Kompjuteret Notebook dhe Notebook si pjes e sitemit informativ

1,563 views
1,448 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,563
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kompjuteret Notebook dhe Notebook si pjes e sitemit informativ

 1. 1. 1UNIVERSITETI PUBLIK HAXHI ZEKAFakulteti i BiznesitPUNIM SEMINARIKLënda: InformatikaKompjuteret Notebook dhe Notebook-et si pjese e Sistemit InfomativMentori: MSc. Jahja Lataj Punuar:Asistentja: Msc. Thelleza Latifi - Sadrija Arbenita MulajEgzone ShalaElsa MorinaElvina KrasniqiPeje, 2013
 2. 2. 2PËRMBAJTJA1.Hyrje....................................................................................................................................................32.Historiku I Notebook-ve……………………………………………………………………………43.Qka eshte IBM………………………………………………………………………………………74.Dallimi ne mes te Notebook-ve dhe Kompjuterve Desktop……………………………………....95.Dallimi ne mes te Notebook-ve dhe Kompjuterve Laptop………………………………………106.Apple Notebooks……………………………………………………………………………………117.Dell Notebooks……………………………………………………………………………………...148.Dallimi ne mes te DELL Notebook dhe APPLE Notebook……………………………………...159.Perfundimi…………………………………………………………………………………………..1610.Literatura…………………………………………………………………………………………..17
 3. 3. 31. HyrjeNe ditet e sotme, teknologjit kompjuterike zhvillohen në mënyrë të shpejtë sa ajo duket se nuk kafund për mundësitë mrekulluese të makinës.Kompjutera, robotë të ndryshem qe mund tedominojnë dhoma te tërë,tani mund të jenë kompakt në sistemet e lehta Notebook.KompjuteriLaptop ishte ngjarje e paimagjinueshme që do të ndodhë qe kur u krijuan kompjuterat e parë mëshumë se 60 vjet më pare,por sot ajo përmban teknologji te pabesueshme në një paketë shumë tëvogël.Ne këtë punim seminarik do te diskutojm per laptopët Notebook, do te shqyrtojm historikun enotebook-ve dhe dallimin ne mes te Notebook-ve dhe Kompjuterve PC….qfar revulocioni sollenne boten e teknologjis Notebook dhe shum qështje te tjera lidhur me teknologjin e lapptove apoNotebook-ve.Gjithashtu ne kemi berë një studim lidhur me dallimin në mës te laptove te Kompanis “APPLE”dhe Kompnanis “DELL”.. cila nga këto eshte duke duke dominuar ne treg…Pra do bejm nje paraqitje te shkurter per arritjet më të larta teknologjike dhe ndryshimet që sollenLaptopët në botën e teknologjis
 4. 4. 42. Historiku I Notebook-ve1Një kompjutër Laptop është një kompjuter personal .Një Laptop ka shumicën e komponentëvetë njëjta si një kompjuter desktop,duke përfshirë një ekran, një tastier,e identifikuar si paisjetouchpad(e njohur edhe si një trackpad).Një Laptop është mundësuar nga nje mbajtes I energjisëelektrike dhe mund te perdoret edhe me bateri.Laptopë janë te quajtur ndryshe edhe siKompjutera fletore,fletoret ,ultrabooks apo netbooks.Si kompjutera ata u bene me te vegjël sa Iperket madhësisë.te lehtë,më të lire,më të fuqishëm,kualitet te mire,pra laptopët u bënë shumë tëpërdorueshëm per shum qëllime , pra pjese e pandashme e jetes se njeriut.2.1. Si erdhi idea e krijimit te një Notebook-i.Ideja e nje sistemi portativ, me teknik te plotë kompjuterike ishte koncepturar që më pare nevitet 1970.2Ndërsa teknologjia e Laptop-ve (Notebook) nuk do te ishte e realizushme deri nedekadën e ardhshme,shkencëtarët në Xerox bënë eksperimente me nje lloj te kompjuteritportative I quajtur ”DYNABOOK”ne fund te viteve 1960 dhe ne fillim te viteve 1970.Dynabookkishte per qellim te jëtë një lloj I kompjuterit(tablet me një ekran që nuk del poshtë si ekranet eshumica e kompjuterëve laptop modern te bërë) që mund te ketë një bateri me jetë gati tëpërjetshme.Për fat te keq,teknologjia në vitet 1970 nuk ishte e mjaftueshme per te perparuar perte mbeshtetur këtë ide , dhe koncepti I Dynabook asnjëhere nuk është zhvilluar në një njësioperative.Ne figure me lart shihet “DYNABOOK”I pare.1http://www.randomhistory.com/1-50/006laptop.html2Wilson, James E. 2006. Vintage Laptop Computers: First Decade: 1980-89. Outskirts Press, Inc.
