Tillgänglighetsanpassningarnas tid är förbi - frukostseminarium på Creuna
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Tillgänglighetsanpassningarnas tid är förbi - frukostseminarium på Creuna

on

 • 653 views

Frukostseminarium på Creuna: Tillgänglighetsanpassningarnas tid är förbi - gör rätt från början och njut av fördelarna med en tillgänglig webbplats. Talare: Katja Engelhart och Isac ...

Frukostseminarium på Creuna: Tillgänglighetsanpassningarnas tid är förbi - gör rätt från början och njut av fördelarna med en tillgänglig webbplats. Talare: Katja Engelhart och Isac Lagerblad

Statistics

Views

Total Views
653
Views on SlideShare
519
Embed Views
134

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

4 Embeds 134

http://www.creuna.se 69
http://accessibility_checker.siteimprove.com 60
http://se.cweb_stage.co.int 3
http://creuna.se.demo.creuna.net 2

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment
 • Tillgänglighet som i det här fallet handlar alltså om att göra det möjligt för ALLA , inklusive för personer med olika funktionsnedsättningar att använda era webbplatser och andra digitala tjänster.
 • Dagens seminarie heter ” Tillgänglighetsanpassningens tid är förbi ”. Hur kan vi säga det?
 • Tidigare (och tyvärr rätt ofta nu också ) var tillgänglighet något som i bästa fall nämndes i någon kravspec eller något förfrågningsunderlag i början av projekten. Och som sen glömdes bort eller i gnorerades tills något i slutet kom på att ‚ ”Oj här står det att det ska vara tillgängligt”
 • Eller ännu värre ; man märkte det inte alls eller brydde sig inte om det , eller så hade man inte kravet med från början över huvud taget. Och så lanserade man sin lösning. Och då fick man reaktioner eller dålig publicitet i efterhand. Här har vi ju ett färskt exempel i flera riksdags partiers webbplatser som fick en del stryk i pressen inför valet nu i höstas. Och då handlar de t ändå om webbplatser som sett ut så ett bra tag. Men att stänga ute människor kan ge verkligt dålig publicitet.
 • Vad vad gör man då? Jo, man får göra det bästa av situationen – och anpassa i efterhand . Men det är svårt. Man kanske har valt cms eller verktyg som i sig inte skapar tillgängliga webbar – och blir tvungen att anpassa en massa. Och kanske tvungen att göra om hela designen , lägga till funktionalitet man inte räknat med. I allra värsta fall kanske man måste bygga om från grunden . Det blir svårt och det blir dyrt och det tar tid man inte har. Och vad blir tillgängligheten då? Jo, ett jättejobbigt, besvärligt måste.
 • Men så behöver det inte bli. Om man har tillgängligheten i åtanke redan från början behöver det inte bli någon begränsning över huvud taget . Man funderar över målgrupper, kravställer och beställer rätt sak, man väljer verktyg som fungerar . Och man designar och utvecklar och skapar innehåll på rätt sätt.
 • Så tänk rätt från början! Då behöver det varken kosta mer eller ta längre tid – utan öppnar tvärtom upp för en massa nya möjligheter. Och tillgängligheten behöver inte få sin oförtjänta roll som ett måste – den blir en naturlig, självklar och positiv del av processen . En möjlighet !
 • Så ta rätt väg från början är vad som gäller!
 • Så här står det i inbjudan till det här seminariet. Vi har utlovat vår syn på vad ni bör tänka på när ni bestämmer er för att utveckla en webb för alla .
 • Och det har vi kokat ned till 9 steg.
 • Första steget är att bestämma sig för att se möjligheterna!
