Uploaded on

competitive exams, verbal ability, verbal sample papers, english aptitiude

competitive exams, verbal ability, verbal sample papers, english aptitiude

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
76
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
8
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Aptitude Questions 1. Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day.How many hour a day should 40 men work to complete the job? (a) 8 hrs (b) 7 1/2 hrs (c) 7 hrs (d) 9 hrs 2. Find the smallest number in a GP whose sum is 38 and product 1728 (a) 12 (b) 20 (c) 8 (d) none of these 3. A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms downstream in 4 hrs.Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current? (a) 1/2 kmph (b) 7/12 kmph (c) 5 kmph (d) none of these 4. A goat is tied to one corner of a square plot of side 12m by a rope 7m long.Find the area it can graze? (a) 38.5 sq.m (b) 155 sq.m (c) 144 sq.m (d) 19.25 sq.m 5. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the top step begins to descend to the time he steps off the last step at the bottom, find out the height of the stair way in steps? 6. The average age of 10 members of a committee is the same as it was 4 years ago, because an old member has been replaced by a young member. Find how much younger is the new member ? 7. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12 8. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE? 9. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC? 10. Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace. 11. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ? 12. If Log2 x - 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?
  • 2. 13. The square of a two digit number is divided by half the number. After 36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of the resulting number are the same as those in the original number, but they are in reverse order. The ten's place of the original number is equal to twice the difference between its digits. What is the number? 14. Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.? 15. A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top? Verbal Ability Direction (for Q.Nos. 1 - 2): Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 1.(solve as per the direction given above) A.Do you know B.to play C.the guitar? D.No error. 2.(solve as per the direction given above) A.After leaving his office B.he went directly C.to a restaurant. D.No error. Direction (for Q.Nos. 3 - 4): Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 3.(solve as per the direction given above) A.The observers felt that B.the stronger team had to face C.defeat because the players D.didn't play whole hearted. E.No error. 4.(solve as per the direction given above) A.Ramesh did not like B.leaving his old parents alone in the house C.but he had no alternative D.as he has to go out to work. E.No error.
  • 3. Direction (for Q.Nos. 5 - 8): In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word. 5.RESCUE A.Command B.Help C.Defence D.Safety 6.RECKLESS A.Courageous B.Rash C.Bold D.Daring 7.INSOLVENT A.Poor B.Bankrupt C.Penniless D.Broke 8.AWAKENED A.Enlightened B.Realised C.Shook D.Waken Direction (for Q.No. 9): In each of the sentences given below a word is printed in bold. Below it four choices are given. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence. 9.Swift is known in the world of letters for his misogynism. A.hate for mankind B.hate for womankind C.love for the reasonable D.love for the womankind Direction (for Q.Nos. 10 - 12): In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words. 10.EXTRAVAGANCE A.Luxury B.Poverty C.Economical D.Cheapness 11.FRUGAL A.Copious B.Extravagant C.Generous D.Ostentatious 12.LEND A.Borrow B.Cheat C.Pawn D.Hire
  • 4. Direction (for Q.Nos. 13 - 14): Each sentences below consist of a word or a phrase which is bold. It is followed by four words or phrases. Select the word or pharse which is closes to the OPPOSITE in meaning of the bold word or phrase. 13.Unsettled conditions in the land led to exodus of hundreds of its citizens. A.invasion B.entry C.immigration D.expulsion 14.Adversity teaches man to be humble and self-reliant. A.sincerity B.animosity C.curiosity D.prosperity Direction (for Q.No. 15): Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. 15.The river overflowed its ...... and flooded the area. A.edges B.fronts C.limits D.banks
  • 5. Aptitude Answers 1. Ans. (b) 2. Ans. (c) 3. Ans. (b) 4. Ans. (a) 5. Ans.46 steps. 6. Ans.40 years. 7. Ans. 9 8. Ans. AE = 10. 9. Ans. BC = 4 cm. 10. Ans. 64/2210. 11. Ans. 991. 12. Ans. x = e2 or e3. 13. Ans. 46 14. Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1 twenty-five paise coins. 15. Ans.18 hours. Verbal Ability answers 1. B 2. D 3. D 4. D 5. B 6. B 7. B 8. D 9. B 10. C 11. B 12. A 13. B 14. D 15. D