Pembiakan pokok hias

4,531 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,531
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17
Actions
Shares
0
Downloads
188
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pembiakan pokok hias

 1. 1. BAB 2 PEM BIAKANTANAMAN HIASAN
 2. 2. 2.1 Pembiakan Tanaman Hiasan Pengenalan Organisma baru perlu dihasilkan untuk menggantikan organisma yang telah mati. Pembiakan merupakan proses untuk menghasilkan individu baru. Hasil daripada pembiakan akan terbentuk anak atau biji benih yang akan tumbuh dan membesar menjadi idividu baru.
 3. 3. 2 kaedah pembiakan tanaman Pembiakan seks=biji benih Pembiakan aseks=tidak menggunakan biji benih .contoh :keratan, tut, cantuman
 4. 4. Pembiakan secara seksual Menggunakan biji benih. Persenyawaan di antara gamet jantan dengan gamet betina untuk membentuk zigot. Proses pendebungaan dan persenyawaan berlaku sebelum pembentukan biji benih. Proses persenyawaan berlaku dalam ovari bunga untuk menghasilkan biji benih. Ovul yang terdapat di dalam ovari akan menjadi biji benih setelah gamet betina yang terdapat didalamnya bersatu dengan gamet jantan dari debunga.
 5. 5. Pendebungaan Pendebungaan sendiri- Pemindahan pollen dari anter ke permukaan stigma bunga yang sama Pendebungaan kacuk- Pemindahan pollen dari anter ke permukaan stigma bunga yang lain pada pokok sama atau pokok lain.
 6. 6. Pendebungaan Proses pemindahan debunga/pollen yang matang dari bahagian enter di stamen ke permukaan stigma yang matang. Permukaan stigma menjadi melekit bila bersedia untuk memegang pollen. Pollen dipindahkan ke stigma dengan dibantu oleh egen pendebungaan ; serangga, angin, manusia. Untuk menarik perhatian serangga, bunga mengeluarkan nektar.
 7. 7. Pendebungaan Bila serangga mendapatkan nektar, pollen melekat pada badan serangga dan akan memindahkan pollen pada stigma bunga yang lain bila hinggap pada bunga lain.
 8. 8. Persenyawaan Pollen yang melekat atas permukaan stigma akan bercambah menghasilkan tiub pollen memanjang turun mengikut stil hingga sampai ke bahagian ovari dan seterusnya ke ovul bunga. Cecair bergula yang dihasilkan oleh stigma merangsang percambahan. Tiun pollen bergerak melalui stil untuk sampai ke ovari. Gamet jantan daripada pollen akan turun menerusi tiub pollen hingga bertemu gamet betina di dalam ovul.
 9. 9. Pembentukan embrio dan biji benih Pembentukan embrio daripada zigot berlaku selepas persnyewaan. 4 peringkat :1. Zigot mempamerkan polariti basal apikal – hujung dan pangkal zigot berbeza dari segi struktur. Membahagi menghasilkan sel apikal dan sel basal. Apikal membahagi membentuk sekumpulan sel berbentuk bulat (embrio globular), sel basal membentuk suspensor.
 10. 10. Kekuatan pembiakan seks Akar tunjang – pokok lebih teguh. Boleh dibiakkan dengan banyak. Cara yang mudah dan cepat. Pokok lebih kuat dari segi menahan penyakit
 11. 11. Kelemahan pembiakan seks Tidak mewarisi sifat pokok induk kerana pendebungaan kacuk sering berlaku. Lambat menghasilkan bunga dan lambat membesar. Memerlukan penjagaan yang lebih rapi.
 12. 12. 2.2 Pemilihan biji beih Pilih biji benih dari pokok sihat yang tidak terlalu besar atau tidak terlalu kecil. Petik buah yang cukup masak tanpa tanda-tanda serangan penyakit. Elakkan memilih biji benih buah yang menggerutu, bentuk taidak normal. Ambil biji benih dripada buah pertengahan, bukan daripada buah permulaan dan penghujung. Sebaik-baiknua pokok tengah, bukan dripada pokok tepi batas atau sempadan.
 13. 13. Ciri-ciri biji benih bermutu Berisi penuh. Cukup matang supaya kadar percambahan tinggi Bebas dari haiwan perosak dan penyakit agar peratus percambahan tinggi Bebas dari campuran jenis-jenis lain.