 5. 5. 52.2. Laptopët (Notebook) më të hershëm.Kompjuteri I pare portativ komercial u vë ne dispozicion ne vitin 1981 me sistemin e I OsborneWilson.Ky kompjuter ishte me madhesine e nje makine portative,me nje monitor te vogël,dhenuk mund te llogariste ne fuqinë e baterisë.Megjithatë , ajo ndikoi ne revulocionarizimin e botësse biznesit,duke lejuar profesionisteve te biznesit qe te kryejn te dhenat e tyre kompjuterike perhere te pare madje edhe ne aeroplanë.Por per shkak te madhësisë I Osborne dhe paaftësia e tij perte lloagritur ne fuqinë e baterisë,ky system me te vertet kurrë nuk mori hov ne tregunkomercial.edhe pse ajo do te mbetet nje pararojë e përparimeve teknologjike qe do te vijne.Kompjuteri I pare laptop u paraqit me nje ekran te sheshtë qe mund te del poshtë në tastier., ai uprezantua ne vitin 1982.Cilesohet GRID COMPASS,kompjuteri paraqiti nje dizajn qe ende ështëne perdorim edhe nga laptopet modern dhe mund te llogaris ne fuqin e baterisWilson(2006).Megjithatë,qmimi I saj teper I larte dhe me papajtueshmerinë e IBM u kufizuaatraktiviteti I ketij kompjuteri ne tregun komercial.dhe është perdorur kryesisht vetëm ngaushtria amerikane dhe NASA.Figura 2.Laptopi I pare I perdorur nga ushtria Amerikane dhe NASA.Dy kompjuterat e tjerë te prezantuar ne vitin 1983,provuan te jenë pak me te suksesshëm nëtregun komercial.”PORTABLE COMPAQ”dhe”EPSON HX-20” paraqiten ndryshimerevolucionare qe do t’I bënte ata shumë më praktik per perdorim te biznesit.Sistemi Compaqkishte pushtet AC,ai ishte kompjuteri I pare portative qe ishte ne perputhje me sistemin operativMS-DOS dhe IBM SOFTWARE,duke I lejuar me lehtësi transferimin e te dhënave ngakompjuterat desktop.HX-20 EPSON ishte me I thjeshte ne programimin e saj,ishte relativisht meI lire dhe kishte nje bateri rechargeable.Nga fundi I 1983,tregu per kompjuter laptopë ishte hapur më gjerë,dhe njerëzit e biznesit qeudhetonin nga një vend ne tjetrin ishin te uritur per te permirsuar teknologjininformative.Përkatesisht,ky e pa nisjen e nje nga laptopët me te njohur te hershëm ,që ishte“KYOTRONIC KYOCERA 85”.Ky product u prezantua per here te pare ne Japoni dhe mepervoje shitjeje relativisht te ngadaltë,mirpo inxhinierët amerikanë shpejt e panë potencialin eketij kompjuteri dhe filluan marketingun ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes, ku pati suksesi
 6. 6. 6persoi rritje te ndjeshme komerciale.Laptopi paraqiti nje modem te brendshem dhe disaprograme te projektuara nga Microsoft,ai ishte gjithashtu ne gjendje te llogaris ne baterin e tij terregullt AA,edhe pse ky kompjuter nuk paraqiti ndonje dizanj me te zakonshem se laptopet esotem,ai kishte nje madhësi te nje fletore standarte,Kishte qmimin me te ulet te kompjuterve (aqme pak se 300$)dhe ishte nje bestseller ne mesin e gazetarve dhe korrespodenteve.Figura 2.1.Laptopi I pare I cilli solli revolucion ne boten e teknologjis.2.3. IBM-compatible Laptopë.Megjithë suksesin relative te disa laptove te hershem dhe brohorizmat e njerëzve