Kuliah 1 kursus pemanduan ambulan jknp 2013

2,860 views

Published on

Published in: Health & Medicine
0 Comments
6 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,860
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
20
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kuliah 1 kursus pemanduan ambulan jknp 2013

 1. 1. ETIKA PERKHIDMATAN PEMANDU AMBULAN
 2. 2. Topik ini adalah menerangkan tugas dan tanggungjawab pemandu ambulan sebagai FIRST RESPONDER & PEGAWAI KESELAMATAN di dalam ambulan,merangkumi garispanduan dan arahan kerja bagi pemandu ambulan.
 3. 3. ANDA SEBAGAI FIRST RESPONDER ANDA SEBAGAI PEGAWAI KESELAMATAN
 4. 4. Pandangan Secara Umum Oleh Masyarakat :  Pemandu adalah satu kerjaya mulia.  Setiap pemandu mestilah dengan sedaya upaya mengelakkan dari tingkah laku yang kasar dan mengelakkan diri dari gaya hidup yang tidak sihat.  Menunjukkan satu sikap yang mesra dan bersopan-santun semasa menjalankan tugas.  Pemandu perlu memastikan kenderaan dalam keadaan baik seperti enjin, tayar, brek,stereng dan sebagainya.  Mewujudkan satu sikap dikalangan pemandu sendiri bahawa kerjaya pemandu sebagai satu kerjaya sepenuh masa yang perlu dijaga dengan baik.  Pemandu perlu ada semangat menjaga imej perkhidmatan pemandu, Ketua Jabatan dan Kerajaan.  Pemandu merupakan satu kerjaya pilihan .
 5. 5.  Pemandu mesti memastikan enjin kenderaan, tayar, brek, stereng, lampu siren dan alat penunjuk arah berada dalam keadaan baik.  Memastikan petrol/gas mencukupi untuk memulakan tugas.  Memastikan kenderaan berada dalam keadaan bersih di luar dan dalam.  Memastikan lesen memandu,peralatan yang diperlukan dibawa bersama atau siap sedia.  Pastikan kesihatan fizikal dan mental pada hari bekerja benar- benar sihat dan stabil.  Pastikan pakaian/uniform dipakai dengan lengkap , kemas, bersih serta tidak berbau.  Pemandu perlu cukup tidur, tidak mabuk dan tidak memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah
 6. 6. Penuh Perhatian  Penuh perhatian bermaksud memberikan tumpuan sepenuhnya kepada pemanduan.  Ke atas aspek berikut :  Ke atas jalan raya dan tanda-tanda isyarat lalu lintas yang terdapat di jalan raya.  Ke atas kenderaan yang sedang dipandu.  Ke atas kenderaan-kenderaan lain dan pengguna jalan raya yang lain.  Penumpang anda  Pastikan tumpuan diberikan sepenuhnya semasa memandu demi keselamatan dan keselesaan penumpang.
 7. 7. Menumpukan Minda  Bererti membenarkan hanya perkara yang wujud antara diri pemandu, kenderaan. jalan raya. pengguna jalan raya dan penumpang kenderaan. Bukan kepada perkara-perkara yang telah berlaku sebelum memandu. Bertimbang Rasa  Sikap mengambil berat mengenai kesejahteraan, keselesaan dan keselamatan :  Kenderaan dan pemandu kenderaan lain.  Penumpang kenderaan anda dan penumpang kenderaan lain.  Mengambil dan menurunkan penumpang mestilah di tempat yang difikirkan selamat.
 8. 8. Bersopan  Bersopan bermaksud mempunyai perwatakan atau kelakuan yang baik sebelum memandu dan selepas memandu dari segi:  Kelakuan  Perkataan dan ucapan  Hati dan budi pekerti Hormat  Hormat bermaksud mengajukan panggilan hormat kepada :  Pemandu dengan penumpang / pesakit / pelanggan  Pemandu dengan anggota pertugas / pihak berkuasa.  Pemandu dengan pemandu lain.  Pemandu dengan pengguna jalan raya lain.
 9. 9. Suka Membantu  Suka membantu bermaksud mudah menghulurkan bantuan.  Memberi Laluan (Jika bukan kecemasan/kenderaan Jabatan)  Mengangkut Dan Menurunkan Barang / alatan /penumpang Amanah  Terhadap ketepatan masa  Harta Kerajaan / Pelanggan / Anggota / Awam  Pastikan harta benda berada dalam keadaan baik semasa mengangkut dan memunggah keluar dari kenderaan ambulan.
 10. 10. Memandu Waktu Malam  Pastikan anda tidak menghadapi masalah penglihatan di waktu malam.  Pastikan kenderaan berada dalam keadaan baik.  Pastikan lampu depan dan belakang serta lampu brek berkeadaan baik.  Elakkan sama sekali memandu ketika mengantuk.  Dilarang sama sekali merokok, menggunakan dadah atau alkohol  Mengikuti peraturan jalan raya dan arahan JPJ atau Polis Trafik sebagaimana kaedah dan cara pemanduan di waktu malam.
