Sigurniji internet za djecu i mlade

 • 56,750 views
Uploaded on

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
56,750
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7

Actions

Shares
Downloads
1
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Zaštita osobnih podataka na internetu i društvenim mrežama
 • 2.  Udruga “Suradnici u učenju’’ je tijekom prošlih godina organizirala niz aktivnosti s temom ”Sigurniji internet za djecu i mlade’’
 • 3.  Centar za sigurniji internet (CSI) je hrvatski nacionalni centar za sigurnost djece na internetu, osnovan 5. lipnja 2012 godine u Zagrebu. Informativni i edukativni materijali koje Centar izraĎuje u suradnji sa svojim partnerima obuhvaćaju sljedeće teme: zaštitu osobnih podataka i privatnosti online suradnju i komunikaciju online učenje i istraživanje sigurno pretraživanje interneta, stvaranja poznanstava, druženja s prijateljima i online zabava
 • 4.  Misija Centra za sigurniji internet je postojanje referentnog centra znanja i vještina koji postavlja standarde u sigurnosti korištenja interneta te pomicanje vrijednosti internetskih tehnologija na dobrobit šire društvene zajednice. Podići razinu osviještenosti djece, mladih, učitelja, nastavnika i roditelja o mogućnostima korištenja interneta za istraživanje i učenje, negativnim i pozitivnim stranama korištenja interneta te osposobiti djecu za korištenje interneta na primjeren,odgovoran i siguran način.
 • 5.  Stvoriti sigurno online okruženje kao preduvjet zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih.
 • 6.  Dan sigurnijeg interneta održava se svake godine 5.veljače. Tada diljem Europe ali i svijeta, pa tako uključujući i Hrvatsku, se provode razne manifestacije kroz škole i javne prostore s ciljem da se skrene pozornost javnosti na važnost sigurnog korištenja interneta u djece.
 • 7.  Sigurnost na društvenim mrežama(facebook, Skype, twitter itd..)je jako bitna. Nikada nemojte dijeliti podatke s ljudima koje ne poznajete!!! Svaki korisnik može odrediti razinu privatnosti koju želi. Hoće li svoj profil u potpunosti biti vidljiv svima ili će biti ograničen za pojedine kategorije ovisi o pojedincu. Svaki bi pojedinac trebao biti educiran o uvjetima korištenja ovog servisa i biti svijestan problema koji mogu nastati uslijed nepravilnog korištenja što nažalost nije slučaj.
 • 8.  Naime, razmjena informacija putem Facebook-a ima puno rizika. Primjerice, svatko može dobiti veoma lako vrijedne informacije i privatne fotografije s nečijeg profila što može rezultirati raznim nepovoljim dogaĎajima kao što je kraĎa identiteta i slično. Da bi se opasnost odnosno mogući problemi sveli na minimum, preporučuje se slijediti slijedeće korake :  Ne prihvaćajte prijateljstvo sa ljudima koje ne poznate.  Postavite sigurnosne opcije na profilu tako da profil mogu vidjeti samo prijatelji ("Only my friends.").  Uvijek pratite slike na koje vas drugi ljudi označavaju (engl. Tag).  Nemojte postavljati slike o sebi pod utjecajem bilo koje vrste tvari (npr. alkohola).  Budite oprezni kod postavljanja statusa, fotografija, video sadržaja, itd.  Izbjegavajte stavljati na svom profilu svoj ​telefonski broj, adresu, ime djeteta ili ljubimca.  Nikada nemojte objaviti informacije o nadolazećem odmoru ili izletu kao svoj ​status.  Često promijenite svoju lozinku.  Nemojte brkati Facebook sa online stranicama za sklapanje ljubavnih veza.
 • 9.  Hakeri (eng. hacker) su osobe koje odlično poznaju računala, softver i hardver. Kao pojam veže uz sebe mnoge polemike u stručnim krugovima. Početak polemika je u pogrešnoj uporabi pojma u medijima gdje je česta slika o njima kao kriminalcima. Često ih se zamjenjuje s piscima virusa i uljezima koji upadaju u informacijske sustave.