te biznesit përkompjuter me te shpejte,prodhuesit e laptopve hasën ne disa vështërsi per te fituar popullaritet tepergjithshëm për sistemet e tyre qe nuk ishin ne pajtim me IBM,sepse IBM ishte nje platform emadhe per shumicen e kompjuterve desktop,u be e domosdoshme qe kompjuterat laptop te ishinIBM kompatibil me qellim për të promovuar transferimin e te dhenave nga nje kompjuter netjetrin.Per te përmbushur këtë nevojë,dy IMB-compatible laptopë ishin nisur ne vitin 1986 dhe1987 për të permbushur suskesin e moderuar Wilson(2006),prodhuar nga IBM dhe Toshiba ,njësitë ishin te kufizuare ne menyre te drejtë në aftesite e tyre operative,ata ishin mjaft te lehtëper perdorim,kishin nje bateri dhe kishin per perfshirë nje tipar pause qe u lejonte perdoruesve terifillonin punën ndërmjet sesioneve pa rifillim.Ndërsa sistemet IBM ishin te dobishme, ato endejanë sisteme te kufizuara ne zbatueshmerin e tyre dhe nuk perjetojne shkallë të gjerë te suksesitkomercial.
 7. 7. 73. Qka eshte IBM?Figura 3.Logoja e IBM-INTELInternacional Business Machines Corporation,apo IBM, është një corporate amerikaneshumëkombëshe per teknologji dhe konsultime,me seli ne Armonk,New York3.IBM prodhon dhe udhëheq tregjet e paisjeve kompjuterike dhe softverëve,si dhe ofroninfrastrukturen dhe sherbimet e konsulencës në zona duke filluar nga kompjuteret mainframederi te ata te nanoteknologjisë.Kompania eshte themeluar ne vitin 1911 si Computing Tabulating Recording (CTR) permes njebashkimi te tri kompanive:Kompania Tabulating Machine, Kompania Internacional TimeRecording dhe Kompania Scale Computing.Ne vitin 2012 IBM renditet ne vendin e 2 sikompania me e madhe sa I perket numrit te te punsuarve ne USA.Ne vendin e 4 si ndikim ma Imadh ne drejtimin e kapitalizmit te tregut,ne vendin e 9 si firma me fitimprurse,ne vendin e 19 sifirma me e madhe ne aspektin e te ardhurave dhe ne vendin e 31 ne aspektin e te ardhurave ngarevista FORBES.IBM ka 12 laborator kerkimor ne mbare boten dhe si e vitit 2013 ka mbajtur rekordin per ngashumica e patentave te gjeneruara nga nje kompani per 20 vjet rresht,puntoret e saj kanembleshur 5 qmime Nobel ,6 qmime Turing dhe 10 medalje Kombetare te Teknologjis dhe 5medalje Kombetare te Shkences.Shpikjet e dukshme nga IBM perfshijne :Bankomatet (ATM),Disketat,Hard Drive Disk,Kartenshirit magnetic,Database relacionale,Kodin Universal Product(UPC),rezervimin ajror SABREsystem,DRAM,Watson dhe intelegjenca artificial.3.1. Raport financiar I paraqitur nga IMB(Në miliona $ per përveç shumave për aksion)Per vitin e mbyllur me dhjetor31: 2012 2011Te hyrat$104,507 $106,916Te ardhurat neto$ 16,604 $ 15,855Fitimet operative (non-GAAP) * $ 17,627 $ 16,3183http://www.notebookreview.com/archive/?q=IBM&y=2013
