Panel Calificari si competente - 27.09.2010

1,147 views
1,108 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,147
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
222
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Panel Calificari si competente - 27.09.2010

 1. 1. Panelul Calificari si competente
 2. 2. Propuneri de politici publice ale panelului Calificari si competente Politica Universitatea Inovatio Universitatea Regio Universitatea Scientia   Dezvoltarea, in universitati, de calificari si competente specifice societatii globalizate bazate pe cunoastere Impact mediu : 2,14 Impact mediu : 1,85 Impact mediu : 2,34   Extinderea in universitati a invatarii pe tot parcursul vietii, pentru dobandirea de noi competente si calificari Impact mediu : 1,98 Impact mediu : 2,11 Impact mediu : 2,13 Armonizarea si actualizarea calificarilor si competentelor la cerintele pietei muncii Impact mediu : 2,19 Impact mediu : 2,26 Impact mediu : 1,94
 3. 3. Propunerea de politica 1: Dezvoltarea, in universitati, de calificari si competente specifice societatii globalizate bazate pe cunoastere . Scopul : Crearea unui sistem universitar flexibil si semnificativ pentru toate categoriile interesate, deschis nevoilor celor care parcurg un program de formare, dar si celor ale angajatorilor, prin dobandirea calificarilor si competentelor necesare unei societati bazate pe cunoastere, in cadrul procesului de globalizare.
 4. 4. Obiectivul general D ezvoltarea sistemului de invatamant superior in conformitate cu celelalte sisteme sociale, in primul rand cu cel economic si cu piata fortei de munca, prin crearea unui cadru propice pentru actul propriu-zis al invatarii si formarii. Obiective specifice 1. Programele de studii ale universitatilor trebuie sa dobandeasca finalitati certe, pentru ca absolventii sa asimileze cunostinte si competente obligatorii, pentru calificarile domeniului de specializare. 2. Crearea unor centre pentru consiliere si orientare in cariera. 3. Promovarea culturii antreprenoriale cu ajutorul cooperarilor dintre universitati si intreprinderi. 4. Diplomele universitare vor avea recunoastere internationala.
 5. 5. <ul><li>Beneficiari directi </li></ul><ul><ul><li>Institutiile de invatamant superior </li></ul></ul><ul><ul><li>Angajatorii </li></ul></ul><ul><li>Beneficiari indirecti </li></ul><ul><ul><li>Ministerul Educatiei, Cercetarii , Tineretului si Sportului </li></ul></ul><ul><ul><li>Absolventii invatamantului secundar </li></ul></ul>
 6. 6. Argumente pentru politica propusa Incurajarea invatarii permanente si a educatiei adultilor, cu ajutorul diversificarii ofertei de educatie pe toata durata vietii si asigurarea accesului la serviciile de educatie si formare. Angajatorii vor putea influenta cantitatea si calitatea viitorilor angajati prin exprimarea in cadrul intalnirilor de lucru din consortiile universitare, prin opiniil e lor asupra calificarilor pe care acestia trebuie sa le posede. Mai mult, ei pot furniza informatii cu privire la activitatea de realizare a unor studii relevante pentru piata muncii.
 7. 7. Riscuri generate de politica propusa Raportul existent in prezent intre volumul de munca necesar indeplinirii atributiilor aferente implementarii si resursele efectiv detinute si alocate in acest scop. Numarul redus al locurilor de munca existent, care poate intra in discrepanta cu numarul absolventilor de studii superioare.
 8. 8. Propunerea de politica 2: Extinderea în universităţi a învăţării pe tot parcursul vieţii, pentru dobândirea de noi competenţe şi calificări . Scopul : Cultivarea interesului institutional pentru formare profesionala si personala continua, cu ajutorul unor sisteme concrete de dezvoltare a programelor de formare.
