Aditivi u hrani

2,786 views

Published on

Zagađenje hrane-aditivi (boje, zaslađivači, konzervansi, emulgatori)

Autor: učenika Maksimović, A.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,786
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aditivi u hrani

  1. 1. ŠTA SU ADITIVI? Aditivi su dodaci (supstance) koji se u malim količinama dodaju namirnicama u cilju poboljšanja organoleptičkih svojstava. Prema poreklu mogu biti prirodni ili veštački (sintetički).  Više od 350 različitih supstanci dodaju se namirnicama i drugim prehrambenim proizvodima. Nema apsolutno neškodljivih aditiva, pa se govori samo o stepenu njihove škodljivosti, koji zavise od načina i količine unosa u organizam.
  2. 2. Ko najviše koristi aditive? Proizvodi prehrambene industrije danas se ne mogu zamisliti bez raznih aditiva. Oni namirnicama menjaju sastav, kvalitet, aromu i trajnost. Aditivi bez konzervansa Na prehrambenim proizvodima je često naznačeno da su proizvedeni bez konzervansa, ali to ne znači da su bez hemijskih dodataka. Porodica konzervansa je samo manji deo ogromne familije aditiva.
  3. 3. Boje kao aditivi  Bojama se boje namirnice, jela i proizvodi.  One mogu biti razne prirodne organske i veštačke (sintetičke) boje.  One se označuju slovom E (od broja 100 d0 199), većina tih supstanci nije štetna.. nalaze se najčešće u slatkišima, siru i margarinu.  Dozvoljena je upotreba boja samo ako je određeno propisima, jer najveći broj veštačkih boja čine aminoazo boje, koje imaju kancerogeno dejstvo.  Prirodne boje su bezopasne po zdravlje ljudi, jer potiču iz prirodnih izvora (npr.: cvekla, šargarepa„ bundeva, kajsija, jagode, borovnica i dr.).  Kod osetljivih osoba boje kao aditivi mogu dovesti do osipa, suznih očiju, nakupljanja vode u tkivu i astme.
  4. 4. Konzervansi  Konzervansi se dodaju hrani u malim količinama u cilju     sprečavanja ili usporavanja razmnožavanja mikroorganizama, tj. produžetka trajnosti proizvoda. Prirodni konzervansi su: kuhinjska so, morska so, šećeri i organske kiseline (jabučna, vinska, mlečna i limunska). Hemijski konzervansi su određena sintetička jedinjenja, koja sprečavaju kvarenje prehrambenih namirnica i produžavaju im rok upotrebe. Konzervansi su obeleženi slovom E i brojevima od 200 do 299. Upotreba hemijskih konzervansa je oganičena i ima ih veoma malo, a neki su čak i zabranjeni, jer imaju štetne posledice na ljudski organizam..
  5. 5. Antioksidansi  Antioksidansi su materije koje sprečavaju ili usporavaju oksidaciju hrane u kontaktu sa vazduhom (da ne pocrni i ne užegne).  Označeni su slovom E i brojevima od 300 do 321.  Ako se upotrebljava vitamin C nema štetnog delovanja. Kontraindikacije: mnogi od njih mogu da izazovu i alergijsku reakciju Pojačivači ukusa (aromati) *Upotrebljavaju se da bi namirnicama ili hrani dali intenzivniji ukus. *Označeni su slovom E i brojevima 620 nadalje.
  6. 6. Ugrušivači (sredstva za zgušnjavanje)  Koriste se za zgušnjavanje vodenastih mešavina.  Oni čine želee i pudinge kremastijim.  Označeni su slovom E i brojevima 453 do 619.  Najčešće se dobijaju od kukuruza i krompirovog skroba. Emulgatori  Koriste se za povezivanje dve ili više mešavina (sastojaka) koje se međusobno ne mogu mešati (npr. masnoća i voda u majonezu i kremovima).  Označeni su slovom E i brojevima od 322 do 452.
  7. 7. Zaslađivači  Zaslađivači su koncentrovane materije slatkog ukusa, koje služe za zaslađivanje hrane i napitaka.  Oni nisu celovita hrana.  Prirodna slatkoća je hranljiva energija.  Slatko je osnovna hrana za mozak i mišiće, ona opušta i centrira čitav organizam.  Optimalna dnevna ishrana treba da sadrži oko 70% prirodno slatkog ukusa, a ostatak od 30% slano, kiselo i ljuto.  Zaslađivači mogu biti prirodni i veštački.
  8. 8. Literatura: http://www.bezgluten.net/content/aditivi Učenik: Aleksandar Maksimović II 1

×