 8. 8. 8Fitimet e perbashketa te aksionveSupozur hollimin$ 14.37 $ 13.06Shuma themelore$ 14.53 $ 13.25Shuma operative(non-GAAP)* $ 15.25 $ 13.44Shuma neto e aktivitetit operativ$ 19,586 $ 19,846Shpenzimet kapitale neto $4,307 4,059Riblerjet $11,995 15,046Devidentet e paguar kesh mbi aksionet e perbashketa $3,773 3,473Per aksione te perbashketa $3.30 2.90Ne dhjetor31: 2012 2011Paraja,ekuivalentet e saj dhe letrat me vlere te tregtueshme $ 11,128 $ 11,922Totali I aseteve $119,213 116,433Kapitali I punes $5,807 8,805Totali I borxhit $33,269 31,320Totali I ekuitetit $18,984 20,236Aksionet e zakonshme te pazgjidhura (in millions) $ 1,117 1,163Kapitalizimin e tregut $214,032 $213,886Qmimi I aksioneve te perbashketa $ 191.55 $ 183.88Numri I te munsuarve ne IBM,deget plotesisht ne pronesi 434,246 433,362307Pra siq e cekem edhe me lart gjithashtu shikuar edhe nga raporti finaciar kuptojm se IBM eshtenje kompani e cila luan rol kyq ne tregjet e teknologjis informative,bazur ne nje analiz IBM qenga viti 1992 deri ne vitin 2013 ka prodhuar dhe pa paraqitur para konsumatorve 307 modele tekompjuterve duke perfshir ketu TABLET PC,NOTBOOKS.44http://www.lcds4less.com/IBM-laptop-screens.shtml
 9. 9. 94. Dallimi ne mes te Notebook-ve dhe kompjuterve Desktop.Dallimet ne mes kompjuterve Desktop dhe Notebook lindin ne drejtim te vendit ku ju jeni dukeshkuar per te perdorur ate,madhësia dhe funksionalitet e ardhshme.5Ne kushtet e vendodhjes.4.1. Notebook.Notebook është shumë I dobishëm dhe lehtë mund të transportohen dhe të përdoren në hapësirate pershtashme të tilla si në klasë,në bibloteka,zyra të përkohshme,dhe ne takime,gjithashtuNotebook-ët mund te perdoren edhe ne aeroplan dhe në anije.Kompjuteret Notebook është nje kompjuter I vogel qe mund te jetë palohet ne një qantë,per teshkuar kudo dhe per ta marre me veti ne takime,Pazar apo edhe në pushime.Me kompjuteret lehtë mund te levizni rreth shtepis tuaj,nga dhoma ne dhomë dhe ne qdo pjesë teshtëpisë tuaj qe ju doni ta perdorni.Notebook ndryshe quhet edhe “Kompjuter fletore”aj mund te bejë gjithë atë që bëjnëkompjuterët Desktop.4.2. Kompjuterët Desktop.Kompjuterët Desktop mund të jetë static vetem ne një vend.Vështirësi e saj është për të levizurpërreth,nuk eshte portative,ajo vetem mund te vendoset ne tavoline per kompjuter ose ne qdotavoline ne dhomen tuaj ose zyra.Ajo është e rëndë dhe e veshtir per tu zhvendosur.Kus ju tetransferoheni ne nje lokacion tjeter ju duhet te ngjitni te gjitha lidhjet.Keto perfshijne kabllo teenrgjisë,monitor,maus,tastier dhe qdo pjese periferike te saj.Desktop kompjuter konsumojn njehapesirë më të madhe.4.3. Ne asketin e madhësisë.Notebook-I vogelDesktop-I/madh/e madhe4.4. Ne aspektin e funksionalitetit te ardhshëm.Notebook-ju mbeshtet vetem per te ndertuar ne portet e jashtme forattaching peripheraldevicesne notebook-in tuaj.Desktop-ju mund te luani lojëra elektronike shtese te brendshme me kartë dhe disk drive bays qeju duhet ne menyre qe te ju lejoi te luani ne hapesira me te medha.5http://notebook-computer.50webs.org/differences-between-desktop-notebook-computer.html
