10.G Rozenbloem - deze keer wél 10 bloeiende generaties? - Hoofdstuk 1.2

442 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
442
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
20
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

10.G Rozenbloem - deze keer wél 10 bloeiende generaties? - Hoofdstuk 1.2

 1. 1. Emma is erg blij met haar nieuwe zusje, maar vind het wel jammer dat ze zo weinig doet. Ze kan alleen maar huilen en eten, en af en toe heel lief lachen. Toch houdt Emma heel veel van haar zusje, en ze kan niet wachten tot ze wat ouder is.
 2. 2. Katarina vindt het ook geweldig dat er een nieuw kindje is waar ze op kan passen, ookal is ze ook dol op Emma. Maar voorlopig komt ze alleen even op kraambezoek, het duurt nog twee maandjes voor ze weer aan het werk gaat bij de Rozenbloempjes. Want Maloe heeft nog een kleine twee maanden zwangerschapsverlof, en die wil ze graag opnemen. Ze gaat wat sneller weer aan het werk als met Emma, maar ze wil toch wel wat quality time met Yasmine doorbrengen.
 3. 3. Emma heeft al haar klasgenootjes trots verteld over haar nieuwe zusje, en ze heeft getrakteerd op beschuit met muisjes, roze en witte natuurlijk. Ook de buschauffeuse heeft ze het blijde nieuws verteld, en nu vraagt Celeste elke keer naar Yasmine. “En, hoe is ’t met je kleine zusje?” Emma vertelt maar al te graag over Yasmine, en gaat vaak op het speciale plekje bij Celeste zitten en praat honderduit.
 4. 4. Maloe geniet volop van haar twee maanden vrij. Natuurlijk heeft ze een baby om voor te zorgen, maar ze kan zelf ook weer heerlijk bijtanken na de vermoeiende zwangerschap, voor ze weer aan het werk moet. Yasmine slaapt namelijk, het grootste deel van de dag, als een roosje.
 5. 5. Maloe verwent zichzelf goed, ze maakt elke dag een heerlijke lunch voor zichzelf en trakteert zich op de nodige soaps die ze volgt. Michel moppert er nog wel eens over, maar Maloe vindt het heerlijk, om al die clichés te volgen. Ze kan nu ook weer lekker in de tuin werken. Ze heeft geen buik meer die haar in de weg zit, en bovendien is het de laatste tijd heerlijk weer.
 6. 6. Emma’s cijfers worden steeds beter, al zijn ze nog niet waar ze op had gehoopt. Michel stimuleert Emma om goed met haar school bezig te blijven, en is trots op haar, wat voor cijfer ze ook heeft. “Goed gedaan, meisje!”
 7. 7. Maar Emma speelt toch veel liever met haar poppen, dan dat ze haar huiswerk maakt. Als ze thuis komt laat ze haar huiswerk dan ook meteen links liggen. Maloe komt bij Emma zitten en speelt een poosje gezellig mee. “Emma, zullen we nu samen even naar je huiswerk kijken?” Emma knikt, met tegenzin.
 8. 8. Maloe helpt Emma met haar rekensommetjes, en voor ze het weet, heeft Emma al haar huistaken af, en snapt ze het helemaal. “Dankjewel, mama!”
 9. 9. Maloe geniet van alle momenten met haar dochters, tot het verschonen van de vieze luiers van Yasmine aan toe. De blije gezichtjes van de meiden, dat is goud waard, volgens Maloe! “Welterusten!” En ze zou haar dochters voor dat zelfde goud echt niet willen missen!
 10. 10. Bello is er natuurlijk ook nog, en die wordt niet vergeten. En op dierendag, krijgt hij lekker wat extra’s in zijn voerbak! Voor henzelf maakt Maloe spaghetti klaar, het lievelingskostje van zowel Emma als Michel. Vandaag was namelijk de laatste dag van haar zwangerschapsverlof. Morgen gaat ze weer gewoon naar haar werk. Daar heeft ze ook veel zin in, maar ze zou ook nog wel een poosje thuis willen blijven.
 11. 11. Ze geeft Yasmine die avond nog wat extra aandacht, want morgen zal ze haar moeten missen. “Mama moet weer werken, maar Katarina is ook heel lief, hoor!” Yasmine begrijpt er natuurlijk helemaal niks van, maar dat maakt Maloe niks uit. Ze legt Yasmine in haar wiegje, en kruipt dan zelf ook vroeg onder de wol. En de volgende ochtend vroeg stapt ze de oude vertrouwde carpool weer in.
 12. 12. De dagen gaan weer verder, en wonderbaarlijk genoeg blijft het prachtig weer. Michel en Emma zijn in het weekend vaak in de tuin te vinden, als Maloe moet werken. Aan het klimrek slingeren gaat Emma waarschijnlijk nooit vervelen, en ze wordt er steeds beter in. Ook touwtjespringen is favoriet.
 13. 13. Maar sinds kort mag ze van haar moeder op het ‘survivalparcours’ van haar moeder, en dat is pas een echte uitdaging! Het is erg vermoeiend en moeilijk, en Emma bezeert zich ook regelmatig. Maar ze blijft doorzetten, ondanks de bezwaren van haar vader, die er niet zo blij mee is. Dan heeft hij nog liever dat zijn dochter achter de computer zit te chatten met haar vrienden en vriendinnen van school.
 14. 14. Het bevalt Maloe goed om weer te werken. Ze kon de draad meteen weer oppakken waar ze was gebleven, en het viel alleszins mee, ookal was haar conditie wat minder toen ze weer begon. Ze hoopt op een promotie binnenkort, daarom leert ze hard, want het gaat natuurlijk niet alleen op conditie in het leger. Maar eerst staat er iets belangrijkers op het programma. Yasmine is alweer bijna jarig! Maloe vindt het jammer dat haar dochtertje alweer op gaat groeien. Dit was waarschijnlijk het laatste kind, ze wordt er niet jonger op!
 15. 15. Toch moet het gebeuren, en als het feestje eenmaal aan de gang is, wordt Maloe heel wat vrolijker. Ze ziet de oogjes van Yasmine oplichten door het getoeter en geratel van haar familie, en alle aandacht op haar. “Dit is jouw moment, lieve schat!” Samen blazen Maloe en Yasmine de kaarsjes uit, en de grote sprong volgt.
 16. 16. Yasmine komt weer naar beneden als peuter, met mooie zwarte haren, in lieve vlechtjes. Vrolijk lacht ze haar moeder toe. Yasmine lijkt vooral de gelaatstrekken van haar vader geërfd te hebben.
 17. 17. Ondeugend is ze ook, want terwijl haar ouders en grote zus van de taart smullen kruipt ze naar de voerbak van Bello, en begint van de brokjes te eten!
 18. 18. Yasmine blijkt een heerlijke peuter te zijn. Ze is lekker speels, en kan zich prima in haar eentje vermaken, ze zeurt niet om haar ouders, als die even geen tijd hebben. Ze is af en toe wel een beetje dwars, dan wil ze bijvoorbeeld niet op het potje, maar meestal gaat dat ook goed. Emma is dol op haar kleine zusje, en vindt het leuk om met haar te spelen, of haar een beetje te plagen. Maloe en Michel zijn blij dat te zien, ze waren een beetje bang dat Emma misschien een beetje jaloers zou worden, omdat Yasmine veel tijd opeist.
 19. 19. Ze hebben er wel voor gekozen om Yasmine voorlopig nog maar bij hen op de kamer te houden, ook al was dat anders toen Emma een peuter was. Maar Emma heeft haar rust goed nodig, en Maloe en Michel hebben het er graag voor over om ’s nachts wakker gejengeld te worden om hun oudste dochter haar verdiende rust te geven. Bovendien hebben ze daar zelf ook profijt van. Want als Emma moe is, is ze ook héél erg chagrijnig! En dat is voor niemand in haar omgeving leuk.
 20. 20. Het is heerlijk weer de laatste tijd, en dan is Emma vaak buiten te vinden, samen met Bello, met wie ze de beste maatjes is. Als ze niet met Bello speelt, is ze wel met de tuin bezig, nog steeds een van haar grootste hobby’s. Ze bespuit de plantjes zelf, stiekem, want het mag eigenlijk niet van haar ouders. Maar dat kan Emma niet zo veel schelen. Zo gevaarlijk kan het toch niet zijn? Ze kweken ook hun eigen compost, van oude kranten en andere dingen. Dat scheelt geld, en het schijnt beter te zijn.
 21. 21. Michel is begonnen met de looptrainingen van Yasmine. Hij wil het haar graag op tijd leren. “Kom maar, schatje, kom maar naar papa toe!”
