Qka studjon e drejta biznesore
nderkombetare
• EBD eshte dege e te drejtes se rendesishme e
cila studjon raportet ose mare...
Ju lutem shenoni se qka kuptoni
Standardeve nderkombetare

• Ne tregetin nderkombetare aplikohen stadndarde
te sjlljes ne ...
Ju lutem shenoni se qka kuptoni ju me
grupacion banka botrore
• Ne te vertet eshte kombinimi I pes institucioneve te
veqan...
Ju lutem shenoni se qka nenkuptoni
me Standard Minimal
• Standardi minimal ose rregulla minimale me e
vogel e obligueshme ...
Ju lutem shenoni se qka kuptoni ju me
banken per rindertim dhe zhvillim
• Eshte institucioni me I vjeter I bankes botrore
...
Shenoni ne pika te shkurta se qka kuptoni ju me
mardhenje kontraktore nderkombetare
• Marrëdhëniet kontraktore ndërkombëta...
Qka kuptoni me gjykaten e arbitrazhit
• Është një organizëm ndërqeveritar, i krijuar nga shtetet në vitin
1899, misioni i ...
Ju lutem shenoni se si e kuptoni ju
FMN-N
• FMN-ja eshte organizat nderkombetare financiare
e karakterit universal me seli...
Ju lutem shenoni se qka dini ju per MIGA (
agjensioni nderkombetar per sigurim
• MIGA) është formuar në vitin 1988 dhe si ...
Korporata ndërkombëtare financiare
(FIC)
• është formuar në vitin 1956. Qëllimi i IFC – së është
që të siguroj ngritjen e ...
Qendra ndërkombëtare për zgjedhje të
kontesteve investuese (ICSID)
• është themeluar në vitin 1966 me kontratë
ndërkombëta...
Agjencioni ndërkombëtar për zhvillim
(IDA)
• është formuar në të njëjtën kohë me IBRD –
në dhe është mbështetëse e bankës ...
Funksionet e BIS – it janë:
• 1) Bashkëpunimi ndërkombëtar monetar dhe financiar. Bankat
qendrore janë anëtar të BIS – it ...
Ju lutem shenoni se qka kuptoni ju me
tretmanin e njejt
• Rregulla e trajtimit të njëjtë (barabartë) në marrëdhëniet
ekono...
Ju lutem shenoni se qka kuptoni ju me
standardin e kombimit me te favorizuar
• Standardi i favorit më të madhe është dispo...
Konferenca e KB mbi tregtinë dhe
zhvillimin (UNCTAD).
• Si organizatë e specializuar e KB ka për qëllim që
vendet ne zhvil...
• Shenoni se paku 3 karakteristika mbi te cilat
FIC mbeshtet veprimtarin e vet
1 – te siguroj ngritjen e vendit ne zhvilli...
• Shenoni 3 burime formale juridike te se drejtes
nderkombetare biznesore
1 – kontrata nderkombetare( taksat doket
komente...
• Shenoni se paku 3 karakteristikat mbi te cilat
grupacioni nderkombetar ja mbeshtet
veprimatris se vet
1 – nxisin investi...
• Shenoni se paku 3 karakteristikat mbi te cilat
ibrd-ja e mbeshtet veprimtarin e vet
1 – ka per qellim rindertimin e shte...
• Shenoni se paku 3 karkteristika me te cilien
FMN-ja beshtet veprimtarin e vet
1 – qendron ne lidhjen kontraktore qe
kemb...
• Cicironet jan organizata nderkombetare qe
krijojn modele kontratash qe I shfrytzojn
subjektet biznesore me qellim qe tu ...
• Konventen mbi agjenturen – agjensin tregtare
ne shitjen nderkombetare te mallit ne gjenev (
1983) e rregullon UNIDROIT
•...
UNIDROIT
• UNIDROIT (Instituti për unifikimin e së drejtës private) i ka
formuluar Parimet (rregullat) për kontrata në tre...
• Realizimin e pagesave ne nivelin
nderkombetar e rregullon UNICITRAL
• Udhezimin juridik mbi transferin elektronik te
mje...
• Komisioni I kombeve te bashkuara per te
drejten nderkombetare tregtare ( united
nation commision international trade law...
UNICITRAL
• a). Kuptimi. – Është Komisioni i Kombeve të Bashkuara për të
drejtën ndërkombëtare tregtare (United Nation Com...
Shenoni pse vendimet e gjykatave te arbitrazhit konsiderohen se
kan me shum perparesi per zgjedhjen e kontesteve biznesore...
Rregullat ICOTERSM
• Janë klauzola transportuese të shprehura me
shkurtesa (simbole) me fjali të caktuara (më
shpesh angli...
Shenoni si e kuptoni ju autonominë e
vullnetit të palëve
• Parimi i autonomisë së shprehjes së vullnetit
të palëve është a...
