Your SlideShare is downloading. ×
Mrh123
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Mrh123

726

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
726
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Cilat jan Sopozimet e Teoris Y § Harxhimi i energjisë fizike ose mendore në punë është diçka e natyrshme, § Kontrolli i jashtëm dhe kërcënimi për të dënuar nuk janë të vetmet mënyra për t’i bërë njerëzit që të punojnë për arritjen e objektivave, § Angazhimi i tyre për arritjen e objektivave varet nga shpërblimet që do të përdoren në kushte të përshtatshme, § Njerëzit jo vetëm që do të pranojnë përgjegjësi, por do ta kërkojnë edhe vetë atë. Cilat jan Sopozimet e Teoris X Ø Njerëzve në përgjithësi nuk u pëlqen puna. Ø Meqenëse njerëzve nuk u pëlqen puna, atëherë lind nevoja e mbikëqyrjes nga menaxherët. Ø Njerëzit kanë nevojë për siguri. Qka eshte Revizionimi Revizionimi Perfshin analizen e te dhenava qe lidhen me programin duke perfshir levizjen e punonjesve ankesat,mungesat dhe treguesit e tjer te ngjajshum si kta . QKA eshte Stresi stresi eshte quajtur semundje e pa dukshme i cili mund te ndikoj ne individin ne organizaten dhe tek njerzit brenda saj stresi tek individi definohet si nje nderhyrje qe shqetson mrqenjen shendetsore mentale dhe fizike ,stresi shfaqet ateher kur nga individi kerkohet te beje diqka per tej mases se aftesive dhe mundesive te tije, Sipas nje definicioni apo analize mund te themi se stresi eshte reagim adaptiv i bazuar ne ndryshimet individuale .
 • 2. Perforcuesit negativ inkurajojn ate sjellje qe menjanon pasojen e padeshiruar kurse denimi synon ta mposhte ate (PO) Perparesite Rekrutimit qe behen ne Oganizat jane A - Nuk ka nevoj qe te publikohen shpalljet per pranimin e kanditateve ne mjete te informacionit B - SHpenzimet e rekrutimit jane me te vogla dhe Seleksionimi eshte me i lehte Cilat jane 1 2 3 4 llojet e intervista e intervista e intervista gjysme intervista Intervistet strukturuar pastrukturuar e strukturuar Sekuenciale Aktivitetet qe ndermarrja do ti ndermarr per zvoglimin e floktuimit jane: 1 Paraqitja reale e punëve gjatë punësimit, Pasurimi ( plotësimi) i punës me një qasje e cila vepron në vetëkënaqësinë në punë, 2 Programet e ndryshme të orientuara në ngritjen e kënaqësisë në punë, siq janë shpërblimet, trajnimi dhe zhvillimi, mundësia e përparimit. 3 Kontaktet e afërta dhe të përhershme ndërmjet menaxherit dhe personelit, 4 Trajnimi i menaxherit për përmirësimin e komunikimeve me bashkëpunëtorët Qellimet e vlersimit te performances Jane Ø Analiza e progresit të punonjësit, Ø Identifikimi i problemit në mbledhjet e kërkuara të punës, Ø Mundësitë për të përmirësuar performancën, si dhe lidhjet në qëllime afatgjata të korporatës. Cilat jane Metodat per Zhvillimin e Menaxherve
 • 3. Percaktimi Zhvillimi planifikimi vlersimi i programit cilat i Nevojave programit programit i i jane llojet e Komunikimit 1. Komunikimi nga lart-poshtë, 2. komunikimi nga poshtë-lart, 3. komunikimi horizontal dhe 4. komunikimi diagona Cilat jane burimet e jashte te Rekrutimit Orientimi për burime te jashtme zakonisht bëhet me qëllim të futjes së ideve të reja dhe kualifikimeve të reja. Procesi i rekrutimit të burimeve të jashtme bëhet përmes: shpalljeve në gazeta, mediave, agjensive për punësim, shkollave, fakulteteve, instituteve etj. Cilat jane efektet potenciale te Edukimit Efektet individuale: Efektet grupore: Efektet organizative: Efektet përfundimtare Cilat jan karakteristikat cilat jan karakteristikat e e teoris se Synimeve teoris se synimeve sigurimet duhet te jen te specifikuara Sigurimet duhet te jen te arritshme menaxheret duhet te ofrojn nje informacion te vazhdueshem rasteve te tyre sigurimet duhet te parcaktohen ne mardhje te ngushta