 22. 22. De promotie waar Maloe op hoopte zit er helaas nog niet in. Al een paar weken niet, en ze is best chagrijnig als ze thuiskomt de laatste tijd. “Mama! Mama, heb je de promotie?”
 23. 23. “Nee, lieverd, nog niet.” “Jammer. Maar het komt heus wel, hoor, mama!” Maloe glimlacht. Wat lief van Emma om te zeggen. “Kom jij eens even hier,” zegt Maloe, pakt Emma bij haar handen en zwaait haar in het rond. Emma gilt van de pret. En Maloe is haar chagrijnigheid alweer vergeten.
 24. 24. Emma baalt. Het is alweer een aantal weken later, en sinds twee weken lijkt het niet meer te stoppen met regenen en onweren. Nu kan ze niet buiten spelen, en bovendien; het gaat niet zo goed met haar plantjes. Ze staan er helemaal verregend bij. Al dat water is niet goed voor ze. Na al Emma’s harde werk weet ze niet of haar plantjes lekkere groenten gaan geven. Maar ja, er is niks aan te doen. Binnen kan Emma zich ook wel vermaken. Ze heeft een boek gekregen over het verzorgen van planten, en daar is ze de laatste dagen erg in verdiept.
 25. 25. Als Maloe toch de gok waagt om naar buiten te gaan, krijgt ze de schrik van haar leven. Ze wordt geraakt door de bliksem! Ze houdt er niks aan over, behalve een verschroeide kleren en verschroeid haar, maar ze is enorm geschrokken! Boos en geschrokken gaat ze snel weer naar binnen. “Dat verdraaide onweer ook! Ik word er niet goed van!”
 26. 26. En verhip, de volgende dag stopt het met regenen. Als Maloe ’s avonds naar buiten gaat, ziet ze dat drie van de vier planten nog goede tomaten hebben gegeven. ‘Daar zal Emma blij mee zijn!’ denkt Maloe, terwijl ze ze plukt. Emma is inderdaad blij, maar ze is wel een beetje boos dat haar moeder ze geplukt heeft. Ze wilde het zelf doen! De dagen verlopen weer rustig verder, en de regen laat zich niet meer zien.
 27. 27. Emma komt blij thuis nadat ze een moeilijke toets heeft gehad. “Yes! Een tien! Ook Michel komt blij thuis. Hij heeft promotie gemaakt naar vluchtwagenchauffeur! Het enige nadeel is dat hij nu ’s nachts moet werken. Een hele verandering dus. Als Emma en Michel elkaar het goede nieuws vertellen juichen ze blij voor elkaar.
 28. 28. Opgewekt en vol energie gaat Michel verder met de looptrainingen van Yasmine, waar hij eindelijk weer wat tijd voor heeft. Maar als het donker wordt is hij nog steeds bezig, zo fanatiek is hij! Yasmine is doodmoe, maar Michel is in zijn taak geslaagd. Yasmine kan lopen!
 29. 29. Daarna valt ze als een blok in slaap op de mat van Bello. En Emma ligt in het bed van haar ouders!
 30. 30. Als Maloe binnenkomt, na het trainen voor een promotie, ziet ze Yasmine liggen, en ze wordt boos op Michel, die te lang is doorgegaan met de trainingen. Maar die kan ze er niet van langs geven, want Michel stapt net in de auto, op weg naar zijn eerste klus als vluchtwagenchauffeur. Snel stopt Maloe Yasmine in bed, en kruipt daarna zelf ook haar bed in, naast Emma.
 31. 31. Het gaat goed met Emma op school. Ze haalt goede cijfers en heeft genoeg vriendjes en vriendinnetjes. Maloe heeft nog steeds de promotie niet te pakken, en daarom moet ze een paar keer overwerken, wat voor meer uren voor Katarina zorgt.
 32. 32. Maar het overwerken loont en al snel heeft Maloe eindelijk haar promotie! Michel is erg blij voor haar, hij weet hoe lang en hard ze er voor gewerkt heeft. “Gefeliciteerd, schat. Je hebt het verdiend!”
 33. 33. “Dank je, Michel,” zegt Maloe met een glimlach. “Mich, ik heb een idee. De benedenverdieping begint een beetje krapjes te worden voor ons vieren, vind ik.” “Ja, dat ben ik met je eens.” “En nu we allebei weer promoties hebben gekregen dacht ik dat we misschien wel een stuk aan kunnen bouwen. Dan hebben we wat meer ruimte.” “Dat klinkt als een heel goed idee!” “Mooi dat jij er ook zo over denkt. Wanneer zullen we beginnen?”
 34. 34. Dat is al heel snel. Een week later beginnen de aannemer en zijn mannen met de verbouwing en een paar weken later is het klaar. Blij komt Emma uit school. Ze ziet dat alles is opgeruimd en dat het eindelijk weer rustig is thuis. De uitbreiding heeft voor heel wat meer ruimte gezorgd. Emma en Yasmine kunnen nu lekker samen spelen aan hun nieuwe speeltafel, en er is voor iedereen meer ruimte.
 35. 35. “Ik ben blij dat we wat meer ruimte hebben, schat,” zegt Michel tevreden. “Ik ook.” “Enne, ik had nog een ideetje. Wat dacht je van een vakantie voor ons viertjes?” “Dat klinkt goed!” “Dan kunnen we lekker ontspannen, en kunnen de meiden ook even lekker spelen zonder huiswerk en dat soort dingen.” “Goed idee. Laten we vanavond meteen boeken!”
 36. 36. Maar voor de vakantie staat er nog iets anders te gebeuren. Yasmine is vanavond namelijk alweer jarig! Maloe brengt haar naar de taart en Michel en Emma maken veel lawaai. Emma vindt het leuk dat haar zusje nu opgroeit, dan kunnen ze eindelijk écht samen spelen. Samen blazen Maloe en Yasmine de kaarsjes uit, en daarna zet Maloe haar dochter op de grond neer.
 37. 37. “Toe maar meisje! Doe je best!” Yasmine staat op, en voelt iets kriebelen in haar teentjes. Ze springt omhoog, en draait in het rond. En als een kind komt ze weer neer! “Wauw!”
 38. 38. Tijdens het eten van de taart vertellen Maloe en Michel hun dochters over het plan van de vakantie. “Lijkt het jullie wat?” “Jaaaaa!” roepen de meiden in koor. Een vakantie? Dat lijkt hen geweldig!
 39. 39. “Ik heb er echt zin in!” zegt Yasmine als zij en Emma die avond naar bed gaan, nu beiden op dezelfde kamer. “Ik ook! Het wordt vast super!” De meiden kletsen nog even enthousiast over de aankomende vakantie, maar vallen dan moe in slaap.
 40. 40. Twee weken later is het zover, de Rozenbloempjes gaan op vakantie! Maar er heerst enige paniek… De taxi is te vroeg, en Michel is nog niet thuis van zijn werk… De taxichauffeur wil niet wachten, ze moeten het vliegtuig halen. “Maar papa dan…?”
 41. 41. Op het vliegveld heerste grote paniek onder Emma en Yasmine, en Maloe moet toegeven dat ook zij een beetje in paniek raakte. Wat als Michel niet op tijd zou zijn? Dat bleek ook het geval te zijn, en uiteindelijk zijn Maloe, Emma en Yasmine maar vertrokken… Yasmine heeft bijna de hele reis gehuild en Emma was ook huilerig. Maar als ze aankomen bij de camping, slaakt Yasmine ineens een gil. “Papa!” De anderen kijken verbaasd naar buiten, en zien dat Yasmine gelijk heeft. Daar staat Michel te wachten, met zijn werkkleding nog aan.
 42. 42. Yasmine vliegt hem meteen in de armen. “Papa! Je hebt het gehaald!” roept ze blij. “Natuurlijk, wat dacht jij dan?” lacht Michel. Michel geeft Maloe een zoen, die enorm opgelucht is. Dan lopen ze de camping op. “Ik check wel in,” zegt Maloe, “trek jij maar even je normale kleren aan, je trekt nogal de aandacht zo.” Na even de kleine camping verkent te hebben halen Emma en Yasmine een bal tevoorschijn en gaan ze gezellig overgooien. Ze zijn op vakantie! Geen huiswerk, geen school, gewoon lekker spelen.
