Honger heb ik niet meer, en ik laat de
spaghetti voor wat het is. Nog steeds
trillend van top tot teen ren ik naar mijn
sl...
Zo blijf ik een poosje zitten, huilend en
trillend, maar dan kom ik weer omhoog
en veeg ik de tranen van mijn gezicht. Ik
...
Ineens mis ik Tirza enorm. Bij haar zou ik
helemaal mijn hart hebben kunnen
luchten. Zij zou met me mee hebben
gescholden,...
Dan bedenk ik dat ik mijn hart best kan
luchten bij Tirza. Ik pak mijn mobiele
telefoon uit mijn broekzak, en zoek
vluchti...
“Lynn! Hoe is het met je?”
“Niet zo best,” antwoord ik, en ik kan
niet voorkomen dat mijn stem weer
breekt.
“Wat is er aan...
“De trut,” sist Tirza ziedend als ik klaar
ben met mijn verhaal. “Dit is toch gewoon
niet te geloven! Ik dacht echt dat ze...
Het is even stil aan de andere kant. “Zal
ik naar huis komen?” vraagt Tirza dan.
Ik wil ‘ja’ zeggen, zeggen dat ik haar
no...
“Weet je het zeker?” Tirza klinkt
twijfelend, en ik wil hard ‘nee!’ roepen,
maar ik houd me in en zeg kalm: “Ja. Heb
nou m...
Ik glimlach. Tirza is de beste vriendin die
ik me zou kunnen wensen. “Dank je,” zeg
ik zacht.
Het is weer even stil. “Geen...
Dan hoor ik de deurbel, en het tikken van
de hakken van mijn moeder, die haastig
naar de voordeur trippelt. Ik hoor gelach...
“Ik heb spaghetti voor je gemaakt,” hoor
ik mijn moeder zwoel zeggen. Ik voel
woede in me opborrelen. Dat is míjn
spaghett...
Na wat wel een eeuwigheid leek hoor ik
de stemmen weer wat dichterbij komen.
Dan klinkt er het geluid van een deur die
geo...
Ik wacht tien minuten, en dan glip ik mijn
kamer uit. Het is ondertussen donker
geworden, en als ik de voordeur van het
ap...
Bijna bots ik tegen een geparkeerde auto
op, maar ik weet hem nog net te
ontwijken. Al snel kom ik bij de poort van
het pa...
Ik loop in het donker over het
grindpaadje naar het midden van het
park. Als ik daar aankom, ga ik
voorzichtig zitten op h...
Wordt
Vervolgd
Update 15
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Update 15

302 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
302
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Update 15

