Ko k group 1@3

911 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
911
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ko k group 1@3

 1. 1. PENULISAN MINIT MESYUARAT & SURAT RASMINAMA KUMPULAN : FOURTEENNAMA PENSYARAH : CIKNAZIRAH BT BAHARUDIN
 2. 2. MUHAMMAD IKHMALMUHAMMAD AIZATNOR IRZAQMOHD IQBAL NURUL SUHANAAHMAD ABD HAYYIE NUR SYAKILAMOHAMMAD AIDIL NURUL NAJWAHAKIM NUR HIDAYATIAMIRUL SYAMIL NURUL SYAZWANI NUR IFFAH SITI NOOR NABILA
 3. 3. PENGERTIAN MINIT MESYUARATSatu rekod atau penyataan bertulissecara formal mengenai catatankeatas sesuatu perbincangan dankeputusan yang dicapai dalamperbincangan tersebut sebagaibahan rujukan,tindakan susulan
 4. 4. MENSYUARAT AJKMENSYUARAT MENSYUARAT AGUNG KHAS JENIS MESYUARAT
 5. 5. CORRECT (BETUL)CONCISE 4C CLEAR(RINGKAS) (JELAS) COMPREHENSIVE (LENGKAP)
 6. 6. Minit Mesyuarat hendaklah merekodkan :• Perkara-perkara penting yangdibincangkan.•Keputusan-keputusan yangdibuat.•Tindakan-tindakan susulan yangperlu diambil perhatian.
 7. 7. PENGHANTARAN / EDARAN MINIT MESYUARAT Minit yang telah disemak oleh pengurusihendaklah diedarkan kepada ahli mesyuaratdalam tempoh seminggu daripada mesyuarat tersebut diadakan
 8. 8. 1 .Perutusan pengerusiRuang ini mengandungi catatan tentangperkara-perkara penting yang dibangkitkanoleh pengerusiPerkara-perkara penting ini tidaksemestinya dibangkitkan oleh pengerusipada awal mesyuarat, semasa mesyuaratmembincangkan perkara-perkaraberbangkit atau semasa membincangkankertas-kertas kerja.
 9. 9. 2.Minit Mesyuarat yang lepasCatatkan keputusan MM yang lepasiaitu sama ada disahkan tanpa pindaanatau tertakluk kepada pindaan tertentu.Jika ada pindaan ,nyatakan pindaantersebut.Pencadang dan penyokong.Bersetuju sebulat suara.
 10. 10. 3. Perkara-perkara berbangkitjika berkaitan Ruangan ini mengandungi catatan tentang perkara- perkara yang dibangkitkan di dalam mesyurat yang lepas. Tajuk utama perkara berbangkit yang dibincangkanhendaklah dicatatkan.Untuk memudahkan rujukandibuat,muka surat dan perenggan MM lepas yangmembincangkan perkara yang sama hendaklahdicatatkan. Jika perkara-perkara berbangkit itu masihmemerlukan tindakan catatkan juga agensi atau namajawatan pegawai yang perlu mengambil tindakan.
 11. 11. 4. Perbincangan – Agenda / Isu yang dibincangkanRuangan ini merekodkan perkara-perkarabaru yang dibincangkan oleh ahli-ahlimesyuarat.Susunan tajuk adalah mengikut agendamesyuarat yang telah ditetapkan
 12. 12. 5. Perbincangan kertas-kertas kerja(Jika Berkaitan)Bagi mesyuarat tertentu beberapa kertas kerja dibentangkan untukperbincangan.Perkara-perkara yang perlu direkodkan adalah :a. Tajuk kertas kerja berkenaanb. Agensi yang menyediakan kertas kerja.c. Tujuan utama kertas kerja disediakand. Isu-isu penting yang dibangkitkan di dalam kertas kerja tersebut.e. Pandangan/komen ahli mesyuarat berkenaan isu yang dibangkitkan dalam kertas kerja berkenaan.f. Keputusan mesyuarat tentang isu-isu yang dibangkitkan serta tindakan isu-isu yang perlu diambil perhatian.
 13. 13. 6. Hal-hal lain (Jika ada)Ruangan ini merekodkan perkara-perkaralain yang di bincangkan di dalam mesyuaratyang pada mulanya tidak termasuk di dalamagenda mesyuarat7. Penutup Minit MesyuaratRuangan ini merekodkan perkara seperti yang berikut :a. Bila mesyuarat tamat atau ditangguhkan.b. Ucapan terima kasih pengerusi.c. Catatan tarikh mesyuarat yang akan datang jika tarikh telah ditetapkan
 14. 14. SURAT KIRIMAN RASMIBersifat formal dan ditulis untukkepentingan umum.Mempunyai format yang berbeza dengansurat kiriman tidak rasmi.
 15. 15. JENIS-JENIS SURAT KIRIMAN RASMI Surat Aduan Surat Permohonan Surat Bantahan Surat Pesanan Surat Rayuan
 16. 16. JENIS PERMOHONAN jawatan pekerjaan,biasiswa,kebenaran ( membuat lawatan dan lain-lain)*Merujuk kepada perkara diatas(apa yang ditulis dibahagian PER)osaya berminat untuk mengisi kekosongan jawatansebagai…osaya berhajat untuk mendapatkan biasiswa untukmelanjutkan pelajaran ke….oSaya mengharapkan kebenaran daripada pihak tuanuntuk mengadakan lawatan ke…
 17. 17. Jenis Pandangan/Pendapat/Penghargaan/ Teguran/Aduan(berkenaan satu keadaan,kejadian,aktivitidan lain-lain) Merujuk kepada perkara di atas,saya/saya sebagai wakil…•dengan rasa kesal ,saya ingin membuatteguran/aduan melahirkan ketidaksenangan sayaberhubung dengan…•Ingin mengemukakan pendapat/pandangan sayamengenai…•Ingin melahirkan penghargaan saya/kami kepada…
 18. 18. Saya berharap agar permohonan saya diberikanpertimbangan yang sewajarnya.Akhir sekali,saya memohon pertimbangan dankerjasama daripada pihak tuan.Saya bersedia untukmenghadiri temuduga pada bila-bila masa.Sekiranya,tuan tidak bersetuju dengan tarikh danmasa yang kami cadangkan,tuan boleh memindanyadengan memberitahu kami segera.Kerjasamadaripada pihak tuan didahului dengan jutaan terimakasih.
 19. 19. Jika surat dikirimkan kepada mana- mana badan media cetak ,contohnya surat khabar ,di akhir surat boleh ditulis:Saya harap tuan penyunting/editor akan memberikanpertimbangan yang sewajarnya berkenaan dengan isuyang saya ketengahkan ini.Harapan saya agar pihak-pihak tertentu akan mengambil langkah-langkah yangsebaiknya untuk mengatasi masalah ini.
 20. 20. Jika pengirim memberikan saranan mengenaisatu perkara di akhir surat boleh ditulis begini:Semoga tuan akan mempertimbangkansaranan-saranan yang saya berikan.
 21. 21. Sepanjang surat pengirim mestimembahasakan dirinya sebagai saya dankata nama ganti diri bagi penerima ialahtuan atau puan.
 22. 22. JIKALAU ADA SUMUR DI LADANG,BOLEH SAYA MENUMPANG MANDI,JIKALAU ADA UMUR YANG PANJANG,INSYAALLAH KITA JUMPA LAGI.

×