Your SlideShare is downloading. ×
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Work Samples
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Work Samples

1,012

Published on

Selected Works from portfolio.

Selected Works from portfolio.

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,012
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. SMALL MATTERS: A COMMUNITY CENTER of SIMPLE MEANS Villa Pancho, Mexico Critic: Silvia Acosta 2009 CASITA LINDA is a non-profit organization dedicated to the design buttressing wall and construction of adobe block housing in San Miguel de buttressing wall load-bearing wall Allende, Mexico and the surrounding areas. load-bearing wall infill wall infill wall The exclusive use of adobe block establishes vaulting as the primary means of roofing. Because a community center calls for a larger span than that of the CASITA LINDA housing, more structure is required. This project developed by allowing the necessity of buttressing to become an integral part of the spatial organization. Two types of buttressing create two different levels of enclosure: Small, enclosed rooms and shaded seating. The program is divided into two: that which requires water and that which does not. Separated into two volumes, the wet volume facilitates constant movement in the space and into the adjacent spaces. The dry volume facilitates calm, reflective program of teaching and learning. The non-load bearing facades are designed accordingly. The community center seeks to extend beyond its physical site in its ability to teach and establish community. SITE Com PLAN 1 m PAR unity Ce :200 T TO n THE ter for Pa WHO nch LE: T o Villa, HE IN M DIVID exico UAL AND THE GRO UP 1 Block (15 cm) in infill walls cm) in infill walls 1 Block (15 1 Block (30 cm) 1 Block (30 cm) in buttressing walls in buttressing walls 1.5 Blocks (45 cm) Blocks (45 cm) in load bearing walls 1.5 in load bearing walls
  • 2. Site Section showing the ascent from the main road through the garden and into the Community Center, down the terraced seating and into the recreational area. note: drawings are not to scale 11 11 1 4 2 5 Community Center Floor Plan 3 1. Office 2. Classroom 3. Library 4. Seating Area 5. Covered Outdoor 6. Kitchen 7. Indoor Dining 8. Garden Storage 8 6 9. Compost Toilets 10. Garden 11. Water Collection Tanks 10 9 7 11 11
  • 3. This sequence of drawings describes the passage through the community center from the main entrance to the recreational area down the hill. Elevation showing both buttressing conditions: seating along one exterior wall, garden storage, (accessed from outside) and rest rooms which open into the interior. ELEVATION 1:50 Community Center for Pancho Villa, Mexico PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP Section showing interior Office Space, Classroom, and Library. SECTIONS 1:50 Community Center for Pancho Villa, Mexico PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP ELEVATION 1:50 Section showing covered outdoor area Community Center for Pancho Villa, Mexico PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP and movement through the kitchen to the garden.
  • 4. With cast glass block Light Studies The sun is extreme in this area of Mexico and there is little shade. These diagrams show three different orientations of an early Community Center proposal. If oriented towards the low morning and late afternoon sun, the buttresses act as baffles in the extreme sun of Mexico. The in-fill walls of the vaulted spaces become the facades. Because they are not structural walls, they are able to withstand more perforations for light and ventilation. There is also the possibility of replacing the adobe blocks with cast glass block where ventilation is not needed. The facades of each volume are treated according to their With cast glass block program. The facade of the classroom/library is visually open With operable windows for view out. The facade of the kitchen is physically open for ventilation and circulation through. FACADE DETAIL 1:50 Community Center for Pancho Villa, Mexico PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP C Co PA With operable windows FACADE DETAIL 1:50 Community Center for Pancho Villa, Mexico PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP
  • 5. Secondary Materials In addition to the primary material of adobe block, this Community Center uses lighter materials of aluminum and canvas to create alternative levels of enclosure. Aluminum rods inserted into the buttresses along one wall of the Community Center establish the infrastructure for a covered outdoor area. Canvas extends from these buttresses to a row of aluminum poles opposite them, which are supported by adobe block planters/ seating. The 2 meter strips of canvas (a strip between each buttress) can be Free Standing (Site Extension) Attached to Building extended and retracted individually to shade Free Standing (Site Extension) Free Standing (Site Extension) Attached to Building Attached to Building small or larger areas. CANOPY Community Center for Pancho Villa, Mexico CANOPY PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP Community Center for Pancho Villa, Mexico CANOPY PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP Community Center for Pancho Villa, Mexico PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP CROSS SECTIONS 1:50 Community Center for Pancho Villa, Mexico PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP Interior of Kitchen and Dining Area Interior of Classroom and Library