 • 4. Qka eshte Motivimi Motivimi paraqet një tërësi elementesh si dëshirat, nevojat, shtytjet, kërkesat ashtu që të arrihen njëkohësisht qëllimet e organizatës dhe të plotësohen nevojat personale të individit. Pikpamja e mardhenjeve Njerzore Sipas kësaj pikëpamjeje, forcat sociale janë përcaktuesit kryesor për motivimin e njerëzve. Kjo teori nxorri në pah si një preokupim kryesor të menaxherëve moralin e punëtorëve, komunikimin e përshtatshëm dhe kënaqësinë në punë. Pikëpamja e burimeve njerëzore? Sipas kësaj filozofie, njerëzit janë burimi kryesor dhe më i çmueshëm i organizatës, prandaj duhen trajtuar si një pasuri me mjaft vlerë. Cilat T-e ttt jane Teorit hirakris e e se dy Motivimit nevojave faktoreve ERG -e perforcimit
 • 5. Cilat jane strategjit Menaxherike te rritjes se Motivimit Paraja si faktor për rritjen e motivimit, pjesëmarrja e punonjësve, ristrukturimi i punës, shkurtimi i javës së punës, fleksibiteti i orarit ditor, ndarja e punës. Qka eshte Distresi Mungesa e shpresës, dëshpërimi dhe zhgënjimi kthejnë stresin në distres, i cili nëse vazhdon për një kohë të gjatë rezulton në turbullim, lodhje etj. Cilat jane faktoret e jashtem qe ndikojn ne lartesin e pagave Ø Politika e kompensimit të punëdhënësit, Ø Vlera e punës, Ø Performanca e punonjësit, Ø Aftësia paguese e punëdhënësit. Qka Perfshin teoria ERG E- (nevojat e ekzistencës), R- (nevojat e lidhjes ) dhe G- (nevojat e rritjes). Cilat jan Llojet S.social ,personal,organizativ e ,ne stresit menaxhment analiza e punes mund te perdoret per vlersimin e performances per te identifikuar dhe zhvilluar . Qëllimet dhe objektivat, Standardet e performansës,
 • 6. Kriteret e evaluimit, Gjatësinë e periudhave sprovuese, Detyrat për t’u evaluuar Rangimi ndaj ndodhive ne pune ne menyr te balancuar eshte aftesi kyqe e kujt ,,Ne luftimin e Stresit Cilat jan problemet zhvellimore Te VPS jane probleme qe shfaqen gjate hartimit te vlersimit te performances ,ky sistem duhet te permbaj nje program qe duhet ti vlersoj puntoret duke u bazuar ne sjelljen e tyre ,dmth duhet ti vlersoj ne menyr te njejt te gjith puntoret . Cilat jane metodat Koperative Te VPS Rangimi i drejtë,rangimin alternativ,krahasimin e çiftëzuar,Distribuimi i detyruar Cilat jan problemt Vepruse ( me te zakonshe ) tendenca qendrore , halo efekti,efekti kontrastit,vlersimet ngjajshum si un Pikpamja e burimeve njerzore thote se forcat sociale jane percatuesit kryesor ne motivimin e punonjesve ( JO ) emardhenje njerzore Cilat jane metodat per trajnimin e personelit jo menaxherjal Trajnimi trajnimi trajnimi gjate jashte punes punes ne klase
