comunitats de pràctica i aprenentatge

1,869 views

Published on

Comunitats virtuals i aprenentatge: creació i dinamització d'un instrument fonamental per aprendre com a organitzacions i individus en la societat del coneixement. IV Jornada sobre Formació Oberta a les Administracions Públiques

Published in: Education

comunitats de pràctica i aprenentatge

 1. 1. IV Jornada sobre Formació Oberta a les Administracions Públiques Dolors Reig Hernández
 2. 2. “Més que la informació, es la socialització la funció emergent com a ús fonamental d´Internet”. Amanda Gefter a Turkle, Gefter et al. (2006) Revolució de la comunicació: converses l´aprenentage com a conversa GGG – Xarxes d´interès -Relacions -Coneixement Social Media CoPs
 3. 3. “mai no ha estat tant fàcil crear grups….” Clay Shirky, Here comes everybody Canvi fonamental, paradigmàtic: WEB SOCIAL  P2P, interacció, “fenomen social únic en relació amb la Groundswell creació i distribució de continguts, caracteritzat per la comunicació oberta, la  Prosumer amb veu descentralització de l’autoritat, la llibertat de activa (més, en compartir i usar, en un context que tracta les ocasions, que la relacions humanes i econòmiques com a corporativa converses. “ (viralitat) Cluetrain Maniesto (1999)
 4. 4. CONVERSA… • Blogs • Mitjans Enllaços, comentaris, preguntes, respostes, revisions, entrevistes, publicacions, reaccions, discussions, succeeixen a la idea, plasmada en una historia o notícia dinàmica, que es construeix contínuament. Promesa del periodisme ciutadà= promesa de veu elcaparazon.net
 5. 5. Idees de la web social que influeixen en les noves maneres d´entendre l´aprenentatge • Intercreativitat (Berners-Lee) • Intel.ligència col.lectiva (Lévy) • Multituts Intel.ligents (Rheingold) • Saviesa de les Multituts (Surowiecki) • Arquitectura de la Participación (O’Reilly). • Sharisme (Isaac Mao)
 6. 6. Educació participativa Educació democràtica Educació 2.0 Aprenentatge social E-learning 2.0 E-learning social Open Social Learning E-learning 2.0 Aprenentatge informal Aprenentatge social Aprenentatge generativu Educació distribuïda Connectivisme Entorns personals d´aprenentatge Nadius / Saviesa digital Peer to Peer, Comunitats de Pràctica, CoPs, Edupunk Edupop… Educació 2.0 Onada 2.0 Empresa 2.0 If you think the fallout in the Cultura 2.0 newspaper business was dramatic, wait until you see what happens to education Periodisme 2.0 (3.0) (Godin,2009) Política 2.0 (Si penses que la caiguda del negoci de la premsa és dramàtica, espera i veuràs què passa amb el de l´educació…)
 7. 7. Personal Learning Environments (PLE) Aules Entorns virtuals virtuals (VLE)
 8. 8. connectivisme Idea més connectada = més contexte = + coneixement
 9. 9. (Holsapple (ed) Handbook on Knowledge management. Springer 2003, pag. 316) Rick Dove: La intel.ligència individual es assimilable a una neurona. La intell.igència grupal, que desafia qualsevol intent de localització, captura o aïllament, distribuïda i fluida com el nostre cervell.
 10. 10. Aprenentatge social John Seely Brown, Richard P. Adler (2008): Minds on Fire: Open Education, the Long Tail, and Learning 2.0.
 11. 11. Un 80% del pressupost de formació de les empreses es destina a programes de formació formal o reglada quan resulta que el 80% del que aprenem les persones en el nostre treball és de manera informal. L´aprenentatge informal pot ser intencional però en la majoria de casos no ho és ( és “incidental” o aleatori). Malgrat tot, tal i com ens diria Jay Cross (2006), podem planificar-lo. Altres: moviments : Edupunk, Edupop , amb el seu “Do it Yourself”. Oldenburg (1989) , Teemu Arina (2008) (“Serendipity learning”)( “homo contextus”)…. Catedral vs. Bazaar.
 12. 12. CoPs i aprenentatge -Les comunitats online poden proporcionar educació entre iguals (P2P) en formes noves (John Seeley Brown, 2008). Estem aprenent a aprendre, "Learning to Know“, però també "Learning to be", aprenent a ser participants legítims en una nova comunitat. -Aprenentatge social a través de converses sobre el contingut i d´interaccions amb persones afins sobre problemes i accions (Peer to Peer). El focus d´atenció no està tant en què aprenenm sino en com ho aprenem.
