Aula Anglès                                           ____________Pàgina 1___

...
Aula Anglès                                     ____________Pàgina 2___


B) Anàlisi ...
Aula Anglès                                            ____________Pàgina 3___...
Aula Anglès                                             ____________Pàgina 4_...
Aula Anglès                                         ____________Pàgina 5___

   ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Aula d'anglès a l'escola primària

1,380 views

Published on

Estudi sobre l’ús de recursos didàctics en l’ensenyament de l’anglès a primària:
anàlisi, reflexió i propostes de millora:
1. Aula d’Anglès

Published in: Education, Travel
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,380
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
44
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aula d'anglès a l'escola primària

 1. 1. Aula Anglès ____________Pàgina 1___ Estudi sobre l’ús de recursos didàctics en l’ensenyament de l’anglès a primària: anàlisi, reflexió i propostes de millora: 1. Aula d’Anglès Aquest article i els dos d’una mateixa sèrie que el succeiran són una síntesi enriquida amb noves reflexions d’un estudi més ampli i detallat dut a terme per un grup de mestres especialistes d’anglès a l’ICE de la UAB, amb la participació de 140 de les 142 escoles i el 85% del professorat que imparteix anglès a Primària a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona). Després de dos anys d’estudi i recerca es va fer la recollida i processament de les dades obtingudes.1 A) Introducció Per començar definirem l’aula d’anglès com un espai: a) On se centralitzen tots els recursos metodològics i pedagògics de la llengua estrangera, la qual cosa facilita l’accés a tot el material,tant per part del mestre com de l’alumne. b) El disseny de la qual permet fer diferents tipus d’agrupaments depenent de les activitats. c) Que s’obre a la realitat actual mitjançant les TIC. El qual permet: a) Dinamitzar la participació dels alumnes, la qual cosa comporta que s’expressin oralment en anglès. b) Una autonomia de l’aprenentatge a partir d’espais diversificats i, així, poder atendre la diversitat en tots els seus àmbits: cultural, lingüístic, etc. D’aquesta manera cadascú pot trobar les propostes que responguin al seu nivell d’aprenentatge, i que alhora li suposin un repte. c) Que cada alumne pugui treballar al seu ritme, administrar el seu temps, escollir el nombre de tasques a fer i l’ordre de la seva realització. d) Fer propostes didàctiques variades en suports diversos, tot donant resposta a la diversitat de necessitats dels alumnes. e) Establir una relació directa amb el professor per resoldre dubtes o demanar ajuda quan calgui. f) Fer assumir a l’alumne responsabilitats i compromisos de feina que l’impliquin en el procés d’aprenentatge i li permetin esdevenir-ne, a poc a poc, el protagonista. 1 La realització d’aquesta recerca ha estat possible gràcies a una llicència retribuïda concedida pel Departament d’Educació i Universitats de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm.: 4699 de 17.8.2006).
 2. 2. Aula Anglès ____________Pàgina 2___ B) Anàlisi dels resultats sobre l’ús de l’Aula d’Anglès 1. L’ús de recursos didàctics per l’ensenyament de l’anglès a Primària. L’estudi ens mostra que hi ha un 19,3 % de professorat que manifesta no tenir aula d’anglès. ESCOLES AMB AULA D'ANGLÈS 120 112 100 Nombre d'escoles 80 60 40 27 20 1 0 Si No No respon Gràfica 12 La disposició d’una aula d’anglès ben dotada és una de les preferències del professorat especialista en llengua estrangera de primària. És indispensable disposar d’aula d’anglès a tots els centres. De fet, la situació òptima per a qualsevol escola seria disposar-ne d’una per línia. Com que entre altres aspectes, la metodologia de l’ensenyament-aprenentatge d’una llengua es basa en l’ús de diversos recursos en una mateixa sessió, s’ha de tenir present que l’aula d’anglès és el lloc on es poden i s’han de concentrar tots els materials per tal de tenir-los més a l’ abast. Cal afegir que l’ambientació de la citada aula: mapes, flashcards, pòsters, chunks, rhymes, library corner, etc. ajuden a retenir el vocabulari. Els estímuls visuals ajuden a l’alumne a transferir significat a allò que està veient. El llenguatge pictòric, les representacions simbòliques, les imatges i els dibuixos constitueixen un món molt expressiu de cara als aprenents. No s’ha d’oblidar que l’aula, en si mateixa, és un espai social on s’estableixen interaccions que influeixen en els factors afectius, en l’establiment de rols, en l’assumpció de responsabilitats, és a dir, en tot allò que afecta les relacions personals. Això ens portarà a crear una bona dinàmica dins del