 1. 1. Honger heb ik niet meer, en ik laat de spaghetti voor wat het is. Nog steeds trillend van top tot teen ren ik naar mijn slaapkamer, en doe ik de deur op slot. Zwaar ademend laat ik me op de grond zakken en de tranen stromen steeds sneller en sneller over mijn wangen zodat mijn gezicht binnen de kortste keer drijfnat is.
 2. 2. Zo blijf ik een poosje zitten, huilend en trillend, maar dan kom ik weer omhoog en veeg ik de tranen van mijn gezicht. Ik zal me er bij neer moeten leggen. Ik zal er mee moeten leren leven dat mijn moeder niet van me houdt, en dat ik in het meest koude ‘gezin’ leef wat ik me kan voorstellen. En met die vreselijke vriend van mijn moeder. Robert. Ik krijg de kriebels als ik alleen al aan hem denk. De smeerlap.
 3. 3. Ineens mis ik Tirza enorm. Bij haar zou ik helemaal mijn hart hebben kunnen luchten. Zij zou met me mee hebben gescholden, en dat is precies wat ik nu nodig heb. Als ik Dagmar nu zou bellen, zou ze sussende worden spreken, zeggen dat het allemaal wel weer goed komt, dat ik vol moet houden. Maar Tirza? Tirza zou mijn moeder en Robert de huid vol schelden, zij zou net zo kwaad als ik zijn.
 4. 4. Dan bedenk ik dat ik mijn hart best kan luchten bij Tirza. Ik pak mijn mobiele telefoon uit mijn broekzak, en zoek vluchtig Tirza’s nummer op. De telefoon gaat vier keer over, en de moed zinkt me alweer in de schoenen, maar dan wordt er opgenomen. “Met Tirza,” klinkt de mij zo vertrouwde stem aan de andere kant van de lijn. “Hee, met Lynn,” zeg ik terug.
 5. 5. “Lynn! Hoe is het met je?” “Niet zo best,” antwoord ik, en ik kan niet voorkomen dat mijn stem weer breekt. “Wat is er aan de hand?” vraagt Tirza bezorgd. Ik begin weer te huilen en probeer zo goed en zo kwaad als het gaat de hele situatie aan Tirza uit te leggen, met alle details.
 6. 6. “De trut,” sist Tirza ziedend als ik klaar ben met mijn verhaal. “Dit is toch gewoon niet te geloven! Ik dacht echt dat ze op haar eigen manier wel van je hield. Maar daar zat ik dus vreselijk naast.” Ik snik nog steeds. “Ja, dat dacht ik dus ook.” “O, lieverd, het spijt me, dat had ik niet zo cru moeten zeggen,” zegt Tirza zachtjes. Ik boen mijn tranen ruw weg. “Nee, dat geeft niet. Je zegt waar het op staat.”
 7. 7. Het is even stil aan de andere kant. “Zal ik naar huis komen?” vraagt Tirza dan. Ik wil ‘ja’ zeggen, zeggen dat ik haar nodig heb, maar ik doe het niet. Dat zou niet eerlijk zijn. Ik wil haar niet meetrekken in mijn misère, ze verdient haar vakantie, en zij heeft ook niet gevraagd om al die ellende. “Nee,” zeg ik dus. “Geniet jij nou maar van je vakantie, ik red me wel… uiteindelijk.”
 8. 8. “Weet je het zeker?” Tirza klinkt twijfelend, en ik wil hard ‘nee!’ roepen, maar ik houd me in en zeg kalm: “Ja. Heb nou maar een beetje plezier, dan mag je me als je terug bent weer helemaal steunen. Als je maar opneemt als ik je even nodig heb.” Ik probeer het laatste als een grapje te laten klinken, maar dat mislukt. “Natuurlijk!” roept Tirza. “Je kan me altijd bellen, al is het midden in de nacht.”
 9. 9. Ik glimlach. Tirza is de beste vriendin die ik me zou kunnen wensen. “Dank je,” zeg ik zacht. Het is weer even stil. “Geen dank, lieverd, ik weet dat jij precies hetzelfde voor mij zou doen.” We nemen afscheid en even later hang ik op. Het horen van Tirza’s stem heeft me een beetje opgepept, ik huil tenminste niet meer. Ik weet dat ik er goed aan heb gedaan om tegen Tirza te zeggen dat ze daar moet blijven, maar toch heb ik even spijt. Wat moet ik nou zonder haar?
 10. 10. Dan hoor ik de deurbel, en het tikken van de hakken van mijn moeder, die haastig naar de voordeur trippelt. Ik hoor gelach en gepraat, en dan is het even stil. Ik kan wel raden wat die twee misselijkmakende figuren nu aan het doen zijn. Ik slik en luister dan aandachtig als ik weer stemmen hoor.
 11. 11. “Ik heb spaghetti voor je gemaakt,” hoor ik mijn moeder zwoel zeggen. Ik voel woede in me opborrelen. Dat is míjn spaghetti die ze haar vriendje nu voorschotelt. Ze voelt geen greintje schuld, over wat ze me net allemaal heeft toegeschreeuwd, en dan jat ze nu ook nog eens mijn spaghetti! “Dat lijkt me heerlijk,” zegt Robert met zware stem aan de andere kant van de deur. Dan hoor ik weer voetstappen. Mijn moeder en Robert verdwijnen de keuken in, en ik kan niet meer verstaan wat ze zeggen en ik zak neer op mijn bed om voor me uit te staren en te denken.
 12. 12. Na wat wel een eeuwigheid leek hoor ik de stemmen weer wat dichterbij komen. Dan klinkt er het geluid van een deur die geopend wordt, en weer sluit, en de stemmen zijn weg. Ze zijn dus de slaapkamer van mijn moeder ingegaan. Ik word even misselijk als ik denk aan wat ze daar binnen enkele minuten zullen gaan doen.
 13. 13. Ik wacht tien minuten, en dan glip ik mijn kamer uit. Het is ondertussen donker geworden, en als ik de voordeur van het appartement achter me dichttrek zie ik boven me de heldere sterrenhemel. Ik besluit om naar het park te gaan, dat zich hier niet ver uit de buurt bevindt. Tijdens mijn wandeling door de stille straten kijk ik telkens naar de lucht, naar die prachtige sterren die de hemel vullen als de lichtjes in een kerstboom.
 14. 14. Bijna bots ik tegen een geparkeerde auto op, maar ik weet hem nog net te ontwijken. Al snel kom ik bij de poort van het park aan en ik loop naar binnen. Dit is het enige deel van de stad met sfeer, vind ik. Het is ooit aangelegd in de achttiende eeuw door een rijke edelman, voor zijn vrouw. Aan de vijver staat nog steeds het eeuwenoude bankje waar zij altijd op zat te lezen. Tenminste, dat is wat men zegt.
 15. 15. Ik loop in het donker over het grindpaadje naar het midden van het park. Als ik daar aankom, ga ik voorzichtig zitten op het befaamde bankje aan de vijver, en ik staar voor me uit. Ineens vullen mijn ogen zich weer met tranen, en schokschouderend begin ik weer te snikken. Dan schrik ik opeens op door een hand die zich stevig om mijn schouder sluit.
 16. 16. Wordt Vervolgd

×