 13. 13. Gestionar la formació en el marc del CoPs virtuals proporcionarà millores en el clima laboral i també la possibilitat de convertir organitzacions rígides, poc permeables als canvis i al necessari dinamisme de la societat del coneixement, en organitzacions fluides i contemporànies, organitzacions “que aprenen” (Peter Senge i la cinquena disciplina).
 14. 14.  Ara, el filtraje que feien els professionals es posterior a la producció. A la època de l´amateurisme de masses, primer es publica i després es filtra per mitjà de folcsonomies, Tú controles l´ era de la informació enllaços, etc… Benvingut al teu món http://recursostic.javeriana.edu.co/wiki/images/8/89/Manual_img_21.jpg
 15. 15. Del contingut al procés d´aprenentatge • Alumne – Participant, autònom Resulta ideal, la metodologia de les CoPs, de • Professor – Facilitador, Orientador, l´aprenentatge connectat, en xarxa, en benefici de Conductor, “Curator”, Dinamitzador del l´aprenentatge individual i organitzacional. procés: Disparar l´ interès + guiar en la Però en un context d´informació, de coneixement personalització. Educació artesana, abundants, l´atenció, la participació, (amb la personalitzada rellevància) son els nous valors escassos. • Informació: beta perpétua, menys Si la creació de comunitats era una tasca clau dels importància dels continguts. nous gestors de la formació , facilitar la participació, dinamitzar els entorns, afavorir la difusió i no tant -Lifestreaming, aprenentatge immersiu, proveir-los de continguts, será la tasca clau dels nous continu, permanent formadors. • Importància del procés, no del resultat ni dels continguts:
 16. 16. Nova escassetat: Atenció I rellevància -Clau de la participació: equilibri entre les necessitats individuals i les de la institució CONEIXEMENT RELACIONS VISIBILITAT – REPUTACIÓ - ANTENA Necessitats individuals Necessitats institucionals (aglutinadors del grup)
 17. 17. Funcions, orientacions dels entorns col.laboratius
 18. 18. 1.1 Aprenentatge Individual Amateur = PASSIÓ Outliers: 10.000 horas (Gladwell, 2008) Cognitive Surplus (Shirky, 2008)
 19. 19. Piràmide de la motivació humana (Maslow) Les xarxes d´interessos PLE deriven de la necessitat de realització personal Xarxes personals d´aprenentatge Les xarxes socials deriven de l´afecte Modificado dreig de Designing social websites, Christina Wodtke
 20. 20. 3. 1 Reputació individual “digital literacy is the key to citizenship in the digital era” Identitat digital PLE- E-porfolis individuals -Les aportacions dels estudiants (millor participants) es fan visibles, si és possible a nivell públic (www com a plataforma) -Es forma la “identitat digital professional” (Competències digitals) tutoritzant les primeres publicacions – relacions (PLN, Personal learning networks), etc… Tutorització en diversos sentits: -Learning to be (específic, cultura de la professió) -Cultura del treball connectat (general, netiqueta).
 21. 21. 3.2 Reputació corporativa (marca) Construcció col.laborativa de coneixement rellevant: Els millors continguts (avaluats entre iguals) passen a formar part dels de la institució i augmenten el coneixement en la disciplina.
 22. 22. “Quan vegis les recompenses immediates i emergents que pots obtenir compartint és possible que arribis a adonar-te que has oblidat els drets d´autor i el “Tots els drets reservats”. Estaràs massa ocupat gaudint de compartir com per preocupar-te de qui et copia. La nova fórmula econòmica es: com més gent remixi les teves obres, més obtindràs a canvi.”. Isaac Mao, “Sharism”, 2008
 23. 23. Més? Free, nous models d´excel.lència en formació E Learning 2.0, Open Social Learning Gràcies! http://www.slideshare.net/dreig/elearning-nuevos- http://www.slideshare.net/dreig/e-l modelos-de-negocio-podcamp-2009 earning-20-open-social-learning Bloc: http://www.dreig.eu/caparazon Twitter: http://twitter.com/dreig Consultoria: http://elcaparazon.net

×