 • 7. trajnimi trajnimi ne neper ambiente te Qka mjet ngjajshe me eshte Eustresi është Cilat jan stresi pozitiv efetet televizionit kushtet e punes etj Eustresi që shoqëron negative arritjen te dhe gëzimi fluktuimit § Shpenzimet e fluktuimit, § Shpenzimet e largimit, § Shpenzimet e sigurimit të sërishëm të personelit, § Shpenzimet e selektimit, § Shpenzimet e trajnimit dhe të zhvillimit Qka eshte abstenizmi abstenimi paraqet dukshmerin e nje problemi apo paknaqesin e punonjsve ne oganizat , per arsye se ne oganizat egzistojn mungesa te ndryshme te puntoreve - qofshin ato te arsyshme apo te pa arsyshme ky eshte edhe njeri nder problemet qe e paraqet abstenimi - ndersa zgjedhja e problemit te abstenimit eshte bere pjes perberse e MRH-s per arsye se 1 shkalla e lart e abstenimit mund te jete penges per zbatimin e strategjis se menaxherit 2 abstenimi i merr shum kohe menaxherit ne oganizimin e punes sepse zvoglon efikasitetin dhe shkakton nje varg problemesh 3 - gjith ashtu edhe shpenzimet e abstenimit jan shum te medha edhe pse levizin nga oganizata ne organizat , ndersa shkaktaret e tije jan paftesia e punonjesve per te punuar , mungesa e motivimit por jane edhe faktoret objektiv si situata e pergjithshme Ekonomike - gjendja ne tregun e punes qka eshte Lideri Ø Karakteristikat e menaxherëve: administrator, kopjues, mbanë, përqëndrohet në sistem dhe strukturë, mbështetet tek kontrolli,
 • 8. vizion afatshkurtër, pyet si dhe kur, i mban sytë në fund të vijës, imiton, pranon status-quon, i bën gjërat si duhet. Ø Karakteristikat e liderëve: novator, origjinal, zhvillon, përqëndrohet tek njerëzit, inspiron besim, perspektivë afatgjatë, pyet çfarë dhe pse, i mban sytë në horizont, shpik, sfidon, bën gjërat që duhen. Cilat jane klauzolat e kontratave Ø Siguria e sindikatës, Ø Të drejtat e menaxhmentit, Ø Vjetërsia. Ø Jo-greva cilat jane format e siguris se kontratave Forma e hapur forma e mbyllur Forma e modifikuar dhe forma agjenci . cialt jane pergjithesit e menaxherit gjate procedures se ankeses Dëgjimi i ankesës Mbledhja e fakteve Marrja e vendimit Komunikimi i vendimit Përgatitja e një regjistri të shkruar Minimizimi i ankesave Qka eshte arbitrazhi Arbitrimi është faza e fundit në një procedurë ankese. arbitrimi vullnetar është proces gjykimi. Kur të dy palët nuk mund t’a zgjidhin një konflikt me marrëveshje, atëherë drejtohen te një
 • 9. person i paanshëm që duhet t’a zgjidhë qështjen.dmth Kur ndodh ndonjë konflikt, palët zgjedhin një arbitër. qka eshte seleksionimi Pasi perfundon Rekrutimi momenti i dyt eshte seksionimi ,seleksionimin duhet kuptuar si proces te aplikimit te kritereve te caktuara per zgjedhjen e kanditateve me te mir te cilet jan afrauar nga tregu i punes ,nket rast zgjedhja e mir e punonjese kontribon ne produktivitetin e organizates ,ne te kunderten nje seleksionim jo i mir rrit koston e transferimit dhe mund te qoj ne largimin e punonjesve per arsye te mos pershtatjes me vendin e punes ku ai eshte caktuar , nga ana tjeter Intervistat dhe testet jane disa prej metodave me te mira per mledhjen e Informacioneve te kanditatve gjate seleksionimit . cilat jan instrumentet e seleksionimit Instrumentet më të shpeshta të seleksionimit janë: Aplikacionet, testet, intervista, kontrolli i referencave/rekomandimeve, simulimet e punës, licencimi, qendrat e vlerësimit, metodat kontraverse. cilat jan 5 nevelet sipas maslowit 1. Nevojat fiziologjike, këtu përfshihen të gjitha nevojat bazë të jetës, si: ushqimi, uji, ajri, ngrohja etj. 2. Nevojat e sigurisë, janë nevoja të cilat pasqyrojnë kërkesat e njerëzve për të qenë të sigurt nga rreziqet fizike, nga frika e humbjes së punës, pasurisë, pra janë nevoja që kërkojnë ekzistencën e një mjedisi të sigurt fizik dhe emocional. 3. Nevojat shoqërore, njerëzit si qenie njerëzore kanë nevojë për dashuri, si dhe të pranohen nga të tjerët.
