Што е Е-Отпад? Елена Игнатова Фондација Метаморфозис
Отпад е! www.metamorphosis.org.mk
Што е проблемот? <ul><li>Лош дизајн и агресивен маркетинг од компаниите кои произведуваат електронски и електрични уреди <...
Како да се справите? <ul><li>Купувајте помалку </li></ul><ul><li>Донирајте </li></ul><ul><li>Вратете ги на производителот ...
Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад www.metamorphosis.org.mk
<ul><li>Двегодишен проект инициран и воден од Фондацијата Метаморфозис и кофинансиран од Европската Унија </li></ul><ul><l...
Партнери <ul><li>Metamorphosis Foundation (MK) </li></ul><ul><li>ComputerAid International (UK) </li></ul><ul><li>ZaMirNet...
Национална мрежа <ul><li>„ 4х4х4 Балкански Мостови Скопје (Скопје) </li></ul><ul><li>Вила Зора (Велес) </li></ul><ul><li>...
Колку е-отпад има? www.metamorphosis.org.mk
ИКТ опрема во домаќинствата www.metamorphosis.org.mk
Уреди кои не се во употреба, но се уште во домаќинствата www.metamorphosis.org.mk
Отфрлени уреди www.metamorphosis.org.mk
Нацрт Закон за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема www.metamorphosis.o...
Десет категории на производи <ul><li>големи дома ш ни апарати; </li></ul><ul><li>мали дома ш ни апарати ; </li></ul><ul><l...
Обврзници/производители <ul><li>произведува и продава опрема под своја трговска марка , </li></ul><ul><li>препродава, ...
Јавни дебати <ul><li>Нацрт верзија на: www.moepp.gov.mk </li></ul><ul><li>Јавни дебати: </li></ul><ul><ul><li>Штип: 25 ма...
Поддржете не ! <ul><li>Веб-сајт : www.e-otpad.mk </li></ul><ul><li>Профили на социјални медиуми : </li></ul><ul><li>Faceb...
Ви благодарам <ul><li>Elena Ignatova [email_address] twitter.com/ieli </li></ul>
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Што е е-отпад?

2,776
-1

Published on

Презентација за што е тоа е-отпад, претставување на проектот Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад, претставување на Нацрт Закон за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема.

Published in: Education, Technology, Sports
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
2,776
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Несоодветно фрлените електронски уреди и делови, накратко именувани е-отпад (електронски и електричен отпад), претставуваат опасност за животната средина и здравјето на луѓето бидејќи содржат токсични елементи кои се шират преку почвата, подземните и површинските води, како и низ воздухот преку чадот од депониите. Е-отпад е генерички термин кој се користи за да се опишат различни стари, нефункционални или заменети уреди, кои содржат компоненти напојувани на струја.
 • Што е е-отпад?