 43. 43. Maloe en Michel zijn gaan zitten bij hun tenten. “Hoe ben je hier nou gekomen, schat?” vraagt Maloe. “Dat is een lang verhaal. Ik was bezig om een duur schilderij te vervoeren, en toen kreeg ik een telefoontje van mijn baas. Jij had hem gebeld?” Maloe knikt. “Hij zei dat ik meteen naar het vliegveld moest. Daar ben ik heen gereden, en mijn collega heeft de vrachtwagen daarna verder gereden. Ik dacht dat ik te laat was, maar eigenlijk zat ik in een vliegtuig vlak voor jullie.” “Woow, wat een verhaal, zeg. Wel raar dat je in een vliegtuig voor de onze zat. Hoe kan dat nou?” Michel haalt zijn schouders op. “Ik weet het ook niet. Ik vond het wel heel sympathiek van mijn baas dat hij het even doorbelde en mij gewoon naar het vliegveld liet gaan.” “Ja, ik ook.”
 44. 44. Terwijl Maloe en Michel nog wat zitten te kletsen kruipen Emma en Yasmine hun tent in, en leggen hun spulletjes en luchtbedden klaar. Maloe en Michel horen hen nog een poosje kletsen, maar na een poosje horen ze niks meer. De meiden zijn in slaap gevallen, moe van de lange en gespannen reis.
 45. 45. “Ik ben blij dat je er bij bent, schat. Zonder jou was het geen vakantie geweest.” “Ik hou van je, Maloe.” “Ik ook van jou. Zeg, zullen we eens kijken wat we hieruit kunnen vissen voor het avondeten?” Dat lijkt Michel wel een goed idee en hij en Maloe gaan vissen. Er komen nog wat mensen bij en het wordt een gezellige boel. Michel weet een dikke vis te vangen, die ze vanavond lekker kunnen bakken.
 46. 46. Dat doet Michel ’s avonds dus ook. Het is nog niet donker dus hij kan het prima zien. Er komt een heerlijke geur van de vis af, en Maloe en de meiden zitten verderop aan een tafeltje te watertanden. Even later zitten ze lekker te smullen. “De vis smaakt heerlijk, pap!” zegt Emma met volle mond. “Mooi zo.”
 47. 47. Als het donker is maakt Michel een vuurtje aan en hij en de meiden gaan er omheen zitten. Maloe is al naar bed gegaan, ze was doodmoe. “Een echt kampvuur! Tof, zeg!” Yasmine is danig onder de indruk. Rond elven gaan ze alle drie naar bed. Dat is behoorlijk laat voor de meiden, maar ja, het is vakantie, dan mag het, vindt Michel.
 48. 48. De dagen die volgen slapen ze eerst elke ochtend lekker lang uit, en dan gaan ze iets plaatselijks bezoeken, of blijven ze een dagje hangen op de camping. Vandaag gaan ze naar een leuk speel- en oefenterrein, dat vooral voor Emma en Yasmine leuk zal zijn. Maar even later blijkt dat Michel er ook de lol van zijn leven heeft. Samen met Yasmine staat hij op een draaiende boomstam, en wie er het langste op blijft staan, heeft gewonnen.
 49. 49. “Nee, hè! Ik wil ook eens winnen!” zegt Yasmine mopperend als ze weer in het water valt, dat gelukkig wel warm is. Na een poosje lukt het haar, ze valt er nét iets later af dan Michel.
 50. 50. Ook Emma en Maloe proberen het uit, en zij vinden het ook heel leuk. “Mama, zo één moeten we thuis ook nemen!” Maloe lacht. “Dat zou wel leuk zijn ja, maar ik denk dat het erg duur is!” Er zijn nog meer leuke dingen te doen op het terrein, zoals boomringen onderzoeken, waar Yasmine erg geïnteresseerd in blijkt te zijn. Aan het einde van de middag gaan ze weer naar huis, na een hele leuke dag gehad te hebben. Emma en Yasmine willen er zelfs graag nog een keer heen.
 51. 51. Een dagje rust op de camping kan ook geen kwaad, en Emma en Yasmine vermaken zich daar ook wel. Maar Michel wil er eigenlijk ook wel weer op uit, dus gaan ze op een avond een avondexcursie doen met de gids van de camping.
 52. 52. “Waar gaan we heen?” “Ik weet het niet. Papa had een excursie of zo geboekt, geloof ik.” “Ik ben benieuwd…” De excursie blijkt heel leuk te zijn, en ze vinden zelfs een kaart van een geheime locatie! De gids is erg enthousiast voor hen. Hij zegt dat zelfs hij die plek niet kent.
 53. 53. “Papa, we gaan morgen toch wel naar die geheime plek, hè?” “Dat lijkt me een heel strak plan, meisje. Maar laten we eerst maar eens gaan slapen.” Dat idee staat Yasmine wel aan. Ze is doodop!
 54. 54. De volgende dag is iedereen al vroeg op. Het is zelfs nog donker. Alle vier waren ze te opgewonden voor wat ze vandaag zullen zien. Eerst een hapje eten, en dan snel op zoek naar de geheime plek! Na een poosje zoeken hebben ze plek gevonden. Het is al licht en ze kunnen alles goed zien. Emma en Yasmine zijn een beetje teleurgesteld. Het ziet er niet zo bijzonder uit… “Is dit het nou?”
 55. 55. Maar als ze het vreemde wezen bij de blokhut zien staan piepen ze wel anders. Wat is dat nou voor een… beest? Het ziet er uit als een mens, maar dan véél hariger. Michel stapt op hem af. Tot zijn grote verbazing kan het wezen gewoon praten. Michel begint een gesprek met hem, maar ze blijken niet helemaal op dezelfde golflengte te zitten.
 56. 56. Maar als Emma met hem gaat praten blijkt het wel te klikken. Ze kletsen een poosje en doen dan een spelletje. Michel blijft op een afstandje staan kijken. Hij vertrouwt het beest niet helemaal… En als het zijn dochter ook maar iets aan doet…! Het beest blijkt een grootpoot te zijn, en is heel zeldzaam. Als ze weer weg moeten geeft Emma hem een knuffel. Ze vindt het jammer dat ze nu alweer weg moeten, en die grootpoot alleen te laten. Het is vast erg eenzaam daar…
 57. 57. De laatste dagen op de camping verlopen rustig, ze gaan allemaal hun gangetje, en het is erg gezellig. Er worden nog veel kampvuren gemaakt, en ook met de andere mensen op de camping hebben ze het gezellig. Maar dan is toch de dag gekomen dat ze weer naar huis moeten. “Heb je alles?” vraagt Michel aan Emma. Emma checkt de tent nog een laatste keer. “Ja. Alles zit in de koffers!”
 58. 58. Ze wachten met z’n allen op de taxi en kletsen nog even na. Ze zijn het er alle vier over eens dat het een geweldige vakantie was! En eigenlijk hadden ze ook nog niet naar huis gewild… Maar ja, school en werk laten niet op zich wachten. Een kwartiertje later is de taxi er, die hen naar het vliegveld zal brengen en ze lopen met z’n vieren naar de taxi. Ze laden de koffers in, en dan rijdt de taxi weg. Dat was het, dat was de vakantie. Emma en Yasmine hopen stiekem dat ze nog een keertje weer zullen komen.
 59. 59. ’s Avonds laat komen ze weer thuis aan. Zonder Michel, alweer, want die werd op het vliegveld opgewacht, er was een klusje voor hem. Hij protesteerde nog, maar zijn collega zei dat dit wel eens een kans op promotie was en als hij het niet zou doen… Tja, dan zou hij wel eens ontslagen kunnen worden. Toen had Michel niet veel keus natuurlijk. Thuis is alles oké. Emma en Yasmine begroeten Bello vrolijk, ze hebben hem best gemist! Maar Katarina heeft goed op hem gepast. Ze heeft zolang in het huis van de Rozenbloempjes gelogeerd. Maloe geeft haar dikke fooi, omdat ze zo goed heeft opgepast en ze haar erg dankbaar is.
 60. 60. Zodra de hoofden van de meisjes hun kussens raken slapen ze. Ze zijn doodmoe, en ze zijn weer terug op hun vertrouwde plek. Ook Maloe kruipt haar bed in, als Katarina weg is. Ze is doodmoe van de hele reis, en wil nu niks liever dan slapen. Die ochtend, heel vroeg, komt Michel thuis mét de verwachte promotie! Hij is er blij mee, maar hij is nu wel erg moe, hij zou zo neer kunnen vallen van vermoeidheid dus hij loopt linea recta door naar de slaapkamer en gaat snel naar bed.
 61. 61. Het leven gaat na de vakantie natuurlijk gewoon weer door, en als snel zit Emma weer mopperend achter haar huiswerk. Yasmine vindt het allemaal niet zo erg. Zij vindt het juist leuk op school! Maar ja, voor haar is het ook allemaal nog vrij nieuw. En Maloe weet nog wel dat Emma net zo was toen ze nog niet zo lang op school zat.
