Your SlideShare is downloading. ×
0
Sigurniji internet za djecu i mlade
Sigurniji internet za djecu i mlade
Sigurniji internet za djecu i mlade
Sigurniji internet za djecu i mlade
Sigurniji internet za djecu i mlade
Sigurniji internet za djecu i mlade
Sigurniji internet za djecu i mlade
Sigurniji internet za djecu i mlade
Sigurniji internet za djecu i mlade
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Sigurniji internet za djecu i mlade

56,789

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
56,789
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Zaštita osobnih podataka na internetu i društvenim mrežama
  • 2.  Udruga “Suradnici u učenju’’ je tijekom prošlih godina organizirala niz aktivnosti s temom ”Sigurniji internet za djecu i mlade’’
  • 3.  Centar za sigurniji internet (CSI) je hrvatski nacionalni centar za sigurnost djece na internetu, osnovan 5. lipnja 2012 godine u Zagrebu. Informativni i edukativni materijali koje Centar izraĎuje u suradnji sa svojim partnerima obuhvaćaju sljedeće teme: zaštitu osobnih podataka i privatnosti online suradnju i komunikaciju online učenje i istraživanje sigurno pretraživanje interneta, stvaranja poznanstava, druženja s prijateljima i online zabava
  • 4.  Misija Centra za sigurniji internet je postojanje referentnog centra znanja i vještina koji postavlja standarde u sigurnosti korištenja interneta te pomicanje vrijednosti internetskih tehnologija na dobrobit šire društvene zajednice. Podići razinu osviještenosti djece, mladih, učitelja, nastavnika i roditelja o mogućnostima korištenja interneta za istraživanje i učenje, negativnim i pozitivnim stranama korištenja interneta te osposobiti djecu za korištenje interneta na primjeren,odgovoran i siguran način.
  • 5.  Stvoriti sigurno online okruženje kao preduvjet zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih.
  • 6.  Dan sigurnijeg interneta održava se svake godine 5.veljače. Tada diljem Europe ali i svijeta, pa tako uključujući i Hrvatsku, se provode razne manifestacije kroz škole i javne prostore s ciljem da se skrene pozornost javnosti na važnost sigurnog korištenja interneta u djece.
  • 7.  Sigurnost na društvenim mrežama(facebook, Skype, twitter itd..)je jako bitna. Nikada nemojte dijeliti podatke s ljudima koje ne poznajete!!! Svaki korisnik može odrediti razinu privatnosti koju želi. Hoće li svoj profil u potpunosti biti vidljiv svima ili će biti ograničen za pojedine kategorije ovisi o pojedincu. Svaki bi pojedinac trebao biti educiran o uvjetima korištenja ovog servisa i biti svijestan problema koji mogu nastati uslijed nepravilnog korištenja što nažalost nije slučaj.
  • 8.  Naime, razmjena informacija putem Facebook-a ima puno rizika. Primjerice, svatko može dobiti veoma lako vrijedne informacije i privatne fotografije s nečijeg profila što može rezultirati raznim nepovoljim dogaĎajima kao što je kraĎa identiteta i slično. Da bi se opasnost odnosno mogući problemi sveli na minimum, preporučuje se slijediti slijedeće korake :  Ne prihvaćajte prijateljstvo sa ljudima koje ne poznate.  Postavite sigurnosne opcije na profilu tako da profil mogu vidjeti samo prijatelji ("Only my friends.").  Uvijek pratite slike na koje vas drugi ljudi označavaju (engl. Tag).  Nemojte postavljati slike o sebi pod utjecajem bilo koje vrste tvari (npr. alkohola).  Budite oprezni kod postavljanja statusa, fotografija, video sadržaja, itd.  Izbjegavajte stavljati na svom profilu svoj ​telefonski broj, adresu, ime djeteta ili ljubimca.  Nikada nemojte objaviti informacije o nadolazećem odmoru ili izletu kao svoj ​status.  Često promijenite svoju lozinku.  Nemojte brkati Facebook sa online stranicama za sklapanje ljubavnih veza.
  • 9.  Hakeri (eng. hacker) su osobe koje odlično poznaju računala, softver i hardver. Kao pojam veže uz sebe mnoge polemike u stručnim krugovima. Početak polemika je u pogrešnoj uporabi pojma u medijima gdje je česta slika o njima kao kriminalcima. Često ih se zamjenjuje s piscima virusa i uljezima koji upadaju u informacijske sustave.

×