Kisele kise ivaz, savić, marinković

5,427
-1

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
5,427
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kisele kise ivaz, savić, marinković

 1. 1. KISELE KISE Jovana Ivaz Teodora Savic Stefan Marinkovic
 2. 2. Sta su to kisele kise? Po definiciji kisele kiše su atmosferski kiseli talog u formi kise. Još preciznija definicija je da su kisele kiše padavine koji imaju veću kiselost (manje pH) od uobičajenih kiša koje padaju u nezagađenim regionima Zemlje.
 3. 3. Kiseli talog Termin kiseli talog obuhvata celokupnu kiselu precipitaciju koja zahvata gasove, čestice kao i tečnu fazu . Atmosferski talog podrazumeva zagađenje vazduha koje uključuje i sve kompleksne reakcije različitih supstanci u vazduhu koje daju kao produkatkisela jedinjenja u atmosfer
 4. 4. Poreklo kiselih kisa Kisele kise mogu biti: -Prirodnog porekla -Antropogenog porekla (industrija,saobracaj)
 5. 5. Izvori kiselih kisa CO2 SO2 NOx Faktori koji su presudni za sudbinu polutanta su visina na kojoj emisija odvija, kolicina solarne radijacije, precipitacija.
 6. 6. Sta se dogadja kada polutanti dospeju u atmosferu? Kada polutanti unesu u atmosferu njihova sudbina u mnogome zavisi od fizickih procesa kao sto je disperzija, transport I despozicija.
 7. 7. Efekti kiselih kisa Prilagodjavanje Stetni efekti
 8. 8. Efekti na zemljiste I biljke Uticaj kiselih kisa na sadrzaj kalcijuma I magnezijuma u zemljistu vrlo je indirektan. Lisce biljka ozbiljno je ugrozeno pod dejstvom kiselih kisa. Narocito je opasan nedostatak kalcijuma jer u nedostatku kalcijuma biljke resorbuju aluminijum,a to je poguban proces za njih.
 9. 9. Nezdravi uslovi za biljke
 10. 10. Efekat za zivotinje U prirodi na primer,neke zivotinje Ribe ili Zabe ne mogu da se razmnozavaju,ili zive u kiselim Sredinama.
 11. 11. Posledice U tlu kiseline započinju svoje štetno djelovanje. Kisela kiša prije svega štetno djeluje na oskudne brdske predjele, jer kiselina otapa hranjive tvari, kao npr. kalcij, iz tankog sloja humusa, pa stabla ostaju bez kalcija koji im je prijeko potreban za izgradnju njihovih stanica.
 12. 12. Uzroci Glavni uzrocnici kiselih kisa su termoelektrane, dim kao posledica grejanja i izduvni gasovi koji se stvaraju u saobracaju. Kisele kise obicno izazivaju stete daleko od svojih stvarnih izvora.
 13. 13. Izumiranje suma Pojam izumiranje šuma označava štete na velikim površinama šume koje izazivaju odumiranje iglica i lišća. Radi se o smetnji u cijelom odnosu drvo – tlo – zrak, tj. o oboljenju cijelog ekosustava. Glavni uzrok su kisele kiše, a ostali mogući uzročnici su štetne tvari kao što su dušikovi oksidi I teškimetali koji nastaju u prometu, domaćinstvima i industriji.
 14. 14. Prilagodjavanje Ponekad se priroda moze prilagoditi kiselom atmosferskom talogu.U podrucijima gde imapuno kracnjaka,kisele kisese brzo neutralisu.
 15. 15. Zakljucak Kisele kise lose uticu na izvi i nezivi svet.Prema tome, na komponente koje se mogu naci u atmosferi a koje su konstituenti kiselih kisa treba uticati u cilju njegovog smanjivanja.

×