 62. 62. Ja, de meisjes groeien snel op, vind Maloe. Het lijkt gisteren dat ze Emma voor het eerst in haar armen hield, haar eerste kindje. En nu, nu wordt ze al bijna tiener! Maar daar wil ze nog even niet aan denken. Ze wil nog even genieten van het speelse, zorgeloze kind dat Emma nu is. Natuurlijk, ze zal evenveel van haar houden als ze tiener is, maar het gaat allemaal zo snel…
 63. 63. Op de dag van haar verjaardag bemest Emma nog even de grond voor haar plantjes, zodat ze die daarna kan gaan planten. “Echt, ik snap niet wat jij zo leuk vindt aan dat tuinieren,” zegt Yasmine, die met Emma mee naar buiten is gegaan. “Kom nou gewoon even spelen, nu het nog kan!”
 64. 64. “Nu het nog kan? Bedoel je nu ik nog kind ben? Ik zal heus nog wel met je spelen als ik tiener ben, hoor!” “Ja ja!” “Ja!” zegt Emma, en ze begint haar zusje te kietelen. “Nee! Stop!” “Als jij belooft niet meer zulke onzin uit te kramen!”
 65. 65. Die avond, voor het gaat gebeuren, geven Emma en Yasmine elkaar nog even een knuffel. “Succes, zus!” “Dank je!” Dan is het feest! Emma denkt nog even na over haar wens, en blaast dan de kaarsjes allemaal in één keer uit. Ze gaat klaar staan voor de grote sprong, en voelt iets tintelen in haar tenen.
 66. 66. Iedereen staat te juichen om haar heen, en dan waagt Emma de sprong, benieuwd hoe ze neer zal komen als tiener. Als ze weer neerkomt bekijkt ze zichzelf tevreden. Dat ziet er helemáál niet verkeerd uit! Emma heeft besloten dat ze de populariteitswens kiest. En haar levenswens? Ze wil rockgodin worden! De top van carrière muziek!
 67. 67. Na alle heisa gaat de familie lekker een stukje taart eten. Maloe en Michel kijken trots naar hun dochter, die nu al zo groot is! Emma kletst honderduit over vanalles en nog wat.
 68. 68. Na de taart gaat ze even alleen naar haar kamer. Ze bekijkt zichzelf in de spiegel en ziet een ding dat haar niet bevalt. ‘Dat haar, veel te kinderachtig nu ik tiener ben. Dat is echt niet meer leuk!’ Na de knotjes uit haar haar te hebben gehaald en even te frutselen kijkt ze opnieuw in de spiegel. “Zo. Dat ziet er veel beter uit!”
 69. 69. Emma is een echte tiener, ze staat uren voor de spiegel. “Aah! Een pukkel, moet je zien, Yas, hij is enorm!” Yasmine bekijkt de pukkel, maar kan hem niet eens vinden. Zuchtend loopt ze naar haar bed. “Zeur toch niet steeds zo! Er zit niks, en dan nog, wat maakt het nou uit?” Yasmine vindt het maar raar, hoe Emma doet. Ze is heel erg veranderd, en niet ten goede, volgens Yasmine. “Jij snapt er ook niks van, hè. Het maakt heel veel uit!”
 70. 70. Ondanks wat Emma tegen Yasmine zei vlak voor haar opgroeien, speelt ze haast nooit meer Yasmine, alleen als die doorzeurt. Yasmine vindt het jammer, vroeger was het altijd zo leuk… Emma heeft gewoon geen zin meer in al dat kinderachtige gedoe. Dan kletst ze nog liever met haar ouders, wat ze ook al niks meer aan vindt. Ja, ze is een echte puber geworden. Ze heeft geen zin meer in school, terwijl ze daar vroeger altijd zo graag heen ging. Het enige wat ze nu nog doet is kletsen met haar nieuwe vriendinnen.
 71. 71. Michel snapt het wel, ze is gewoon een puber, daar kan ze zelf ook niks aan doen, maar hij vindt het wel erg sneu voor Yasmine, die de laatste tijd een beetje verdrietig door het huis loopt, en vaak wordt afgesnauwd door Emma. Hij bemoeit zich er maar niet al te veel mee, maar als Emma weer een sneer geeft, neemt hij het wel voor Yasmine op. Dat geeft weer ruzie met Emma, die vindt dat Michel altijd voor Yasmine kiest. De stemming in huize Rozenbloem is de laatste tijd dus om te snijden…
 72. 72. “Em, wordt nou wakker! We moeten zo naar school!” “Wat kan mij dat nou schelen. Ik had nog wel een half uur kunnen slapen als jij niet zo zou schreeuwen!”
 73. 73. Yasmine gaat maar al te graag naar school. Naar haar vriendinnetjes, en haar lieve juf. Ze zijn de laatste tijd met een projectje bezig op school, en Yasmine vindt het superleuk. Dat werpt zijn vruchten af; ze wordt spelkampioen! Maar als ze dat trots aan Emma vertelt, lacht die haar uit. Spelkampioen… Emma vindt het iets voor ‘nerds’.
 74. 74. Waarom zou je je tijd verdoen aan woorden uit je kop leren als je gezellig met vriendinnen rond kunt hangen? Dat is toch veel leuker, én beter voor je reputatie? Emma’s nieuwe beste vriendin, Sandra, is het helemaal met haar eens. En kleine zusjes? Ze zouden ze het liefst achter het behang plakken. Sandra komt vaak mee uit school met Emma, en ze kletsen uren door.
 75. 75. Maloe maakt promotie naar hoofdofficier, geheel onverwacht, maar natuurlijk niet vervelend. Ze wil het graag aan Emma vertellen, maar ze ziet dat Sandra er weer is. En dan moet je niet tegen Emma gaan praten, dan ‘staat ze voor gek bij haar vriendinnen’. Yasmine heeft gelukkig ook een vriendinnetje meegenomen, ziet Maloe. Daar is ze blij om, want Yasmine voelt zich alleen thuis, vertelde ze laatst. Nu ze ziet dat Yasmine lachend en gillen aan het spelen is, kan Maloe haar geluk niet op.
 76. 76. Een eindje verderop staan Emma en Sandra te lachen om het nieuwe kapsel van een meisje uit hun klas. “Vréselijk gewoon!” Even later nemen ze afscheid, met een knuffel. “Tot morgen!” “Ja, en succes, hè, hier in dit gat!” “Hahaha! Ja, dank je!”
 77. 77. Binnen ploft Emma meteen op de bank neer, en gaat haar favoriete soap kijken. Haar huiswerk laat ze links liggen… Maar even later, nadat Maloe dreigde met een week huisarrest, zit ze toch mopperend aan de wiskundesommen. Maloe weet dat ze streng is, maar anders doet Emma niks, en dat moet ze niet hebben.
 78. 78. Een paar weken later krijgt Michel een moeilijke situatie voor de kiezen op zijn werk, wat zou het slimst zijn om te doen? Michel kiest om op de uitkijk te gaan staan en maakt daardoor promotie!
 79. 79. Hij neemt een collega mee naar huis, en de twee staan nog te kletsen als het donker is, het klikt kennelijk goed. Dat merkt Maloe ook, en ze houdt ze nauwlettend in de gaten vanuit de deuropening. De vrouw is absoluut niet lelijk, en dat moet Michel ook gezien hebben. “Mam, kom op, zeg. Doe niet zo zielig!” zegt Emma spottend. Maloe doet net alsof ze haar niet hoort.
 80. 80. “Wie was dat?” vraagt Maloe als Michel aan komt lopen. “O, gewoon, een collega. Ik heb promotie, schat!” “Leuk. Wat voor collega? Het leek wel goed te klikken, niet? En ze ziet er ook niet verkeerd uit.” Michel glimlacht. “Aha, je bent jaloers!” “Helemaal niet!” protesteert Maloe. “Maak je maar geen zorgen, lieverd. Ze is lesbisch, en is gelukkig getrouwd met een andere vrouw.” “O.” Michel neemt Maloe in zijn armen, voor een innige zoen. “Je ziet er zo mooi uit als je jaloers bent,” grinnikt hij.
 81. 81. “Kots, kots,” zegt Emma, die alles heeft gehoord. “Emma, doe niet zo brutaal! En kom achter die computer weg, je hebt er lang genoeg achter gezeten!” Mopperend doet Emma wat haar gezegd doet, en ze gaat maar naar bed. Ze heeft geen zin om bij haar kleffe ouders te zitten. Ze zit zo’n beetje elke avond achter de computer, te chatten met haar vrienden en vriendinnen van school. De pest is dat de rest van de familie de computer ook wel eens nodig heeft, maar Emma wil dan niet toegeven. Naar haar ouders luistert ze wel, al levert dat fikse ruzie op, maar Yasmine kan niks tegen haar beginnen.
