Your SlideShare is downloading. ×
Mjedisi organizacional
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Mjedisi organizacional

2,277
views

Published on


0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
2,277
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. UNIVERSITETI I PRIZRENIT Administrim Biznesi Lënda BAZAT E MENAXHIMIT Izet Çelaj, MSc - MBA Prizren, 18 Nëntor 2010
 • 2. MJEDISI MENAXHERIAL
  • Definimi i mjedisit menaxherial
  • Mjedisi Organizacional
  • Mjedisi Global – Menaxhimi në Mjedisin Global
  • Kultura organizative dhe mjedisi:Kufizimet
  • Pergjegjesia shoqerore dhe Etika e menaxherit
 • 3. Mjedisi organizacional
  • Mjedisi Orgazicional : ato forca që janë jashtë kufijve të saj e që mund të ndikojnë në të.
   • Forcat mund të ndryshojë me kalimin e kohës dhe janë të përbërë nga Mundësitë dhe Kërcënimet (Opportunities and Threats).
  • Mundësitë : hapje për menaxherët për të rritur të ardhurat apo tregjet e hapura..
   • Teknologjitë e reja, tregje të reja dhe idetë e reja.
   • Kërcënimet : çështjet që mund të dëmtojë një organizatë, recesionet ekonomike, mungesa e naftës
   • Menaxherët duhet të kërkojnë për mundësitë dhe për t’i shmangin kërcënimet.
 • 4. Forcat e Mjedisit Organizacional Distributorët Firma Detyra e Mjedisit Furnizuesit Konkurenca Konsuma- torët Mjedisi i Përgjithshëm Forcat Ekonomike Forcat Globale Forcat Socio-kulturore Forcat Demografike Forcat Teknologjike Forcat Politiko& Ligjore
 • 5. Detyra e Mjedisit Global Furnizuesit Distributorët Konsumatorët Konkurenca Forcat që ofrojnë Mundësitë dhe Kërcënimet
 • 6. Detyra e Mjedisit (Task Environment)
  • Detyra e Mjedisit * : forcat nga furnizuesit, distributorët, konsumatorët, dhe konkurrentët.
  • Furnizuesit: i sigurojnë organizatës inpute.
  • Menaxherët duhet të sigurojnë të dhëna nga burime të besueshme .
  • Furnizuesit sigurojnë lëndët e para, komponentet, dhe madje edhe punën
    • Duke punuar me furnizuesit mund të jetë e vështirë për shkak të mungesave, sindikatave apo dhe mungesës së substituteve (zëvendësuesve).
    • Furnizuesit e sendeve që mund të jenë të pakta mund të ngrisin çmimin dhe janë në një pozitë të mirë gjatë negociatave.
    • Menaxherët shpesh preferojnë të kenë më shumë furnizues për të njëjtin produkt apo të ngjajshëm.
   • * Detyra e mjedisit përfshin sektorët me të cilat organizata ndërvepron direkt dhe që kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në aftësinë e organizatës për të arritur qëllimet e veta.
 • 7. Detyra e Mjedisit (Task Environment)
  • Distributorët : organizata që të ndihmojnë të tjerët për të shitur mallrat
   • “ Compaq Computer” fillimishtë ka përdorur dyqane të posaçme kompjuterike për shitjen e kompjuterëve të tyre,
   • por më pas ato fillojnë të shiten nëpër dyqane tjera (discounte) për të zvogëluar shpenzimet.
   • Disa shpërndarës si “Wal-Mart” kanë fuqi të fortë negociuese.
    • Ata mund të rrezikojnë me moskujdesin e tyre ndaj produktit tuaj.
  • Konsumatorët : njerëzit që blejnë mallrat.
   • Zakonisht, ka disa grupe të konsumatorëve.
   • Për Compaq-un, ata janë: biznesi, shtëpitë apo blerësit qeveritar.
 • 8. Detyra e Mjedisit
  • Konkurenca: organizata tjera që prodhojnë mallra të ngjashme.
  • Rivaliteti ndërmjet konkurrentëve është zakonisht forca
  • më serioze me të cilën përballen menaxherët.
  • Niveli i lartë i rivalitetit shpesh do të thotë çmime më të ulta.
    • Bëhet vështirë për të arritur tek fitimi.