 • Det finns över en miljon svenskar med olika funktionsnedsättningar . Alla de här funktionsnedsättningarna utgör inte ett hinder för att använda webb eller mobil , men många gör det. Synskadade , hörselskadade , rörelsehindrade , kognitivt funktionsnedsatta och dyslektiker osv. Utöver det här blir våra webbanvändare blir allt äldre – 2015 blir antalet ålderspenstionärer ca 2 miljoner. Och det handlar om personer som är vana vid att använda webben i sin dagliga tillvaro. Min 63-åriga mamma surfar mer än jag. Och min 93-åriga mormor börjar dan med att surfa runt på olika tidningsiter och lösa dagens sudukos. Antalet personer som hindras använda webbsidorna pga åldersrelaterade funktionsnedsättningar kommer att öka . Och det här är grupper ni kan nå med tillgängliga lösningar – utnyttja det!
 • På webben kan skillnader suddas ut . På facebook är vi alla lika , jag har ingen aning om mina vänner där sitter i rullstol eller använder punktdisplay. Saker vi tar för givet; kunna betala räkningar eller lyssna på den musik vi vill på webben. Jätte praktiskt för mig! Men tänk vilken skillnad det innebär för en synskadad person, som tidigare inte kunde läsa de räkningar som damp ned i brevlådan. Eller för en rörelsehindrad som tidigare behövde ta sig till affären för att köpa CD-skivor. NYTTAN, skillnaden kan bli så mkt större för de här grupperna. Fler och fler viktiga funktioner flyttas till digitala kanaler , vi kan deklarera eller söka plats till våra barn på dagis – och ju mer som flyttas dit – ju viktigare blir tillgängligheten . Om vi gör på rätt sätt kan vi förbättra och jämna ut villkoren för många funktionsnedsatta , om vi gör på fel sätt skapar vi funktionshinder – personer med funktionsnedsättningar hindras från att utföra saker andra kan . Så gör rätt! (goalball)
 • På tal om att se möjligheterna! För några veckor sedan läste jag en bloggpost från en gravt synskadad kille i USA som fått sin första iphone – är det någon mer som läst den? Till den hade han laddat ned ett färgigenkännings-app – som gick ut på att man riktade kamerafönstret på telefonen mot något definierades färgen (i hans fall lästes den upp med voice over ). Och för första gången någonsin kunde han ”se” färger . Det var så gripande när man läste om hur han kunde gå ut med sin mamma på kvällen och diskutera den vackra solnedgången . Och när han använde telefonen för att hitta sina pumpor i trädgården. Ett program som skapats för ett helt annat syfte blev helt plötsligt en länk till en annan värld för honom . (”argumentet reality”) Lyft blicken och fundera kring vilken ytterligare nytta era lösningar skulle kunna ge dessa grupper – se möjligheterna!
 • Nummer två. Lyft fördelarna med att jobba med tillgänglighet – argumentera för det i era företag och organisationer .
 • Vi har redan tagit upp det här med vilken stor nytta ni kan ge personer med funktionssedsättningar med era lösningar – och det borde kanske vara anledning nog. Men för att motivera en tillgänglig utveckling finns det mer konkreta och mätbara fördelar också. En tillgänglig lösning… - Når fler ; en miljon potentiella kunder eller personer som behöver service ! - Är enklare att använda (för ännu fler) - Framtidssäker: Ibland hör man kunder som ska göra intranät säga ” men vi har inga funktionsnedsättningar bland våra anställda ”. Hur vet man det? Funktionsnedsättningar som inte syns utanpå (dysleksi, synnedsättningar etc). Och hur vet man hur det är i morgon? N yanställer , eller ens effektiva kollega kanske trillar och bryter armen ? Eller, gud förbjude , någon blir sjuk . Något man kan vara ganska säker på är att de anställda blir äldre. Och tillgänglighet kan hjälpa andra grupper också , exempelvis uppläsningsmöjlighete r eller enklare formulerade texter kan göra tillvaron enklare för personer som inte har svenska som förstaspråk – och kan vara ett effektivt verktyg i deras arbete. - Ytterligare fördelar med en tillgänglig lösning: Fungerar i mobilen/TV:n/iPaden Ger bättre träffar i sökmotorer Utan att det behöver kosta mer!