 82. 82. Een paar dagen later komt Emma vrolijk uit school. Ze is vroeger vrij dan anders, en heeft met Sandra afgesproken in de H&M, om eens lekker te gaan shoppen. “Pap?” vraagt ze liefjes. “Ja, wat is er?” “Zou ik misschien een voorschot kunnen krijgen op mijn zakgeld? Ik wil graag nieuwe kleren kopen en ik ga met Sandra naar de H&M!” 34 Na even zeuren is het gelukt, en opgewekt vertrekt Emma naar de H&M.
 83. 83. Kletsend struinen zij en Sandra de rekken door, op zoek naar leuke setjes kleren. Er wordt veel gepast, ook onzin, waar hard commentaar op wordt geleverd, tot ergernis van de verkoopsters. Emma komt iets heel leuks tegen, en na het te hebben gepast koopt ze het.
 84. 84. Na een gezellige middag in de H&M nemen Emma en Sandra weer afscheid en gaan ze naar huis, waar er nog huiswerk ligt te wachten. Maar dat kan nog wel even wachten, vindt Emma, en ze gaat voor de spiegel haar nieuwe kleren bewonderen.
 85. 85. Alsof er nog niet genoeg ergernis is in huize Rozenbloem, neemt Emma de badkamer ook vaak in beslag. Het liefst zit ze uren in bad te weken, met allerlei lekker geurende middeltjes. Vaak genoeg staat er iemand op de deur te bonken, die een douche wil nemen na een lange dag werken, of school. Ze hebben sinds kort dan wel een extra badkamertje aangebouwd, maar die beschikt niet over de luxe van een bad. Bovendien kost al dat water heel wat geld, soms zit Emma namelijk vaker per dag in bad, of staat ze onder de douche. De kosten van de waterrekening lopen aardig op. Maar Emma, die trekt zich daar niks van aan. Ze moet toch schoon worden?
 86. 86. Yasmine heeft een idee, ze vindt het zelf superslim van zichzelf, en ze legt het aan Maloe voor. “Mama, weet je, ik heb een idee. Emma en ik hebben vaak last van elkaar, en ik dacht dat we misschien wel een extra kamer kunnen bouwen voor Emma, zodat we allebei onze eigen plek hebben. Met huiswerk maken heb ik vaak last van haar en zij ook vaak van mij… Dus, mag het?” “En dat vervelende gedrag van haar belonen? Dan denkt ze dat ze ermee door kan gaan. Bovendien, dat kost behoorlijk wat geld, Yasje.” Yasmine kijkt bedroefd. “Het is niet alleen voor Emma, hoor. Ik wil het graag! Omdat zij zo vervelend doet! Dan hebben we geen last meer van elkaar, en maakt ze niet steeds ruzie.” Maloe ziet in dat Yasmine wel eens gelijk kan hebben. Ze belooft om erover na te denken, en het er met Michel over te hebben.
 87. 87. Maar eerst heeft ze iets anders aan haar hoofd. Ze heeft levenselixer in huis gehaald, omdat het niet zo lang meer duurt voordat ze oudere wordt, en eigenlijk is ze daar nog helemaal niet aan toe. En dan hebben haar dochter zo’n oude moeder… Nee, ze wil het liefst nog een poos wachten. Maar zou het wel betrouwbaar zijn? Dan schiet haar iets te binnen. Had haar oma het niet ook gebruikt? En dat ging ook goed! Dan zal het wel te vertrouwen zijn. Maloe laat haar glas vollopen, met zenuwen in haar maag.
 88. 88. Ze werkt het mierzoete drankje weg en er gebeurt iets heel aparts met haar. Er komt een gloed over haar heen, en ze zweeft even de lucht in. Maar nog helemaal heel en met het gevoel ineens veel jonger te zijn komt ze weer neer. Het heeft gewerkt! Tegen de familie zegt ze niks, dit houdt ze liever voor zichzelf. Als Michel het te weten zou komen zou hij haar alleen maar vertellen hoe gevaarlijk dat allemaal wel niet was.
 89. 89. Iets heel anders staat de familie nu te wachten. Een verbouwing! Maloe heeft het er met Michel over gehad, en ze hebben besloten het idee van Yasmine te gaan uitvoeren, maar ze leggen er wel de nadruk op dat het vooral voor Yasmine is, en niet voor Emma. Maloe en Michel vertellen het hun kinderen, en beiden zijn ze er erg blij mee. “Wanneer beginnen de bouwmensen?” vraagt Yasmine enthousiast. “Volgende week al,” zegt Michel. “En de nieuwe kamer is voor Emma, dat weet je, hè?” “Ja, maar dan krijg ik ook nieuwe spulletjes, en heb ik meer ruimte!” Maloe lacht. “Ja, dat klopt!”
 90. 90. Emma is er erg blij mee, maar de reactie van haar zusje zit haar wel een beetje dwars. ‘Ben ik echt zo onuitstaanbaar?’ Als zij en Maloe een paar avonden later alleen thuis zijn bedankt ze haar moeder nog even. “Ik heb gewoon privacy nodig, net als alle andere meiden van mijn leeftijd. Ik ben blij dat jullie dat eindelijk inzien.”
 91. 91. Een paar weken later is de laatste avond aangebroken dat Emma en Yasmine een kamer delen. Ze zijn alleen thuis die avond, Michel is naar zijn werk, en Maloe heeft een etentje met haar collega’s. Beiden doen de meisjes hun ding. Een goede band hebben ze al maanden niet meer. Yasmine vindt het erg jammer, en is boos dat Emma haar belofte heeft gebroken. Ze hoopt dat ze weer beter op zullen schieten als zij wat ouder is. Maar ja, dat duurt nog wel een poos. Emma vindt haar zusje gewoon irritant, en ze kan het niet helpen dat ze dan gaat snauwen. Ze heeft er niet zoveel problemen me dat ze niet meer zo goed kunnen opschieten. Dat heb je nou eenmaal met zusjes, vindt Emma. Ze zapt de tv uit. “Kom kleintje, we gaan naar bed.”
 92. 92. Yasmine protesteert niet. Emma heeft haar al heel lang laten opblijven, en dat vindt ze best wel leuk. “Welterusten Emma. Dit is onze laatste nacht!” “Ja. Ik ga je wel een klein beetje missen, hoor, zusje,” zegt Emma, hoewel ze het liever niet doet. Yasmine kijkt naar haar zus. “Ik jou ook, hoor.”
 93. 93. Maar de aparte kamers heeft de twee wel goed gedaan. Emma heeft nu haar privacy, en de situatie is merkbaar beter geworden in huis. Maar dat komt vooral omdat Emma het grootste deel van de tijd op haar kamer zit. Ze wil niet meer beneden doorbrengen. En als ze daar wel is, kan ze nog behoorlijk chagrijnig doen, alhoewel het wel minder is.
 94. 94. Ze brengt het liefst al haar tijd op haar kamer door, ze vindt het nu niet eens zo heel erg meer om huiswerk te maken. Maar nu probeert ze bij haar ouders een eigen computer of tv los te peuteren. Het liefst beide natuurlijk, maar ze ziet ook wel in dat dat nooit zal gebeuren. Ze kan nu in ieder geval onbeschaamd doen wat ze wil, zoals voor de spiegel verleidelijke poses te proberen; ze wil graag een vriendje, maar dat weet alleen Sandra.
 95. 95. Ook Yasmine is merkbaar vrolijker geworden. Nu ze niet meer zoveel op elkaars lip zitten, hebben ze minder vaak ruzie. Maloe is opgelucht dat de extra kamer zoveel heeft geholpen. Het kostte een behoorlijke duit, maar het heeft zijn vruchten zeker afgeworpen. Maar of de kous daarmee af is dat denkt ze niet, Emma hangt immers nog steeds de opstandige puber uit…!
 96. 96. En die puber, die zeurt nu al maanden om een computer. Ze vindt het maar niks om iedere keer dat ze achter de computer wil naar beneden te moeten. Zo kunnen haar ouders alles meekijken, en al haar chat- gesprekken meelezen. Een eigen computer hoort ook bij de privacy die ze nodig heeft, vindt ze. Maloe denkt daar heel anders over. Een eigen computer betekent dat Emma een verwend kind wordt, en waarschijnlijk gaat denken dat ze alles wel kan lospeuteren bij haar ouders. Bovendien groeit het geld Maloe en Michel niet op de rug.