 14. 14. Penyimpanan biji benih Biji benih dibersihkan dengan air untuk membuang kotoran dan isi buah. Biji benih dipilih dan dikeringkan di tempat terbuka dan teduh dan berangin hinga kering. Biji benih yang kering tahan lama. Simpan di dalam tempat yang berhawa dingin atau di peti sejuk. Bekas kedap udara supaya elakkan serangan haiwan perosak.
 15. 15. Penyimpanan biji benih Labelkan supaya mudah dikenali. Guna racun serangga dan kulat bagi elakkan serangan serangga dan kulat. Uji peratus percambahan biji benih sebelum menyemai. Jika peratus percambahan kurang dari 70%, dapatkan bekalan yang baru.
 16. 16. Ujian percambahan dan kualiti biji benih Ujian percambahan Masuk pasir ke dalam bekas bersesuaian. Lembapkan pasir dengan air. Semai biji benih yang sudah dikira. Letakkan bekas di trempat yang sesuai selam 10-15 hari. Kira biji benih yang bercambah normal iaitu yang mempunyai akar dan pucuk yang sihat.
 17. 17. Ujian percambahan dan kualiti biji benih Ujian tetrazolium Tisu hidup menukarkan larutan TTC kepada warna merah, manakala tisu yang mati, TTC kekal tanpa warna.Oleh itu, biji benih yang bernas akan menukarkan TC kepada warna merah
 18. 18. Ciri-ciri medium menyemai yang baik Membekalkan air dan udara yang seimbang utnuk pertumbuhan akar. Memegang anak benih. Memegang nutrien supaya boleh diserap oleh anak benih Bebas dari organisme pembawa penyakit erta biji benih rumpai.
 19. 19. Campuran medium yang sesuai Pasir kasar Tanah : pasir/perlite/vermiculite: gambut(1:1:1) Gambut : vermiculite (1 ;1) Vermiculite : perlite (1:1) Gambut : pasir kasar (3 :1)
 20. 20. Menyemai biji benih Semaian terus ke ladang Semaian di bekas/ tapak semaian, kemudian dipindahkan ke ladang- bagi biji benih yang halus dan memerlukan penjagaan yang rapi. Tabur di atas medium dan tutup dengan selapisan nipis medium. Boleh juga dicampur dengan pasir.
 21. 21. 2.3 Penjagaan Anak Benih Perlindungan Letakkan di bawah tempat teduh. Selepas itu, anak benih boleh didedahkan kepada cahaya maahari secara beransur-ansur. Ini dinamakan pengerasan. Penjarangan perlu dilakukan untuk mengelakkan persaingan bagi mendapat cahaya, ruang, nutrien dan air.
 22. 22. Air dan siraman Kekurangan air : anak benih akan layu dan mati. ????? Terlebih air : penyakit damping off (kulat) yang menyebabkan akar reput, akhirnya anak benih akan mati. ?????
 23. 23. Pembajaan Diberi setelah keluar daun yang pertama Diberi setiap minggu selama 4 minggu. Diberi dalam bentuk baja cecair dengna kepekatan ¼ dari kepekatan biasa.
 24. 24. 2.4 Pembiakan secara asek Pembiakan individu baru dari satu induk tanpa melibatkan penggabungan gamet. Melibatkan penggunaan bahagian tampang/vegetatif untuk menghasilkan pokok baru. Paling kerap digunakan untuk membiak tumbuhan hiasan dan landskap
 25. 25. Keratan batang Keratan kayu lembut Keratan kayu sederhana keras Keratan kayu keras
 26. 26. Keratan batang
 27. 27. Keratan daun Keratan lai daun- Sanseviera trifasciata (lidah jin) Keratan urat daun- Begonia sempervirens Keratan tunas daun –Coleus sp (ati-ati) Keratan tangkai daun- Saintpaulia sp (violet afrika).
 28. 28. Keratan daun
 29. 29. Pembahagian rumpun Pada pokok yang banyak rumpun dan beranak pinak di pangkalnya. Keluarkan rumpun dari tanah atau dari pasu hingga ke pangkal. Lidah jin, ophiophogon.
 30. 30. Cantuman1. Cantuman mata tunas - Cantuman mata tunas T - Cantuman mata tunas T terbalik - Cantuman mata tunas tampal2. Cantuman baji4. Sandingan
 31. 31. Cantuman mata tunas
 32. 32. Cantuman baji
 33. 33. Cantuman sanding

×