 10. 10. 105. Dallimi ne mes te Notebook-ve dhe Kompjuterve Laptop.Edhe pse Notebook-ët dhe Laptopët kane tipare shumë të ngjashme te tilla si ato të dyja janë televizshme dhe ju mund t’I marrim ato kudo me vete,mirpo egzistojne disa dallime te ndryshmemidis tyre.5.1. Notebook-jane projektuar per te lejuar ju qe te beni punë ndersa jeni ne livizje si dhe juofron perdoruesve pushtetin qe te kerkojne argetim si dhe te punojnë.Ky lloj I kompjuteritzakonisht nuk është I lire dhe llojet modern zakonisht mund te jenë shumë të shtrejtë.Nootebook kompjuterat jane te ultra te leht,e ben me te lehte që ta marrim me veti kudo qedëshirojm.Notebook kan plus 4 orë jetën e baterisë dhe ajo ka një profil te ulët qe do te thotë , seështë e hollë.Perveq kesaj, ajo nuk ka Floppy disk te brendshem ,e as ju nuk keni mundësinë perte shfrytëzuar CD ose DVD.Ajo ka një ssistem per grafik,gjithashtu edhe nje modem teintegruar.Nese keni nevoj per sherbimet e internetit,qe nuk eshte nje problem sepse ajo ka njelidhje rrjeti.Ekrani eshte rrreth 12”-14” te gjate dhe ajo ka nje tastier qe eshte mjaft e madhe qete jete funksionale.5.2. Laptop-është nje njësi operativ I punuar qe te jete ne gjendje per te punuar dhe te permbushkerkesat tuaja.Në krahasim me Notebook , ajo duket mjaftë e madhe dhe ja me shume pushtet.Disa laptop standard duhet te kenë shumicën nëse jot e gjitha tiparet e meposhtme.Laptopet zakonisht jane pak me te medhenjë se sa Notebook-ët dhe pak me te rendë.Ata kane nje GeForce Nvidia ose ATI Radeon graphcs system I brendshem,DVD-RW,njemodem,rrjet te integruar dhe Wi-Fi.Folesit jane nje system I integruar me cilesi te lartë.Ajo gjithashtu ka te pakten 2 orë plus jetën e baterisë.Keyboard eshte mjaft e madhe per nje perdorim te përshtatshme.Laptopë ekranet e tyre jane te pakten 14”-17” te gjatë.Figura 4 ,Laptop normal dhe nje netbook.
 11. 11. 116. Apple notebooks6Historia e APPLE është facinuese me produktet e saja te cilat sollën revolucion ne teknlogjininformative.Apple ka pasur nje histori te gjatë te prodhimit te kompjuterve Notebook, edhe psehapat e tyre te para ne tregun e kompjuterve portative kane qene me pak te suksesshme.Do te marrim nje veshtrim ne evolucionin e linjës innovative informatike te Apple…6.1. Macintosh Portable(1989)Ky perbindesh makine me 15.8 kile u lansua ne vitin 1989dhe kishte nje pritje pergjithsisht positive nga kritike porshitje te varfer.Kishte system te zezë dhe të bardhë ,ekranaktiv –matrix LCD I cili ishte I pajisur Brenda me njembules qe mbyllet mbi tastier kur nuk eshte neperdorim.Ishte makine e rende e cila nuk arriti te fitontezemrat e konnsumatorve,kishte tastier me madhesi te plot dhe 10 orë jetë te baterisë ,Qmimi I sajishte 6.500$ dhe u nderpre ne vitin 1991.6.2. PowerBooks 100 (1991).Apple shpejt mesoi nga gabimet e bera me Macintosh Portable,dhe nefillim te vitit 1991 lansoi tre kompjutera PowerBook,100,140 dhe 170duke shkaktuar nje trazim ne treg me perdorim te trackball dhepozicion te ri te tastieres.PowerBook ishte kompjuteri I pare fletore perpozicionin e tastieres ne afersi te ekranit,dhe track ball ne pjesen eposhtme te paisjes , dmth kjo risi e bere ne bere ne vitin 1991 vazhdonedhe sod te perdoret.6.3. PowerBook Seria 500 (1994)PowerBook Seria 500 ishte nje revolucion I perkohshem ,e cillaparaqiti disa karakteristika te reja qe edhe tani jane te zakonshmete Notebook-ët.Këto sistemi ishin sleeker dhe me te shpejte sepasardhesit e tyre ,paraqiti aktiv-matrixLCD ekranin,stereo sound6http://www.applegazette.com/mac/apple-history-the-evolution-of-apple-notebooks/