 97. 97. Nog een reden is Yasmine. Die wil dan ook haar eigen computer. Dan kunnen ze zeggen dat ze jonger is dan Emma, té jong voor een eigen computer, maar het duurt ook niet al te lang meer voor Yasmine tiener wordt. En dan wat? Dan zouden ze nog een computer moeten kopen. Nee, Maloe is vastbesloten dat die eigen pc er niet komt. En Michel is het daar volkomen mee eens. Hij vindt het maar onzin. In zijn tijd hadden ze nog geen eens een computer thuis, en hij kon het ook prima redden zonder.
 98. 98. Maar Emma geeft niet op. “Aah, kom op nou, mam! Doe niet zo gierig! Ik heb er récht op!” “Ik ben helemaal niet gierig. En hoezo heb je er nou weer recht op? Dat zie ik toch echt heel anders. Nee, als je écht een eigen computer wilt, zul je er voor moeten gaan werken.” “Hahaha, werken? Je maakt een grapje zeker? Ik ben minderjarig, weet je nog?” “Ik maak helemaal geen grapje. Je kunt toch een bijbaantje nemen? Dat doen zoveel kinderen van jou leeftijd. Als je een baantje in de muziek zoekt, is dat ook weer een opstapje naar je verdere carrière.”
 99. 99. “Heb je enig idee hoe lang dat wel niet gaat duren! Computers zijn hartstikke duur! Dan ben ik voor mijn tachtigste nog niet klaar.” “Dat valt ook wel weer mee. En als ze zo duur zijn, waarom verwacht je dan dat je vader en ik er een voor je zullen kopen?” Daar is Emma wel even stil van. Misschien is het nog niet eens zo’n slecht idee, werken.
 100. 100. Ze besluit Sandra te bellen, en die vindt het een heel slim idee. Ze vertelt dat ze zelf laatst ook ergens gesolliciteerd heeft. “Wat? Daar heb je me helemaal niks van verteld!” Na enig wikken en wegen besluit Emma om het te doen. Ze gaat een baan zoeken, in de muziek, en als het haar niet bevalt kan ze altijd nog stoppen, vindt ze.
 101. 101. Ze heeft geluk, en vindt gelijk een baan. Ze gaat werken in een platenzaak in de buurt, gelijk na school. Het verdient niet zo goed, maar wie weet maakt ze snel promotie. De baan bevalt haar goed, het is leuk werk en er werken leuke mensen. Helaas heeft ze nog geen promotie gemaakt, terwijl ze er toch alweer een paar maanden werkt. Maar ja, wat niet is kan nog komen, en Emma houdt de moed erin. Ze heeft van haar baas een cadeau gekregen, wat niet mis is. Een microfoon met versterker! Ze wilde het eerst niet aannemen, maar hij had het over, zei hij. Er was een nieuwere versie en die had hij gekocht. Nou, toen was Emma blij om het aan te nemen! Ze oefent nu vaak, want creativiteitpunten heeft ze nodig voor een promotie.
 102. 102. Wie ook aast op een promotie, is Michel. Hij zit er al een poosje op te wachten, maar de vorige keer dat hij in aanmerking kwam kaapte iemand anders hem voor zijn neus weg. Deze keer beter! En warempel! Deze keer is het hem wel gelukt!
 103. 103. “Mama, Emma is wel een beetje veranderd, hè?” vraagt Yasmine op een avond, als zij en haar moeder samen een film zitten te kijken. Maloe is het met haar eens. Emma is verandert, ten goede. Ze is nog steeds de opstandige puber, en Maloe denkt dat dat nog wel een poosje zo zal blijven, maar sinds ze die baan heeft, is ze veel serieuzer bezig, ook met school. Dat heeft iedereen verrast, Emma zelf eigenlijk ook. Eerst gaf ze niet zo veel om hoge cijfers, maar sinds ze de baan in de platenzaak heeft, geeft ze meer om hoge cijfers. Ze heeft namelijk besloten dat ze naar de universiteit wil, en met hoge cijfers en veel vaardigheidspunten kan ze nog wel wat beurzen binnenslepen. En met meer beurzen, meer lol! Maar haar ouders weten niet dat dat erachter zit.
 104. 104. Die laat ze maar in de waan dat ze ineens ‘serieus’ is geworden. Natuurlijk, ze wil het op de universiteit wel goed doen, zodat ze later goed kan beginnen in de muziekbusiness, maar nu is ze nog zo jong, nu is het toch tijd voor lol. En school en haar baan belemmeren die lol wel een beetje. Zeker de laatste tijd… Ze krijgt namelijk steeds meer huiswerk op, en ze heeft ook steeds meer vrije tijd nodig.
 105. 105. Want er is liefde in het spel! Een nieuwe jongen in de klas, dat beviel Emma wel, zeker deze jongen! Het klikte goed tussen de twee. En binnen no time kregen ze wat. Maar Emma heeft ’s middags niet veel tijd. Als ze thuiskomt heeft ze een uurtje en dan wordt ze opgehaald voor haar werk. En ’s avonds ligt er nog huiswerk op haar te wachten… Ja, het leven van Emma ziet er de laatste tijd erg druk uit…
 106. 106. Maloe komt op een middag erg vrolijk thuis. Ze heeft promotie gekregen, ze is nu bevelhebber! Dat betekent dat er weer aan de conditie gewerkt moet worden, maar Maloe merkt dat ze de jongste niet meer is, en het lijf begint allemaal steeds meer zeer te doen…
 107. 107. Creativiteit in overvloed in huize Rozenbloem. Yasmine zit al een aantal dagen achtereen bijna onophoudelijk te tekenen. Maar helaas moet ze af en toe onderbroken worden. Er moet ook huiswerk gemaakt worden, waar haar ouders haar echt toe moeten zetten, ze heeft er helemaal geen zin in, ze wil tekenen! Ook Michel is druk aan het schilderen. Hij heeft veel creativiteitpunten nodig voor een promotie, en bovendien is het ook gewoon leuk. Het is een hobby van hem geworden.
 108. 108. De creativiteitpunten die Emma heeft verzameld zijn goed van pas gekomen. Ze heeft haar promotie éindelijk binnen, en is nu pianostemmer. Eerlijk gezegd vindt ze dat veel minder leuk dan in de platenzaak werken, maar het verdiend wel beter. Ze neemt snel een douche, om even bij te komen van de vermoeiende dag. Als ze voor de spiegel gaat staan om zichzelf weer eens goed te bekijken komt ze tot een ‘vreselijke’ ontdekking. Ze heeft twee enorme pukkels op haar hoofd! Snel pakt ze de pasgekochte puistencrème en smeert haar hele hoofd goed in.
 109. 109. Terwijl Maloe haar tanden al aan het poetsen is om daarna naar bed te gaan, moet Emma haar huiswerk nog maken, terwijl het al laat is, en ze doodop is van de vermoeiende dag… Wordt het niet allemaal te veel van het goeie?
 110. 110. Een paar maanden later wordt Yasmine opgewonden wakker. Vandaag is haar verjaardag! Eerst nog een dagje school, en dan vanavond, na zessen, zal ze ook het tienerleven betreden, net als haar zus! Ze was gisteravond zo opgewonden dat ze haar huiswerk niet kon maken, dus dat moet ze nu nog even doen. Ze hoopt dat Emma haar wil helpen, want het is erg moeilijk. “Tuurlijk wil ik dat!” zegt Emma, tot Yasmines verbazing. Emma helpt haar erg goed en legt alles uit wat Yasmine niet begrijpt. Geen enkele snauwende opmerking!
 111. 111. Als Yasmine voorzichtig vraagt hoe dat komt moet Emma lachen. “Het is ten slotte je verjaardag. Gefeliciteerd!” Maar stiekem, stiekem wil Emma toch weer normaal doen. Ze heeft zelf ook wel door hoe vreselijk ze tegen iedereen was, en dat wil ze veranderen. Hoewel de instelling ‘lang leve de lol’ nog niet volledig veranderd is. Ze zit uren te chatten met Peter-Paul, haar nieuwe liefde. Ook deze ochtend kruipt ze nog snel even achter de computer.
 112. 112. Yasmine stapt die ochtend wat zenuwachtig op de bus. Vandaag is haar laatste dag op deze school. Morgen gaat ze naar de grote school! En dat vindt ze best wel spannend. Die middag neemt Emma vrij, om bij haar zusjes verjaardag te zijn, en wat bij te komen van de laatste weken. Ze besluit om het huis mooi op te lappen voor vanavond. Dat zullen haar ouders en Yasmine vast waarderen.