• A e konsideroni se eshte e vertet se shteti
shprehimisht ose ne heshtje ka mundesi te
heq dor nga imuniteti i vet?
• Gji...
• Instituti nderkombtar per unifikimin e se drejtes private
si organizate e pavarur ndërkombtare me seli ne Rome
eshte ?
•...
• Asociacioni nderkombtar per aerotransport
eshte organizate e kompanive ajrore e cila
formulon rregullat per
aerotranspor...
• FIDIC - është organizatë ndërkombëtare e inxhinierëve konsalting e formuar
për të mbrojtur interesat e profesioneve të i...
• Konventa e cila ka rregulluar perdorimin e garancive te pavarura
dhe stand bay akreditivave? Quhet KONVENTA UNICITRAL
•
...
• Bursa është institucion I tregut financiar, në të
cilën, ndërmjetësuesit e autorizuar të bursës, në
përputhje me rregull...
• A mendoni se standardi minimal konsiderohet norma me e
vogel e detyrushme sipas se cilles duhet te sillen shtetet
PO ESH...
• Burimet financiare te cilat I disponon FMN-jane
nga:
DEPOZITAT DHE KUOTAT E VENDEVE ANTARE
• Institucioni bankar I cili ...
• Udhezimi juridik mbi transferin elektronik te mjeteve(viti
1987) e ka rregulluar:
UNCITRAL
• A mendoni ju se mardheniet ...
A mendoni edhe ju se aktet nenligjore interne te shtetit mund
tejen burime qe rregullon marrdheniet ekonomike
nderkombetar...
Instuticioni bankar I cili u jep kredi vetem shteteve ose
ndermarrjeve per te cilat garanton shteti, eshte:
BANKA NDERKOMB...
• Ne rastet kur shteti paraqitet si subijekt I te
drejtes nderkombetare publike ka te drejte qe
te paraqitet si:
TREGTAR
•...
• Komisioni I kombeve te bashkuara per te drejten
nderkombetare tregtare(United Nation Commsission
International Trade Law...
• A konsideroni se vendimet e gjykatave te arbitrazhit mund te
jen burime plotesuese te se drejtes nderkombetare:
PO
• Lex...
• Organizata nderkombetare zrtare qe krijojn modele
kontratash qe I shfrytzojn subijektet biznesore me qellim qe
te gjende...
• Qeshtjen e perdorimit te procedures civile te vendit ne kontest
nderkombetar rregullohet sipas konventes se:
HAGES
• Kon...
• A e konsideroni se eshte e vertet se shteti shprehimisht ose
ne heshtje ka munsi te heq dor nga imuniteti I vet:
GJITHSE...
• E drejta biznesore ndërkombëtare në
pikëpamje juridik i rregullojnë këto aspekte:
shitjen ndërkombëtare të
mallrave, tra...
• . E drejta biznesore
ndërkombëtare studiojnë aspektet e së drejtës
së zhvillimit të biznesit ndërkombëtar dhe atë
në pik...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Edrejta biznesore nderkombetare

4,983

Published on

!

Published in: Education
0 Comments
6 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
4,983
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
110
Comments
0
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Edrejta biznesore nderkombetare

 1. 1. Qka studjon e drejta biznesore nderkombetare • EBD eshte dege e te drejtes se rendesishme e cila studjon raportet ose maredhenjet tregtare (biznesore ) nderkombetare kjo lemi eshte e rendesishme edhe per faktin se mardhenjet ekonomike tani ne boten bashkohore po behen gjithnje me dinamike dhe masive qe I rregullojn raportet lidhur me qrregullimin e mallrave ,sherbimeve dhe kapitaleve.
 2. 2. Ju lutem shenoni se qka kuptoni Standardeve nderkombetare • Ne tregetin nderkombetare aplikohen stadndarde te sjlljes ne mes shteteve per veq standardit te trajtimit minilam si tretman I obligushum per subjektet e se drejtes ndersa te standardet e sjelljes ne mes shteteve kontraktuese do te aplikohen rregullat e interpretimit te kontratave ky rregull paraqet aplikimin e parimit te qendrimit kunderthenes ne aplikimin e dispozitave te kontrates.
 3. 3. Ju lutem shenoni se qka kuptoni ju me grupacion banka botrore • Ne te vertet eshte kombinimi I pes institucioneve te veqanta ky agjension mbeshtet investimet direkte ne vendet me zhvillim ket e ben ne ate menyr qe te siguroj garanci kunder rrezikut ( ndikimit) politik . Ne ket grup bejn pjes disa institucione qe japin nje kontribut te madh ne EBD IBRD ( banka nderkombetare per rindertim dhe zhvillim IDA( asociacioni nderkombetar per zhvillim ) FIC( korporata nderkombetare financiare) MIGA(agjensioni nderkombetar per sigurim investiv) CISID(qendra nderkombetare per zgjedhjen e kontesteve ) etj ….
