El regne animal

1,441 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,441
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El regne animal

 1. 1. EL REGNE ANIMAL 4ª de Primària
 2. 2. CLASSIFICACIÓVERTEBRATS Mamífers  Aus  Peixos  Amfibis  Rèptils
 3. 3.  INVERTEBRATS  Artròpodes: • Insectes • Aràcnids • Crustàcies • Miriàpodes Mol·luscs:  • Gasteròpodes • Bivalves • Cefalòpodes  Cucs  Equinoderms  Meduses  Esponges
 4. 4. MAMÍFERSEls mamífers presenten les següents característiques: Tenen el seu cos cobert de pèl. Les seves extremitats tenen general--ment forma de potes, que els permeten desplaçar-se. Els mamífers aquàtics com els dofins o les balenes tenen les seves extremitats transformades en aletes i els mamífers voladors com les ratapinyades tenen membranes en les seves extremitats anteriors que els serveixen dales.
 5. 5.  La seva temperatura corporal és constant, és a dir, la temperatura del seu cos no varia si canvia la temperatura exterior. Diem que són animals de sang calenta. Respiren per pulmons, que els permeten prendre loxigen de laire. Els mamífers aquàtics, com el dofí, necessiten sortir a la superfície del mar per prendre oxigen de laire. La seva boca té llavis i dents. Els llavis permeten succionar la llet al mamar sense causar dany. Algunes balenes no tenen dents, sinó unes fines làmines anomenades barbes
 6. 6. AUSLes aus presenten aquestes característiques: El seu cos està cobert de plomes. Les seves extremitats anteriors tenen forma dales. Les aus volen gràcies als moviments de les seves ales, encara que algunes aus no són capaços de volar, com els estruços o els pingüins. Lesquelet és molt lleuger, ja que els ossos són buits. A més, algunes aus tenen unes bosses, anomenades sacs aeris, que estan plenes daire i faciliten el vol.
 7. 7.  La temperatura corporal és constant, és a dir, són animals de sang calenta. Respiren per pulmons. La boca té un pic sense dents, que varia molt dunes espècies a unes altres segons la seva alimentació.
 8. 8. PEIXOSEls peixos tenen les següents característiques: El seu cos està cobert descates. Les seves extremitats tenen forma daletes. El seu cos acaba en un aleta més fort que forma la cua. El seu esquelet és el més senzill dels vertebrats. La majoria dels peixos tenen esquelet ossi, amb ossos en forma despina. Alguns peixos, com el tauró i la ratlla, tenen un esquelet cartilaginós, format per peces més toves i flexibles que els ossos, anomenades cartílags.
 9. 9.  La temperatura corporal és variable, és a dir, depèn de la temperatura de laigua en què es troben. Per això diem que són animals de sang freda. Gairebé tots els peixos tenen bufeta natatòria, que és com una bossa plena daire que evita que senfonsin. Els peixos respiren per brànquies, que són un grup de fines làmines disposades en diverses fileres. Les brànquies estan situades darrere del cap, i els permeten obtenir loxigen dissolt en laigua.
 10. 10. AMFIBISEls amfibis presenten les següents característiques: La seva pell està nua i humida. Les seves extremitats són potes musculoses, que els permeten nedar o saltar. La temperatura corporal és variable, és a dir, són animals de sang freda.
 11. 11.  Les cries neixen a laigua i respiren per brànquies, mentre que els adults viuen a la terra i a laigua, i respiren per la pell i pels pulmons. Salimenten dinsectes, cucs i altres petits animals. Són ovípars: es reprodueixen per ous. La fecundació sol ser externa. La femella posa els ous en laigua i el mascle els fecunda. A laigua els ous senganxen els uns als altres, i formen voluminosos raïms.
 12. 12. RÈPTILSPresenten les següents característiques: El seu cos està cobert d’escames. Les seves extremitats tenen forma de potes, que solen ser molt curtes. Alguns com les serps no en tenen. La seva temperatura corporal és variable, és a dir, són animals de sang freda. Per això, solen viure a ambients càlids. Respiren per pulmons.