  1. 1. Што е Е-Отпад? Елена Игнатова Фондација Метаморфозис
  2. 2. Отпад е! www.metamorphosis.org.mk
  3. 3. Што е проблемот? <ul><li>Лош дизајн и агресивен маркетинг од компаниите кои произведуваат електронски и електрични уреди </li></ul><ul><li>Електронските и електрични уреди содржат многу токсични супстанци, што го прави е-отпадот токсичен </li></ul><ul><li>Електронските и електрични уреди содржат многу скапоцени и ретки материјали </li></ul><ul><li>Поголемиот дел од е-отпадот е раководен несоодветно, со што заедниците и животната средна се жртва на токсичниот и лош дизајн </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  4. 4. Како да се справите? <ul><li>Купувајте помалку </li></ul><ul><li>Донирајте </li></ul><ul><li>Вратете ги на производителот или рециклирајте </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  5. 5. Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад www.metamorphosis.org.mk
  6. 6. <ul><li>Двегодишен проект инициран и воден од Фондацијата Метаморфозис и кофинансиран од Европската Унија </li></ul><ul><li>Очекуваните резултати од проектот опфаќаат </li></ul><ul><ul><li>зајакната соработка на сите заинтересирани страни и распространување на добрите практики за управување со е-отпад со примена на стандардите и искуствата од ЕУ, </li></ul></ul><ul><ul><li>подобрена јавна свест и информираност за управувањето со е-отпад и </li></ul></ul><ul><ul><li>изградени капацитети на НВО за лобирање и застапување при управување со е-отпад. </li></ul></ul>www.metamorphosis.org.mk
  7. 7. Партнери <ul><li>Metamorphosis Foundation (MK) </li></ul><ul><li>ComputerAid International (UK) </li></ul><ul><li>ZaMirNet (HR) </li></ul><ul><li>Protecta (RS) </li></ul><ul><ul><li>Bozic & sons. (assoc.) </li></ul></ul><ul><li>BlueLink Foundation (BG) </li></ul>
  8. 8. Национална мрежа <ul><li>„ 4х4х4 Балкански Мостови Скопје (Скопје) </li></ul><ul><li>Вила Зора (Велес) </li></ul><ul><li>Виножито (Штип) </li></ul><ul><li>Гоу Грин (Скопје </li></ul><ul><li>Гринер (Скопје </li></ul><ul><li>Глобал (Битола) </li></ul><ul><li>ЕкоНет (Скопје) </li></ul><ul><li>Еко-свест (Скопје) | </li></ul><ul><li>Извор (Кратово) </li></ul><ul><li>Планетум (Струмица </li></ul><ul><li>Центар за промоција на одржливи земјоделски практики и рурален развој - ЦеПроСАРД  (Скопје)  </li></ul><ul><li>Центар за одржлив развој на заедницата Дебар (Дебар) </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  9. 9. Колку е-отпад има? www.metamorphosis.org.mk
  10. 10. ИКТ опрема во домаќинствата www.metamorphosis.org.mk
  11. 11. Уреди кои не се во употреба, но се уште во домаќинствата www.metamorphosis.org.mk
  12. 12. Отфрлени уреди www.metamorphosis.org.mk
  13. 13. Нацрт Закон за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема www.metamorphosis.org.mk
  14. 14. Десет категории на производи <ul><li>големи дома ш ни апарати; </li></ul><ul><li>мали дома ш ни апарати ; </li></ul><ul><li>опрема за ИТ и телекомуникација; </li></ul><ul><li>опрема за забавна електроника; </li></ul><ul><li>опрема за осветлување; </li></ul><ul><li>електричен и електронски алат (освен големи непокретни индустриски орудија); </li></ul><ul><li>играчки, опрема за слободно време и спорт; </li></ul><ul><li>медицински апарати (освен апарати кои можат да предизвикаат радијација или инфекција); </li></ul><ul><li>инструменти за пратење и надзор и </li></ul><ul><li>аутомати. </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  15. 15. Обврзници/производители <ul><li>произведува и продава опрема под своја трговска марка , </li></ul><ul><li>препродава, под своја трговска марка, опрема произведена од страна на друг производител, со тоа што препродавачот не се смета за производител ако марката на изворниот производителот е наведена на опремата, или </li></ul><ul><li>поради вршење на својата дејност увезува опрема заради пуштање на пазар во Република Македонија или извезува опрема надвор од неа. </li></ul><ul><li>Ако опремата не е произведена во Република Македонија, тогаш за производител ќе се смета неговиот застапник во Република Македонија. </li></ul><ul><li>Како производител ќе се смета и правно или физичко кој како краен корисник заради свои потреби увезол опрема без посредник ; </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  16. 16. Јавни дебати <ul><li>Нацрт верзија на: www.moepp.gov.mk </li></ul><ul><li>Јавни дебати: </li></ul><ul><ul><li>Штип: 25 мај, 12 часот, Општина </li></ul></ul><ul><ul><li>Скопје: 30 мај, 12 часот, Стопанска комора </li></ul></ul><ul><ul><li>Охрид: 9 јуни, 13 часот, Општина </li></ul></ul><ul><li>Дел од проектот „Зајакнување на граѓанското учество во законодавниот процес“ на Националниот демократски институт (НДИ). </li></ul>www.metamorphosis.org.mk
  17. 17. Поддржете не ! <ul><li>Веб-сајт : www.e-otpad.mk </li></ul><ul><li>Профили на социјални медиуми : </li></ul><ul><li>Facebook: http://fb.me/bewman </li></ul><ul><li>Twitter: http://twitter.com/bewman_eu </li></ul><ul><li>Flickr: http://www.flickr.com/photos/bewman </li></ul><ul><li>LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/ </li></ul><ul><li>balkan-e-waste-management-advocacy-network </li></ul><ul><li>YouTube: </li></ul><ul><li>http://www.youtube.com/user/bewmaneu </li></ul>
  18. 18. Ви благодарам <ul><li>Elena Ignatova [email_address] twitter.com/ieli </li></ul>

  ×