 4. 4. Ju lutem shenoni se qka nenkuptoni me Standard Minimal • Standardi minimal ose rregulla minimale me e vogel e obligueshme sipas te ciles duhet te sillen te gjitha shtetet ne menyr qe te mund te marrin pjes ne mardhenjet ekonomike nderkombetare standardi minimal paraqet standardin nderkombetar civilizues qe obligon qdo shtet si burim I se drejtes nderkombetare te marrin pjes ne mardhenjet ekonomike keto jan parime te pergjithshme te pranuara nga kombet e civilizuara me nenin 38.1 te statusit te gjykates nderkombetare te se drejtes biznesore .
 5. 5. Ju lutem shenoni se qka kuptoni ju me banken per rindertim dhe zhvillim • Eshte institucioni me I vjeter I bankes botrore eshte themeluar ne vitin 1944 pas luftes se dyt botrore ka pasur per qellim rindertimin dhe zhvillim e shteteve te rrenuara nga lufta ,me von eshte orjentuar ne rikonstruktimin e vendeve ne zhviliim ne fillim ka ndihmur zhvillimin ne sektor privat ndersa prap me von eshte orjentuar ne dhenjen e kredive ne sektor shtetror meqe shtetet jan ne gjendje te udheheqin investimet e medha me mir dhe me efektive se sa subjektet tjera .
 6. 6. Shenoni ne pika te shkurta se qka kuptoni ju me mardhenje kontraktore nderkombetare • Marrëdhëniet kontraktore ndërkombëtare ose marrëdhëniet kontraktore me element të huaj sipas një pjese të teoricienëve definohen si “ marrëdhëniet kontraktore të cilat i përmbajnë disa elemente në bazë të te cilave konsiderohet se për këto marrëdhënie janë të interesuara së paku dy shtete në bazë të sovranitetit të vet, elemente në bazë të te cilave ka ardhur deri të lindja e konfliktit në mes të drejtave nacionale”. • Për rregullimin e marrëdhënieve kontraktore ndërkombëtare mund të aplikohen tri lloje të parimeve juridike: • i. Parimet e të drejtës ndërkombëtare private; • ii. Parimet e të drejtës civile ose të drejtës tregtare dhe detyrimore; • iii. Parimet uniforme të te drejtës publike.
 7. 7. Qka kuptoni me gjykaten e arbitrazhit • Është një organizëm ndërqeveritar, i krijuar nga shtetet në vitin 1899, misioni i së cilës është të mundësojë arbitrazhin, si dhe forma të tjera të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve ndërmjet shteteve palë. Baza e saj juridike është Traktati i Hagës i 1899-s, i reformuar në vitin 1907. Është një organizatë ndërkombëtare e pavarur, që mban lidhje të ngushta me sistemin e Kombeve të Bashkuara, por që s’është i përfshirë në të. U ofron shërbime shteteve, organizatave ndërkombëtare dhe individëve të veçantë (arbitrazhi i pare tregtar ndërmjet një shteti dhe një individi privat pranë kësaj Gjykate u arrit në vitin 1935). Në këtë pikën e fundit, Gjykata ka marrëveshje me UNCITRAL-in, për të ofruar shërbime administrative në rrafshin privat. Gjithashtu ka marrëveshje për të mbështetur zgjidhjen e konflikteve në rrafshin e së Drejtës së Detit dhe Energjisë.
 8. 8. Ju lutem shenoni se si e kuptoni ju FMN-N • FMN-ja eshte organizat nderkombetare financiare e karakterit universal me seli ne uashington ai promovon bashkpunimin monetar nderkombetar dhe eviton qrregullimet per shkak te jo stabilitetit ne mardhenjet ne mes te valutave. Ky institucion paraqitet edhe si kreditor afatgjat I vendeve ne zhvillimin dhe si kshilltor ekonomik I shum vendeve,po ashtu mbledh dhe perpunon shenime ekonomike per vendet e veta amtare .
 9. 9. Ju lutem shenoni se qka dini ju per MIGA ( agjensioni nderkombetar per sigurim • MIGA) është formuar në vitin 1988 dhe si i tillë është institucioni i fundit i themeluar e që bënë pjesë në Grupacionin Banka Botërore. Ky agjencion mbështet investimet direkte në vendet me zhvillim. Këtë e bënë në atë mënyrë që siguron garanci kundër rrezikut (ndikimit) politik (jo komercial) i cili do t’i shkaktonte dëm investitorit. Investitorët, kur sigurojnë mbrojtjen e MIGA – t, janë me të gatshëm për të investuar në vende të cilat, sipas mendimit të vet investuesit, nuk janë mjaft të sigurta për të investuar në projekte.
