Fjal Të Urta
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Fjal Të Urta

on

 • 4,134 views

 

Statistics

Views

Total Views
4,134
Views on SlideShare
4,125
Embed Views
9

Actions

Likes
1
Downloads
26
Comments
0

1 Embed 9

http://www.slideshare.net 9

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Fjal Të Urta Presentation Transcript

 • 1.
  • Nga Ibnu’l Kajjimi:
  • Katër gjëra shkatërrojnë trupin; brenga, pikëllimi, uria dhe pagjumësia.
  • Katër gjëra te kënaqin; Shikimi ne gjelbërim, shikimi i ujëvarës, shikimi i te dashurit dhe shikimi i frutave.
  • Katër gjëra dobësojnë te parit; Ecja zbathur, zbardhja (zgjimi ne mëngjes) dhe ngrysja me fytyrë të mrrolur, të rëndë dhe fytyrë armiku, të qarit e shumtë dhe shikimi i tepërt në ndonjë vijë të hollë.
  • Katër gjëra e forcojnë trupin; Veshja e rrobave të buta, pastrimi në banjë ne këmbë, ngrënia e ushqimit të ëmbël dhe yndyrshëm si dhe nuhatja e aromave të këndshme.
  Fjalë të urta
 • 2.
  • Katër gjëra zbehin fytyrën; Gënjeshtra, turpi i pakët, pyetja pa patur dituri fare dhe marrëzitë e shumta.
  • Katër gjëra shëndrisin fytyrën; burrëria, përmbushja e premtimit, bujaria dhe devotshmëria.
  • Katër gjëra sjellin urrejtjen dhe mërinë; Mendjemadhësia, zilia, gënjeshtra dhe bartja e fjalëve.
  • Katër gjëra sjellin rrizkun; Falja natën, istigfari i shumtë gjatë mesnatës, bërja shprehi e dhënies se lëmoshës dhe përmendja e Allahut ne fillim dhe mbarim të ditës.
  • Katër gjëra pengojnë rrizkun; Gjumi në mëngjes, namazi i paktë, përtacia dhe tradhëtia.
  • Katër gjëra të pengojnë të kuptuarit dhe zgjuarsinë; Ngrënia e thartësirave dhe pemëve vazhdimisht, gjumi në shpinë, brenga dhe pikëllimi.
  • Katër gjëra sëmurin trupin; Të folurit e shumtë, gjumi i shumtë, ushqimi i shumtë dhe marrëdhëniet seksuale të shumta
 • 3.
  • Pesë ngritin pesë; Modestia ngrit dijetarët, pasuria ngrit (largon) poshtërimin, heshtja ngrit (largon) gabimet, turpi ngrit moralin dhe shakaja ngrit (largon) vështirësitë.
  • Pesë njihen me pesë; Pema me frutat e saja, gruaja kur burri t’i varfërohet, shoku ne dite te vështira, besimtari ne sprovim dhe bujari ne kohëra krizash.
  • Pesë mbysin pesë; Shpifja të vërtetën, pasuria të metat, devotshmëria epshin, përmendja lëmoshën dhe nevoja (varfëria) parimet.
  • Pesë shpijnë në pesë; Shikimi në prostitucion, lakmia në pendim (keqardhja), pajtimi (me atë qe ta jep Allahu) në kënaqësi, udhëtimi i shumtë në njohuri dhe polemika në armiqësi.
 • 4.
  • Pesë i rrisin pesë; Zjarri nga kashta-byku, dyshimi nga mendimi i keq, vrazhdësia nga mos bamirësia, armiqësia nga mosfalja dhe shkëputja e marrëdhënieve nga mos pyetja (se perse kjo është kështu e kështu).
  • Pesë sjellin lumturi; Fëmija i ndershëm, gruaja e ndershme, shoku i mirë, besimtari bamirës dhe dijetari i zgjuar!
  • Pesë zbukurohen me pesë; Shëndeti me jetë te mirë, udhëtimi me shoqëri të mirë, bukuria me moral të mirë, gjumi pa probleme paraprake dhe nata me përmendjen e Allahut!
 • 5.
  • Pesë gjëra e kanë jetën e shkurtër; Nxënia përmendesh në pleqëri, të folurit me teori te pavërtetuara-supozime, begatitë me mendjemadhësi (dhe mohim të së vërtetës), shoqëria e udhëtimit dhe këshilla nga rastet tragjike.
  • Pesë sjellin pesë; Istigfari sjell rrizkun, ulja e shikimit sjell virtytin, turpi sjell të mirat, të folurit e butë sjell kërkesën dhe hidhërimi sjell keqardhjen.
  • Pesë largojnë pesë; Të folurit e butë hidhërimin, istiadheja (eudhu bil-lahi mine’sh shejtani’r rraxhim) largon djallin, maturia largon pishmanllëkun (keqardhjen), përmbajtja nga të folurit largon gabimet dhe duaja largon caktimin e keq.
  E-dini