   • Barrierat e hyrjes I mbajnë konkurrentët e rinjë jashtë dhe
   • kjo si rezultat:
    • Ekonomizimi: avantazhi I shpenzimeve për shkak të
    • volumit të prodhimit.
    • Lojaliteti (besnikëria) ndaj produktit (Brand loyalty): konsumatorët preferojnë një produkt të caktuar.
 • 9. Cikli jetësor industrial Lindja Rritja Shakeout Pjekuria Rënia
 • 10. Cikli jetësor industrial
  • Reflekton ndryshimet që ndodhin në industri me kalimin e kohës.
  • Firmat (kompanitë) kërkojnë të zhvillojnë teknologji të reja.
   • Shembulli i kasetave VHS vs. Betamax në video ose 8-mm ,kurse tani kemi CD.
  • Faza e Rritjes: Produkti fiton pranueshmërinë e konsumatorëve dhe zhvillohet shpejtë.
   • Firmat e reja hyjnë në industri apo degë, përmirësohet prodhimi, paraqiten distributorët.
 • 11.
  • Faza Shakeout : në fund të rritjes, ka një kërkesë të ngadalësuar të konsumatorëve.
   • CRivaliteti rritë konkurencën, çmimet bien.
   • F irmat më pak efikas e dështojnë dhe e braktisin industri në .
  • Faza e Pjekurisë: shumica e konsumatorë ve kanë blerë produkti n , rritja është e ngadalsh me.
   • Marrëdhëniet midis furnizues ve dhe distributorë ve më të qëndrueshme .
   • Zakonishtë, industria dominohet nga disa firma të mëdha.
  • Faza e Rrënjes: rënie e kërkesës për produktin.
   • Çmimet bien, firmat më të dobët a e lënë industri n ë
  Cikli jetësor industrial
 • 12. Forcat e Mjedisit të Përgjithshëm (Global) Sistemet Politike & Ligjore Sistemi Ekonomik Sistemet Socio- kulturale Forcat që ofrojnë Mundësitë dhe Kërcënimet
 • 13. Mjedisi i përgjithshëm
  • Përbëhet nga çështjet e gjëra ekonomike, teknologjike, demografike dhe të ngjashme .
   • Menaxherët zakonisht nuk mund të ndikojnë ose t’i kontroll ojnë ato.
   • Këto f orca kanë ndikim të thellë në firmë .3
   • Forcat Ekonomike: ndikojnë në ekonominë kombëtare dhe në organizatën.
   • Përfshi jnë ndryshimet e normave të interesit, normat e papunësisë, rritjen ekonomike.
   • Kur ka një ekonomi të fortë, njerëzit kanë më shumë para për të shpenzuar në mallra dhe shërbime .
 • 14.
  • Forcat Teknologjike: aftësitë & pajisjet e përdorura për dizajn, prodhim dhe distribuimin.
   • Rezulton me mundësi të reja apo edhe kërcënime për menaxherët.
   • Shpesh shkaktojnë që produktet të vjetrohen shumë shpejt.
   • Mund të ndryshojë menaxhimin tonë.
  • Forcat Socio-kulturore: rezultat i ndryshimeve në kulturën sociale apo kombëtare të shoqërisë.
   • Struktura sociale i referohet marrëdhënieve mes njerëzve dhe grupeve.
    • Shoqëri të ndryshme kanë struktura shumë të ndryshme shoqërore .
   • Kultura Kombëtare përfshinë vlerat që e karakterizojnë një shoqëri.
    • Vlerat dhe normat ndryshojnë shumë në të gjithë botën.
   • Këto forca ndryshojnë mes kulturave dhe me kalimin e kohës.
  Mjedisi i përgjithshëm
 • 15.
  • Forcat Demografike: rezultat i ndryshimeve në përbërjen, natyrën dhe shumëllojshmërinë e popullsisë .
   • Kjo përfshinë gjininë, moshën, origjinën etnike,etj.
    • Për shembull, gjatë 20 viteve të fundit, në fuqinë punëtore gratë kanë një numër në rritje .
   • Aktualisht, shumica e vendeve industriale janë në mosh ë n e “ plakjes ” (aging) .
    • Kjo do të ndryshojë mundësitë për firmat që konkurrojnë në këto fusha. K ërkesa të reja për kujdesin shëndetësor, që të asistoj jet esën mund të parashikohet
  Mjedisi i përgjithshëm
 • 16.