 10. 10. Korporata ndërkombëtare financiare (FIC) • është formuar në vitin 1956. Qëllimi i IFC – së është që të siguroj ngritjen e vendeve të zhvilluara me financim të sektorit privat dhe të jap ndihmë e këshilla shteteve dhe ndërmarrjeve në bashkëpunim me investitorët privat. IFC jap huana dhe ¬¬¬financon ndërmarrje të ndryshme dhe kështu fiton pjesë të këtyre ndërmarrjeve. Këtë e arrin duke dhënë kredia afatgjata sipas kushteve të tregut dhe përfitim të pjesës (aksioneve) në ndërmarrjet private. Me rastin e formimit të IFC – së si pjesë e BB është menduar që pjesëmarrja e IFC – së në projekte konkrete të veprojë si nxitës e investitorëve të tjerë që të hyjnë në atë projekt.
 11. 11. Qendra ndërkombëtare për zgjedhje të kontesteve investuese (ICSID) • është themeluar në vitin 1966 me kontratë ndërkombëtare që të sigurojë një forum për zgjedhjen e kontesteve në mes investitorëve të huaj dhe të vendit nikoqir – pritës nëpërmjet ndërmjetësimeve ose arbitrazheve. Selia e Qendrës është në lokalet e Bankës Ndërkombëtare për Ndërtim dhe Zhvillim. Kryetari i kësaj banke, sipas pozitës, është edhe Kryetar i Këshillit administrativ të Qendrës por pa të drejtë vote. Objektivat e Qendrës janë mundësimi i shtimit të vëllimit të investimeve të huaja duke themeluar nj arbitrazh të posaçme për zgjedhjen e kontesteve të krijuara me investime të jashtme.
 12. 12. Agjencioni ndërkombëtar për zhvillim (IDA) • është formuar në të njëjtën kohë me IBRD – në dhe është mbështetëse e bankës së IBRD – së. Aktivitetin e vet e orienton kah vendet e varfra. Sipas akteve të themelimit, IDA jep huana pa kamatë dhe bën shërbime të tjera në vendet e pazhvilluara. Mjetet ky institucion i merr nga vendet e zhvilluara.
 13. 13. Funksionet e BIS – it janë: • 1) Bashkëpunimi ndërkombëtar monetar dhe financiar. Bankat qendrore janë anëtar të BIS – it dhe takohen çdo muaj për të shqyrtuar çështje më rëndësi për politikën bankare dhe ekonomike; • 2) Ofron shërbime të llojllojshme për bankat qendrore në menaxhimin e rezervave të tyre të jashtme dhe paraqitje në cilësinë e përfaqësuesit për lehtësime në aplikimin e kontratave ndërkombëtare; • 3) Themelon trupa (komitete, organe) të veçanta të cilat kanë formuluar standarde të procedurave bankare në fusha (lëmë) të ndryshme. Më i rëndësishmi është Komiteti për Monitorim (Mbikëqyrje) i formuar në vitin 1974 i njohur si Komiteti i Bazelit. Ai formulon standarde të pranueshme të veprimtarisë ndërkombëtare bankare. Në tërë botën bankat i aplikojnë standardet e sjelljes dhe udhëzuesit të cilët i ka hartuar Komiteti.
 14. 14. Ju lutem shenoni se qka kuptoni ju me tretmanin e njejt • Rregulla e trajtimit të njëjtë (barabartë) në marrëdhëniet ekonomike ndërkombëtare kanë përmbajtje të dyfishtë. Në një anë, kanë të bëjnë me tretmanin e ndërsjellët të dy shteteve palët kontraktuese duhet t’i sigurojnë njëra tjetrës tretman të njëjtë. Nga ana tjetër, ka të bën me tretmanin nacional të cilin në vendin,nikoqir e gëzon i huaji i cili merret me veprimtari ekonomike. Standardi i tretmanit nacional kërkon që personi i cili e ka kombësinë e palës tjetër kontraktuese të trajtohet në mënyrë të njëjtë si edhe personi që është i nacionalitetit të vendit. Por tretmani nacional, sipas përmbajtësit së vetë nuk mund të lëshohet nën nivelin e tretmanit minimal sepse në atë rast të huajt do të gëzonin pozitë më të favorshme se subjektet vendase.
 15. 15. Ju lutem shenoni se qka kuptoni ju me standardin e kombimit me te favorizuar • Standardi i favorit më të madhe është dispozitë në kontratën ndërkombëtare sipas së cilës një shtet obligohet ndaj shtetit tjetër që t’i jap tretmanin e kombit më të favorizuar në sferën e marrëdhënieve të ndërsjellat që janë paraparë me atë kontratë. Tretmani i kombit më të favorizuar ka të bën me prerogativa (konsecione) ose privilegje të cilat shteti i ka dhënë për njerëz, mall ose shërbime që kanë origjinë nga një vend i tretë. Klauzola e kombit më të favorizuar mundëson që dispozitat ekzistuese të ndryshohen në mënyrë kontituele (përshtatja, fleksibiliteti).
