Your SlideShare is downloading. ×
0
The technique behind the words
Recognizing Figurative Language
The opposite of literal language is figurative language.
Figurative language is language t...
Recognizing Literal Language
“I’ve eaten so much I feel as if I could
literally burst!”
In this case, the person is not u...
What is figurative language?
Whenever you describe something by
comparing it with something else,
you are using figurativ...
Types of Figurative Language
Imagery
Simile
Metaphor
Alliteration
Personification
Onomatopoeia
Hyperbole
Idioms
Imagery
Language that appeals to the senses.
Descriptions of people or objects stated
in terms of our senses in the reade...
sight: the rose is bright red
hearing: it sounds like the chirping of
several birds, with their high voices.
smell: the ai...
Simile
A figure of speech which involves a
direct comparison between two unlike
things, usually with the words like or as...
Metaphor
A figure of speech which involves an implied
comparison between two relatively unlike things
using a form of be....
AlliterationRepeated consonant sounds occurring at the
beginning of words or within words.
Example:
1. She was wide-eyed ...
Personification
A figure of speech which gives the qualities of a
person to an animal, an object, or an idea.
Example: “T...
Hyperbole
An exaggerated statement used to
heighten effect. It is not used to mislead
the reader, but to emphasize a poin...
Onomatopoeia
The use of words that mimic
sounds.
Example:
The firecracker made a loud ka-
boom!
Idioms
An idiom or idiomatic expression refers to a
construction or expression in one language
that cannot be matched or ...
Choose the best answer.
The sea licked the grass at the
edge of the shore.
1. The sentence above is an
example of a/an
a. ...
You're just throwing money down
the drain.
2. The above sentence is an
example of a/an
a. metaphor
b. idiom
c. personifica...
These walls have ears.
3. The sentence above is an example
of a/an
a. simile
b. personification
c. metaphor
d. idiom
His room was a junk pile.
4. The sentence above is an
example of a/an
a. simile
b. metaphor
c. personification
d. idiom
The train was an angry animal
roaring down the tracks.
5. The above sentence is an example
of a/an
a. metaphor
b. simile
c...
The mother is a tigress in
defending her children.
6. The above sentence is an
example of a/an
a. idiom
b. metaphor
c. sim...
The baby's skin was like a rose
petal.
7. The above sentence is an
example of a/an
a. personification
b. idiom
c. metaphor...
8. His pen flew across the page,
frantically trying to catch up to
what the teacher was saying.
The above sentence is an e...
The moonless night was dark as
black velvet.
9. The above sentence is an
example of a/an
a. simile
b .metaphor
c. idiom
d....
The sheets hanging on the
clothesline danced in the wind.
10. The above sentence is an
example of a/an
a. simile
b. person...
The hungry waves grabbed our
sand castle and pulled it into the
foamy sea.
11. The above sentence is an
example of a/an
a....
The bacon was sizzling in the frying
pan.
12. The above sentence is an example
of a/an
a. personification
b. hyperbole
c. ...
Some students would rather eat
dirt and die than have to sit down
and read a book.
13. The above sentence is an
example of...
Jovial Jake joined Judy for juice.
14. The above sentence is an
example of a/an
a. onomatopoeia
b. hyperbole
c. personific...
Pop bottle, pop bottles in pop
shops.Pop bottles, pop bottles, little
Pops drops
15. The above sentence is an
example of a...
Answers
1. b 6. b 11. b
2. b 7. d 12. c
3. b 8. a 13. b
4. b 9. a 14. d
5. a 10. b 15. a
Teaching Similes and MetaphorsAlliteration Lesson Plan and Resources
http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/1alli...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Poetic devices

5,717

Published on

Published in: Education, Technology
1 Comment
11 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total Views
5,717
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
342
Comments
1
Likes
11
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Poetic devices"