 113. 113. Later die middag komen Maloe en Michel tegelijk thuis. En ook tegelijk met Yasmine, die op de laatste dag op haar oude school nog een tien heeft gehaald! Ze is helemaal in de wolken! Michel juicht haar vrolijk toe. Hij is supertrots op zijn dochter! “Goed gedaan, meid! Geweldig!”
 114. 114. Yasmine gaat nog even spelen met haar poppenhuis. Waarschijnlijk de laatste keer, want als ze tiener is, zal ze dat niet leuk meer vinden. Maar die avond is het toch echt zover. Yasmine gaat opgroeien! Ze overdenkt nog één keer of ze wel de goede wens in gedachten heeft, en blaast dan alle kaarsjes in één keer uit.
 115. 115. Ze stapt van het krukje en draait zich om. Ze voelt iets tintelen in haar tenen en dan springt ze als vanzelf omhoog en komt weer neer als een knappe tiener! Ze heeft gekozen voor de romantiekwens, en haar levenswens is professionele partygast worden.
 116. 116. De maanden daarna wordt het huis ietwat verbouwd. Yasmines kamer krijgt een metamorfose en aan de speelhoek beneden wordt een stuk aangebouwd, en het wordt een studeerhoekje. Tijdens de hele verbouwing zit Maloe vaak te piekeren. Ze zal haar dochters nu moeten vertellen over de uitdaging van haar oma, en ze vraagt zich ten zeerste af of één van de twee het wel zou willen doen. Een opstandige populariteitssim en een romantieksim… Maloe weet het niet en maakt zich ernstig zorgen…
 117. 117. Een paar dagen later heeft Maloe haar twee dochters bij zich geroepen voor ‘een belangrijk gesprek’. Ze gaan met zijn drieën in de zithoek zitten, en Emma en Yasmine kijken hun moeder nieuwsgierig aan. “Nou, vertel, mam, wat is er zo belangrijk?” Maloe is even stil, en begint dan haar verhaal.
 118. 118. Ze vertelt de meiden alles. Ze begint met haar oma, die hier ooit is komen wonen, dan gaat ze verder met de dood van haar oma, en de wens die ze er net voor uitgesproken had: 10 generaties op dezelfde grond. Ze vertelt over het hele fiasco met de man die even haar verloofd was geweest, en dat ze wegvluchtte naar Takemizu. Ze vertelt over de vreselijke ramp die Tisse teisterde en over hoe ze weer terugkwam naar haar geboorteplek om de wens van haar oma opnieuw te beginnen.
 119. 119. Al die tijd luisteren Emma en Yasmine met een steeds groter wordende verbazing. Dit wisten ze allemaal niet van hun moeder. “Dus, als ik het goed begrijp, moet een van ons hier blijven wonen, en de volgende generatie op de wereld zetten? En dan een van onze kinderen weer een volgende generatie, enzovoort?” vraagt Yasmine. Maloe knikt. “Dat klopt. Als een van jullie het tenminste wil, want ik kan jullie natuurlijk niet dwingen. Maar ik zou het heel graag willen, omwille van mijn vader en mijn grootmoeder.” De meisjes kijken allebei in stilte naar hun moeder. Eén van hen zal het moeten gaan doen, dat is wel duidelijk. Als ze allebei weigeren blijven ze beiden hun hele leven met een schuldgevoel zitten.
 120. 120. Maloe kijkt hen aan. “Nou? Ik zou graag een reactie krijgen. Ik weet dat het een soort schok is, maar… Tja, het moet wel besproken worden.” Yasmine is zeker van haar zaak. “Nou, het spijt me zeer, mam, maar ik ga het niet doen,” zegt ze vastbesloten. “Ik ben een romantieksim, en ik zie mijn leven nou niet echt voor me met één man en een horde kinderen. Het liefst blijf ik helemaal kinderloos, dus zo’n soort… ‘challenge’, zullen we het maar noemen, zie ik niet echt zitten. Het is gewoon niet wie ik ben,” beëindigt ze haar betoog. “En als jullie het niet erg vinden, ga ik nu naar bed.” Maloe en Emma kijken Yasmine na terwijl ze naar boven loopt. Dat is dus duidelijk, zij zal niet de nieuwe stamhouder worden.
 121. 121. Emma, die nog niks gezegd heeft na het verhaal van haar moeder, kijkt peinzend langs Maloe heen. Ze heeft zich de laatste maanden, de laatste jaren misschien wel, erg rottig gedragen, een opstandige tiener, maar dat begint nu allemaal toch echt te bezinken. En eigenlijk ziet ze dit wel zitten, wat haar moeder haar nu allemaal voorlegt. Een gezinnetje, dichtbij haar ouders… Misschien wel iets te dicht, maar dat moet ze dan maar op de koop toe nemen. Maloe kijkt haar oudste dochter aan. Ze vraagt zich af wat er in dat hoofd om gaat. Wat zou Emma denken? Zou ze positief, of juist negatief zijn over de challenge, zoals Yasmine het zo mooi zei?
 122. 122. Yasmine, die op dat moment in bed stapt, voelt zich een beetje rot. Nu laat ze Emma met de gebakken peren zitten, terwijl zij er snel tussenuit glipt. Wat nou als Emma het helemaal niet wil, wat er dik in zit, denkt Yasmine, dan moet zij hun moeder gaan teleurstellen, wat een moeilijke taak is. Nee, het was niet erg sympathiek van Yasmine om er zo vandoor te gaan. Maar ja, gebeurd is gebeurd. Na een stilte die voor Maloe oneindig leek te duren, neemt Emma het woord. “Ik doe het wel,” zegt ze luchtig. Maloe’s ogen worden groot. “Echt? Weet je het zeker? Je moet het niet doen voor mij, hoor, ik wil je leven niet verpesten. Wil je het écht doen? Omdat je denkt dat het jóuw bevalt?” ratelt ze. “Rustig maar, mam. Ik wil het echt doen. En niet voor jou, ben je gek,” lacht ze. “Het lijkt me wel wat. Ik heb er net over nagedacht, en het idee bevalt me wel. Kom maar op!”
 123. 123. Er verschijnt een stralende glimlach op het gezicht van de opgeluchte Maloe. “Je weet niet half hoe blij ik hiermee ben, liefje!” Moeder en dochter blijven nog tot laat in de avond praten over wat de voorwaarden van de challenge, hoe ze het nu gedoopt hebben, zijn. Ze praten over de moeilijke aspecten, maar ook over luchtige dingen, zoals een trouwjurk voor later, en het huis, hoe ze dat moeten gaan inrichten. Rond half één ’s nachts besluiten ze om maar eens naar bed te gaan. Voor ze beiden naar hun kamer gaan, omhelzen ze elkaar nog even grondig. “Ik vind het geweldig van je, Emma!” Emma knikt, niet zichtbaar, maar wel voelbaar voor Maloe. Dan gaan ze naar bed.
 124. 124. Maloe kruipt opgelucht en gelukkig naast Michel in bed. Dit was meer dan ze op had durven hopen. Ze had gedacht dat Yasmine en Emma beiden zouden weigeren. In plaats daarvan heeft ze een nieuwe stamhouder, én ze heeft haar dochter weer terug! Want het lijkt er danig op dat Emma niet meer de opstandige puber van voorheen zal zijn. Emma kruipt ook blij haar bed in. Ze heeft eindelijk toe kunnen geven dat ze niet meer de opstandige persoon wil zijn die ze eerst was. Maar ze vindt het ook erg spannend, wat komen gaat. Wat nou als het haar niet lukt om een man te vinden? Dan is de hele challenge verpest, door haar schuld! Emma piekert nog even, maar valt dat in een diepe slaap.
 125. 125. Het leven gaat verder, en het is eindelijk weer helemaal rustig in huize Rozenbloem. Er zijn haast geen ruzies meer, en Emma is weer vrolijk, hoewel ze natuurlijk nog wel grillen vertoont, maar dat heeft elke tiener, ook Yasmine. Yasmine was eerst wel verbaasd dat haar zus de challenge voort wil gaan zetten, ze had het zeker niet verwacht. Eerst was ze een beetje jaloers, omdat Emma nu ‘belangrijker’ zou zijn dan zij. Maar dat heeft ze van zich af gezet, omdat ze weet dat het niet zo is. Nu is ze alleen maar blij voor haar moeder, en voor Emma.
