Verbal ability  9 (9)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Verbal ability 9 (9)

on

  • 98 views

competitive exams, verbal ability, verbal sample papers, english aptitiude

competitive exams, verbal ability, verbal sample papers, english aptitiude

Statistics

Views

Total Views
98
Views on SlideShare
98
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
3
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft Word

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Verbal ability  9 (9) Verbal ability 9 (9) Document Transcript

  • Aptitude Questions 1. It was calculated that 75 men could complete a piece of work in 20 days. When work was scheduled to commence, it was found necessary to send 25 men to another project. How much longer will it take to complete the work? 2. A student divided a number by 2/3 when he required to multiply by 3/2. Calculate the percentage of error in his result. 3. A dishonest shopkeeper professes to sell pulses at the cost price, but he uses a false weight of 950gm. for a kg. His gain is …%. 4. A software engineer has the capability of thinking 100 lines of code in five minutes and can type 100 lines of code in 10 minutes. He takes a break for five minutes after every ten minutes. How many lines of codes will he complete typing after an hour? 5. A man was engaged on a job for 30 days on the condition that he would get a wage of Rs. 10 for the day he works, but he have to pay a fine of Rs. 2 for each day of his absence. If he gets Rs. 216 at the end, he was absent for work for ... days. 6. A contractor agreeing to finish a work in 150 days, employed 75 men each working 8 hours daily. After 90 days, only 2/7 of the work was completed. Increasing the number of men by ________ each working now for 10 hours daily, the work can be completed in time. 7. what is a percent of b divided by b percent of a? (a) a (b) b (c) 1 (d) 10 (e) 100 8. A man bought a horse and a cart. If he sold the horse at 10 % loss and the cart at 20 % gain, he would not lose anything; but if he sold the horse at 5% loss and the cart at 5% gain, he would lose Rs. 10 in the bargain. The amount paid by him was Rs._______ for the horse and Rs.________ for the cart. 9. Is angle BAC is a right angle (i) AB=2BC (2) BC=1.5AC 10. Is x greater than y (i) x=2k (ii) k=2y 11. What is the sum of the first 25 natural odd numbers? 12. The diameter of the driving wheel of a bus is 140cm. How many revolutions per minute must the wheel make in order to keep a speed of 66 kmph? 13. Vivek travelled 1200km by air which formed 2/5 of his trip.One third of the whole trip , he travelled by car and the rest of the journey he performed by train. The distance travelled by train was ? 14. Two trains 200mts and 150mts are running on the parallel rails at this rate of 40km/hr and 45km/hr.In how much time will they cross each other if they are running in the same direction. 15. From height of 8 mts a ball fell down and each time it bounces half the distance back. What will be the distance travelled
  • Verbal Ability Direction (for Q.Nos. 1 - 3): Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 1.(solve as per the direction given above) A.In spite of several reminders, B.he did not so far send C.any reply to me, letters. D.No error. 2.(solve as per the direction given above) A.My wife has got B.a new job C.a month ago. D.No error. 3.(solve as per the direction given above) A.A body of volunteers B.have been organised C.to spread the message of the saint. D.No error. Direction (for Q.Nos. 4 - 5): Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 4.(solve as per the direction given above) A.He being the eldest son, B.his father expects him C.to take care of several things D.besides his regular studies. E.No error. 5.(solve as per the direction given above) A.He was very disappointed B.when he found C.that someone else D.had secured higher marks. E.No error. Direction (for Q.Nos. 6 - 8): In each of the sentences given below a word is printed in bold. Below it four choices are given. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence. 6.The pioneers left a blazing trial of courage, manliness and chivalry. A.inventors B.explorers C.colonialist D.settlers 7.Even today many people are guided by abstruse moral values. A.dangerous B.impracticable C.obscure D.irrational
  • 8.She baffled all our attempts to find her. A.defeated B.thwarted C.foiled D.circumvented Direction (for Q.Nos. 9 - 10): Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. 9.She has an aversion ...... taking even onion and garlic. A.with B.at C.against D.to 10.He is a very careful person, he never takes side but remains ...... A.impartial B.unbiased C.neutral D.prejudiced Direction (for Q.No. 11): In each question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence. 11.The national unity of a free people P : to make it impracticable Q : for there to be an arbitrary administration R : depends upon a sufficiently even balance of political power S : against a revolutionary opposition that is irreconcilably opposed to it The Proper sequence should be: A.QRPS B.QRSP C.RPQS D.RSPQ Direction (for Q.No. 12): Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 'E' as the answer. 12.We don't know how did the thief made an escape. A.how the thief did make B.how the thief does make C.how the thief made D.how was the thief made E.No correction required Direction (for Q.Nos. 13 - 14): In questions given below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, option 'D' is the answer.
  • 13.The old man felled some trees in the garden with hardly no effort at all. A.hard effort B.hardly any effort C.a hardly any effort D.No improvement 14.As he is past his teens now, he can look for himself. A.after B.to C.around D.No improvement In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase italicised and underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase. 15. It was he who put a spoke in my wheel. A.tried to cause an accident B.helped in the execution of the plan C.thwarted in the execution of the plan D.destroyed the plan
  • Aptitude Answers 1. 30 days. 2. 0 % 3. 5.3 % 4. 250 lines of codes 5. 7 days 6. 150 men. 7. (c) 1 8. Cost price of horse = Rs. 400 & the cost price of cart = 200. 9. Ans: (e) 10. Ans: (e) 11. Ans. 625 12. Ans. 250 13. Ans.800km 14. Ans: 252sec 15. Ans.: 24 Verbal Ability Answers 1. B 2. A 3. B 4. E 5. E 6. D 7. C 8. C 9. D 10. A 11. D 12. C 13. B 14. A 15. C