  1. 1. The technique behind the words
  2. 2. Recognizing Figurative Language The opposite of literal language is figurative language. Figurative language is language that means more than what it says on the surface. It usually gives us a feeling about its subject. Poets use figurative language almost as frequently as literal language. When you read poetry, you must be conscious of the difference. Otherwise, a poem may make no sense at all.
  3. 3. Recognizing Literal Language “I’ve eaten so much I feel as if I could literally burst!” In this case, the person is not using the word literally in its true meaning. Literal means "exact" or "not exaggerated." By pretending that the statement is not exaggerated, the person stresses how much he has eaten. Literal language is language that means exactly what is said. Most of the time, we use literal language.
  4. 4. What is figurative language? Whenever you describe something by comparing it with something else, you are using figurative language.
  5. 5. Types of Figurative Language Imagery Simile Metaphor Alliteration Personification Onomatopoeia Hyperbole Idioms
  6. 6. Imagery Language that appeals to the senses. Descriptions of people or objects stated in terms of our senses in the reader’s mind. • Sight • Hearing • Touch • Taste • Smell
  7. 7. sight: the rose is bright red hearing: it sounds like the chirping of several birds, with their high voices. smell: the air smells like going to the countryside. fresh and green. no smell of smoke but the fresh waters and the leaves. touch: it feels bumpy yet gives off a welcoming warmth taste: it tastes sweet yet spicy at once, with a tinge of orange taste.
  8. 8. Simile A figure of speech which involves a direct comparison between two unlike things, usually with the words like or as. Example: The muscles on his brawny arms are strong as iron bands.
  9. 9. Metaphor A figure of speech which involves an implied comparison between two relatively unlike things using a form of be. The comparison is not announced by like or as. Example: The road was a ribbon wrapped through the desert.
  10. 10. AlliterationRepeated consonant sounds occurring at the beginning of words or within words. Example: 1. She was wide-eyed and wondering while she waited for Walter to waken. 2. She sells seashells by the seashore'.
  11. 11. Personification A figure of speech which gives the qualities of a person to an animal, an object, or an idea. Example: “The wind yells while blowing." The wind cannot yell. Only a living thing can yell.
  12. 12. Hyperbole An exaggerated statement used to heighten effect. It is not used to mislead the reader, but to emphasize a point. Example: She’s said so on several million occasions.
  13. 13. Onomatopoeia The use of words that mimic sounds. Example: The firecracker made a loud ka- boom!
  14. 14. Idioms An idiom or idiomatic expression refers to a construction or expression in one language that cannot be matched or directly translated word-for-word in another language. Example: "She has a bee in her bonnet," meaning "she is obsessed," cannot be literally translated into another language word for word.
  15. 15. Choose the best answer. The sea licked the grass at the edge of the shore. 1. The sentence above is an example of a/an a. simile b. personification c. metaphor d. idiom
  16. 16. You're just throwing money down the drain. 2. The above sentence is an example of a/an a. metaphor b. idiom c. personification d. simile
  17. 17. These walls have ears. 3. The sentence above is an example of a/an a. simile b. personification c. metaphor d. idiom
  18. 18. His room was a junk pile. 4. The sentence above is an example of a/an a. simile b. metaphor c. personification d. idiom
  19. 19. The train was an angry animal roaring down the tracks. 5. The above sentence is an example of a/an a. metaphor b. simile c. idiom d. personification
  20. 20. The mother is a tigress in defending her children. 6. The above sentence is an example of a/an a. idiom b. metaphor c. simile d. personification
  21. 21. The baby's skin was like a rose petal. 7. The above sentence is an example of a/an a. personification b. idiom c. metaphor d. simile
  22. 22. 8. His pen flew across the page, frantically trying to catch up to what the teacher was saying. The above sentence is an example of a/an a. personification b. metaphor c. idiom d. simile
  23. 23. The moonless night was dark as black velvet. 9. The above sentence is an example of a/an a. simile b .metaphor c. idiom d. personification
  24. 24. The sheets hanging on the clothesline danced in the wind. 10. The above sentence is an example of a/an a. simile b. personification c. idiom d. Metaphor
  25. 25. The hungry waves grabbed our sand castle and pulled it into the foamy sea. 11. The above sentence is an example of a/an a. idiom b. simile c. metaphor d. personification
  26. 26. The bacon was sizzling in the frying pan. 12. The above sentence is an example of a/an a. personification b. hyperbole c. onomatopoeia d. Metaphor
  27. 27. Some students would rather eat dirt and die than have to sit down and read a book. 13. The above sentence is an example of a/an a. onomatopoeia b. hyperbole c. idiom d. personification
  28. 28. Jovial Jake joined Judy for juice. 14. The above sentence is an example of a/an a. onomatopoeia b. hyperbole c. personification d. alliteration
  29. 29. Pop bottle, pop bottles in pop shops.Pop bottles, pop bottles, little Pops drops 15. The above sentence is an example of a/an a. alliteration b. hyperbole c. personification d. alliteration
  30. 30. Answers 1. b 6. b 11. b 2. b 7. d 12. c 3. b 8. a 13. b 4. b 9. a 14. d 5. a 10. b 15. a
  31. 31. Teaching Similes and MetaphorsAlliteration Lesson Plan and Resources http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/1allitera.htm Hyperbole- Lesson Plans and Resources http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/10lesson.htm Idiom Lesson Plan http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/6lesson.htm Imagery- Lesson Plans and Resources http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/imagery2.htm Lesson Plan for Puns http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/5lesson.htm Onomatopoeia- Lesson Plans and Resources http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/9lesson.htm Personification Lesson Plans and Resources http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/7lesson.htm Proverbs- Lesson Plans and Resources http://volweb.utk.edu/Schools/bedford/harrisms/proverbs2.htm
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×