  • Forcat Politiko-ligjore: rezultat i ndryshimeve në arenën politike
  • Këto janë parë shpesh në ligjet e një shoqërie .
   • Sot, është prezent de-rregullimi i shumë firmave shtetërore.
  • Forcat Globale: rezultat i ndryshimeve në marrëdhëniet ndërkombëtare midis vendeve.
   • Ndoshta më e rëndësishme është rritja e integrimit ekonomik të vendeve.
   • Marrëveshja e Tregtisë së lirë (GATT, NAFTA, EU) zvogëlon barrierat për tregti.
   • Ofrojnë mundësi të reja dhe poashtu edhe kërcënime p ë r menaxherë t .
  Mjedisi i përgjithshëm
 • 17. Menaxhimi i Mjedisit Organizacional
  • Menaxherët duhet të masin kompleksitetin e mjedisit dhe shkallën e ndryshimit të mjedisit
  • Kompleksiteti Mjedisor: merret me numrin dhe ndikimin e mundshëm të forcave të ndryshme në mjedis.
   • Menaxherët duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje forcave me ndikim më të madh.
   • Zakonishtë, sa më e madhe organizata, aq më i madh numri i forcave që menaxherët duhet të mbikqyrin.
   • Sa më shumë forca, aq më komplekse bëhet puna e menaxherit.
 • 18.
  • Ndryshimet e Mjedisit: i referohen shkallës sipas së cilës forma,detyrat dhe mjedisi i përgjithshëm ndryshojnë me kalimin e kohës.
   • Shkalla e ndryshimeve është vështirë të parashihet.
   • Rezultatet e ndryshimeve është edhe më e vështirë t’i identifikojmë.
  • Menaxherët në këtë mënyrë nuk mund të je n ë të sigurt se veprimet e ndërmarra sot do të je n ë të përshtatshme në të ardhmen duke patur parassysh ndryshime t e reja.
  Menaxhimi i Mjedisit Organizacional
 • 19. Reduktimi i Ndikimit Mjedisor
  • Menaxherët munt të zvoglojnë kërcënimet mjedisore duke reduktuar numrin e forcave.
   • Të gjitha nivelet e menaxherëve duhet të punojnë për të minimizuar ndikimin e mundshëm të forcave të mjedisit .
 • 20. Struktura Organizacionale
  • Menaxher ë t mund t ë krijojn ë struktura t ë reja organizative p ë r tu p ë rballuar me ndryshimet.
   • Shumë firma/kompani përdorin departamente të veçanta për t’iu përgjigjur ç do force.
  • Menaxherët poashtu krijojnë struktura mekanike apo organike.
   • Struktura mekanike - ka autoritet të centralizuar.
    • Rolet janë qartesishtë të specifikuara.
    • Kjo është mirë për mjedisin që ndryshon ngadalë.
   • Struktura organike – autoriteti i decentralizuar.
    • Rolet mbivendosen, duke siguruar përgjigje të shpejtë ndaj ndryshimit.
 • 21. “ Nxënia e hapit” (Boundary Spanning)
  • Menaxherët duhet të kenë qasje në informatat e nevojshme për të parashikuar çështjet e ardhshme .
   • “ Nxënia e hapit” është praktikë që është e lidhur me njerëzit jashtë organizatës.
   • Kërkohen mënyra për t‘iu përgjigjur ndikimit përmes perceptimit të palëve të interesuara.
   • Duke fituar informacion nga jashtë , menaxherët mund të marrin vendime më të mira lidhur me ndryshimin.
   • Sa më shumë nivele menaxheriale që përfshihen aq më i mirë do të jetë vendimi menaxherial.
 • 22. Rroli i nxënjes së hapit Menaxherët e nxënies së hapit (kufirit) rroli i “ feedback”-ut dhe informata për menaxherët tjerë.
 • 23. Skanimi dhe Monitorimi
  • Skanimi i Mjedisit është një aktivitet i rëndësishëm i nxënjes së hapit” .
   • Përfshin ë lex imin e revistave tregtare/ekonomike , pjesëmarrja në panaire dhe të ngjashme .
  • Filtrimi i informatave: çelësi kufitar vendos se cilat informacione t’i lejoj në organizatë e çfarë të mban jashtë saj .
