Marketing 12

2,321 views
2,188 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,321
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
37
Actions
Shares
0
Downloads
33
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Marketing 12

  1. 1. 1/17/2011 Ligjerata e XII Linjat e marketingut dhe menaxhimi i kanaleve të distribuimit Ligjërues: Leonard Gjibexhi MBA (Kotler & Armstrong, 2008). Produkti Promocioni Çmimi  Një nga katër elementet e Marketing Miks që Distribucioni ka për detyrë: ◦ Krijoje kontaktet me konsumatoret; ◦ Shese produktet dhe ◦ Bart produktet prej ndermarrjes deri te konsumatoret (Logjistika). Krijimi i vlerave distribuese PRODHUESI 0- niveli I KD Blerja është bërë nëpërmejt Prodhuesi Konsumatori kanaleve Blerja është tradicionale të bërë furnizimit 1- niveli I KD nëpërmjet SHITËSI ME rishitësit në SHUMICË Prodhuesi SH. Pakice  Konsumatori internet SHITËSI – 2- Nivele te KD INTERNET Blerja është bërëProdhuesi  Sh. Shum. Sh. pakice  konsumatori direkt nga prodhuesi SHITËSI ME PAKICË 3- Nivele te KDProdhues.  Sh. shumice Agj. tregtar  Sh. pakice  konsumatori KONSUMATORI 1
  2. 2. 1/17/2011 Arsyet për perdorimin e kanaleve të distribuimit* Shumë prodhues kanë mungesë të mjetëve financiare; 1 2* Shitja e drejtpërdrejtë e produkteve konsumatorëve final do t’i detyronte 3 prodhuesit që të bëhen ndërmjetës edhe për produkte të tjera komplementare. 4 A. Nr. I kontakteve* Prodhuesit të cilët janë në gjendje financiare ta krijojnë rrjetin e vet të 5 pa distribucionin shpërndarjes ,në shumicen e rasteve e shikojnë si më të arsyeshem që ato mjete 6 PxK=3X3=9 t’i investojnë në veprimtainë e vet kryesore (në prodhim)* Shfrytëzimi i ndërmjetësve në masë të madhe i zvogëlon shpenzimet e 7 shpërndarjes, problemet e kthimeve dhe lehtson logjistikën. 8 9 = Prodhuesi = Konsumatoret (Kotler & Armstrong, 2008). Si distribucioni i zvogelon nr. e trensaksioneve? Hulumtimi 1 Transferimi 4 B. Nr. I kontaktëve Promovimi me distributor P+K=3+3=6 K.Dis 2 5 Marrja e rezikut Kontaktimi 6 Financimi Adaptimi 3 Distribuimi fizik Negocimi P= Prodhuesi = Konsumatori = Distributori (Kotler & Armstrong, 2008). (Kotler & Armstrong, 2008).  Integrimi vertikal  Integrimi vertikal  Integrimi horizontal dhe - në integrim administrativ  Integrimi shumekanalesh. - në integrim korporativ - në integrim kontraktues  Integrimi horizontal  Integrimi i distribuimit shumkanalësh (të kombinuara apo multi-kanalësh) A*: liber; sekretari I partise; gryrese te dhembeve; 30.02.1912; burri koka… 2
  3. 3. 1/17/2011 Kanali tradicional Prodhuesi (konvencional) Prodhuesi Dy apo mw shumw kompani bashkëpunojnë Një kanal i cili apo bashkohen për të përcjellur një konsistin në një apo më shume Sh. me mundësin të re tregu. shembull Sh. me pakic Sh. me shumic kriues të të ardhurave në shumic ëal-Mart McDonald’s konsumatori mënyrë të Kanali vërtikal pamvarur, prodhuesi, sh.me Një kanal në të cilin shumic, dhe sh.me prodhuesi, sh.me Sh. me pakic pakic në menyrë të shumic dhe sh.me McDonald’s i vendosur në dyqanet e Wal-Mart veqant kërkojnë maksimizimin e pakic reagojnë si një sistem i përfiton nga frekuentimi i larë i njerëzve dhe profitit. unifikuar. Një kanal Wal-Mart mban blersit e uritur