entre iguals (amb alumnes i famílies) per a la millora de la competència lectora
 2. 2. Llegim en parellaQuè és?Un programa educatiu impulsat per Grup d’Aprenentatge entre iguals del’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.Es basa en la tutoria entre iguals: parelles de persones, que aprenen através d’una activitat estructurada. El tutor aprèn, perquè ensenyar és la millormanera d’aprendre, i el tutorat aprèn, perquè rep l’ajut ajustat i permanent delseu company tutor.El programa combina la tutoria entre alumnes i la tutoria familiar.Les activitats (lectura en parella i comprensió lectora) són altamentestructurades i permeten, quan la parella s’hi ha familiaritzat, un ús mésajustat i creatiu.
 3. 3. Llegim en parellaFonaments conceptualsTutoria entre igualsSuport familiar a la lecturaComprensió lectora
 4. 4. Llegim en parellaTUTORIA ENTRE IGUALS : Què és?Mètode d’aprenentatge cooperatiu basat en la creació de parelles, amb unobjectiu comú i compartit.La tutoria entre iguals és utilitzada en molts països i recomanada perexperts en educació com una de les pràctiques més efectives.La cooperació:• Estratègia per a l’escola inclusiva i de qualitat• Desenvolupa habilitats i actituds bàsiques per a la democràcia• Competència clau per a la societat del coneixement• Motor d’aprenentatge
 5. 5. Llegim en parellaSUPORT FAMILIAR A LA LECTURA:La implicació activa de les famílies té efectes positius en la qualitat del’ensenyament del centre i en l’èxit escolar del fill o filla.Efectes en l’alumnat: acceleren el desenvolupament de la parla, milloren elrendiment acadèmic en matemàtiques i llengua, promouen millores en laconducta i valors, incrementen la confiança i l’autoestima, consciènciad’aprendre al llarg de la vida i gust per la col·laboració.L’efectivitat prové no només del suport que rep l’alumne (de la família i del’escola), sinó sobretot de la percepció de continuïtat d’objectius educatius.Molts estudis mostren que llegir de forma sistemàtica a casa, amb el nen/a,millora la competència, permet espais de comunicació i coneixement del nencom a estudiant, i acosta les famílies a les activitats escolars.
 6. 6. Llegim en parellaCOMPRENSIÓ LECTORA:-La lectura contribueix a l’autonomia i és una competència clau.-La comprensió lectora és l’objectiu bàsic de la lectura.- Aprendre a comprendre textos requereix un ensenyament deliberat ambun lector més competent. situar-se front al text (propòsits i coneixements previs) mentre es llegeix: guiar atenció, comprovació de comprensió després: elaborar inferències (interpretacions, conclusions)- Ensenyar i aprendre a llegir és complex, però gratificant.
 7. 7. Llegim en parellaConsells per al tutor familiar1. Pacta amb el nen/a els dies i hores de les sessions de Llegim en parella.2. Trieu un lloc tranquil, còmode, amb bona llum i amb poques coses que us distreguin. Seieu ben a prop, per escoltar-vos bé. L’un al costat de l’altre (no en front). I, si pot ser, seu a la seva esquerra (així podràs veure bé quan escrigui).3. És molt important que us sentiu tots dos a gust. Tracta de viure la sessió no com un moment de deures i d’obligació, sinó com una bona estona que passeu junts. Tracteu de gaudir.4. Prepara’t d’avançada els Fulls d’activitats. Utilitza si et cal les claus de resposta. Pensa en les possibles dificultats que podrà tenir el nen/a i la manera de solucionar-les. Fes sempre les activitats prèvies a la lectura i procura despertar la seva curiositat i interès per llegir el text.5. Almenys en les primeres sessions, comença tu fent una primera lectura en veu alta del text, això servirà per arrencar l’activitat i actuaràs com a model de lectura.
 8. 8. Llegim en parellaConsells per al tutor familiar (2)6. Quan llegiu junts, procura anar només una mica per davant d’ell/a. D’aquesta maneramarcaràs la velocitat i l’entonació.7. Quan llegeixi només el nen/a i tu usis el mètode de lectura en parella PPP, recorda quanmarquis la pausa, de donar-li temps perquè ell mateix trobi l’error. Amb les pistes, el mateix.I acaba sempre amb la P del Premi (donant ànims a continuar llegint).8. El nen/a et pot preguntar coses que tu no sabràs. No passa res. Reconeix que no ho sapsi busqueu junts la resposta. Et pot ser útil tenir un diccionari sempre a prop. En darrer cas,pots consultar el dubte al mestre o encarregar-te d’aportar la solució en la propera sessió.9. Després de les activitats de comprensió, recorda de demanar al nen/a que faci la lecturaexpressiva i, sobretot, fes-lo adonar de com està llegint cada vegada millor.10. Pren nota de les coses que et sembla que cal millorar i així podreu valorar-lesconjuntament en el moment de l’autoavaluació de parella.Recorda sempre que ensenyar és la millor manera d’aprendre i adona’t que ajudant elnen/a tu també estàs aprenent moltes coses.
 9. 9. Llegim en parella4. Activitats per 0’sessió: Exploraci ó , hipòtesis, Activitats prèvies è coneixements previs (Lectura Tutor) Lectura en parella Lectura conjunta Lectura tutorat (PPP) 15 ’ Comprovació Comprensió lectora d ’ hipòtesis Activitats de comprensió Lectura expressiva Lectura tutorat (Autovaluació) (Activitat complementària 30 ’
 10. 10. FULL D’ ACTIVITATAbans de llegir...Mireu aquesta il·lustració. De què ens parlarà el text? Aquest ram que aguanta el nen et sembla que és de veritato de mentida?
 11. 11. Comprensió lectora• Com es titula aquest text?• Digues si és veritat o mentida la següent afirmació: “Els flocs de cotó són unesfibres rugoses i de colors”.• D’on surt el cotó d’una planta o d’un arbre?• Marca la seqüencia que és certa: Fàbrica – botiga – camp. Botiga – camp – fàbrica. Camp – fàbrica – botiga.•Com creus que es deu fer per transformar el cotó blanc amb cotó de color?Activitats complementàries• Anomena coses que coneguis que estan fetes de cotó.• Explica el procés que segueix l’elaboració del cotó seguint les imatges 1, 2 i 3.
 12. 12. FITXA D’OBSERVACIONS DE LA FAMÍLIAEn aquesta graella haureud’anotar tot allò que vosaltresconsidereu oportú (com us haanat, què ha funcionat i quèno, on heu trobat dificultats,si heu trobat el text adequat,….)
 13. 13. Llegim en parellaUn programa de tutoria entre iguals (amb alumnes i famílies) per a la millora de la competència lectora Grup d’Aprenentatge entre iguals de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona htpp://antalya.uab.cat/ice/grai

×