   • Duhet të kihet kujdes mos me paragjyku se çfarë vjen.
  • Marrëdhëniet ndër-organizacionale: firmat klanë nevojë për aleanca globale që t’I utilizojn resurset.
   • Menaxherët mund të bëhen agjentë të ndryshimit dhe të ndik ojnë n ë mjedis.
 • 24. Ndryshimi si proces i dyanshëm Mjedisi Organizata Ndryshimi në mjedis ndikon Veprimet menaxheriale kanë ndikim (impakt)
 • 25. Mjedisi i Përgjithshëm (Global)
  • Në të kaluarën, menaxherët e kanë shikuar mjedisin global si të mbyllur .
   • Çdo vend apo treg sypozohej të jetë i izoluar nga të tjerët.
   • Firmat nuk merrnin në konsideratë konkurencën globale, exportin.
  • Mjedisi I sotëm është shgumë më ndryshe.
   • Menaxherët duhet pta shohin ate si një treg të hapur.
   • Organizatat blejnë dhe shesin në mbarë botën.
   • Menaxherët kanë nevojë të mësojnë të garojnë globalishtë.
 • 26. Barrierat Tarifore
  • Një tarifë është një barrier për tregtinë.
   • Tarifat janë tatime të vendosura mbi importet.
   • Ato mbrojnë vendet e punës në vendet e origjinës.
   • Vendet tjera zakonishtë “haskmerren” pra ia kthejnë me të njëjtën masë.
  • Tregtia e lirë: në një marrëveshje të tregtisë lirë , çdo vend kërkon të specializohet në gjërat/produktet që ata i bëjnë më me efikasitet.
   • Në se India është më efikas e në bërjen e tekstileve, dhe SHBA- të në bërjen e programeve kompjuterike, atëherë secili vend duhet të përqëndrohet në atë çka bënë më së miri.
 • 27. Barrierat Kulturore& Distanca (Largësia)
  • Shkaku i dytë kryesor i barrierave tregtare.
   • Distanca - tregjet e mbyllura saqë menaxherët ishin të shqetësuar.
   • Komunikimi mund të jetë i vështirë.
   • Gjuhët dhe kulturat janë të ndryshme.
  • Gjatë 50 viteve të fundit, komunikimi dhe transporti janë përmirësuar dukshëm.
   • Aeroplanët, fibrat optikë, satelitët - kanë mundësuar transport dhe komunikim të shpejtë dhe të sigurtë.
   • Këto kanë zvogëluar dallimet kulturore poashtu.
 • 28. Efekti tek Menaxherët
  • Rënia apo ulja e barierave ka hapur mundësi të reja për menaxherët.
   • Menaxherët jo vetëm se mund të shesin mallra dhe shërbime por poashtu të blejnë komponente dhe resurse globalishtë.
  • Menaxherët tani përballen me një punë më dinamike dhe më emocionuese për shkak të konkurrencës globale..
 • 29. Ndryshimi i Forcave Politike dhe Ekonomike Rusia 1985 Rusia 1995 Demokratike Liritë Politike Totalitarizmi Kina 1985 Kina 1995 E Komanduar Tregu i lirë Mikse Liritë Ekonomike Britania 1985 Britania 1995 Hungaria 1985 Hungaria 1995
 • 30. Modeli i Hofstede’s - Model i Kulturave Nacionale Individualizmi Distanca e Fuqisë së Ultë Të Orientuar kah Arritjet Shmangie e Paqartësisë së Ultë Orientimi Afat Shkurtër Kolektivizmi Distanca e Fuqisë së Lartë Të Orientuar kah Kultivimi Shmangie e Paqartësisë së Lartë Orientimi Afat Gjatë
 • 31. Individualizmi vs. Kolektivizmi
  • Individualizmi: botëkuptimi që çmom vlerat dhe liritë individuale dhe vet-shprehjen.
   • Zakonisht ka një besim të fortë në të drejtat personale dhe duhet të gjykohet nga arritjet .
  • Kolektivizmi: botëkuptimi që çmom vlerat dhe liritë e grupit mbi individin.
   • I përhapur në Komunizëm.
   • I përhapur në Japoni, poashtu.
  • Menaxherët duhet të kuptojnë se si punëtorët e tyre iu qasen kët yre çështje ve.