 12. 12. 12dhe dy llojet e para të notebook-ve te ndërtuara ne Ethernet dhe një trackpad.6.4. PowerBook 5300 Series (1995).U mbiquajt “Hindenbook”nga disa për shkak te problemeve me bateri,Seria 5300 ështëkonsideruar nga shumica te jeët kompjuteri me I keqë I krijuarndonjëherë nga Apple.Shumë nga njesite e DOA dhe perdoruesit e tjerë vazhdimisht kanëraportuar problem nga ky lloj I Notebook-vë duke shkaktuar qëApple te lëshoj garancione deri në 4 vite per Kompjuterat e saj.6.4. PowerBook G3 (1998)Një pjesë e valës se parë të produktëve të lëshuara pas kthimittë Steve Jobs të krye te APPLE ,dhe G3 debutoi perafersisht nëte njëjtën kohe si IMAC original.Kjo fletore e hijshme moripytjet e saj te projektimit nga serit e më hershme 500,duke e bërëatë një paisje elegante që ishte e bukur për te parë,sic ishte për tevepruar,G3 origjinal lind edhe dy pasardhës ne linjë dukepërfshirë “LOMBARD” në vitin 1999 dhe “PRISMO” në vitin 2000,te dyja makinat ndanë tënjejtën dizajne themelor dhe original si dhe tipare e brëndshme te ndryshme.6.5. The iBook (1999)Ne MacWorld në vitin 1999.Steve Jobs tronditi botën duke futurprojektin e moluskut në iBook.Një nga risitë kryesore te iBoo ishtese ajo ishte kompjuteri I pare ndonjëherë i dizanjnuar që te shitenme rrjete pa tel te brendshem.Ky dizajn ishte gjenerata e parë dheka vazhduar te përmirsohet Brenda vendit deri ne vitin 2000,kur aiu zavëndsua nga nje model I ri.6.6. PowerBook G4 (2000)Kur PowerBook është ridizajnuar për herë të fundit ,ai erdhi menjë lekur titan,dhe ekran te gjerë,paisja u quajt si“Superkompjuteri”I pare,sistemi I tij ishte drita dhe kishte jetën e
 13. 13. 13baterisë më të mirë së shumica e bashkohësve të tij.Ky lloj I PowerBook ndikoi në prodhiminprofessional në një shumëllojshmëri të mediave të celularëve në platformën Mac për herë të parësistemet janë përvetësuar në vitin 2003 me një shtresë të jashtme alumini dhe madhësia e ekranitnë17”.Me aftësi DVD,tonë të mganetiziuar hard drive dhe fuqi te mjaftueshme për të reduktuarfilm dhe muzik si kurrë më parë,ky ishte më të vrëtetë një PowerBook.6.7. Macbook Series (2006)Linja Macbook u prezantua në maj te vitit 2006,Macbook kazavëndsuar IBook dhe ProMacbook ka zavëndsuarPowerbook.Ketu sistemi mbeti I ngjajshem me paraardhsëit etyre ,qdo model perfshinë një kamër iSight ndërtuar në njëmekanizëm magnetic.Macbook dhe MacBook Pro Notebook kompjutera janë disa nga më te kompjuterët më tëportativ ne dispozicion,dhe (ne sajë te procesorve Intel)gjithashtu ,mund te kandidoje Windowsdhe Linux me sistemet e tyre operative perveq Mac OS X.