 • Isac Det finns olika riktlinjer till vår hjälp. W3C:s WCAG 2.0 (web content accessibility guidelines) är det senaste, och de de flesta eftersträvar att följa nu. Riktlinjerna har en gradering i A, AA och AAA (där AAA är det mest tillgängliga). Före detta VERVA:s Vägledningen 24-timmarswebben är det säkert några av er som minns. Den befann sig i ett vakum ett tag när VERVA lades ned för 1,5 år sedan, men fanns fortfarande kvar på webben – även om den kändes ganska omodern. Efter några månader togs ansvaret över av den nya E-delegationen. De håller på att förnyar och utvecklar riktlinjerna och i juni 2011 ska det komma en ny variant av den – anpassad efter kraven i wcag 2.0. EU har några riktlinjer Det finns checklistor, rekommenderade valideringar och verktyg för att mäta ex. kontraster.
 • Nummer 4: Beställ rätt sak – och ställ krav på era leverantörer. Se till att era utvecklare , eller era leverantörer vet vad det handlar om . Ställ tydliga krav , ange nivå ex. ”Vi ska uppfylla alla riktlinjer nivå AA i WCAG 2.0. Alla eventuella avvikelser måste godkännas av oss som beställare ” och kanske slå fast : ”Vi ska hela tiden eftersträva att få en så tillgänglig lösning som möjligt.” Och följ upp! Alltför många blir lovade tillgängliga lösningar av leverantörer men får det inte i slutändan . Där måste man vara hård som beställare . Var tydliga med att ni tänker följa upp och med vilket åtagande leverantören egentligen har.
 • Steg nr 5: Involvera era användare. Fundera redan på strategisk niv å kring vilka era målgrupper är, och vill ni inkludera eller exkludera potenitella kunder/medborgare? Vad vet ni om de här grupperna av användare? Kan ni involvera representanter f rån funktionsnedsatta grupper i ert projekt – inkludera dem i intervjustudier eller fokusgrupper ,för att ta reda på mer? Kanske knyta en referensgrupp till er som ni sedan kan bolla med och testa mot i hela projektet? Hur hittar vi personer som vill vara med kanske ni undrar? Det finns mailinglistor, facebookgrupper med folk som är villiga vara med och testa. Ni kan anlita företag som har specialiserat sig på användartester med funktionsnedsatta , eller som gör expertutvärderingar. Men oavsett hur ni gör det ; involvera era användare – inga riktlinjer eller automatiserade tester kan ersätta det.
 • 6. Designa tillgängligt. Det kan handla om att välja rätt färger och fundera över hur ni använder dem, och att inte röra till det för mycket. En tillgänglig design stödjer funktionen.
 • När det gäller färgskillnader och kontraster finns det enkla verktyg för att mäta, som alla kan ladda ned (Color contrast analyser). I det här fallet har jag testat en svart text mot en lilarosa bakgrund och den får godkänt när det gäller kontrast – men den uppfyller inte de hårdaste kraven AAA när det gäller liten text. Ofta får man höra att det är så begränsande med tillgänglighet när det gäller design . Jag tror att det ofta handar om att man inte haft det i åtanke från början , eller att man försöker följa grafiska profiler som är haft print som utgångspunkt och inte är anpassade för webb. För det behöver inte alls bli fult och tråkigt !
 • Här är ett annat exempel på hur man jobbar med tillgänglig design . Eller snarare hur man inte gör. Man ska inte markera funktion med enbart färg . Och här på wikipedia – här markeras länkar med blått och ord där man efterfrågar förklaring med rött . Om man inte har färgseendet blir det väldigt svårt att se var man kan klicka här överhuvudtaget , och omöjligt att veta om det är en länk eller ett ord som saknar förklaring . Understrukna länkar eller en liten pil eller annan länkmarkering hade hjälpt här. Fler saker man ska tänka på när man designar tillgängligt hittar ni i tillgänglighetsriktlinjerna – men det här var huvudområdena .
