Pusztai klaudia: nád,fehér fűzfa, fekete nyárfa

1,306 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,306
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
80
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pusztai klaudia: nád,fehér fűzfa, fekete nyárfa

 1. 1. Pusztai Klaudia 6.c 2012.03.08. Csütörtök •A közönséges nád, •Fehér fűzfa, •Fekete nyárfa,
 2. 2. Közönséges nád
 3. 3. A nád részei:
 4. 4. A nád évelő fűféle, messze kúszó gyöktörzzsel és hosszú, föld feletti indákkal. Szára mereven felálló, 1-4 méter magas és alján 2 centiméter vastag. Levelei szürkészöldek, laposak, szélükmetszően éles, 15-30 centiméter hosszúak és 1- 3 centiméter szélesek. A levéllemez tövén nyelvecske helyett szőrkoszorú található. A virágok 20-50 centiméter hosszú, sötét- vagy sárgásbarna, terebélyes, sokvirágú, felül kissé visszahajló bugában nyílnak. A füzérkék 10-50 milliméter hosszúak, 3-6 virágból állnak. Nádrészei: mellékgyökérzet; gyöktörzs; párhuzamos erezetű levelek; üreges, bütykös el nem ágazó szár, bugavirágzat.
 5. 5. Fehér fűzfa
 6. 6. Részei
 7. 7. A füzek álló- és mozgóvizeink környékkének megszokott karakteres növényei. Víztűrésük többek között annak köszönhető, hogy az elárasztás idején törzsük víz alatti részén preformált gyökereket fejlesztenek, amelyek a víz felső, oxigénben dús rétegében elbokrosodva részben átveszik a levegőtlenné vált talajban lévőgyökérzet szerepét. Általában nyirkos talajt kedvelnek (a pangó vizet is tűrik), de normál viszonyok között is jól fejlődnek. (Salix alba) 20-25 méterre megnövő, terebélyes, csaknem mindig tőtől ágas fa. Levelei lándzsásak, a fonákuk rásimuló ezüstös selyemszőrös. Porzós barkái és termős füzérvirágzatai nem díszítenek.
 8. 8. Fekete nyárfa
 9. 9. Virága
 10. 10. A fekete nyárfát sajnos a kihalás fenyegeti, ezért nemrég felkerült a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listájára. Ez a növény lett az év fája 2006-ban. A jellemzően árterületeken előforduló nyárfa olyan ritka manapság, hogy immár a Föld veszélyeztetett élőlényeinek jegyzékében szerepel. Bár e növény igen gyorsan növekszik, rengeteg fényre, vízre és tápanyagra van szüksége a fejlődéshez. Ez a magyarázata annak, hogy jóformán csak ligeterdőkben illetve közvetlenül a folyók napos, világos partjántenyészik. Emellett a talajvízszint-csökkenés és a nagyfokú irtás is hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen lecsökkent e tiszteletet parancsoló, akár kétszáz évig is elélő fa élettere. A fekete nyárfa – botanikai nevén a Populus nigra – a fűzfafélék családjába tartozik, és nevét törzsének feketésszürke árnyalatáról kapta. Akár 35 méter magasra is megnőhet, törzse elérheti a kétméteres vastagságot is. A fekete nyárfa szinte egész Európában előfordul – kivéve Skandináviát, Skóciát, Írországot és Észak-Oroszországot. „Rokonai” közül Magyarországon a fehér (Populus alba) és a rezgő nyár (Populus tremula) fordul elő a leggyakrabban. Pósfai György molekuláris biológus, a Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója tavaly megjelent könyvében azt írja, Magyarország legnagyobb ép és egybetörzsű fája a fekete nyárfa. Magyarország legöregebb és legnagyobb fáinak szakértője Barcs közelében, az egyik Dráva-holtág partján látta a tízméteresősfát. Tiszabecsen – ahogy az a település honlapján olvasható – a bányalejárótól egy kilométerre, az út mentén egy 28 méter magas, egészséges fekete nyárfa áll, melynek törzse hat méter vastag. Miskolcon is van egyhatalmas fekete nyárfa, melyet a városatyák 2003-ban védetté nyilváníttattak. Ennek a famatuzsálemnek épp az a különlegessége, hogy városi környezetben található. A nem mindennapi értéket képviselő fának bárki csodájára járhat Miskolc- Bulgárföldön, a Stadion utcában. A fekete nyárfát rendkívül sokoldalúan lehet felhasználni. Magjait vattaszerű „pamacsokban” fújja a szél – ezekkerülnek később toll vagy szivacs helyett a párnákba, de hőszigetelőként is felhasználják őket. Hollandiában ez a növény szolgál a „klompenboom”, azaz a hagyományos holland facipő alapanyagául. Újabban heavy-metal gitárokat és snowboardokat is készítenek belőle. Gyógynövényként is számon tartják: a rügyéből gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású hatóanyagot nyernek ki a szakemberek. Főznek belőle teát, készítenek belőle orvosi alkoholt és kenőcsöt – hatékonyan alkalmazható a sebek külső kezelésére is.
 11. 11. Remélem tetszett!! 

×