Ko k group 2@ 3

565 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
565
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ko k group 2@ 3

 1. 1. KHIDMAT MASYARAKAT & PEMBANGUNAN MASYARAKATCik Nadzirah bt Baharudin
 2. 2. NAMA AHLI KUMPULAN Muhammad Aidil Bin Mohd Noor Muhammad Azri Bin AzharChe Muhammad Nazrin Bin Che Mohd Nor Mohd Tassnim Wafid B Mat Hussin Muhammad Afif Bin Abd Hadi Muhammad Zul Amirul Bin Jaafar Velentaien Anye Dekio Lirin Ahmad Asyraf Bin Nik Ab Kadir Siti Aishah Binti Suhaimi Nur Aishah Bt Ahmed Azlee Nurshahira Bt Ghazali Nur Fateha Bt Mohd Rafee Anati Bt Samsuddin
 3. 3. TAJUK KUMPULAN 2 @ 3 Tanggungjawab mahasiswa dalam pembangunan masyarakat1.1 PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB MAHASISWA DALAM MEMBANGUN MASYARAKAT 1.2 PELUANG ATAU JENIS- JENIS KEGIATAN MAHASISWA DALAM MEMBANGUNKAN MASYARAKAT
 4. 4. 1.1 PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB MAHASISWA DALAM MEMBANGUN MASYARAKAT 1) Melahirkan mahasiswa yang berguna pada masyarakat untuk membantu kemajuan negara supaya cemerlang, gemilang, terbilang. 2) Menyumbang kepada semangat patriotisme. 3) Melahirkan kepimpinan yang boleh menyumbang kepada badan induk pendidikan. 4) Menyumbang generasi.
 5. 5. 5) Berusaha membantu masyarakat khususnya penduduk luar bandar dengan meningkatkan lagi produktiviti aktiviti sara diri mereka. 6) Mengalakkan program untuk kemasyarakatan. 7) Mengadakan program untuk masyarakat yang menganggur.8) Membantu masyarakat yang kurang bernasib baik .
 6. 6. 9) Mahasiswa sebagai penyedar dan penyebar kesedaran nasional 10) Membangunkankeperibadian, idealisme, kemahiran dan kepimpinan melalui program & aktiviti yang menjadi GTP & ETP GTP & ETP = Perancangan pembangunan oleh kerajaan untuk keseluruhan rakyat. 11) Mahasiswa menjadi penyelesaikepada isu & cabaran semasa & masa depan.
 7. 7. 1.2 PELUANG @ JENIS KEGIATAN MAHASISWA DALAM MEMBANGUNKAN MASYARAKAT  Membuat program khidmat masyarakat.  Menjadi sukarela dalam misi menyelamat.  Membuat kegiatan yang boleh mendatangkan kebaikan kepada masyarakat seperti gotong-royong. Menglibatkan diri secara langsung dalam badan-badan yang bukan berkanun.  Memberi bantuan dari segi kertas tambahan kepada masyarakat yang kurang upaya.
 8. 8.  Menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan. Mengadakan kempen bagi mempertahankan nilai nilai murni masyarakat daripada pencemaran budaya.
 9. 9. Sekian terimakasih…JUMPA LAGI…

×