 14. 14. 147. Dell NotebooksDell Inc,(Dell Company), e formuar nga një inxhinier I teknologjisë kompjuterike hardvaerikeme bazë ne Round Rock,Texas,zhvillon,prodhon,shet dhe mbsëhtet kompjuterët personal,servere,softwere televizor dhe teknologji te tjera te lidhura me produkte te ndryshme.7Qe nga 2006 DELL ka punesuar me shume se 78.700 njerez ne mbare boten.Dikur mban njekryesim te Konsiderueshem ne shitjet e PC dhe sërverave.7.1.Historia e themelimit.Një student në Universitetin e Teksasit në vitin 1984.Michael Dell ka themeluar një kompani tekompjutërve te kufizuar vetëm me 1000$,Michael Dell ka filluar te besoj në treg nga shitja esistemve personale kompjuterike direct konsumatorëve.8Pc limited mund te ketë kuptuar mirënevojat e konsumatorëve dhe te ofrojë zgjidhje me efektive për te përmbushur këtonevoja.Michael Dell ka lënë shkollën në mënyrë që të përqëndrohet më kohe te plotë në biznesine t ij axhami.Ne vitin 1996,Dell ka filluar shitjen e kompjuterëve nëpërmjet faqës së saj të internetit.kurse nëvitin 1999 Compaq Dell arriti te bëhet shitësi më I madh I kopmjuterëve personal në Shtetët eBashkuara te Amerikës me $25 miliard ne te ardhurat e raportuara ne janar 2000.Sod DELL inc eshte nje shites I nje numri te madh te notebook-vë , laptopve dhe desktop-vë neshtete e Bashkuara si dhe në mbarë botën,Kompjuteri I pare portativ është bërë në vitin 1981,dellparaqitetit Notebook-n e saj tete vjet me vone.1989-Dell paraqiti kompjuterin e saj te pare Notebook,Ai u quajt 316LT.Kjo ishte pese vjet pasthemelimit te kompanis nga Michael Dell.1991- Dell njoftoi per kompjuterin e saj me nje ekran me ngjyra ne ekspoziten pranverore perkompjuter COMDEX ne Las Vegas,e shitur $4.500.1994-Dell ka future ne kompjuteret e vet baterine me litium Joni,ai theu qdo record te industriesper jeten e baterise ,duke bere fluturimin nga Nju Yorku ne Los Angelos me nje te mbushur.2000-Dell ka ndertuar Wi-Fi ,Wi-Fi eshte nje emer marke per produktet qe ofrojne qasje ne njerrjet pa tel local ne zone, dmth sherbimin wireless internet.2006-Dell shton teknologjine Blu-ray Disc me modelet e fundit ne linjen e saj me Notebookkompjuter per konsumatoret e saj.Figura 5.Laptopet Dell7http://www.ehow.com/facts_6774806_history-dell-laptops.html8http://laptop-notebooks.blogspot.com/2007/09/history-of-dell.html
 15. 15. 157. Dallimet ne mes te Dell Notebook dhe Apple Notebook9SystemDell Inspiron 14RApple 13" MacBookProQmimi $1099.00ProcesoriIntel Core i3 3217U (Ivy Bridge) 2.5 GHz Intel Core i5 Mobile (Ivy Bridge)Memoria 4 GB DDR3 4GB DDR3Ekrani14" HD (720P) LED Display with True Life(1280x800)13.3-inch widescreen WXGA LCD(1280x800)Hard Drive 500GB Serial ATA 5400 RPM500GB Serial ATA 5400 RPMVideo Card Intel HD Graphics 4000 Intel HD Graphics 4000Optical Drive 8x CD/DVD Burner 8x CD/DVD Burner (SuperDrive)NetworkConnectionsGigabit Ethernet, 802.11n wireless,Bluetooth 4.0Gigabit Ethernet, 802.11n wireless,Bluetooth 4.0Connectivity3 x USB 3.0, Headphone minijack, Analogline input, 1.3MP