 16. 16. Konferenca e KB mbi tregtinë dhe zhvillimin (UNCTAD). • Si organizatë e specializuar e KB ka për qëllim që vendet ne zhvillim të rrisin (shtojnë) tregtinë, investimet e njëkohësisht të ndihmon që të ballafaqohen me provokimet e globalizimit në mënyrë që në baza të njëjta të integrohen në ekonominë botërore. Ka 188 anëtarë por ka edhe vende me status vëzhguesish. Sekretariati gjendet në Gjenevë. Qëllimet e veta i realizon nëpërmes konsultimeve dhe analizave politike, bisedimeve ndërkombëtare, bashkëpunimit teknik me sektorin afarist.
 17. 17. • Shenoni se paku 3 karakteristika mbi te cilat FIC mbeshtet veprimtarin e vet 1 – te siguroj ngritjen e vendit ne zhvillim 2 – jep ndihm e keshilla shteteve 3 – me investime private jep hua etj • Shenoni se paku 3 organizata nderkombetare te karakterit te kufizuar regjional 1 Unioni evropian 2 bashkesia e shteteve te pavarura 3 EBRD 4 ASEAN – 5 ANCON etj
 18. 18. • Shenoni 3 burime formale juridike te se drejtes nderkombetare biznesore 1 – kontrata nderkombetare( taksat doket komentet) 2 – e drejta interne e brendshme private dhe publike 3 – rregullat e formuara ne baz te deshires autonome te paleve , te cilat e perbejn te drejten nderkombetare ekonomike
 19. 19. • Shenoni se paku 3 karakteristikat mbi te cilat grupacioni nderkombetar ja mbeshtet veprimatris se vet 1 – nxisin investime ne zhvillimin e sektorit privat 2 – jep kredi ndermarrjeve ne pronsi shtetrore dhe private 3 I ndihmon vendet e varfura me dhenjen e huave pa kamata
 20. 20. • Shenoni se paku 3 karakteristikat mbi te cilat ibrd-ja e mbeshtet veprimtarin e vet 1 – ka per qellim rindertimin e shteteve te dalura nga lufta 2 – ne fillim ka ndertuar zhvillimin ne sektor privat 3 – ndersa me von eshte orjentuar ne dhenjen e kredive
 21. 21. • Shenoni se paku 3 karkteristika me te cilien FMN-ja beshtet veprimtarin e vet 1 – qendron ne lidhjen kontraktore qe kembehen valutat 2- funksioni financiar (sigurimi I burimeve financiare ) 3 – ushtrimi i monitorimit të (mbikëqyrjes), konsultimeve,
 22. 22. • Cicironet jan organizata nderkombetare qe krijojn modele kontratash qe I shfrytzojn subjektet biznesore me qellim qe tu gjenden pran – ndihm ne sajimin e veresioneve punuse te kontratave • Banka nderkombetare per nivelime ( bis ) eshte oganizat per avancilin e bashkpunimit te bankave qendrore te shteteve dhe inicjativave me seli ne bazel
 23. 23. • Konventen mbi agjenturen – agjensin tregtare ne shitjen nderkombetare te mallit ne gjenev ( 1983) e rregullon UNIDROIT • Konventa mbi lizingun nderkombetar dhe konventa mbi faktoringun nderkombetar eshte rregull ne UNIDROIT • Institui nderkombetar per unifikimin e se drejtes private si organizat e pavarur nderkombetare me seli ne rome eshte UNIDROIT
 24. 24. UNIDROIT • UNIDROIT (Instituti për unifikimin e së drejtës private) i ka formuluar Parimet (rregullat) për kontrata në tregtinë kombëtare si dhe tekstin i cili paraqet ofertë për palët kontraktuese, gjyqit dhe arbiterat si dhe ligjdhënësve të sistemit të formuluar të rregullave “lex mercatoria”. Bazë e aplikimit të tyre është të bindurit dhe fuqia e argumenteve. Parimet e UNIDROIT - it, e plotësojnë kërkesën e praktikës biznesore ndërkombëtare që marrëdhëniet kontraktuese të izolohen nga legjislacionet e caktuara nacionale. Përveç kësaj, parimet janë zgjedhje nëse palët kontraktuese nuk mund të arrijnë marrëveshje se cilën të drejtë ta aplikojnë si kompetente, pasi që udhëzojnë (orientojnë) ne aplikimin e parimeve të përgjithshme juridike të së drejtës kontraktuese. Parimet aplikohen ne kontratën ndërkombëtare në tregti. Kjo është në përputhje me botëkuptimin se parimet e përgjithshme të së drejtës kontraktuese përbëjnë një element të kodifikimit të së drejtës ndërkombëtare ekonomike.