 3. 3. Aula Anglès ____________Pàgina 3___ grup i afavorirà la motivació de l’alumnat i el seu interès per aprendre. Com ja sabem, treballar en un ambient agradable i atractiu pels alumnes té efectes positius en el seu aprenentatge. 2. Ús real de les aules d’anglès. Al Cicle Inicial els resultats ens diuen que gairebé la meitat de les sessions de llengua anglesa es duen a terme a l’aula d’anglès: el 50% a 1r i el 47% a 2n. Al Cicle Mitjà se’n duen a terme entre el 36 % i el 37%. Al Cicle Superior se’n duen a terme al voltant del 41 %. RELACIÓ ENTRE NOMBRE DE SESSIONS SETMANALS I NOMBRE TOTAL DE SESSIONS SETMANALS D'ANGLÈS PER NIVELL DUTES A TERME A L'AA 6è 1r 16% 20% 5è 16% 2n 19% 4t 14% 3r 15% Gràfica 2 Disposar d’una aula d’anglès per línia evitarà el solapament dels horaris i això en permetria un millor aprofitament per part de tots els nivells i podran accedir-hi més sessions. 3. La relació entre l’aula d’anglès i els ordinadors. Una part del professorat manifesta que només fa ús d’ordinadors un cop quinzenalment o mensual, si hi arriba. Les dades de la gràfica 3 ens indiquen el nombre de sessions setmanals en que s’utilitzen els ordinadors a l’aula d’anglès per nivell. 2 La Gràfica 1 correspon al Gràfic P8-FA, pàg. 47, de la Memoria de la llicència retribuïda esmentada a la nota 1 (d’ara endavant Memòria). Vegeu la web a la referència documental núm. 1.
 4. 4. Aula Anglès ____________Pàgina 4___ NOMBRE DE SESSIONS D'ANGLÈS PER NIVELL QUE ES FAN SETMANALMENT A l'AA 1r 6è 10% 19% 2n 1r 11% 2n 3r 5è 4t 19% 3r 5è 20% 6è 4t 21% Gràfica 33 Les TIC haurien de representar una eina més indispensable dins de l’aula d’anglès. Per tant, voldríem deixar constància de l’avantatge que representa per a l’ensenyament-aprenentatge de l’anglès disposar d’ordinadors a l’ aula d’anglès, no només per a tenir la possibilitat de dur a terme activitats multimèdia sinó també per millorar el nivell en competències lingüístiques i en l’ús de les noves tecnologies. 4. Com es podria millorar l’aula d’anglès. Segons el recull dels resultats a la pregunta “¿Com es podria millorar l’aula d’anglès?” les opcions que el professorat ha declarat com a prioritàries són: 1. Posant-hi (més) ordinadors: 23,67% del professorat 2. Dotant-la de més material: 19,08% 3. Disposant d’una aula més gran: 14,84% 4. Distribuint-la per racons: 7,42 5. Posant-hi un canó de projecció: 6,71% Cal aclarir dos punts: 1r) Naturalment, només han pogut respondre a aquesta pregunta el 80% del professorat, el qual declara disposar d’aula d’anglès. 3 La Gràfica 3 correspon a la Taula P9, pàg. 56, de la Memòria.
 5. 5. Aula Anglès ____________Pàgina 5___ 2n) Aquesta pregunta del qüestionari era totalment oberta, no donava cap opció prèvia, per tal de no orientar les respostes del professorat. Analitzant el rànquing de resultats, és obvi que el professorat desitja disposar d’una aula d’anglès en bones condicions materials: de grandària, de distribució dels recursos, amb ordinadors, amb canó, etc. Hi ha altres demandes que no han estat tan majoritàries, però també interessants: ”amb connexió a internet”, ”amb laboratori d’idiomes”, “amb temps per organitzar-la bé”, amb ”una millor ubicació”, etc. C) Referències documentals relacionades amb el tema 1) http://www.xtec.es/sgfp/llicencies/200607/memories/1598m.pdf 2) Les llengües estrangeres. Aspectes organitzatius i didàctics. Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament. Novembre 1999. 3) DOGC. Número3658-17/06/2002. Resolució ENS/1698/2002,24 de Maig. http://www.gencat.net/diari/4079/04048049.htm 4) Bosch,Mireia.(1996) Autonomia i aprenentatge de llengües. Ed.Graó.Barcelona. 5) Autonomia a l´aula de Llengües estrangeres: aula amb espais diversificats. Generalitat de Catalunya. Departament d´Ensenyament. Octubre 2002 ======================================================================= Autors: Joan Grau Riera (Coordinador), Núria Biosca Perich, Teresa Bosch Radó, Christel Cazorla Bó, Enric Calvet Tomàs, Anna Esteban Nieto, M. Emília Masdéu Chimeno, Manoli Moledo Nores, Antonio Orihuela Lechuga, Ma Carmen Pérez Martín, M. Mercè Puigdueta Subirana, Gemma Trias Gilart

×