 • 32. Koncentrimi i Fuqisë (shoqërore)
   • Në shoqëritë me koncentrim të lartë të fuqisë, hendeku midis të pasurve dhe të varfërve bëhet shumë i gjerë.
   • Në shoqëritë me koncentrim të ultë të fuqisë, çdo hendek mes të pasurve dhe të varfërve është ulur përmes tatimeve dhe programeve të mirëqenies.
    • Shumica e kulturave perëndimore (SHBA, Gjermania, Mbretëria e Bashkuar) kanë distancë relativisht të ulët të pushtetit dhe të individualizmit të lartë .
    • Shumë vende të varfra ekonomikisht , si Panama, Malajzia kanë distancë relativishtë të lartë të pushtetit dhe të individualizmit të ulët .
 • 33. Arritjet vs Kultivimi
  • Shoqëritë e orientuara kah arritjet çmojnë këmbënguljen, performancën, suksesin.
   • Shoqëritë janë të orientuara kah rezultati.
  • Shoqëritë e orientuara kah kultivimi çmojnë kualitetin e jetës, marrëdhëniet personale, shërbimet.
  • SHBA -të dhe Japonia janë të orientuar kah arritjet, ndërsa Suedia dhe Danimarka janë më shumë të orientuar a kah kultivimi.
 • 34. Shmangia e Pasigurisë
  • Shoqëritë dhe njerëzit dallojnë për kah gadishmëria e tyre për të ndërmarr rrezikun.
  • Shmangia e pasigurisë së ultë (SHBA, Hong Kong u ), çmojnë diversitet in dhe toler ojnë dallimet .
   • Toleroj n ë një gamë të gjerë të mendimeve dhe besimeve .
  • Shmangia e pasigurisë së lartë (Japonia dhe Franca) janë më të ngurtë dhe nuk tolerojnë njerëzit që vepr ojnë ndryshe .
   • Pritet një konformitet i lartë ndaj normave.
 • 35. Perspektiva Afatgjate
  • Qasja e Perspektivës afatgjate është e bazuar në vlerat e kursimit dhe persistencës (këmbëngulësisë).
   • Taivani dhe Hong Kongu janë kultura që bëjnë pjesë në qasjen e perspektivës afatgjate.
  • Qasja e Perspektivës afatshkurter kërkon ruajtjen
  • e stabilitetit personal apo lumturi tani
   • Franca dhe SH.B.A-të janë shembuj të kësaj qasjeje.
 • 36. Ekspansioni (Zgjerimi) Ndërkombëtar
  • Importimi dhe Eksportimi: metodë më pak komplekse e zgjerimit .
   • Exportimi: firma/ kompania shet produkte të bëra jashtë vendit.
   • Importimi: firma/kompania shet produkte të bëra jashtë vendit .
   • Licencimi: firma/kompania l ejon një organizatë të huaj të fortë për të bërë shpërndarjen e mallrave për një tarifë /kompensim .
   • I ndihmon firmës vendore pasi që ajo nuk ka nevoj për të ngritur një prodhim apo rrjet shpërndarjeje të plotë.
  • Franchisa: kompania shet një organizat e të huaj të drejt ën për të përdorur emrin e markës dhe know-how në këmbim të pagesës dhe p ë rqindje s nga fitimi.
 • 37. Opcionet Ndërkombëtare
  • Aleancat Strategjike: menaxherët bashkojnë resurset me një kompani të jashtme dhe të dyja ndajnë rrezikun dhe fitimin.
   • Lejon firmën/kompaninë për të mbajtur kontrollin e që është problem me rastin e eksportimi t , licencimi t , dhe franchis es.
  • Tërësishtë në pronësi të huaj: firm a investon në operacionet e prodhimit në një vend të huaj.
   • Shumë firma japoneze të veturave kanë bërë këtë në SHBA .
   • Kjo është shumë e shtrenjtë, por mund të jap kthim të lartë të mjeteve .
 • 38. Ekspansioni (Zgjerimi) Ndërkombëtar Importimi Eksportimi Liçencimi Franchisa Nderm. E Perbashket Aleancat Strategjike Tërësisht në pronësi të Jashtme Ultë Lartë Niveli i përfshirjes së jashtme dhe investimet e nevojshme nga një organizatë globale
 • 39.
  • Pyetje ?