 25. 25. • Realizimin e pagesave ne nivelin nderkombetar e rregullon UNICITRAL • Udhezimin juridik mbi transferin elektronik te mjeteve viti ( 1987) e ka rregulluar UNICITRAL • Konventa mbi garancin e panvarur dhe akreditimin sand by ( new youk 1955) rregullohet tek UNICITRAL
 26. 26. • Komisioni I kombeve te bashkuara per te drejten nderkombetare tregtare ( united nation commision international trade law ) qe eshte themeluar me vendim te asambles se pergjidhshme te kombeve te bashkuara ne vitin 1966 eshte UNICITRAL
 27. 27. UNICITRAL • a). Kuptimi. – Është Komisioni i Kombeve të Bashkuara për të drejtën ndërkombëtare tregtare (United Nation Commission International Trade Law) që është themeluar me vendim të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në vitin 1966. Kjo organizatë ka status të organit të Kombeve të Bashkuara (KB). Selia e UNICITRAL – it është në Vjenë të Austrisë. • Me rastin e themelimit të këtij organi, është filluar nga fakti se dallimet në mes të legjislacioneve nacionale paraqesin pengesë për zhvillimin (mbarëvajtjen) e tregtisë ndërkombëtare. Për këtë arsye, UNICITRAL – i ka këto objektiva: • a) Harmonizimin progresiv (barazimin) e rregullave; • b) Formulimin e ri të së drejtës ndërkombëtare të tregtisë; dhe • c) Koordinimin e rregullativave të institucioneve të tjera të cilat merren me formulimin e së drejtës unifikuese në masën e asaj që është e mundëshme.
 28. 28. Shenoni pse vendimet e gjykatave te arbitrazhit konsiderohen se kan me shum perparesi per zgjedhjen e kontesteve biznesore nderkombtare • E vecanta e këtij institucioni është kompetencë ka e cila buron nga vullneti dhe konsensualiteti i palëve kontraktuese Roli i arbitrazhit ne tregtinë ndërkombëtare nuk është i bazuar vetëm në zgjedhje të kontestve të caktuara. Parasëgjithash ky instituciona para vetës ka misionin e ndërtimit të një praktike të bazuara në parime te fer pley dhe boa fide në kuadër të aktiviteteve tregtare ndërkombëtare në përgjithësi.
 29. 29. Rregullat ICOTERSM • Janë klauzola transportuese të shprehura me shkurtesa (simbole) me fjali të caktuara (më shpesh anglisht) me të cilët në kontratën e shitblerjes rregullohen çështjet themelore të ndërlidhura me caktimin e çastit, vendi dhe mënyra e dorëzim-porositjes, si dhe çasti për kalim të rreziqeve dhe harxhimeve në lidhje me mallin prej shitësit deri te blerësi. Në ato janë të përshkruara të drejtat dhe obligimet minimale të shitësit dhe blerësit.
 30. 30. Shenoni si e kuptoni ju autonominë e vullnetit të palëve • Parimi i autonomisë së shprehjes së vullnetit të palëve është afirmuar gjerësisht në të gjitha sistemet juridike në lëmin e marrëdhënieve deterymore ,Parimi i vullnetit të palëve ka luajtur rolin kryesor në formimin e rregullave uniforme juridike të tregtisë ndërkombëtare.
 31. 31. • A e konsideroni se eshte e vertet se shteti shprehimisht ose ne heshtje ka mundesi te heq dor nga imuniteti i vet? • Gjithesesi PO
 32. 32. • Instituti nderkombtar per unifikimin e se drejtes private si organizate e pavarur ndërkombtare me seli ne Rome eshte ? • UNIDRIOD • Fondin Monetar Nderkombtar(FMN)e themelojn? • Autorët e akteve themelore të FMN dhe BB kanë qenë të inspiruar me teorinë funksionale të organizatave ndërkombëtare. Sipas asaj teorie, organizatat e specializuara ndërkombëtare themelohen më qëllim të ushtrimit të funksioneve të veta të veçanta në kuadër të juridiksioneve të veta.