 11. 11. Memberhentikan Kenderaan Dalam Kecemasan  Mematuhi arahan pemanduan secara kecemasan sebagaimana yang dikeluarkan oleh JPJ  Tidak cemas dan bertenang apabila menghadapi situasi kecemasan.  Usahakan kenderaan berhenti dengan selamat dan berhenti di lorong kecemasan untuk mendapatkan bantuan atau memberi bantuan  Letakkan papan tanda amaran kecemasan pada jarak sebagaimana dalam arahan JPJ.  Pastikan kenderaan berada di tepi jalan bahu jalan raya jika berlaku sebarang kecemasan
 12. 12. First Responder Pegawai Keselamatan di dalam ambulan
 13. 13. • Memahami dan menghayati pendekatan untuk memberi rawatan kepada pesakit. • Mampu memberi bantuan kritikal yang boleh menyelamatkan nyawa pesakit.
 14. 14. BORANG PERKHIDMATAN AMBULAN HOSPITAL …………………………. PANGGILAN MELALUI 999 PESAKIT MAKLUMAT DARIPADA PEMANGGIL 991 NAMA : LAIN-LAIN TARIKH : LELAKI PEREMPUAN MASA AM/PM UMUR : (TAHUN/BULAN) ARAHAN KEPADA PEMANGGIL NAMA PEMANGGIL: AMBULAN DIKEHENDAKI : ALAMAT DESTINASI : HOSPITAL WAD LAIN-LAIN PASUKAN AMBULAN NO AMBULAN : PERCUMA PPP MASA KELUAR BAYAR JURURAWAT MASA TIBA JUMLAH BAYARAN : RM ………………………… PPK MASA BALIK NO RESIT : ……………………………………………………………… PEMANDU JUMLAH JARAK KM KECEDERAAN GLASGOW COMA SCALE KEPALA …………………………………………………………….…………………………………………………….. SPONTANEOUS 4 MUKA ……………………………………………………..…………………………………………………….. TO SPEECH 3 LENGAN ………………………………………………………………………………………….. ………….. TO PAIN 2 BADAN DEPAN……………………………………………………………………………………………….. NIL 1 BADAN BELAKANG …………………………………………………………………………………….. OBEYS 6 KAKI ……………………………………………………………………………………………………………….... LOCALISED PAIN 5 LAIN-LAIN …………………………………………………………………………………………………….. FLEXION WITHDRAWAL 4 KEADAAN PESAKIT FLEXION ABNORMAL 3 AIRWAY BREATHING CIRCULATION EXTENSOR RESPONSE 2 INTACT ABSENT BP NIL 1 NONE SHALLOW PR ORIENTATED 5 DEEP REGULAR CONFUSED CONVERSATION 4 VOMITING NORMAL IRREGULAR INAPPROPRIATE WORDS 3 YES REGULAR NORMAL VOL INCOMPREHENSIBLE WORDS 2 NO IRREGULAR WEAK VOL NIL 1 RATE/MIN ……………… BLOOD LOSS MASA JUMLAH MASA MASA RAWATAN KEPADA PESAKIT SUCTION IV INFUSION COLOUR PUPILS REACTION TO LIGHT AIRWAY FLUID …………………… NORMAL R R YES/NO OXYGEN KUANTITI …………………… CYANOSIS AMBUBAG PALE L L YES/NO CAROTID MASSAGE MASA SWEATING CRICOTHYROTOMY TIADA MASA LMA PESAKIT DIMASUKKAN KE HOSPITAL PESAKIT TIDAK MAHU KE HOSPITAL RN NAMA PESAKIT ……………………………………………………… T/TANGAN PESAKIT ……………………………………… KP ………………………………………………. PESAKIT MENINGGAL DUNIA DI TEMPAT KEJADIAN/AMBULAN NAMA WARIS PANGGILAN PALSU Tindakan diambil ………………………………………………………………………………………………………… KP ………………………………………………. TINDAKAN DIAMBIL ……………………………….. TANDATANGAN WARIS/SAKSI …………………………………… VERBAL RESPONSE EYE OPENING MOTOR RESPONSE
 15. 15.  Membantu Paramedik yang bertugas semasa perkhidmatan ambulan dijalankan.
 16. 16.  Keselamatan diri dan orang lain  Route efisien & alternatif  Kelajuan pemanduan  Jarak minimum  Penggunaan lampu dan siren (bila perlu?)  Komunikasi GIRN
 17. 17.  Ambulan bergerak lancar dengan pemilihan jalan yang sesuai dan selamat serta segera tiba ke lokasi/hospital.  Pematuhan undang-undang jalan raya sedia ada seperti mana yang ditetapkan.  Kelengkapan dan keperluan yang ada didalam ambulan adalah didalam keadaan siapsedia.  Mahir dan boleh mengendalikan secara bijak kenderaan ambulan itu sendiri
 18. 18.  Memastikan kenderaan ambulan diperiksa keselamatan sebelum dan selepas digunakan.
 19. 19.  Memastikan semua peralatan perubatan dan bukan perubatan sedia ada berfungsi dengan baik.
 20. 20.  Melaporkan semua kerosakan atau kemalangan kepada pegawai yang menjaga kenderaan / penyelia unit.
 21. 21.  Memastikan semua penumpang & responder mematuhi peraturan keselamatan semasa berada di dalam ambulan :  Duduk di tempat yang disediakan.  Memakai tali pinggang keselamatan.  Memastikan kenderaan telah bersedia untuk bergerak,baru memulakan perjalanan.  Memastikan semua sumber elektrik atau gas dalam kedudukkan boleh guna dan selamat.  Memastikan tiada peralatan ‘loose item’ berada di kedudukan tidak selamat.
 22. 22.  Pemandu mesti menjaga kesihatan diri dan menjalani ujian kesihatan secara berkala sepertimana yang dinyatakan dalam “ Policy On Ambulance Safety In Pre Hospital Care servIces Ministry Of Health”
 23. 23. SIJIL FIRST RESPONDER SIJIL PEMANDUAN DEFENSIVE DRIVING

×