 • Isac
 • Struktur, logisk struktur! Har man inte tillgång till presentationslagret så ska man kunna tolka innehållet ändå. Det är där semantiken kommer in dvs alla de olika elementen som olika innebörd om man inte kan se dem visuellt.
 • Om man använder sig av en logisk semantisk struktur kan skärmläsare på ett enklare sätt navigera sig på webbplatsen. Och det är ganska enkelt att testa. Alla som har en något sånär ny iphone kan testa hur det är att använda en skärmläsare.
 • Om man använder sig av en logisk semantisk struktur kan skärmläsare på ett enklare sätt navigera sig på webbplatsen. Och det är ganska enkelt att testa. Alla som har en något sånär ny iphone kan testa hur det är att använda en skärmläsare.
 • Om man använder sig av en logisk semantisk struktur kan skärmläsare på ett enklare sätt navigera sig på webbplatsen. Och det är ganska enkelt att testa. Alla som har en något sånär ny iphone kan testa hur det är att använda en skärmläsare. Grund version som är tillgänglig för alla, sedan lägger man på ett presentations lager vilket också måste vara tillgängligt då man pratar kontarstaer och dylikt. Och sedan förhöjer vi upplevelsen ytterligeare genom att lägga på beteendet.
 • Accessible rich internet applications Main, navigation och search
 • Isac. Valideringar, tester och givetvis användartester, allt för att undvika att det blir som på bilden.
 • Och så har man då en tillgängligt utvecklad och testad webbplats. Men något som verkligen kan ställa till det är innehållet. De flesta av er har hört talas om alt.texter för bilder, det handlar också om att se till att det finns alternativa format om man visar viktig information bara genom film (att den textas eller teckentolkas). Pdf:er är ett gissel, det finns alldeles för många sådana på webbar tycker jag. En liten text och så hänvisning till en pdf. Bökigt för alla och i värsta fall helt otillgängligt för vissa om man inte skapat pdf:en på rätt sätt. Utbilda era redaktörer – se till att de får den kompetens de behöver för att kunna skriva bra lättlästa texter , skapa tillgängliga pdf:er och allt annat man behöver tänka på. Och se till att det tillgänglighetsbitarna kommer med i era redaktörsmanualer.
 • Det var de 9 punkterna. Men kom ihåg: Det är tillgängligheten som är målet! Idag blir det allt viktigare att testa och mäta och utvärdera det man gör – det ligger i tiden . Men att vanligt misstag när det gäller tillgänglighet är att man är så fokuserad på valideringar och certifieringar och på att uppfylla en massa A:n att man missar det riktiga målet – att få en så tillgänglig lösning som möjligt . Se valideringar och tester som ett verktyg för att nå ert mål – inte som mål i sig. Var öppen för användarnas input och försök hela tiden sträva mot bästa möjliga lösning. ” Tillgängligheten är målet” sa jag. Men tillgänglighetsarbetet är en pågående process , och inget man bockar av. Jobba med ert innehåll , håll ögonen öppna för nya tekniker som kan göra situationen bättre för era användare. Nya riktlinjer och testverktyg som kan hjälpa er att komma närmare målet – en webbplats för alla. Vi pratade i början om att ”se möjligheterna” – att fundera kring hur våra lösningar skulle kunna hjälpa nya grupper på ett sätt de t inte var tänkt från början . Det är inte alltid man kan utveckla allting själva . Men då kanske man i alla fall kan öppna upp sitt data (erbjuda API:er etc) och låta andra hitta nya tillämpningar istället. Då kan er information kanske tillgängligöras och ni kan få nöjdare kunder eller medborgare utan att ni behöver göra något själva över huvud taget.
 • Och då blir det så här härligt!
 • Våra slutord idag. Gör rätt från början!

