×
  • Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
 

Cara menurunkan berat badan

by on Apr 11, 2013

  • 508 views

"Bagaimana Anda Boleh Menurunkan Berat Badan Anda Tanpa Mengambil sebarang Pill, Produk Dan Ubat Kurus!" ...

"Bagaimana Anda Boleh Menurunkan Berat Badan Anda Tanpa Mengambil sebarang Pill, Produk Dan Ubat Kurus!"
Apabila bercakap mengenai menurunkan berat badan, ada beberapa perkara yang perlu anda memahami agar memastikan proses penurunan berat badan anda berjalan dengan lancar. Pertama sekali anda perlu tahu apakah maksud kalori. Kemudian setelah anda faham apa itu kalori, anda kena tentukan berapakah kalori yang anda perlukan. Dan akhir sekali, anda perlu tahu nilai kalori yang terkandung dalam setiap hidangan yang anda ambil.
Apakah Maksud Kalori?
Kalori adalah unit pengukur bagi tenaga. Ia dikenali sebagai unit “kcal”. Tanpa kalori, diri kita tidak dapat menjalankan fungsi-fungsi asas seperti bernafas, berpeluh, mengekalkan suhu badan dan lain-lain lagi.
Dimana sumber kalori (tenaga) yang kita perlukan?
Sumber kalori yang kita dapat adalah melalui makanan dan minuman. Secara asasnya 1 gram protein memberikan 4 kcal. 1 gram karbohidrat memberikan 4 kcal. Dan 1 gram lemak memberikan 9kcal.
Bagaimanakah nak kira keperluan kalori kita?
Sebenarnya ada formula khas untuk mengira keperluan kalori ini namun untuk memudahkan anda saya akan kongsikan satu laman web yang boleh kita gunakan untuk mengira kalori. Pada website berkenaan, anda hanya perlu memasukkan umur, jantina, ketinggian dan kekerapan aktiviti anda.
Sebelum saya dedahkan website berkenaan, saya nak jelaskan dahulu kepada anda beberapa istilah penting yang amat berkait dengan keperluan kalori.
Pertama sekali adalah BMR iaitu basal metabolic rate.
Apakah BMR?
BMR adalah nilai keperluan kalori sehari yang diri anda perlukan apabila anda berada dalam keadaan rehat. Maknanya, nilai kalori yang diri anda perlukan supaya aktiviti asas diri anda berjalan normal sebagai contoh anda bernafas, berfikir, menghadam makanan, mengekalkan suhu badan dan sebagainya.
Untuk mengira BMR anda boleh rujuk website dibawah ini:
http://www.freedieting.com/tools/calorie_calculator.htm
Saya buat contoh saya sendiri ya disini.
Umur 26 tahun, lelaki, ketinggian 172 cm maka nilai BMR adalah 1670kcal.
Ini bermakna dalam sehari saya paling kurang kalori yang perlu saya ambil adalah 1670kcal. Jika saya mengambil kalori kurang dari nilai berkenaan, metabolism diri saya akan jatuh. Penurunan berat badan akan berlaku secara drastik dan ia adalah tidak bagus untuk diri kita.
Apakah maksud DCR?
BMR adalah nilai asas yang badan kita perlukan supaya sistem badan dapat berfungsi secara normal. Manakala DCR (Daily Calorie Requirement)pula adalah nilai kalori yang diri anda perlukan apabila anda melakukan aktiviti fizikal. Dengan menggunakan contoh saya diatas, saya cuma tambahkan aktiviti fizikal sebanyak 5 kali seminggu.
Jadi DCR saya adalah 2442 kcal.
Bagaimana pengetahuan mengenai BMR dan DCR dapat mengubah berat badan anda?
Senang sahaja, untuk menurunkan berat badan pengambilan kalori mestilah kurang dari DCR. Tetapi tidak boleh kurang dari BMR pula. Sebab apa? Baca di blog bagaimana-dan-cara.blogspo

Statistics

Views

Total Views
508
Views on SlideShare
508
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
8
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via SlideShare as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
Post Comment
Edit your comment

Cara menurunkan berat badan Cara menurunkan berat badan Document Transcript