 33. 33. • Asociacioni nderkombtar per aerotransport eshte organizate e kompanive ajrore e cila formulon rregullat per aerotransport.Shkurtimisht shenohet si? IATA
 34. 34. • FIDIC - është organizatë ndërkombëtare e inxhinierëve konsalting e formuar për të mbrojtur interesat e profesioneve të inxhinierëve konsalting • IMO –është organizatë për komunikacion ndërkombëtarë detarë dhe për promocion të sigurisë së transportit në det. • WIPO - Organizata Botërore për mbrojtjen e pronës intelektuale = World intellectual Property Organization) mbron të drejtat e krijuesve në tërë botën- të drejtën e autorit
 35. 35. • Konventa e cila ka rregulluar perdorimin e garancive te pavarura dhe stand bay akreditivave? Quhet KONVENTA UNICITRAL • Grupacioni Banka boterore, eshte kombinim i pese institucioneve te veçanta, cilat jane ato? • • • •  IBRD (Banka ndërkombëtare për rindërtim dhe zhvillim);  (Asociacioni ndërkombëtar për zhvillim – International Finance Corporation); IDA  (Korporata ndërkombëtare financiare – International Finance Corporation); FIC  MIGA (Agjencioni ndërkombëtar për sigurimin e investimeve – Multilaterals Investment Guarantee Agency);  CISID (Qendra ndërkombëtare për zgjedhjen e kontesteve financiare – International center for settiment of investment Disputes); •
 36. 36. • Bursa është institucion I tregut financiar, në të cilën, ndërmjetësuesit e autorizuar të bursës, në përputhje me rregullat paraprakisht të njohura tregtojnë me materiale të standardizuara të tregut; ndërsa çmimet formohen në varshmëri nga oferta dhe kërkesa Bursa pra” është vend i institucionalizuar i këmbimit, në të cilin, pjesëmarrësit e caktuar kryejnë transaksione me letra me vlerë, me qëllim që të realizojnë fitim”.
 37. 37. • A mendoni se standardi minimal konsiderohet norma me e vogel e detyrushme sipas se cilles duhet te sillen shtetet PO ESHTE TERSISHT I VERTET SE STANDARDI MINIMAL ESHTE I KETILL • Marrja e statusit te Kombitme te priviligjuar rregullohet me: Kontrate Nderkombtare • A mendoni edhe ju se ligji interno I shtetit mund te jet njeri nder burimet qe rregullon mardhenien ekonomike nderkombetare PO • Aktiviteti lidhur me evitimin e qrregullimeve per shkak te jo stabilitetit te mardhenieve ne mes te valutave eshte aktivitet i: FMN-se
 38. 38. • Burimet financiare te cilat I disponon FMN-jane nga: DEPOZITAT DHE KUOTAT E VENDEVE ANTARE • Institucioni bankar I cili u jep kredi vetem shteteve ose ndermarrjee per te cilat garanton shteti,eshte: BANKA NDERKOMBETARE PER SIGURIMIN E INVESTIMEVE MIGA • Qendra nderkombetare per zgjedhje te kontesteve investuese(ICSID) eshte kompetente per: PER ZGJEDHJEN E KONTESTEVE NE MES INVESTITOREVE TE HUAJ DHE TE VENDIT NIKOQIRPRITES NDERMJET NDERMJETSIMEVE OSE ARBITRAZHEVE
 39. 39. • Udhezimi juridik mbi transferin elektronik te mjeteve(viti 1987) e ka rregulluar: UNCITRAL • A mendoni ju se mardheniet tregtare nderkombetare nuk ka assesi mundesi qe te zhvillohen ne baze te praktikave nderkombetare: JO NUK KA MUNDESI QE BIZNESI NDERKOMBETARE TE ZHVILLOHET PA PRAKTIKA • A mendoni se unifikimi I te drejtes nderkombetare biznesore mund te behet nepermjet zbatimit vullnetar te konventave nderkombetare: PO • Marrja e statusit te kombit me te priviligjuar rregullohet me: KONTRAT NDERKOMBETARE
 40. 40. A mendoni edhe ju se aktet nenligjore interne te shtetit mund tejen burime qe rregullon marrdheniet ekonomike nderkombetare: PO A eshte e vertet se Lex merkatoria si e drejt transancionale e tregtareve pranohet nga secili shtet si burim I te drejtes nderkombetare: JO NUK ESHTE E VERTET AJO PRANOHET VETEM NGA NJE NUMER SHTETESH Aktiviteti lidhur me evitimin e qrregullimeve per shkak te jo stabilitetit te marrdhenieve ne mes te valutave eshte aktivitet i: FMN-se Burimet financiare te cilat I disponon FMN-ja jane nga: DEPOZITAT DHE KUOTAT E VENDEVE ANETARE