Tillgänglighetsanpassningarnas tid är förbi - frukostseminarium på Creuna Tillgänglighetsanpassningarnas tid är förbi - frukostseminarium på Creuna Presentation Transcript

 • Tillgänglighetsanpassningens tid är förbi - gör rätt från början och njut av fördelarna med en tillgänglig webb
 • Katja Engelhart [email_address] @kaen Isac Lagerblad [email_address] @icaaq
 • “ Tillgänglighetsanpassningens tid är förbi” Titeln på dagens seminarium
 • Oj, här står det att det ska vara tillgängligt! Förr Bild: flickr.com/ victoriapeckham Oj, här står det att det ska vara tillgängligt! Äsch! Det klagas!
 • Förr Bild: flickr.com/ zoetnet Äsch! Det klagas!
 • Anpassning i efterhand
  • Dyrt!
  • Tar tid som inte finns (längre)
  • Tillgänglighet = tråkigt måste
  Förr
 • Strategi Koncept Design Implementation Test Lansering Förvaltning Framöver Tillgänglighetsfokus
 • Tänk rätt från början
  • Behöver inte kosta mer
  • … och inte ta längre tid!
  • Tillgänglighet =
  • naturligt val och pågående process
  Framöver
 • Bild: flickr.com/adacitio
 • “… vad ni ska tänka på när ni bestämt er för att utveckla en webb för alla” Ur inbjudan till dagens seminarium
 • 9 steg mot en tillgänglig lösning
 • 1. Se möjligheterna! Bild: flickr.com/pranav
 • Över en miljon personer med funktionsnedsättningar i Sverige. Bild: flickr.com/victoriapeckham Våra webbanvändare blir äldre!
 • Bild: flickr.com/pranav På (mer) lika villkor Bild: flickr.com/hst
 • Bild: flickr.com/pranav livskvalitet
 • 2. Lyft fördelarna Bild: flickr.com/thelastminute
 • En tillgänglig lösning…
  • når fler!
  • är enklare att använda (för ännu fler)
  • är mer framtidssäker
  • fungerar i mobilen/ TV:n/iPaden
  • ger bättre träffar i sökmotorer
  • Utan att det behöver kosta mer!
  Dessutom!
 • © Creuna 2009 Sida Följ! 3. Utnyttja riktlinjer och verkyg
 • 4. Beställ rätt sak – och ställ krav på era leverantörer Bild: flickr.com/Marcin Wichary
 • Bild: flickr.com/victoriapeckham 5. Involvera era användare Fråga
 • Bild: flickr.com/ woodleywonderworks 6. Designa tillgängligt
 • Syns hyfsat! Bild: flickr.com/ woodleywonderworks
 • färgberoende Färgberoende
 • 7. Följ standarder och utveckla tillgängligt Bild: flickr.com/Pat Hawks
 • 3 lager på en webbsida
 • 1. Struktur - html
 • 2. Presentation – css
 • 3. Beteende - javascript
 • 3 lager +1
  • Struktur (html)
  • Presentation (css)
  • Beteende (javascript)
  • WAI-ARIA (fördefinierade ytor och roller)
 • © Creuna 2009 Sida Bild: flickr.com/conanil 8. Testa och utvärdera Testa!
 • 9. Satsa på innehållet Bild: flickr.com/ E.Bartholomew
 • Och kom ihåg:
  • Tillgängligheten är målet!
  • Tillgänglighetsarbete pågår
  • Öppna upp för andra
 • Bild: flickr.com/glenwilliamspdx
 • “ Gör rätt från början och njut av fördelarna med en tillgänglig webb” Underrubrik till dagens seminarium Och slutord.
 • Tack för oss! Katja Engelhart [email_address] @kaen Isac Lagerblad [email_address] @icaaq
 • Frågor?