  • 6. 30 cm x 15 cm x 6 cm Adobe Block in Vaults Cast Concrete “Gutter” to catch water cast off by the vault and channel it to the water tanks on either end. Adobe Block provides additional support for horizontal thrust of vault Concrete & Steel Tie Beam counteracts the horizontal thrust of vault Infilled Vaulted Roofs create flat surfaces Composting Toilet opens onto the garden. for water collection and use of solar pan- After compost has been sealed and cured, els. it is easily transferred to the crops. Adobe Block (1.5) 30 cm x 15 cm x 10 cm Additional Water Collection uses smaller vaults to catch water that the larger Cast Concrete Gutter is unable to catch. GARDEN SHED & STREET MARKET 1:50 Community Center for Pancho Villa, Mexico PART TO THE WHOLE: THE INDIVIDUAL AND THE GROUP 05:1 TEKRAM TEERTS & DEHS NEDRAG ocixeM ,alliV ohcnaP rof retneC ytinummoC PUORG EHT DNA LAUDI05DNTEKRAM OHWRTS & DEHS P EDRAG VI :1 I EHT :EL TEE EHT OT TRA N ocixeM ,alliV ohcnaP rof retneC ytinummoC PUORG EHT DNA LAUDIVIDNI EHT :ELOHW EHT OT TRAP Supplementary Water Collection & Adobe Block with layer of lime/plaster Garden Storage provides additional storage to grade (waterproofing) space and market along the main street. Concrete & Steel Foundations
  • 7. View of Community Center from Main Road View of Community Center from Recreational Area Classroom and Library on Left, Kitchen and Dining Area on right
  • 8. MARCUS RESIDENCE: PRINTMAKING STUDIO ADDITION Jamestown, Rhode Island (under construction) 2009 Existing House Existing Garage Collaborative design with: Joseph R. Combs, RISD M.Arch ‘10 The client was an artist who works at a large scale: 4’x8’ etched prints, and was in the process of moving his workplace closer to his home. His work required ample work, storage, and circulation spaces. The program consists of a studio addition to the existing garage and expansion of the house to accommodate storage space and a master bedroom. The basement of the new studio houses a large format etching press. Access to the proposed basement is both from the basement of the existing house and from the ground level of the new studio. The ground level serves as gallery and office space. Storage space is appropriated from the second level of the existing garage, with direct access from the studio. Floor Plan with Proposed Addition The existing house provided the design framework for the new (Shaded Area) studio. Shifting planes create openings for light. Changes in scale define programmatic elements such as gallery, office, and workspace. The geometries remain simple to avoid overpowering the complexity of the existing house. Existing house elevations showing complex geometries
  • 9. View from the street South Elevation of Proposed Addition East Elevation of Proposed Addition
  • 10. Roof Plan Foundation Plan showing proposed expansion of existing showing access from existing basement house and expansion of existing garage. to proposed studio basement Sketch Models of early iterations
  • 11. Section Section showing circulation from proposed showing expansion of existing house studio basement to ground level of for storage and basement corridor that proposed studio and to storage level of connects existing basement to proposed existing garage studio basement.
  • 12. HOTEL PAWTUCKET: SUBURBAN FABRIC Pawtucket, Rhode Island Critics: Thomas Gardner & Matthew Miller 2009 This project began with a personal study of Pawtucket, an industrial city which has struggled to adapt to the changing economy and find its new place in Rhode Island. Initial explorations of the city led to an interest in the community and social aspects of Pawtucket. Recreational Space Schools Community Centers Bus Lines Early macro-studies produced mappings of community spaces including recreational and educational areas. Zooming in to the main downtown area produced a closer look at various levels of public spaces. The inhabitation of two heavily populated public spaces, the public library and the visitor’s center, led to a project proposal that would disperse community gathering spaces throughout the city. Five community spaces designed for residential areas of Pawtucket would establish their own network through a typology of architectural language. Their sites would be chosen strategically to fill in current gaps in the fabric of community spaces such as the schools, community centers, and recreational spaces. MARKET Public Library of Pawtucket PUBLIC RESTROOMS ART GALLERY Visitors’ Center of Pawtucket LECTURE SPACE GAME SPACE
  • 13. Transparency Studies: Physical and Visual Designing a Network of Structures A simple typology is established through which various programs of communication and socialization can take place. Levels of transparency, visual and physical, create complex spaces through a common language.
  • 14. Market Game Room Restrooms Art Gallery Lecture Hall Floor Plan Diagrams show the levels of transparency that establish program within each community space. The thick walls establish privacy and protect from sun, while changes in the ground plane define program while allowing visual transparency. Market This small space is not a typical sprawling “market” but a small sheltered space which the inhabitants of Pawtucket can buy and sell merchandise. The space establishes communication through trade. Game Room This space provides children an enclosed play area while allowing parents to watch from above. The space establishes communication through physical interaction.
  • 15. Rest Rooms This space acts as a supplement to the small green areas near its site. Rest rooms facilitate more outdoor gathering places. They establish communication through brief moments of interaction. Art Gallery This space provides a sheltered area and spacious walls for the showing of art. Other elements extend beyond this space to protect the artwork from the elements: sunlight and rainwater. This gallery establishes communication through the expression and viewing of ideas. Lecture Hall This space provides a large sheltered area for public speaking and lectures.The enclosure provides acoustical elements which project sound into the space and outside of itself. It establishes communication through speaking and hearing.