WebCam, Microphone,HDMI2 x USB 3.0, Firewire 800, Built-in iSightcamera, Microphone, Thunderbolt Port,SD Card SlotGarancioni3 Year In-Home Service with AccidentalDamage1 Year Limited Warranty (3 Yearwarranty availablewith AppleCarecurrently priced at $183)SistemiOperativWindows 8 64-bit Mac OS X 10.8 Mountain LionSoftwareMicrosoft Office 2013 trial, Adobe Reader X,McAfee SecurityCenter with Anti-virus, Anti-Spyware, Firewall, 6-monthsiPhoto, iMovie, GarageBand, Mail andiCalSize / Weight1.1" thick; 13.6"x 9.65"5.1 lbs0.95" thick; 12.78"x 8.94"4.5 lbsPROMOTIONS$200 Dell.com Back to School Gift Card(ends September 19, 2013)None CurrentlyFigura 6.Dallimi në mes te Notebookve DELL dhe Apple , perfshir elementet kryesore;qmimin ,procesorin,memorien,ekranin,hard drive,softweri, peshen/madhesine,promovimin,sistemin operatimin, lidhjen meinternet etj.9http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20071204182144AAbmhRN
 16. 16. 169.PermbajtjaPasi që bëmë hulumtime për Notebooken, për historinë e tyre, ne paraqitëm në pika të shkurtërshumë të dhëna ,hulumtime,informacione të cilat janë te nevojshme që ne të dimë, pasi që kanëtë bëjnë me arritjet më të mëdha teknologjike,pra me kompjutërët përkatsisht Notebook-ët,Teknologjia është berë pjesë e pandashme e përditshmëris tonë, prandaj është e nevojshme tedimë rreth saj, të kem informacione ne menyrë që të jemi në hap me kohën.Në këtë punim seminarik ne menyrë te thjeshtë u munduam që të bejmë paraqitje te historisë sëNotebook-vë, si u zhvilluan dhe u persosën ata ndër vite, cilat janë kompanit e mëdha të cilatsollën një revolucion në boten e teknologjis dhe në te ardhmën e njërzimit.Pra kompjuteri I parë I llojit Notebook, ishte I quajtur”DYNABOOK”,gjithashtu pamë seNotebook-ët janë kompjutër të specializur me teknologji më te lartë duke na mundësuarperdorim më lehte duke I marrur ata me veti kudo që shkojm.Gjithashtu paraqitëm edhe dy kompani te mëdha të cilat me kontributin e tyre duke ofruarkompjuter qdo herë e më të avancuar e kanë shtyrë mendjen e njeriut në një nivel tëpaimagjinuar më parë , aty ku mëndja dhe shkenca bëhën një Pra paraqitëm kompanit APPLEdhe DELL , te cilat dominojnë tregun me produktet e tyre , mirpo te cilat kanë edhe nje rol tjetërte rëndesishëm në uljen e papunësis pasiqë ato kanë një numër marramendës të të punsuarve.
 17. 17. 1710. Literaturahttp://answers.yahoo.com/question/index?qid=20071204182144AAbmhRNhttp://www.randomhistory.com/1-50/006laptop.htmlWilson, James E. 2006. Vintage Laptop Computers: First Decade: 1980-89. OutskirtsPress, Inc.Wurster, Christian. 2001. Computers: An Illustrated History. Taschenhttp://www.ehow.com/facts_6774806_history-dell-laptops.htmlhttp://www.applegazette.com/mac/apple-history-the-evolution-of-apple-notebooks/http://www.lcds4less.com/IBM-laptop-screens.shtmlhttp://laptop-notebooks.blogspot.com/2007/09/history-of-dell.htmlhttp://notebook-computer.50webs.org/differences-between-desktop-notebook-computer.htmhttp://www.notebookreview.com/archive/?q=IBM&y=2013

×