Verbal ability 6 (6)

357 views

Published on

competitive exams, verbal ability, verbal sample papers, english aptitiude

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
357
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Verbal ability 6 (6)

  1. 1. Aptitude Questions 1. How many 1's are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3 2. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1. He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5. Find the number of ways in which this is possible? 3. If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors Find the memory required for this? 4. On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says "A says that he is a liar". What is B speaking ? (a) Truth (b) Lie (c) Truth when A lies (d) Cannot be determined 5. What is the angle between the two hands of a clock when time is 8:30 6. A man walks east and turns right and then from there to his left and then 45degrees to his right.In which direction did he go 7. A man shows his friend a woman sitting in a park and says that she the daughter of my grandmother's only son. What is the relation between the two 8. If a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/ (a) 8/27 (b) 4/9 (c) 2/3 (d) 75% (e) 4/3 9. Successive discounts of 20% and 15% are equal to a single discount of (a) 30% (b) 32% (c) 34% (d) 35% (e) 36 10. The petrol tank of an automobile can hold g liters.If a liters was removed when the tank was full, what part of the full tank was removed? (a)g-a (b)g/a (c) a/g (d) (g-a)/a (e) (g-a)/g 11. If x/y=4 and y is not '0' what % of x is 2x-y (a)150% (b)175% (c)200% (d)250% 12.If 2x-y=4 then 6x-3y=? (a)15 (b)12 (c)18 (d)10 13. If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x? (a)12 (b)8 (c)16 (d)6 14. (1/10)18 - (1/10)20 = ? (a) 99/1020 (b) 99/10 (c) 0.9 (d) none of these 15.Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank (a) 17 1/7 mins (b) 20 mins (c) 8 mins (d) none of these
  2. 2. Verbal Ability Direction (for Q.No. 1): In each sentence below, four words which are lettered (A), (B), (C) and (D) have been printed in bold type, one which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt.The letter of that word is answer.If all the four words are appropriate and also correctly spelt, mark 'E', i.e., 'All Correct' as the answer. 1. (solve as per the direction given above) A.The non-availability B.of unprocessed natural C.resources in a country should not be the D.basic for rejecting that possibility of export industry E.All correct Direction (for Q.Nos. 2 - 4): Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 2. (solve as per the direction given above) A.Had you not B.reached in time C.he would have lost allour belongings. D.No error. 3. (solve as per the direction given above) A.The ability to plan, B.organise and coordinate work is all fundamental C.to working within deadline. D.No error. 4. (solve as per the direction given above) A.You can get B.all the information that you want C.in this book. D.No error. Direction (for Q.No. 5): In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence. 5. A person who knows many foreign languages A.Linguist B.Grammarian C.Polyglot D.Bilingual
  3. 3. Direction (for Q.No. 6): There was a marked difference of quality between the personages who haunted near bridge of brick and the personages who haunted the far one of stone. Those of lowest character preferred the former, adjoining the town; they did not mind the glare of the public eye. they had been of no account during their successes; and though they might feel dispirited, they had no sense of shame in their ruin. Instead of sighing at their adversaries they spat, and instead of saying the iron had entered into their souls they said they were down in their luck.The miserable's who would pause on the remoter bridge of a politer stamppersons who did not know how to get rid of the weary time. The eyes of his species were mostly directed over the parapet upon the running water below. While one on the town ward bridge did not mind who saw him so, and kept his back to parapet to survey the passer-by, one on this never faced the road, never turned his head at coming foot-steps, but, sensitive on his own condition, watched the current whenever a stranger approached, as if some strange fish interested him, though every finned thing had been poached out of the rivers years before. 6. The two bridges were known A.for their similar design B.for being equidistant from town C.for being haunted places D.for attracting dejected people to them Direction (for Q.No. 7): Rearrange the following five sentences in proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below. 1. Kiran received a call to attend the interview. 2. He applied for a new job. 3. Kiran was an ambitious boy. 4. But, he was not happy there. 5. His father had put him in a clerical job. 7. Which of the sentences should come first in the paragraph ? A.1 B.2 C.3 D.4 E.5 Direction (for Q.Nos. 8 - 9): Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 'E' as the answer. 8. He is too important for tolerating any delay. A.to tolerate B.to tolerating C.at tolerating D.with tolerating E.No correction required 9. The research study is an eye-opener and attempts to acquaint us with the problems of poor nations. A.attempted to acquaint B.attempts at acquainting C.attempt to acquaint D.attempting to acquaint E.No correction required
  4. 4. Direction (for Q.Nos. 10 - 12): In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words. 10. CROWDED A.Busy B.Congested C.Quiet D.Deserted 11. INDISCREET A.Reliable B.Honest C.Prudent D.Stupid 12. ACQUITTED A.Freed B.Burdened C.Convicted D.Entrusted Direction (for Q.Nos. 13 - 15): Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 13. (solve as per the direction given above) A.Generally, people have not receptive B.and fail to notice the C.irrelevant answers they D.get for straight questions. E.No error. 14. (solve as per the direction given above) A.Immediately after boarding the bus, B.Mahesh asked the conductor. C.that if he knew D.where the museum was, E.No error. 15. (solve as per the direction given above) A.All renew licences B.may be collected from C.the cashier's counter after D.paying the fees. E.No error.
  5. 5. Aptitude Answers 1. Ans. 4 2. Ans. 16 3. Ans. 4MB 4. Ans. (b) 5. Ans. 75(approx) 6. Ans. North west 7. Ans. Daughter 8. Ans. (b) 9. Ans. (b) 10. Ans. (c) 11. Ans. (b) 12. Ans. (b) 13. Ans. (b) 14. Ans. (a) 15. Ans. (a) Verbal Ability Answers: 1. D 2. C 3. C 4. B 5. A 6. D 7. C 8. A 9. B 10. D 11. C 12. C 13. A 14. C 15. A

×