 • 10. 4. Nevojat e vlerësimit, njerëzit dëshirojnë të njihen, të respektohen dhe vlerësohen. Titujt e punës, shpërblimet dhe simbolet tjera të suksesit ndihmojnë për plotësimin e nevojave të vlerësimit. 5. Nevojat e vetaktualizimit, janë dëshirat për t’u bërë ai qka njeriu është i aftë – arritja e maksimumit të potencialit të tij cilat jan llojet e testeve te aftesis specifike Ø Testet e aftësive përceptuese bazohen në shpejtësinë me të cilën kandidati zbulon ose identifikon format duke vërejtur ngjashmëritë apo dallimet e vogla. Ø Testet e aftësive speciale janë të orientuara në përcaktimin e shkathtësive të rëndësishme për sukses në punët e konstruktimit, disejnimit, dekorimit, arkitekturës dhe aktiviteteve të tjera që kërkojnë përdorimin dhe përpunimin e skemave, vizatimeve, si bazë për kryerjen e aktiviteteve të planifikuara. Ø Testet e aftësive numerike. Këto teste janë të orientuara në hulumtimin e aftësive për kryerjen e operacioneve të thjeshta numerike të bazuara në mbledhje, zbritje, shumëzim dhe pjesëtim. Ø Testet e aftësive verbale janë të orientuara në identifikimin e aftësive në kuptimin e shpejtë dhe të saktë të simboleve folëse dhe aftësive që mendimi shpejt dhe qartë të shprehet në fjalë. Ø Testet e kreativitetit. Edhe pse, nëse i krahasojmë me testet tjera psikologjike, testet e kreativitetit janë të kohës së re, ato tani kanë gjetur një përdorim të gjerë, ngase kreativiteti i kandidatit paraqet një ndër kushtet thelbësore të suksesit. Ø Testet e personalitetit. Këto teste përdoren për vlerësimin e karakteristikave të tilla si: mendimet, ndjenjat dhe sjelljet, të cilat janë të kombinuara në mënyrë të veçantë tek çdo individ dhe influencojnë mbi veprimet e tij në situata të ndryshme. cialt jan metodat e mbledhjes se te dhenave Metodat për mbledhjen e të dhënave mund të jenë: konvencionale dhe kuantitativ cialt jan pengesat ne komunikim
 • 11. Diferenca ne Interpretim - Komunikimi eshte transmetim i informacionit nepermjet simboleve , ku me te perdorshme jan fjalet te cilat formojn simbole Interpretimet e ndryshme te Informacioneve- Kur nje informacion e shperndajm ne disa njerz dhe interpretimi mund te jet i ndryshum nga individ te ndryshum . Kredibiliteti Mesazdhi ka nje shkall te lart te besushmeris ateher kur marresi i tij e vlerson dergusin e tij. Informacionet e Teperta Nese nuk jem ne gjendje ti perdorim te gjitha keto informacione ateher i seleksionojm dhe i shikojm se cili informacion eshte me i redesishem per marrjen e vendimeve . cialt jane problemet Problemet problemet problemet Implementuese e VP-s zhvellimore Vepruese Komunikimi nga lart posht perfshhin Librat e xhepit dhe manualet e politikave procedurat e angesave vrojtimi i qendrimit Tabelat e bulentinve Sistemi i komunikimit nga poshtë-lart: mund të përkufizohet si lëvizje e
 • 12. fluksit të ideve, opinioneve, ankesave apo edhe llojeve tjera të informacionit, nga vartësit te eprorët e tyre. Metodat standarte apsolute te vp-s jane rretho te sakten Rangimi alternativ krahasimi i qiftezuar Metoda e sistemit te referimit rangimi grafik Problmet vepruse te sistemit te Vps jane a duhet te permbaj nje program objektiv b se duhet ti vlersoj te gjith punetoret ne menyr te njejt sipas pikpamjes se burimeve njerzore ,njerzit jane burim kryesor dhe i qmuar i organizates ,njerzit motivohen nga shume faktore tjer perveq parave (PO)

×