 126. 126. Michel is ook blij dat er een nieuwe stamhouder is. Hij was met opzet niet bij het gesprek, dat hadden hij en Maloe afgesproken. Hij heeft wat gestudeerd voor een nieuwe promotie toen het gesprek plaatsvond. En die promotie heeft hij gekregen! Hij zit nu al erg hoog op de carrièreladder in de criminaliteit. Hij is nu smokkelaar! Hij is nu nog gemotiveerder om de top te halen, en besluit nog harder te studeren. Maar hij helpt zijn dochters ook nog met hun huiswerk, waar nodig, en dat werpt zijn vruchten af. Yasmine haalt een 10 op een proefwerk wat eerst te moeilijk leek te zijn voor een voldoende! Michel is supertrots op zijn dochter.
 127. 127. Een paar weken later zit Maloe zenuwachtig te badderen. Het is haar laatste bad in het volwassen leven. De dag is nu toch echt aangebroken waarop ze oudere zal gaan worden. En ze is er erg nerveus voor. Wat als ze als een lelijke oude heks opgroeit en Michel haar niet meer aantrekkelijk vindt? Ze zal enorm grijs worden… Maar die avond staat ze toch echt voor de taart waar de kaarsjes al vrolijk op flikkeren. Maloe besluit dat het niet erg is. Ze is gelukkig, heeft een geweldige man, en twee fantastische dochters, en die zullen ook nog wel van haar houden als ze grijze haren heeft.
 128. 128. Ze blaast de kaarsjes uit, draait zich om en doet een stap naar voren. Michel, Emma en Yasmine maken een kabaal van jewelste. En dan is het moment daar. Ze voelt wat in haar benen en als vanzelf springt ze omhoog. En ze komt als een grijze dame weer neer. Het valt haar nog alleszins mee! Die avond vieren ze de verjaardag nog gezellig na, en daarna gaat iedereen naar bed.
 129. 129. Toch een beetje onzeker bekijkt Maloe zichzelf in de spiegel. “Vind je me nog wel aantrekkelijk?” vraagt ze voorzichtig. “Ben je gek! Natuurlijk vind ik je nog aantrekkelijk! Je bent de knapste vrouw die ik ooit heb gezien!” zegt Michel. “Echt?”
 130. 130. “Ja!” zegt Michel met een glimlach. “Kom eens hier!” Maloe kruipt tegen Michel aan. “Ik hou van je, oké?” zegt Michel. “Knoop dat maar goed in je oren!” En die liefde bezegelen ze die avond op een speciale manier…
 131. 131. Yasmine is nog steeds erg creatief. Ze heeft niet voor niets een ezel op haar kamer staan! Ze vindt het erg leuk om te schilderen, en doet het dan ook vaak. Emma is, sinds ze weet dat ze stamhouder is, serieuzer gaan nadenken over haar toekomst. Het duurt niet lang meer voor ze zal gaan studeren, en het is dan wel fijn om wat geld te hebben, dus ze kijkt voor welke beurzen ze in aanmerking komt. Ze komt voor de SimCity Wetenschapsbeurs in aanmerking, door haar hoge cijfers. De beurs bedraagt aardig wat simoleons, en Emma is er erg mee in haar sas.
 132. 132. Dat Maloe nu oudere is, wil niet zeggen dat ze gelijk met pensioen gaat. Nee, ze werkt nog even fanatiek in het leger als eerst. Zij en Michel balen er wel van dat ze zulke verschillende werktijden hebben, maar dat was eerder ook al zo. Michel is overdag thuis, en moet pas ’s nachts aan het werk. Overdag werkt hij zich uit de naad om de nodige vaardigheden voor een volgende promotie te behalen. Hij moet alle creativiteitpunten hebben, en uiteindelijk is het hem gelukt!
 133. 133. Maar hij moet ook techniekpunten behalen, en behalve hard studeren, helpt de kapotte computer repareren daar ook voor. En een defecte computer is ook gewoon erg vervelend. En tot slot moet hij ook nog aardig wat lichaamspunten in de wacht slepen, en dat vergt nog het meeste energie. Om één uur komen de meiden altijd thuis, soms met een vriendin bij zich. Yasmines nieuwe vriendin komt de laatste tijd vaak over de vloer.
 134. 134. Als ze vrij is, nodigt Emma Peter-Paul vaak uit. Ze zijn nog steeds verliefd op elkaar, maar als Emma naar de universiteit gaat, zullen ze elkaar niet meer zien. Want Peter-Paul als haar man, die haar zal helpen met de challenge? Nee, dat toch maar niet. Dit is gewoon een luchtige ‘verkering’ zoals je die nog hebt als je jong bent. Niet dat ze niet verliefd op hem is, nee joh, zeker wel. Maar daar blijft het ook bij. Geen houden van. En dat weet Peter-Paul ook. Hij denkt er net zo over.
 135. 135. Tijd voor huiswerk blijft er nog wel. Als Emma haar hoge cijfer niet houdt voor ze naar de universiteit gaat, krijgt ze de beurs niet… Ook Yasmine maakt haar huiswerk, meestal, trouw.
 136. 136. Maloe komt nog niet in aanmerking voor een promotie, en dat wil ze wel graag. Als ze dan met pensioen gaat, wat er nog niet aan zit te komen, dan wil ze wel een leuk pensioentje. Maar ze heeft er nog aardig wat lichaamspunten voor nodig. En trainen vergt heel wat meer energie van haar dan vroeger!
 137. 137. Emma en Yasmine kletsen veel de laatste tijd. Ze gaan elkaar erg missen als Emma naar de campus vertrokken is. Daarom willen ze nu nog veel tijd met elkaar doorbrengen. Al hebben ze natuurlijk ook nog wel de nodige ruzies, vooral over de badkamer. “Em! Kom uit die badkamer! Ik zou eerst!” roept Yasmine boos als Emma net voor haar de badkamer in glipt. “Pff, dan maar beneden…” Emma vertroetelt Bello ook veel. Ze is opgegroeid met de hond, en zal hem ook zéker missen.
 138. 138. Ook in het leven van Yasmine is een ‘liefde’ gekomen, met de naam Ramses. Hij zit in haar klas, en al de eerste keer dat ze hem zag was het raak. Ze vindt hem leuk, en nu is hij met haar mee naar huis gekomen!
 139. 139. Ze gaan gezellig in het gras zitten kletsen, het klikt goed tussen de twee. Ook wordt er heel wat af geflirt! En als Ramses weer vertrekt, zoent hij haar, voor hij er als een speer vandoor gaat!
 140. 140. Vandaag gaat Emma voor de laatste keer naar haar werk. Nadat ze gewoon gewerkt heeft, zal er een afscheidsfeestje voor haar zijn. Ze heeft er zin in, want haar collega’s zijn erg aardig; ze heeft een leuke tijd gehad! Die avond komt ze blij thuis. Het was erg gezellig! Maar nu komt het afscheid wat haar het zwaarste ligt: haar familie. Want vanavond zal ze al vertrekken! Na alles ingepakt te hebben wat mee moet naar de uni, staat Emma ietwat somber rond te kijken door de kamer waar ze de laatste paar jaar heeft gebivakkeerd.
 141. 141. Ze zal het missen, eerlijk waar. Dan wordt ze uit haar overpeinzingen gehaald door de stem van haar moeder die van beneden roept: “Em, kom je eten? Je afscheidsdiner staat klaar!” Tijdens het eten was het erg gezellig, de familie heeft nog allerlei herinneringen opgerakeld. Maar nu is het echt tijd om te vertrekken, wil Emma nog op een schappelijke tijd vanavond aankomen. Ze belt een taxi, die haar naar Academie de Keizer zal brengen.
 142. 142. Dan is de tijd van afscheid nemen echt gekomen. Eerst omhelst ze Yasmine. “Ik zal je missen, zus! Ik hoop dat jij me over een paar jaar komt vergezellen!” “Wie weet! Ik zal jou ook missen…” Dan is haar vader aan de beurt. Michel moet een traantje wegpinken, zijn oudste dochter…
 143. 143. Als laatste is Maloe. “Ik ga je missen, mam,” fluistert Maloe. “Ik zal een geschikte kandidaat als echtgenoot van een stamhouder zoeken,” lacht ze er daarna achteraan. Maloe lacht ook, en knijpt Emma bijna fijn in haar knuffel.
 144. 144. Buiten klinkt het geluid van een toeter. De taxi is gearriveerd, tijd om te gaan. Emma pakt haar koffers en dozen, en samen met Michel en de taxichauffeur laadt ze in. Maloe kijkt toe als de taxi wegrijdt. Haar oudste dochter alweer zo oud dat ze het huis verlaat. Maloe kan het amper bevatten…

×