në vend se të posedon apo është i Konsumatori Konsumatori kontraktuar me dy shkojnë të ushqehen ndokund tjetër. të tjerët dhe pashkëpunojnë si një trup. Shembull, (Kotler & Armstrong, 2008). ZARA Karekteristikat e Numri, Shpërndarja gjeogerafike, Kanalet e preferuara, Shembull; Prodhuesi Shembull; konsumatorit Sjelljet e blerësve, Përdorimi i teknologjisë. CALYX & Caterpillar COROLLA Karakteristikat e Çmimi për njesi, Qëndrueshmeria, Masiviteti, Standartizimi, produkteve Nevoja për instalime dhe meremetime. Distributori Karakteristikat e - Disponueshmëri, Gatishmëria për transp. e prod, ndërmjetësve Sherbimet e tregut, Funk. e favorizuara të distribuimit,Katalogjet, Sh.me pakic Mundësia për konflikt.telefoni, Forcainterneti Dilerët shitëse Karakteristikat e Numri dhe madhësia, Strategjia e distribuimit, Kushtet konkurencës financiare, Madhësia e linjave të prod, prod.mikse, Objektivat,Strategjitë, dhe Buxheti, Përparsit dhe dobesitë. Konsumatori Konsumatori Konsumatori Konsumatori Karakteristikat Kushtet ekonomike, Qështjet poltike, Ligjet, Rregullat,dhe Segmenti 1 Segmenti 2 Segmenti 3 Segmenti 4 rrethuese Etika, Ndryshimet kulturore dhe sociale, Ndryshimet teknologjike.Ditëve të sotme, pothuajse të gjitha kompanit të madha dhe të vogla të njohura, Karakteristikat e Madhësia dhe shpërndarja e tregut, Kushtet financiare,bëjnë shprëndarjen e produkteve përmes distribuimit shumkëndësh apo Madhësia e linjave të prod.Prod.miks, Aftësia për te ndërmarrjesmulti-kanalesh, i atakojnë konsumatorët përmes telefonit, internetit dhe permbushur funksionin distribues, Qëllimet, Strategjija, dhe Buxheti, Përvoja e kanaleve, Përparsit dhe dobësitëpërmes degëve perfaqësuese . (“Thirr, kloko, vizito”) Shembulli HP (Kotler & Armstrong, 2008). • Menaxheri duhet të kontrollojë KD me qwllim që të :  Intervenojë gjatë paraqitjes te problemeve të Kriteret për zgjedhjen e ndryshme dhe t’i mbajë interesat e veta në kanaleve të distribuimit treg.  Ta ruajë dhe ta rrisë reputacionin e ndërmarrjes dhe të markave të produkteve të veta në treg.  Komunikojë më lehtë me konsumatorët e vetë Kriteri Kriteri i Kriteri i ekonomk kontrollit adaptimit në treg. 3
  4. 4. 1/17/2011 Objektivat e SAD janë:  Efikasiteti - (shpenzimet më të vogla, arritja në  Strategjia intenzive’ kohë të paraparë dhe ruajtja e cilësive të  Strategjia selektive dhe produkteve),  Strategjia ekskluzive.  Efektiviteti - (realizimi i shkallës më të lartë të rentabilitetit nëpërmjet raporteve të volitshme : shpenzimet ,vëllimi ishitjes dhe fitimi),  shkalla e përmbushjes më efikase e kërkesave të konsumatorëve. Llojet e konflikteve ne KD shitja në numër i Konfliktet vertikale Konfliktet horizontale një treg të madh i gjerë -orbit ndërmjet. Prodhues Prodhues it it shitja në numër i një treg të caktuar i zgjedhur- ndërmjet. mobilje Ndërmjet Ndërm. A Ndërm. B ësit numër i shitja në vogël i një treg të ndërmjet. Konsuma Konsumatorët caktuar- automobila torët A ju dhuruan Ky ka vetëm këpucë NIKE e një lloj Fitues është shitësi që ka ju dëshironit këpucësh.... bërë shitje të sukseshme që mbeshtetet në: ADIDAS?1. Krijimin e Konsumatorit lojal,2. Rritjen e fitimit të ndërmarrjes nëpërmjet kenaqjes te konsumatorit. 4

×