 13. 13.  La majoria són carnívors. A la boca solen tenir moltes dents, totes del mateix tamany, amb les que retenen a les seves presses. Són ovípars, és a dir, es reprodueixen per ous. La fecundació és interna. El mascle s’aparella amb la femella i es formen els ous fecundats. La femella posa els ous damunt l’herba o els enterra. Alguns rèptils, com la víbora, són ovovivípars. Els ous s’obren dins el cos de la seva mare i neixen les cries vives.
 14. 14. ARTRÒPODES: INSECTESEls insectes són els artròpodes més abundants. Tenen les següents característiques: El seu cos està dividit en cap, tòrax i abdomen. Tenen dues antenes al cap, i sis potes al tòrax. Són terrestres i respiren per tràquees, que són tubs situats a labdomen pels que recullen laire.
 15. 15. ARTRÒPODES: ARÀCNIDSEls aràcnids tenen les següents característiques: El seu cos està dividit en cefalotòrax i abdomen. El cefalotòrax és una peça única que engloba el cap i el tòrax. No tenen antenes. A la boca posseeixen unes pinces que els serveixen per menjar, i en el cefalotòrax tenen vuit potes. Són terrestres i respiren per tràquees.
 16. 16. ARTRÒPODES: CRUSTACISEls crustacis tenen les següents característiques: El seu cos està dividit en cefalotòrax i abdomen. Posseeixen dues antenes al cap i la majoria tenen deu potes en el cefalotòrax. Alguns crustacis, com el cranc, tenen les potes davanteres transformades en pinces. La majoria són aquàtics i respiren per brànquies.
 17. 17. ARTRÒPODES: MIRIÀPODESEls miriàpodes tenen les característiques: El seu cos està dividit en cap i tronc. Posseeixen dues antenes al cap. El tronc està format per molts segments o anells articulats, proveïts dun o dos parells de parells de potes cadascun. Són terrestres i respiren per tràquees.
 18. 18. MOL·LUSCS: GASTERÒPODESEls gasteròpodes tenen les següents característiques: Tenen una petxina duna sola peça. Els seus ulls es troben a lextrem duns tentacles, que repleguen en cas de perill. La majoria dels gasteròpodes són marins, com el bígaro, i respiren per brànquies. Els terrestres, com el cargol, respiren per pulmons.
 19. 19. MOL·LUSCS: BIVALVESEls bivalves tenen les següents característiques: La seva petxina té dues peces anomenades valves. Per això es diuen bivalves. No tenen cap diferenciat. Viuen al mar, normalment subjectes a les roques o a la sorra, i respiren per brànquies.
 20. 20. MOL·LUCS: CEFALÒPODESEls cefalòpodes tenen les següents característiques: No tenen petxina externa. Alguns, com el calamar, porten una bossa de tinta per enterbolir laigua i fugir sense ser vistos. En el cap tenen llargs tentacles. Viuen al mar i respiren per brànquies.
 21. 21. CUCSEls cucs tenen les següents característiques. Tenen el cos allargat i tou, generalment format per anells. Solen viure en sòls humits o en laigua. Alguns cucs són paràsits i salimenten de les seves víctimes com la tenia que viu a lintestí humà.
 22. 22. EQUINODERMSEls equinoderms tenen les següents característiques: Són animals marins amb simetria radial, com la que tenen la roda duna bicicleta o una margarida. Es desplacen pel fons del mar gràcies a una mena de petits peus que tenen a la part inferior del cos. Les estrelles de mar tenen un esquelet extern format per plaques calcàries encaixades entre si. Els eriçons tenen el cos cobert de pues.
 23. 23. MEDUSES Les meduses tenen les següents característiques: són animals quasi transparents que floten a l’aigua. El seu cos es tou i tenen forma de paraigües. A la part inferior hi ha la boca rodejada d’uns braços que li serveixen per apropar l’aliment a la boca. Tenen substàncies tòxiques. Una de les més freqüents és la medusa Aurelia.
 24. 24. ESPONGES Les esponges tenen les següents característiques: Tenen aspecte de planta, però en realitat són animals molt senzills. Tenen forma de sac, amb un forat a la part superior i molts de poros laterals. Viuen a l’aigua, normalment fixades a les roques. Filtren l’aigua a través dels seus porus i retenen les substàncies que els serveixen d’aliment. La més coneguda és l’esponja de bany.

×