Les tics a la banca online

317 views
271 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
317
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
94
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Les tics a la banca online

 1. 1. Manuel PÉREZ DE SILES JIMÉNEZ Elena GARCÍA LABRADOR Juan Antonio LISBONA RAMOS María Jesús PÉREZ OLTRA
 2. 2. L’ÚS DE LES TIC’S A LA BANCA ONLINE I EL “PHISING” COM A FRAU BANCARI Conèixer la banca online, la seva evolució i les seves avantatges iinconvenients. Conèixer els diferents tipus delictius relacionats amb l’ús d’Internet. Conèixer què és el “phishing” com a tipus més freqüent de frau. Analitzar aquesta pràctica i d’altres similars Integració del problema a nivell jurídic Efectes sobre els usuaris del fenomen i la jurisdicció al respecte Observació de casos, sentències i estadístiques. Extreure conclusions sobre el tema tractat.
 3. 3. Què és la banca online: Aquelles entitats que no basen la seva operatòria en una xarxa físicad’oficines, desenvolupant la seva activitat de manera virtual.Les tic’s a la banca online: La evolució de les tic’s i la seva consolidació a l’entorn domèstic ha obert un nou model de relacions empresa-client. El sector de la banca és un dels més afavorits, per les característiques dels seus serveis i productes no tangibles oferts. Tot i partir d’un període de recessió durant els inicis de segle, on els bancs es van mantenir tot i tenir pèrdues, aquest sector viu actualment el seu millor moment. En el projecte s’analitza la evolució de l’ús de la banca online tot tenint en compte els aspectes que més hi han impactat: aspectes de l’entorn, comparativa en relació a la banca tradicional, ...
 4. 4. TECNOLOGIA I COMUNICACIONS Accés a Internet. El percentatge de llars connectats a Internet ha augmentat en el que va d’any en mes de quatre punts percentuals, situant-se en el 65%, enfront al 61% que reflexen les dades de 2011. Millora qualitat comunicacions. Dos de cada tres llars disposen de connexió de banda ampla a Internet, un 8,0% mes que en 2011. La meitat de la població espanyola utilitza Internet a diari.ALIANCES BANCA / TECNOLÒGIQUES Aquestes aliances són d’especial interès donat que marquen les tendències futures en quant a la innovació de productes i serveis oferts. Amb aquestes aliances, la banca s’orienta principalment a la explotació del mòbil com a nou canal.ASPECTES CULTURALS I SOCIOLÒGICS Els països que disposen d’indicadors TIC superiors a la mitjana europea es troben, principalment, al nord d’Europa. Pel contrari, la majoria dels països més allunyats estan situats al sur i l’est de la unió europea. Cada cop més hi ha una integració de l’entorn virtual dins l’àmbit quotidià, promogut per les condicions beneficioses de serveis que operen a internet (principalment viatges i espectacles), la cultura cibernètica dels blogs, el correu electrònic, els xats, la compartició de dades i la utilització de certificats digitals per a la gestió de tràmits amb l’Administració.
 5. 5. CLIENT CLIENTREDUCCIÓ DE COSTOS SEGURETATMillors condicions de contractació. Aspecte clau en la evolució futura del sector,INFORMACIÓ especialment sensible als criteris de confiança iComparatives de les ofertes en el mercat. seguretat percebuts pel client.ELIMINACIÓ BARRERES GEOGR.Accés des de qualsevol indret. Comoditat Principals amenaces actuals:SERVEI 24H. - Phising (Pesca de contrasenyes)Major flexibilitat. Comoditat. - Pharming (Emulació de portals)RAPIDESAPERSONALITZACIÓMajor flexibilitat. Comoditat. ENTITAT ENTITATREDUCCIÓ DE COSTOS SEGURETATIncrement de beneficis. Despesa per fer front als fraus.ELIMINACIÓ BARRERES GEOGR. Frena lincrement del públic usuari.Globalització. No desplegament físic. COMPETITIVITATSERVEI 24H. Menor fidelització del client.Millor servei. SERVEI 24HRAPIDESA Cal adaptar i invertir en l’adaptació delsPERSONALITZACIÓ sistemes tecnològics. DESPESA TECNOLÒGICAConeixement del client. Increment dels costos operatius
 6. 6. Concepte: Són els actes delictius realitzats amb l’ús d‟ordinadors o mitjans electrònics, entant que aquestes conductes constitueixen l‟únic mitjà de comissió possible Tipologies o conductes ilegals: Falsificació de targes de crèdit. (art. 386 CP) D’estafa. (art. 248 CP) Contra la propietat intelectual. ( art. 270 CP) Contra la proipietat industrial. (art. 273 CP) Relatiu almercat i als consumidors. (art. 274 CP) Segons el bé jurídic protegit: La intimitat personal i familiar i la pròpia imatge L’honor i la integritat moral El patrimoni i la propietat intel·lectual