  • 16. NANTUCKET ISLAND SCHOOL OF DESIGN & THE ARTS Nantucket, Massachusetts Critic: Jonathan Knowles 2009 The client requested several proposals: a new auditorium, lighting strategies for the studio and work spaces, a master site plan, and renewable energy studies that would allow the school to operate off of the electrical grid of Nantucket. The strict building codes of Nantucket Island require that the exterior of the barn, shed, and silos remain mostly untouched. Existing Structures Proposed Addition 1 Proposed Ground Works 7 2 3 Proposed Master Site Plan 4 1. Parking 2. Main Entrance 3. Offices, Studios, Residences 4. Auditorium (Solar panels on roof) 6 5. Jewelry and Sculpture Studios 5 (Solar panels on roof) 6. Pavilion 7. Septic System
  • 17. Plan View of Lighting Strategy for Silo: Reading Room and Music Room Redesign Of Two Grain Silos The programs of the two redesigned silos include a darkroom and storage room (no natural lighting) on the lower levels, and a library reading room and private music room on the second levels. With these programs in mind, this project implements a diffused lighting strategy throughout the School. This strategy creates a soft, glowing light in spaces such as the reading room of one of the silos. It also allows ample natural lighting into the interiors with little alteration to the Proposed Lighting Strategy for Silos exteriors (only one column of 9.5” panels Interior of Existing Grain Silo are removed from the silos).
  • 18. Redesign Of Barn Studios In the barn, diffused lighting is achieved using multi-functional light cavities that reflect light from above through the second floor of the barn and into the poorly-lit studios below. As with the silos, little alteration is made to the exterior of the building. The interior of the barn is reorganized to accommodate the large open spaces required for painting and drawing studios. Visitors enter into the main gallery space, with the main office to one side. They are able to walk 1 2 3 through the studios and view the work easily without disrupting the students. Smaller offices are directly above the main office, on the second level. Residential quarters and a school library are further down on this level. 4 5 6 On the second floor of the barn, one of the First Floor of Barn light-diffusing cavities acts as a boundary 1. entry deck 14 7 8 11 between the private living quarters and 2. gallery the working quarters. The second cavity 3. studio becomes shelving for the library. 4. kitchen 10 5. main office 9 6. studio 7. utility 8. pin up wall 9. photo classroom On the ground level of the barn, the 10. darkroom cavity opens onto a centered wall which 11. back deck reflects the collected light throughout 12 13 12. studio the dark interior. This reflecting wall 13. outdoor classroom also serves as pin-up space for the 14. student bathroom drawing and painting studios.
  • 19. 5 5 5 Existing Light Conditions in drawing and painting studios 5 7 6 8 2 2 Second Floor of Barn 3 2 1. kitchen 2. apartment 3. library 4. reading room 2 5. office 6. storage 7. visiting artists’ studios 1 8. resident bathroom Model of proposed Lighting Strategy
  • 20. Redesign Of Long Shed Studios Sanyo 21 Ow© Photovoltaic Panel Specs (panels specified by course critic) To establish more private studio space and energy produced: 194.80 Watts/panel organization, the long shed is partitioned. A corridor is placed along the northern wall to Auditorium roof: 77 panels provide sheltered access to each new studio. Long Shed roof: 99 panels Total panels accommodated: 176 panels The long shed houses the jewelry, ceramics, and sculpture studios. As this more detailed Total energy produced: 34,284.80 Watts work requires stronger light, the Southern wall is opened up to allow direct light to enter Energy Produced/Month these studio spaces. North-facing skylights month sun hours watt-hr/day are employed to light the pin-up walls and Jan 3.10 106,282.88 ensure all areas of the studio receive light. Feb 3.80 130,282.24 Mar 4.60 157,710.08 The roof of the long shed is south-facing. Apr 5.30 181,709.44 In order to fulfill the client’s request for the May 5.70 195,423.36 school to be off of the Nantucket Island Jun 6.00 205,708.80 electrical grid, both the long shed and Jul 6.00 205,708.80 auditorium (also south-facing) roofs are Aug 5.60 191,994.88 covered with photovoltaic panels. Sep 5.00 171,424.64 Oct 4.30 147,424.64 Nov 3.20 109,711.36 Dec 2.70 92,568.96 Average Supplied energy: 157,995.79 Watt-hr/day School’s current energy use: 173,231.90 Watt-hr/ day Average Photovoltaic supply: 91.20 % Existing Light Conditions in jewelry and sculpture studios
  • 21. Proposed Design Of Auditorium The new auditorium remains simple in its design, in keeping with the Nantucket Island building codes. With a footprint of 30’ x 40’, it holds approximately 100 people. The seating, however, spills out over the lawn, which is treated to accommodate more of an audience. The curve of the ceiling projects sound from the stage outwards onto the lawn. The auditorium attaches itself to the second grain silo, which provides storage and a small performance space above. The auditorium uses this project’s principle of diffused light to emphasize the performance. The single natural light source can be found above the stage. It uses the back wall to reflect light onto the stage, giving the speaker prominence in the auditorium. The roof of the auditorium is south-facing to take advantage of the sunlight and support the photovoltaic panels. Model of proposed Lighting Strategy in Auditorium Study models of Acoustical ceiling panel

×