 41. 41. Instuticioni bankar I cili u jep kredi vetem shteteve ose ndermarrjeve per te cilat garanton shteti, eshte: BANKA NDERKOMBETARE PER RINDERTIM DHE ZHVILLIM (IBRD) Organizata nderkombetare e cila e ka detyren qe te mbroj pronen intelekutale ne shkurtesa quhet: WIPO Asociacion I veqante te cilin e perbajn 54 vende, shtete sovrane nga kontinente te ndryshme te cilat te cilin kan qen shtete te koloniale te britanis se madhe quhen: KOMONOVELT Konventa mbi lizinkun nderombetare dhe Konventen mbi faktoringun nderkombetar (Otavë,1988) eshte rregulluar me: UNDROID
 42. 42. • Ne rastet kur shteti paraqitet si subijekt I te drejtes nderkombetare publike ka te drejte qe te paraqitet si: TREGTAR • A eshte e vertet se FMN ju jep kredi ndermarrjeve private per te zhvilluar ekononime: JO KJO NUK ESHTE E MUNDUR • Konventa nderkombetare e Hages ka per qellim qe te rregulloj: TE DREJTEN NDERKOMBETARE PRIVATE
 43. 43. • Komisioni I kombeve te bashkuara per te drejten nderkombetare tregtare(United Nation Commsission International Trade Law) qe eshte themeluar me vendim te Asambles se pergjithshme te kombeve te bashkuara ne vitin 1966eshte: UNCITRAL • Antare te bankes nderkombetare per nivelime jane: BANKAT QENDRORE TE SHTETEVE • Konventa mbi kontratat per shitjen nderkombetare te mallrave ndryshe quhet edhe : KONVENTA E VJENES • Agjenisoni nderkombetar per zhvillim(IDA) veprimtarin e vet e ka te oreintuar nga: VENDET E VARFRA
 44. 44. • A konsideroni se vendimet e gjykatave te arbitrazhit mund te jen burime plotesuese te se drejtes nderkombetare: PO • Lex Mercatoria I referohet: DREJTES TRANSNACIONALE TE TREGETAREVE • A eshte e vertet se shteti ka mundesi te heq dore nga imuniteti duke e nenshkruar ndonje konvente: PO ESHTE E MUNDUR • Konventa mbi garancin e pavarur dhe akreditivin stand by (New York 1995) rregullohet tek: UNCITRAL • A mendoni se doket zakonore jan burim plotesues I te drejtes nderkombetare: PO
 45. 45. • Organizata nderkombetare zrtare qe krijojn modele kontratash qe I shfrytzojn subijektet biznesore me qellim qe te gjenden pran ndihm nese sajimin e verizioneve punuse te konttatave quhen: CICIRON-UDHRREFYES • Si mendoni se e eshte e mundur qe shteti te paraqittet si tregtar ne jeten biznesore nderkombetare: PO ESHTE E MUNDUR DHE SHTETI KA RASTE KUR MERRET ME TREGTI • Organizata nderkombetare per avancimin e bashkpunimit te bankave qendore te shteteve inicjative ne selin ne Bazel eshte: BANKA NDERKOMBETARE PER NIVELIME-BIS • Realizimi I pagesave ne nivelin nderkombetar e rregullon: UNICITRAL
 46. 46. • Qeshtjen e perdorimit te procedures civile te vendit ne kontest nderkombetar rregullohet sipas konventes se: HAGES • Konventen mbi agjenturen agjensin tregtare me shitjen nderkombetare te mallit(Gjenev 1983) e rregullon: UNIDROID • Bashksia e shteteve te pavarura eshte organizat e karakterit : REGJIONAL-RAJONAL • A mendoni se eshte e vertet se shteti nuk ka te drejt te heq dor nga detyra e tij qe ti zbatoj vendimet e gjykatat e arbitrazhit ne teritorin e ti: JO • Shteti nuk gezon imunitet ne rastet kur ai ushtron aktivitete juridike-publike: KJO NUK ESHTE E VERTET
 47. 47. • A e konsideroni se eshte e vertet se shteti shprehimisht ose ne heshtje ka munsi te heq dor nga imuniteti I vet: GJITHSESI PO • Instituti nderkombetar per unifikimin e se drejtes private si organizt e pavarur nderkombetare me seli ne ROME eshte: UNIDROID • Fondi nderkombetar monetar e themelojn: SHTETET • Asociacioni nderkombetar per ajrotransport eshte organizat e kompanive ajrore e cila formulon rregullat per ajrotransport shkurimisht shenohet si: IATA • Konventa e cila rregullon perdorimin e garancive stand by akretitvave eshte: KONVENTA UNICITRAL
 48. 48. • E drejta biznesore ndërkombëtare në pikëpamje juridik i rregullojnë këto aspekte: shitjen ndërkombëtare të mallrave, transportin e mallrave, sigurimin e mallrave nga humbja dhe shkatërrimi, financimin dhe pagesën e mallrave, zgjedhjen e kontesteve eventuale që lindin nga këto marrëdhënie, etj,.
 49. 49. • . E drejta biznesore ndërkombëtare studiojnë aspektet e së drejtës së zhvillimit të biznesit ndërkombëtar dhe atë në pikëpamje të qarkullimit të lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit që bazën e vet e fitojnë në kuadër të akteve – konventave ndërkombëtare në ekonomi dhe turizëm.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×