 7. 7. Concepte:suplantació didentitat amb la finalitat dapropiar-se de dades confidencials dels usuaris Com el realitzenconsisteix en lenviament de correus electrònics que, amb laparença de provenir de fonts fiables, intentan obtenir dades confidencials de lusuari. Mètode o manera Correu electrònic: el més utilitzat i conegut pels internautes Trucada telefònica SMS (missatge curt) Pàgina web o finestra emergent: són visualment molt similars a les de l’entitat suplantada
 8. 8. 1. Mantingui el programari del seu equip PC actualitzat. Instal·li un potent antivirus I un programa tallafocs.2. Protegeixi la seva clau.3. NO descarregueu ni obri arxius de fonts no fiables ni respongui als correus electrònics sospitosos.4. NO respongui a sol·licituds dinformació personal o financera a través de correu electrònic. Les seves entitats financeres mai ho fan.5. Comproveu que us trobeu en pàgines segures. La direcció de la pàgina ha de començar per https://6. Introduïu vostè mateix en el seu navegador la URL de la pàgina que desitgi, MAI els enllaços que li ofereixen.7. Assegureu-vos que el lloc web utilitza certificat de seguretat observant la icona del cadenat o de la clau en una zona segura. Comproveu que la data de caducitat i el domini del certificat estan vigents.
 9. 9. LEGISLACIÓ NACIONAL: Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de caràcter personal (LOPD) Reial Decret 1720/2007, de 21 de desembre, per el que s aprova el Reglament de desenvolupament de laLlei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal. Llei 34/2002, de 11 de juliol, de Serveis de la Societat de la Informació i Comerç Electrònic (LSSI-CE). Llei 59/2003, de 19 de desembre, de Firma Electrònica. Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 dabril, per el que saprova el text refós de la Llei de PropietatIntel·lectual (LPI), regularitzant, aclarint i harmonitzant les disposicions vigents en la matèria. Reial Decret 3/2010, de 8 de gener, pel que es regula lEsquema Nacional de Seguretat en l àmbit delAdministració Electrònica. Reial Decret 4/2010, de 8 de gener, pel que es regula lEsquema Nacional de Inter-operabilitat en làmbit delAdministració Electrònica. LEGISLACIÓ NACIONAL COMPLEMENTÀRIA: Llei 23/2006, de 7 de juliol, per la que es modifica el text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, aprovadapel Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 dabril. REIAL DECRET-LLEI 14/1999, de 17 de setembre, sobre signatura electrònica. Reial Decret 899/2009, de 22 de maig, pel que saprova la carta de drets de lusuari dels serveis decomunicacions electròniques. Llei 32/2003, de 3 de novembre, General de Telecomunicacions. LEGISLACIÓ EUROPEA: Directiva 2009/136/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre. Directiva 2009/140/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre.
 10. 10. Tribunal Supremo, Sala Segunda, de lo Penal, Sentencia de 16 Mar. 2009, rec.916/2008. Audiencia Nacional, Sala de lo Penal, Sección 3ª, Auto de 18 Feb. 2008, rec.49/2007. Audiencia Nacional, Sala de lo Penal, Sección 4ª, Sentencia de 23 Abr. 2010, rec.60/2009. Audiencia Provincial de Valladolid, Sección 4ª, Sentencia de 21 Jun. 2010, rec.34/2009. Audiencia Provincial de Valladolid, Sección 1ª, Sentencia de 10 Mar. 2010, rec.280/2009. Audiencia Provincial de Burgos, Sección 1ª, Sentencia de 14 Dic. 2007, rec. 22/2007. Audiencia Provincial de Barcelona, Sección 16ª, Sentencia de 15 Sep. 2011, rec.923/2009. Audiencia Provincial de Les Illes Balears, Sección 1ª, Sentencia de 14 Sep. 2010, rec.304/2009. Juzgado de Primera Instancia N°.. 6 de Murcia, Sentencia de 30 Mar. 2007, proc.112/2007.
 11. 11. Phishing és un delicte destafa a través de la xarxes virtuals. Habitualment es realitza suplantant la identitat dentitats bancàries enlínia i serveis de pagaments a través de la xarxa. Si no tens cura és fàcil caure en el parany. Hi ha una gran desinformació sobre aquest tipus de delicte. Els usuaris no estan prou protegits davant daquests atacs. Són necessàries iniciatives que informin obertament sobre aquest noudelicte, especialment les entitats financeres. Facilitar les denúncies de Phishing a través de la xarxa.

×