Erozija zemljista jović, vujičić

9,693 views

Published on

0 Comments
6 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,693
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Erozija zemljista jović, vujičić

 1. 1. EROZIJA ZEMLJISTA► RADILE:► TEODORA VUJICIC► JOVANA JOVIC
 2. 2. Zemljiste► Zemljiste je osnova poljoprivredne proizvodnje, a time i opstanka ljudskog roda.Predstavlja izvanredno znacajno prirodno dobro ali koje se stvara i obnavlja veoma sporo.Da bi se formirao sloj zemljista debeo 2 do 3 cm, potrebno je 200 do 1000 godina.
 3. 3. ► Erozijazemljista predstavlja ispiranje i odnosenje najsitnijih i najplodnijih cestica iz rastresite podloge.Erozija zemljista je prirodan proces koji se moze ubrzati nekontrolisanom secom suma i pogresnim koriscenjem zemljista.Usled ovakvih postupka cesto dolazi do ubrzane erozije, koja je veoma ozbiljan i ponekada nepovratan proces.
 4. 4. Glavni oblici erozije su:► Erozija pomeranja mase – desava se kada dodje do velikog izlivanja kiše ili prilikom zemljotresa i tada dolazi do odronjavnja zemljišta. Sva brdovita područja pod nagibom vecim od 15 stepeni su podložna ovoj vrsti erozije Ovo je najčešći oblik erozije na brdovitim terenima.
 5. 5. ► Fluvijalna erozija – do fluvijalne erozije dolazi kada voda prodire duboko u zemljište uskim kanalima. Na brdovitim terenima ovi kanali mogu da budu vrlo duboki i da dođe do potkopavanja slojeva zemlje. Na ovaj način može doći i do spiranja sedimentskih slojeva i prodiranja u vodene tokove. Ovaj način erozije ne može da utiče na useve, ali može da utiče na stabilnost zemljišta i do otežanog kretanja u određenim regionima.
 6. 6. ► Površinska erozija - do ove vrste erozije vetar, zima ili mraz odvoje čestice zemlje od površine. Ova vrste erozije je karakteristična za bilo koju regiju izloženu vetru i kiši.
 7. 7. ► Erozija obale – ovo je specifična vrsta fluvijalne rozije. Nastaje kada se izvrši nekontrolisana seča šuma na obalama, i zemljište postane nestablino.
 8. 8. ► Decenije istraživanja su dovele do toga da se razviju razne metode sprečavanja erozije. Mere zaštite uključuju:► Održavanje odgovarajućeg vegetativnog pokrivača► Sađenje drveća► Nekorišćenje zemljišta za ispašu► Građenje brana► Građenje parcijalnih brana koje će sprečiti vodu da utiče u jarkove.
 9. 9. ► Osnovni razlog zbog koga se gubi i smanjuje prostranstvo obradivih povrsina je, pre svega erozija, zbog koje se godisnje prakticno gubi 25.000 hektara samo na tlu Srbije, dok u svetu se smatra da erozija godisnje pojede vise od 50 miliona hektara, a ponekada i mnogostruko vise.
 10. 10. ► Borbu sa erozijom i bujicnim poplavama treba shvatiti ozbiljno, jer su u pitanju stete ogromnih razmera.Srbija i Crna Gora spadaju u red zemalja koje su veoma ugrozene erozijom.Ovo najbolje potvrdjuju cinjenice da su mnogi nasi krajevi potpuno stali bez rastresitog pokrivaca.Kao faktor koji bi trebalo ovo da spreci, jedan deo odgovorosti snose i mnogi objekti za odbranu od bujicnih poplava i erozije, koji su izgradjeni, pre vise od cetrdeset godina, i sa danasnjeg aspekta imaju neadekvatne konstrukcione elemente za zastitu, i sprecavanje erozije.
 11. 11. ► Razvrstavanje u kategorije se vrši prema sledećem kvalitativnom opisuerozionih kategorija i to:► I kategorija erozije - Ekscesivna erozija► II kategorija erozije - Jaka erozija - blaži oblik od ekscesivne erozije► III kategorija erozije - Srednja erozija► IV kategorija erozije - Slaba erozija
 12. 12. ► Podzagadjivanjem zemljista podrazumevaju se promene fizickih, hemijskih I bioloskih svojstava zemljista, koje dovode do smanjenja njegove plodnosti I sposobnosti za normalno odvijanje procesa razlaganja, a samim tim I kruzenja materije u prirodi.
 13. 13. ► Znamo da je zemljiste za coveka jedan od osnovnih uslova zivota, odnosno jedan od najvaznijih prirodnih resursa.► Covek na zemljistu proizvodi hranu i bez zemljista ne moze opstati. Da bi dosao do obradivog zemljista, covek uklanja prirodni I stvara vestacki ekosistem – agroekosistem.
 14. 14. ► Industrijski razvoj doneo je novi vid erozionog rizika. To je rizik erozije odrudokopa, u kojem značajno mesto zauzimaju površinski kopovi i jalovišta. Pojava industrijskih deponija je donela novi skup rizika od erozije. Naime, industrijske deponije obuhvataju širok spektar od deponija smeća do deponija toksičnih materija.Za razliku od klasične erozije zemljišta, erozija deponija nosi nove rizike, jer sa erodiranim materijalom sa deponija u vodotoke se unosi i zagađenje koje može biti biološko, hemijsko, a prema tome i toksično i radioaktivno.
 15. 15. Uzroci erozije- Korišćenjem zemljišta i drugih prirodnih resursa za potrebe društvenog I ekonomskog razvoja čovek može svojim aktivnostima da naruši ili ugrozi prirodno uspostavnjenu ravnotežu, ili da je očuva i unapredi. Zato je kao značajan antropogeni činilac erozije označen način korišćenja zemljišta.Način korišćenja i gazdovanja zemljištem i prostorom je jedini činilac erozije kojim čovek može da upravlja i da ga kontroliše. Neadekvatno korišćenje zemljišta je direktno povezano sa pojavom intenziteta erozionih procesa poznatih kao ”antopogena erozija”.

×