 9. 9. Obiectivul general Tranzitia de la focalizarea stricta asupra formarii profesionale catre o perspectiva complexa a invatarii pe tot parcursul vietii, tinand cont de nevoile de pe piata muncii. Obiective specifice 1. Întarirea cooperarilor intre furnizorii de educatie si formare profesionala din Europa. 2. Crearea unor sisteme de orientare si informare de calitate, prin eliminarea barierelor in participarea la educatia adultilor. 3. Formarea continua a personalului didactic din invatamantul superior 4. Sustinerea unor strategii de invatare pe tot parcursul vietii, care sa stabileasca o legatura intre invatamantul superior si certificarea educatiei si formării profesional e , astfel incat universitatile sa devina centre de invatare continua pentru regiunile aferente acestora.
 10. 10. <ul><li>Beneficiari directi </li></ul><ul><ul><li>Institutiile de invatamant superior </li></ul></ul><ul><ul><li>Angajatorii </li></ul></ul><ul><li>Beneficiari indirecti </li></ul><ul><ul><li>Ministerul Educatiei, Cercetarii , Tineretului si Sportului </li></ul></ul><ul><ul><li>Absolventii invatamantului secundar </li></ul></ul>
 11. 11. Argumente pentru politica propusa Asumarea unei noi scale de valori necesare consecventei optiunilor corespunzatoare unei economii a cunoasterii, precum si transformarea educatiei permanente intr-o practica sociala curenta fiecarei institutii publice sau private. De asemenea, corpul didactic va fi transformat intr-o elita profesionala a natiunii. Riscuri generate de politica propusa Insuficienta fondurilor si comunicarea uneori dificila cu partenerii, dar si supraincarcarea cadrelor didactice cu sarcini administrative.
 12. 12. Propunerea de politica 3: Armonizarea si actualizarea calificarilor si competentelor la cerintele pietei muncii . Scopul : Crearea unei structuri unitare a calificarilor din invatamantul superior, care sa asigure recunoasterea nationala, dar si o buna comparabilitate si compatibilitate internationala, pe piata muncii.
 13. 13. Obiectivul general Cresterea competitivitatii pe piata muncii, care reprezinta fundamentul unei economii bazate pe cunoastere. Obiective specifice 1. Crearea unui mecanism complex de reglare interna si externa a invatamantului superior, inteligibil pentru toate grupurile de interese; 2. Identificarea ofertelor de educatie a universitatilor in functie de tendintele pietei muncii; 3. Promovarea unor transformari in domeniul calitatii invatamantului superior; 4. Stabilirea unei corespondenţe intre calificarile pe care le ofera universitatile prin programele de studiu si ocupaţiile solicitate pe piata muncii.
 14. 14. <ul><li>Beneficiari directi </li></ul><ul><ul><li>Institutiile de invatamant superior </li></ul></ul><ul><ul><li>Angajatorii </li></ul></ul><ul><li>Beneficiari indirecti </li></ul><ul><ul><li>Ministerul Educatiei, Cercetarii , Tineretului si Sportului </li></ul></ul><ul><ul><li>Absolventii invatamantului secundar </li></ul></ul>
 15. 15. Argumente pentru politica propusa In urma implementarii acestei politici , institutiile de invatamant superior vor putea defini competentele absolventilor lor pe baza unui traseu unitar si vor putea identifica cu usurinta calificarile necesare pietei muncii si modul de oferire a acestora. Studentii vor putea compara cererea pietei muncii cu oferta universitatilor, prin acesta fiind incurajati sa faca cea mai buna alegere pentru cariera lor in deplina cunostinta de cauza. MECTS va avea la dispozitie un cadru national al calificarilor care sa corespunda politicilor si prioritatilor nationale de educatie si formare.
 16. 16. Riscuri generate de politica propusa Raportul existent in prezent intre volumul de munca necesar indeplinirii atributiilor aferente implementarii si resursele efectiv detinute si alocate in acest scop. Numarul redus al locurilor de munca existent, care poate intra in discrepanta cu numarul absolventilor de studii superioare.
 17. 17. Va multumesc pentru atentie!

×